Teksti ja kuvat Riitta Sourander
Krista Kotokorpi, 39
Perhe: mies Lorenzo, 30 hevosta, viisi koiraa ja kaksi kissaa
Työ: hevostallin vetäjä, hevoskasvattaja
Harrastukset: matkailu
Synnyin tuiki tavalliseen keravalaisperheeseen. Vanhempani tekivät välillä kahtakin työtä. Kotona oli aina tekemisen meininki.
Kuusivuotiaana vanhempani Pirkko ja Antti veivät minut ensimmäiselle ratsastustunnilleni. Pian kävin melkein päivittäin Keravan ratsastustallilla. 11-vuotiaana pääsin ponivalmennusryhmään ja kisasin ahkerasti. Kolmen vuoden päästä sain Uudenmaan aluemestaruuskilpailuissa pronssimitalin. Tulevaisuus hevosurheilun parissa tuntui itsestään selvältä.
Teini-iässä tuli kuitenkin musertava takaisku: minulle puhkesi eläinallergia. Pahoja oireita aiheuttivat kaikki eläimet, hevosten lisäksi myös kissat ja koirat. Testeissä arviot allergian vakavuudesta ponnahtivat rajusti punaiselle. Siihen jäivät kilpailut ja haaveitteni ammatti! Sinnittelin kuitenkin tallilla silmät punaisina aina kun pystyin, mutta yksi asia oli selvä. Minun piti löytää toinen ammatti.
Norjaan töihin hotelliin
Perheemme rakasti matkustamista. Lomamatkamme olivat istuttaneet minuun siemenen, josta kasvoi halu päästä matkailualalle. Pääsin opiskelemaan Perhon lukiopohjaiselle hotelli- ja ravintolalinjalle. Kun koulun kautta tarjoutui ensimmäinen harjoittelupaikka ulkomailla, tartuin siihen oitis.
Äitini muistutti, kuinka olin jo pikku tyttönä puhunut siitä, kuinka muutan ulkomaille. Minulla on ollut luottamuksellinen suhde vanhempiini. He ovat aina tukeneet minua päätöksissäni. He tietävät minun olevan sinnikäs ja kova yrittämään. Heiltä olen myös oppinut tekemään työni hyvin ja paneutuen.
Vanhempani pakkasivat perheen pakettiauton täyteen tavaroitani ja ajoivat minut Norjan Lillehammeriin, jossa aloitin harjoittelun Radisson SAS:ssa. Sieltä siirryin koulun päätyttyä palkkatyöhön suosittuun ruokaravintolaan.
Kaikki tuntui solahtavan paikalleen. Espanjalais-saksalainen poikaystävä löytyi hänkin työkuvioiden kautta. Ratsastusharrastus jäi vähitellen. Muutimme pian kumppanini äidin kotikaupunkiin Münchenin lähelle, ja sain ilokseni työpaikan Hilton-ketjun hotellista.
Saksan työtahti uuvutti
Saksalainen työtahti ja pitkät työvuorot tuntuivat meistä raskailta, olimmehan nuoria ja seikkailunhaluisia. Pelkällä nuoruuden optimismilla varustettuina pakkasimme tavaramme ensimmäiseen omaan autooni ja karautimme Espanjan Aurinkorannikolle.
Olin 22-vuotias. Hain työtä saksalaisesta hotelliketjusta Marbellassa. Työhaastattelija teroitti, että espanjan kielen taito hotellialalla on Espanjassa ei vain suotavaa, vaan pakollista. Onneksi minulla on hyvä kielipää. Olin opetellut Lillehammerissa norjan ja Münchenissä saksan. Jo muutaman kuukauden päästä selvisin työtehtävistä espanjaksi.
Espanjassa kaipuuni ratsastamista kohtaan kasvoi. Andalusialaiseen kulttuuriin kuuluvat voimakkaasti flamenco ja uljaat, temperamenttiset, täysveriset andalusianhevoset (Pura Raza Española, PRE). Aurinkorannikolla, lähellä työpaikkaani, oli useita talleja.
Olin lukenut siedätyshoidosta eläin-allergian hoidossa ja päätin sinnitellä oireiden kanssa. Ramppasin lähitalleilla aivastellen silmät punaisina ja ratsastin aina kun pystyin.
Ilokseni oireet tuntuivat helpottuvan. Vuosi Espanjaan muuttoni jälkeen ostin säästöilläni hevosen. Olin taas elementissäni. Ratsastaessani koin lähes pökerryttävän vapauden tunteen ja onnen.
Omia hevosia ja koria
Miesystäväni kaipasi suurkaupungin sykkeeseen ja muutti Barcelonaan. Minulla oli asiat hyvin rannikolla. Tienasin riittävästi, ja asuntoni oli lähellä tallia ja hevostani. Koin sulautuvani vähitellen paikalliseen yhteisöön. Vietin aikaa andalusialaisten hevosmiesten ja -naisten suosimissa pikkukylien baareissa jakaen hevoskokemuksia.
Yhdessä näistä tapasin kymmenen vuotta sitten Lorenzo Lopez-Cuevasin. Hänen perheellään oli pieni PRE-talli Cala de Mijaksessa, kivenheiton päässä Fuengirolasta. Yhteinen intohimomme hevosiin oli suhteemme liima. Lorenzo kehuu minulla olevan ”donia”, joka tarkoittaa luontaista lahjakkuutta hevosten kanssa.
Olemme yhdessä kehittäneet perhetilan toimintaa. Meillä on kolmenkymmenen PRE-hevosen talli, viisi koiraa ja kaksi kissaa. Omia hevosia on 22, loput kahdeksan ovat suomalaisasiakkaiden hevosia. Räätälöimme myös ratsastustunteja ja välitämme hevosia.
Työpäivät ovat pitkiä. Hevosten aamuruokinta alkaa kello 6.30. Varsinaisia vapaapäiviä ei ole, mutta jokainen päivä on iloa ja onnea täynnä, saanhan tehdä työtä jota rakastan. Ilman ratsastusta ja hevosia en voisi elää.
Voin hyvin kodissani Cala de Mijasin kukkuloilla ja koen kuuluvani maahan koko ajan syvemmin.
3 tärkeää
Ole vastaanottavainen: maailmassa on paljon opittavaa eri kulttuureista.
Usko, että asioihin löytyy aina ratkaisu.
Ole rohkeasti oma itsesi: Oikealla asenteella pärjää missä vain.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.