Artikkeli

Muista nämä asiat, kun otat kotivakuutuksen

Vahinko ei tule kello kaulassa, joten vakuutusehtoihin kannattaa tutustua pintaa syvemmältä. Kotivakuutuskaan ei korvaa mitä vain.

Ko­ti­va­kuu­tus kor­vaa ra­ken­nuk­sel­le tai ko­din ir­tai­mis­tol­le ai­heu­tu­neen va­hin­gon kor­jaa­mi­sen tai vas­taa­van uu­den omai­suu­den hank­ki­mi­sen. Va­hin­goit­tu­neen omai­suu­den kun­to ja ikä vai­kut­ta­vat kor­vauk­sen suu­ruu­teen (ns. ikä­vä­hen­nys).

Ko­ti­va­kuu­tuk­sia on laa­jem­pia tai sup­pe­am­pia, mut­ta laa­jin­kaan ei kor­vaa kaik­kia mah­dol­li­sia va­hin­ko­ja. Asi­a­kas voi toi­saal­ta va­li­ta, mil­lai­sia va­hin­ko­ja ko­ti­va­kuu­tus kor­vaa.

Ta­lo­yh­ti­öis­sä kiin­teis­tö­va­kuu­tus kor­vaa ra­ken­nuk­sil­le tai ra­ken­teil­le ai­heu­tu­nei­ta va­hin­ko­ja. Ko­din ir­tai­mis­ton ja kiin­te­än si­sus­tuk­sen eli esi­mer­kik­si kaa­pis­to­jen ja par­ke­tin va­hin­got ka­te­taan ko­ti­va­kuu­tuk­sel­la.

Ko­ti­va­kuu­tuk­seen lii­te­tään usein vas­tuu- ja oi­keus­tur­va­va­kuu­tuk­set mah­dol­lis­ten va­hin­gon­kor­vaus­ten ja la­ki­mies­ten palk­ki­oi­den va­ral­ta.

Ko­ti­va­kuu­tuk­ses­sa on ai­na eh­to­ja, jot­ka ra­jaa­vat tiet­ty­jä asi­oi­ta pois va­kuu­tuk­sen kor­vaus­pii­ris­tä: val­mis­tus- tai käyt­tö­vir­he, esi­neen huk­kaa­mi­nen, lem­mi­kin ja tu­ho­e­läin­ten ai­heut­ta­mat va­hin­got, sil­mä­la­sien rik­kou­tu­mi­nen tai sa­tees­ta ja jää­ty­mi­ses­tä ai­heu­tu­neet va­hin­got.

Esi­merk­ke­jä:

Ta­paus: Suih­ku­ve­det pää­si­vät vuo­sien saa­tos­sa kaa­ke­lien sau­mois­ta ra­ken­tei­siin ja la­hot­ti­vat oma­ko­ti­ta­lon sei­nä­ra­ken­tei­ta.

Rat­kai­su: Ei kor­vat­tu. Va­hin­ko oli ai­heu­tu­nut vä­hi­tel­len ta­pah­tu­vas­ta il­mi­ös­tä. Ky­sees­sä oli myös ra­ken­nus­vir­he eli ve­sie­ris­ty­son­gel­ma.

Ta­paus: Vuo­den van­ha äly­pu­he­lin pu­to­si lat­ti­al­le ja näyt­tö hal­ke­si. Pu­he­lin oli mak­sa­nut 699 eu­roa ja sen hin­ta on ny­kyi­sin 360 eu­roa. Pu­he­lin­ta ei voi kor­ja­ta.

Rat­kai­su: Kos­ka pu­he­lin oli vain vuo­den van­ha, uu­den vas­taa­van pu­he­li­men hin­nas­ta ei teh­ty ikä­vä­hen­nys­tä, vain oma­vas­tuu. Va­kuu­tus kor­va­si 210 eu­roa. Jos tuo­te oli­si voi­tu kor­ja­ta, va­kuu­tu­syh­tiö oli­si kor­van­nut kor­jaus­kus­tan­nuk­sia 210 eu­roon as­ti.

Ta­paus: Nel­jä vuot­ta sit­ten 1200 eu­rol­la os­tet­tu kan­net­ta­va tie­to­ko­ne ha­jo­si kor­jaus­kel­vot­to­mak­si. Vas­taa­va tie­to­ko­ne mak­saa ny­kyi­sin 600 eu­roa.

Rat­kai­su: Uu­den vas­taa­van kan­net­ta­van tie­to­ko­neen ar­vos­ta vä­hen­net­tiin en­sik­si ikä­vä­hen­nys 50 % eli 300 eu­roa. Li­säk­si vä­hen­net­tiin oma­vas­tuu 150 eu­roa. Näin ol­len ko­ti­va­kuu­tus kor­va­si 150 €.

Ta­paus: Pen­tu­koi­ra pu­res­ke­li pöy­dän­ja­lat, kyn­si ta­pet­te­ja ja repi soh­van­pääl­lis­tä.

Rat­kai­su: Ei kor­vat­tu. Va­hin­ko ei ol­lut en­nal­ta ar­vaa­ma­ton, kos­ka pen­nut voi­vat teh­dä tuol­lais­ta. Va­kuu­tu­seh­dois­sa oli myös ra­joi­tus, et­tei seu­ra­e­läin­ten ai­heut­ta­mia va­hin­ko­ja kor­va­ta.

 

 

Lue Myös