Läheiset havahtuvat muutoksiin ensimmäisinä – jopa varhemmin kuin muistisairauksien diagnosointiin tarkoitetutut testit paljastavat mitään. Ja onneksi havahtuvat.
”Mitä varhemmin muistisairautta osataan epäillä, sitä parempia hoitotulokset ovat. Etenevää muistisairautta ei voida parantaa, mutta sen kulkuun ja oireisiin voidaan vaikuttaa lääkkeillä ja kuntoutuksella”, geriatrian erikoislääkäri Riitta Aine Geriatripalvelusta Tampereelta kertoo.
LÄÄKKEISTÄ APU
Muistisairaus selviää lääkärin vastaanotolla potilaan ja omaisen haastattelulla ja muistitesteillä, erilaisilla kysymyssarjoilla ja tehtävillä. Tutkittavalle tehdään myös kuvantamistutkimuksia.Laboratoriotutkimuksiakin tarvitaan, sillä sydän- ja verisuonitautien riskitekijät eli korkea kolesteroli ja verenpaine, ylipaino sekä sokeriaineenvaihdunnan häiriöt vaikuttavat aivojen toimintaan.
”Joskus muistisairaus paljastuu toisen sairauden hoidon yhteydessä: syy diabeetikon huonoihin verensokeriarvoihin tai sydänsairaan rytmihäiriöihin voi olla muistamattomuuden vuoksi ottamatta jääneissä lääkkeissä”, Riitta Aine kertoo.
Muistisairautta hoidetaan lääkkeillä, jotka hidastavat sairauden etenemistä, säilyttävät ja parhaimmillaan kohentavat toimintakykyä. Ne tukevat aivojen normaalia toimintaa ja auttavat siten myös käytösoireisiin. Lääkkeiden teho on yksilöllinen.
KOKO PERHEEN TAUTI
Riitta Aineen mukaan muistisairaus on koko perheen sairaus, sillä sairastunut ei pärjää yksin. Kynnys vastaanottaa apua vaihtelee. Yksi on avusta kiitollinen, kun toinen pitää hyvää tarkoittavia perheenjäseniä turhan touhottajina.
Sairastuneen selviämisen vuoksi hänen itsemääräämisoikeuteensa on jossain vaiheessa pakko kajota: pitkälle edennyttä muistisairautta poteva voi esimerkiksi unohtaa syödä tai eksyy ulkoillessaan.Vaikka iäkäs ihminen yleensä haluaa asua kotona mahdollisimman pitkään, muistisairaalle se voi olla mahdotonta. Muistisairaudet ovatkin yleisin syy pitkäaikaishoitoon.
”Koti ei välttämättä ole paras paikka virkeälle ja fyysisesti hyväkuntoisellekaan muistisairaalle, sillä puuhakkuus voi aiheuttaa vaaratilanteita. Ympärivuorokautinen hoito on turvallista, mutta kuntouttavan työotteen puuttuessa se voi jouduttaa sairauden etenemistä. Laitoshoidossa henkilökunta hoitaa usein arkiaskareet, joihin osallistuminen voisi kuntouttaa muistisairasta”, Riitta Aine harmittelee.
Erilaiset muistisairaudet
Alzheimerin tauti
◗ Alzheimerin tauti on muistisairauksista yleisin ja vaivaa kymmenestä muistisairaasta seitsemää. Se tuhoaa hermosoluja ja vähentää muistin kannalta tärkeän hermosolujen välittäjäaineen, asetyylikoliinin määrää aivoissa.
Perimmäistä syytä tautiin ei tiedetä. Se on pitkäikäisten kiusa: kaksi prosenttia 65-vuotiaista sairastaa Alzheimeria, mutta yli 85-vuotiaista 25 prosenttia.
◗ Miten ilmenee? Tauti etenee tasaisesti. Se näkyy ensimmäisenä mielialan laskuna ja vaikeutena oppia uutta: hankittu kodinkone jää käyttövaikeuksiensa vuoksi kaappiin eikä bussimatka reittimuutosten vuoksi onnistu. Lähimuisti huononee: aamulla lehdestä luetut asiat ovat iltapäivällä unohtuneet, samoin edellispäivänä ystävän kanssa sovittu tapaaminen.
Myöhemmin tavarat ovat hukassa ja ennen pitkää kotiovesta ulos astuva ihminen itsekin. Alzheimerin tautia sairastava on usein kuitenkin itse sitä mieltä, että hänen muistinsa toimii entiseen tapaan. Pitkään sairastaneen asennosta tulee kumara, raajoista jäykät ja kasvoista ilmeettömät.
◗ Miten hoidetaan? Sairautta hoidetaan muistilääkkeillä, muistia kuntouttavalla viriketoiminnalla ja fysioterapialla.
Verisuoniperäinen muistisairaus
◗ Verisuoniperäinen muistisairaus vaivaa noin 15–20 prosenttia muistisairaista. Se liittyy aivoverisuonten ja sydämen sairauksiin ja voi tulla esimerkiksi aivoinfarktin seurauksena.
◗ Miten ilmenee? Oireet vaihtelevat sen mukaan, missä kohdassa aivoja verenkiertohäiriö on. Muisti saattaa säilyä pitkään hyvänä, mutta kävely ja puhe kangerrella. Tunteet voivat heitellä laidasta laitaan. Sairastunut tunnistaa tilassaan tapahtuneet muutokset, mikä voi aiheuttaa masennuksen.
Verisuoniperäinen muistisairaus etenee hyppäyksittäin ja tilapäisesti myös parempaan suuntaan, kun veri löytää uusia kiertoteitä aivoihin. Se voi esiintyä samanaikaisesti Alzheimerin taudin kanssa.
◗ Miten hoidetaan? Verisuoniperäistä muistisairautta hoidetaan muistilääkkeillä ja paneutumalla taustalla olevan sairauden hoitoon.
Lewyn kappale -tauti
◗ Lewyn kappale -tauti muuttaa hermosolujen viestinnässä tärkeiden välittäjäaineiden välisiä suhteita. Syytä tähän ei tiedetä. Tauti saattaa käynnistyä näköharhoilla ja masennuksena, ja se voi puhjeta jo viisikymmenvuotiaana.
◗ Miten ilmenee? Älyllinen toimintakyky, lähimuisti ja kyky oppia uutta voivat pysyä pitkään hyvinä. Monilla on Parkinsonin taudin kaltaisia oireita: jäykkyyttä, lepovapinaa, hitautta ja kävelyvaikeuksia. Vireystila ja tarkkaavaisuus voivat vaihdella paljon. Puhe puuroutuu ja sairastuneesta voi tulla aggressiivinen.
◗ Miten hoidetaan? Sairautta hoidetaan samoilla lääkkeillä kuin Alzheimerin tautia.
Otsa- ja ohimolohkorappeumat
◗ Otsa-ohimolohkorappeumat ovat harvinaisempi joukko eteneviä, otsalohkoja rappeuttavia sairauksia.
◗ Miten ilmenee? Sairastuneen persoonallisuus ja käyttäytyminen muuttuvat ensin: pitkäjänteisyyttä vaativat tehtävät eivät tahdo onnistua ja aloitekyky puuttuu.
Sairastuneen on vaikea kontrolloida käytöstään, ja esimerkiksi rahankäyttö voi olla holtitonta. Ulkopuoliset saattavat kiusaantua sairastuneen estottomasta käytöksestä. Taudin edetessä sairastunut voi muuttua apaattiseksi ja välinpitämättömäksi, ja puheen tuotto vaikeutuu.
Muistihäiriöt kiusaavat myöhemmin. Oireet alkavat hitaasti, mutta ne voivat tulla jo 45–65 -vuotiaalle. Sairaus on pitkälti perinnöllinen.
◗ Miten hoidetaan? Psyykenlääkkeet helpottavat käytösoireita.
Parkinsonin taudin muistisairaus
◗ Parkinsonin taudin muistisairaus tulee 20–30 prosentille Parkinson-potilaista taudin edetessä. Syytä muistioireisiin ei täysin tiedetä, mutta sairastuneen aivojen välittäjäaineet muuttuvat. Välittäjäaine dopamiinin puute aiheuttaa fyysiset oireet, kuten jäykkyyden.
◗ Miten ilmenee? Parkinsonin taudin muistisairaus näkyy paitsi muistissa myös tarkkaavaisuuden häiriöinä ja hahmotusvaikeuksina.
◗ Miten hoidetaan? Muistin hoitoon käytetään Alzheimerin taudin lääkkeitä.
LÄHDE: MUISTISAIRAUDET, LÄÄKÄRISEURA DUODECIMIN KÄYPÄ HOITO-SUOSITUKSEN POTILASVERSIO, 2010
TILVIS, PITKÄLÄ, STRADBERG, SULKAVA JA VIITANEN (TOIM.) GERIATRIA, KUSTANNUS OY DUODECIM 2010
MUISTISAIRAUTTA VOI HOITAA MYÖS ILMAN LÄÄKKEITÄ
◗ Oikea ravitsemus. Monella muistisairaalla ruokavaliosta tulee yksipuolinen ja ateriat kuittaantuvat pullakahvilla.
◗ Turvallinen ympäristö. Eksymisen vaara, kodinkoneiden käytön vaikeutuminen, tasapainon huononeminen ja aisteissa tapahtuvat muutokset heikentävät muistisairaan turvallisuutta. Tuttu ympäristö tuo turvaa, minkä vuoksi muistisairas viihtyy useimmiten parhaiten kotonaan. Tarvittavat apuvälineet, kuten turvaranneke, kannattaa ottaa käyttöön taudin varhaisessa vaiheessa, kun sairastunut vielä oppii käyttämään niitä.
◗ Muistiharjoitukset. Muistia voidaan harjoituttaa erilaisilla älyllisillä haasteilla kuten tietovisoilla ja sanaleikeillä. Elleivät ne onnistu, esimerkiksi valokuvien ja taiteen katselu, musiikin ja lehden luvun kuuntelu, kotitöihin mahdollisuuksien mukaan osallistuminen ja keskustelut aktivoivat aivoja.
◗ Liikunta parantaa verenkiertoa ja sitä kautta myös muistia. Tanssi ja ohjattu ryhmäliikunta ovat hyväksi.◗ Kosketus hoitaa muistisairasta silloinkin, kun hän on puhumattomana omissa maailmoissaan.
LÄHDE: ASIANTUNTIJA KRISTA PAJALA, MUISTILIITTOLÄHDE: MUISTISAIRAUDET, LÄÄKÄRISEURA DUODECIMIN KÄYPÄ HOITO-SUOSITUKSEN POTILASVERSIO, 2010TILVIS, PITKÄLÄ, STRADBERG, SULKAVA JA VIITANEN (TOIM.) GERIATRIA, KUSTANNUS OY DUODECIM 2010
VIRVE JÄRVINEN TEKSTI / 123RF KUVA
Oma Aika 1/2014
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.