teksti Anna-Liisa Hämäläinen
kuvat Mari Lahti, Oili ja Seppo Wuolteen kotialbumi
Aids-orvot ovat yli 900 000 lapsen ja nuoren joukko Zimbabwessa. Lokakuussa 1992 Seppo Ainamo kohtasi 8-vuotiaan Patson-pojan. Hän lupautui maksamaan pojan koulumaksun, kun äidillä ei ollut varaa laittaa lasta kouluun.
– Summa oli ehkä parikymmentä euroa nykyrahassa, Seppo muistelee.
Seuraavana vuonna meni kouluun pikkuveli. Seppo hoiti koulumaksun. Sitten koulu otti yhteyttä: pari muutakin lasta olisi tuen tarpeessa. Patsonin koulunkäyntiä Seppo tuki ylioppilaskirjoituksiin asti.
Oili ja Seppo ovat organisoineet kummitoimintaa Dzikarasekwan lähiössä Hararessa 1990-luvulta saakka. Oili muistelee ensi käyntiään lähiössä: - Lapsia oli joka puolella, ja he riemuitsivat, kun näkivät valkonaaman, murungun. Aina kuului: Seppo! Seppo! Se on siellä vieläkin valkonaaman yleisnimi.
Aids-orvot saavat koulutukea
Oili Wuolle ja Seppo Ainamo tutustuivat Hararessa vuonna 1996. Kumpikin oli ollut Afrikassa jo muutamia vuosia työtehtäviensä takia.
Parin tavatessa Seppo oli jo kahdeksantoista aids-orvon koulukummi. Hän vei Oilin lähiöön, jonka nimi on Dzivarasekwa. Siellä asuu nykyään noin 125 000 ihmistä.
– Kadut olivat täynnä ihmisiä ja jätekasoja. Siellä oli äärimmäisen köyhää. Lapsia oli joka puolella, ja he riemuitsivat, kun näkivät valkonaaman, murungun. Aina kuului: Seppo! Seppo! Se on siellä vieläkin valkonaaman yleisnimi.
Kummitoiminnan avulla yli 2000 aids-orpoa lasta on saanut käydä peruskoulun. Tänä vuonna tuetaan noin 400 lapsen koulunkäyntiä.
Ei kouluun ilman käteistä
Zimbabwessa lapsilla on oikeus kouluun, mutta ei oppivelvollisuutta. Koulutus on kallista: lukukausimaksut, koulupuvut, kirjat ja opiskelutarvikkeet pitää maksaa itse. Koulu muuttuu mahdottomaksi perheelle, jolla ei ole käteistä.
Ei ihme, että koulut tarjosivat lapsia Oilin ja Sepon kummiohjelmaan. Kummeja löytyikin Sepon ja Oilin verkostoista.
Vuonna 2002 Oili ja Seppo perustivat Harareen säätiön, Dzikwa Trustin. Suomeen he perustivat 2003 Zimbabwen Aids-orvot Ry:n.
Lue myös: Näin valitset itsellesi sopivan hyväntekeväisyyskohteen
Oili ja Seppo ovat mukana kummilasten elämässä monin tavoin ja pitkään. Hääkuvassa he poseeraavat Troy Mbengon ja hänen tuoreen vaimonsa Dianan kanssa; Seppo saattoi morsiamen alttarille.
Tunnemme kummilastemme taustan
Oili ja Seppo tuntevat kummilasten kotitaustan ja elämäntilanteen. He keräävät todistukset kolmesti vuodessa, lukukausien jälkeen.
– Voi olla, että huoltaja edellyttää lapsen lähtevän pellolle kuokkimaan, myymään vihanneksia tai huolehtimaan kodista ja pienemmistä sisaruksista, Oili kertoo.
Kun zimbabwelaisessa perheessä on vähän rahaa, vain poika pannaan kouluun. Siksi Oilin ja Sepon lapsista kaksi kolmesta on tyttöjä.
Orpo tyttö on haavoittuva. Käytössä on morsiusraha, lobola, joka maksetaan tytön huoltajalle, kun tyttö siirtyy uuteen perheeseen. Käytännössä hänet myydään.
19-vuotias lukiolainen Letwin Chakanetsa vieraili keväällä viisi viikkoa Suomessa globaalikasvatuskiertueella. Hän tapasi kiertueella koululaisia ja mm. tasavallan presidentin puolison, rouva Jenni Haukion.
Lasten etu on kaiken ydin
Toiminnan uskottavuus on Oilille ja Sepolle tärkeää. He sanovat, että verkostot ja hyvä yhteydenpito tukijoihin ovat olennaiset. He ovat olleet Hararessa pitkään. Konsepti on onnistunut ja poikkeuksellinen.
– Olemme ylpeitä. Lapset ja heidän etunsa ovat kaiken ydin. Välillä on hyvä sanoa itselleen, että olemme saaneet paljon aikaan. Huoli on aina välittömissä tarpeissa: mitä puuttuu tältä vuodelta, kuinka paljon rahoitusta on keräämättä. Harvoin kerkeää fiilistellä, Oili kuvailee.
Oili ja Seppo ovat anoneet ja saaneet valtion kehitysyhteistyövaroja. Tänään valtio ei enää rahoita kummityötä.
– Emme voisi pyörittää toimintaa ilman kummeja, muita yksityisiä lahjoittajia ja vapaaehtoisia. Yhdistyksen hallitus Suomessa on sitoutunut ja osaava, Oili kertoo.
Lue myös: Valmistutko koulusta? Muista nämä asiat työelämässä
Afrikka kasvattaa kekseliäisyyttä
Sepolla ja Oililla on koti Suomessa ja Zimbabwessa. Hararessa he asuvat vuokralla omakotitalossa. Kuten kuuluu, heillä on puutarhuri ja sisäkkö. Lisäksi talossa asuu nuori mies, Tendai, joka on ollut perheessä syntymästään asti.
– Palkkasin hänen äitinsä Futuren lokakuussa 1992. Hän odotti silloin Tendaita. Emme ole adoptoineet häntä, mutta tuemme häntä ja hän auttaa meitä, minkä rugbyltä ehtii, Seppo kertoo.
Oili sanoo, että Afrikka kasvattaa kärsivällisyyttä ja kekseliäisyyttä. Se on opettanut arvostamaan Suomen hyvinvointipalveluita ja sitä, mitä verorahoilla saa.
– Mutta kaikkivoipaisuuden tunne on kadonnut. En voi muuttaa kaikkea enkä pelastaa ketään. Voin auttaa ja tukea, mutta jokainen lapsikin valitsee itse elämänsä.
Arki antaa myös valtavasti iloa. Kaikella osaamisella on käyttöä.
– Olemme etuoikeutettuja. Meillä on toinen kotimaa, jossa meillä on mielekästä toimintaa. Ei tarvitse pyörittää peukaloita siellä eikä täällä. Yleensä on kiire, Oili sanoo.
Dzikwa Group on lasten ohjelmaryhmä, joka esiintyy lähetystöjen ja järjestöjen tilaisuuksissa. Yhtenä ryhmän opettajista on toiminut Sepon ensimmäisen kummilapsen, Patsonin, eno.
Oilin ja Sepon kummilapsitoiminnasta lisää tietoa: Zim Orvot
Lue koko juttu Oman Ajan numerosta 6/2017.
Lue myös:
Marianne Heikkilä: ”Olen intohimoinen vapaaehtoistyön tekijä”
Regina Opoku taistelee naisten ympärileikkausta vastaan
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.