Eija Paul, 62, pääsi opiskelemaan taidehistoriaa jo ylioppilaskirjoitusten jälkeen vuonna 1970, mutta valitsi Teknillisen korkeakoulun. Hän viihtyi työssään diplomi-insinöörinä. Hän matkusteli, sai lapsia ja rakasti taidetta.
Sitten, ilman ennakko-oireita, hän sai massiivisen aivoverenvuodon. Hän uskoo, että se johtui rankasta elämänmuutoksesta. Puoli vuotta meni sairaalassa, ja elämän perustaidot oli opeteltava uudelleen.
”Verbaalisuutta mittaavissa testeissä pärjäsin reilusti yli keskiarvon, mutta spatiaalinen havaintokyky – kyky ongelmanratkaisuun ja avaruudelliseen hahmotukseen – oli kadonnut. Sairastumisen myötä diplomi-insinööristä tuli kerralla humanisti.”
Kuntoutuakseen Eija Paul tarvitsi aivoilleen tekemistä. Syksyllä 2009 hän aloitti taidehistorian opiskelun Helsingin yliopiston Avoimessa yliopistossa. Se osoittautui hyväksi terapiaksi.
Kun hän tajusi saaneensa uuden mahdollisuuden, kuin uuden elämän, hän päätti pyrkiä Helsingin yliopistoon voidakseen opiskella enemmän. Ensimmäisellä kerralla hän ei päässyt lähellekään. Seuraavana vuonna hän oli varasijalla kuusi; viisi sai opiskelupaikan varasijalta.
AVOIN YLIOPISTO AVAA OPISKELUTIEN
Sisuuntunut Eija Paul teki Avoimessa yliopistossa estetiikan perusopinnot, taidehistorian aineopinnot ja pakolliset kielitutkinnot. Sitten hän pani hakupaperit sisään. Hänelle myönnettiin opiskeluoikeus.
Näin Eija Paulista tuli yksi kuudesta opiskelijasta, jotka hyväksyttiin Helsingin yliopiston humanistiseen tiedekuntaan vuonna 2012 niin sanotun avoimen väylän kautta. Samalla hän liittyi siihen yli 50-vuotiaiden kolmen prosentin joukkoon, joka aloitti opiskelut humanistisessa tiedekunnassa.
Avoimessa yliopistossa humanististen ja käyttäytymistieteellisten alojen opinnot ovat ylivoimaisesti suosituimpia. Aineista kasvatustiede, psykologia ja taidehistoria kiinnostavat myös vanhempia opiskelijoita.
”Avoimessa yliopistossa kukin voi opiskella omalla motivaatiollaan, eli suorituspakkoa ei ole. Moni luentoa kuuntelemaan tullut haluaa kuitenkin myös testata oppimistaan ja haastaa itsensä, jolloin opintosuorituksiakin syntyy. Viime vuonna suoritettiin noin kuusi opintopistettä opiskelijaa kohden”, selvittää koulutuspäällikkö Minna Herno.
Eija Paul opiskelee taidehistorian lisäksi arkeologiaa, italiaa ja estetiikkaa. Hän on ajatellut jatkaa opiskelua niin pitkälle kuin mahdollista.
”Haavehan tuo on, eikä välttämättä edes realistinen. Mutta jos olisin kaksikymppinen, tähtäisin tosissani tutkijaksi.”
ELÄKKEELLE JÄÄMINEN EI OLE LOPPU
Vanhempia opiskelijoita houkuttelevat korkeakouluopintoihin myös halu kasvattaa yleissivistystä, hyvät luennoitsijat sekä kiinnostavat kurssit.
Risto Kaukiainen, 70, haaveili nuorena opiskelusta Ateneumissa. Hänen vanhempansa olivat ahkeria, kunnollisia ja kohtalaisen vähän koulutettuja rintamamiestalon rakentajia. Isän mielestä rahat olisivat menneet hukkaan taideopinnoissa. Kaukiaisesta tuli ekonomi.
”Uravalinta saattoi olla väärä, mutta ammatti oli hyvä. Hetkeäkään en kadu. Sain töitä, ja minusta tuli talousasioiden tuntija. Sellaiseen mieheen luotettiin.”
Viimeiset 18 työvuottaan Kaukiainen oli rehtorina oppilaitoksessa, joka tarjosi muun muassa taidealan jatkokoulutusta, myös aikuisille.
”Aikuisopiskelun edellytykset alkoivat oikeastaan kehittyä vasta 1990-luvulla. Sitä ennen ihmistä, joka sanoi ääneen valinneensa väärän ammatin, pidettiin kummajaisena. Työssäni pääsin näkemään sen valtavan riemun, joka syntyi, kun aikuinen ihminen valmistui uuteen, mieleiseen ammattiin. Se jäi mieleeni.”
Kun tuli eläkkeelle jäämisen aika, Kaukiainen päätti, että se ei ole minkään loppu, vaan siirtymävaihe. Uusi jakso alkoi vanhojen haaveiden lämmittelyllä, taidekursseilla. Pian hän tajusi, ettei taiteen tekeminen ole häntä varten. Kaukiainen suuntasi Avoimeen yliopistoon, taidehistorian pariin.
OPISKELU HAHMOTTAA ELÄMÄÄ
Risto Kaukiainen ei ole pyrkimässä yliopistoon. Vielä. Hänelle opiskelu on ollut oman elämän hahmotusprosessia. Hän ihaili aikaisemmin taidetta eurooppalaisissa taidemuseoissa, mutta ei ymmärtänyt sitä. Hiljalleen hän alkoi nähdä esimerkiksi Raamatun merkityksen taideteosten taustalla. Oli pakko alkaa opiskella eksegetiikkaa, eri uskontojen pyhien kirjoitusten kriittistä tutkimusta. Hän meni myös estetiikan kurssille.
”Tajusin, että minua oli nuoresta asti vaivannut esteettisten elämysten himo. Ennen vain tykkäsin jostakin. Nyt alkaa olla kykyä myös asioiden jäsentämiseen. Opiskeltavan asian rinnalla alkaa hahmottua se, mikä itse olen”, filosofoi Kaukiainen.
Tässä vaiheessa tutkinnolla ei ole edes merkitystä. Elämässä on muutakin. Kaksi Kaukiaisen neljästä lapsesta asuu vielä – tai jälleen – kotona, Kaukiaisen vanhemmilta perityssä rintamamiestalossa loppumattomine kunnostustöineen. Aikaa riittää myös ”normaalille eläkeläiselämälle” hiihto- ja pyörälenkkeineen. Parinkymmenen kilometrin pyörälenkki kotoa yliopistolle ja takaisin taittuu vaikka päivittäin.
”En puhu tuttujen kanssa paljoakaan opinnoistani. Minulle riittää, kun saan keskustella näistä asioista taidehistorian kurssien myötä löytyneen ja säännöllisesti tapaavaksi ystäväpiiriksi muodostuneen vertaisryhmäni kanssa. Mutta poikaani olen lähentynyt valtavasti, kun opiskeluni myötä olemme saaneet yhteisiä keskustelunaiheita.”
Risto Kaukiaiselta kysellään usein, mikä hänestä tulee. Hän ei kuvittele opiskelevansa työtä tai ammattia varten – tai ehkä hänestä tulee tutkimuksen ammattilainen.
”Ja enemmän oma itseni. Opiskelu kyllä muuttaa ihmistä, tämänkin ikäistä, monin tavoin.”
ARKEOLOGIA OLI TEININ UNELMA
Annu Mikkonen, 57, palasi yliopisto-opintoihin 1990-luvun lopussa luettuaan lehdestä, että opinto-oikeus poistetaan kaikilta, jotka eivät ilmoittaudu läsnäoleviksi määräaikaan mennessä. Jo vuonna 1976 hän oli päässyt opiskelemaan germaanista filologiaa ja musiikkitiedettä Helsingin yliopistoon. Samaan aikaan hän opiskeli merkonomiksi.
”Minulla ei ollut minkäänlaista käsitystä siitä, mitä halusin tehdä isona. Odotin suurta, opintojen edetessä tapahtuvaa valaistumista. Sitä ei silloin tullut. Miehenikin opiskeli, ja pitääkseni taloutemme tasapainossa otin vastaan tarjotun työpaikan. Opinnot alkoivat pikkuhiljaa jäädä sivuun.”
”Opiskelun kautta minusta on tullut enemmän oma itseni. Opiskelu muuttaa ihmistä, tämänkin ikäistä, monin tavoin.”
Muutaman vuoden kaupallisella alalla työskenneltyään Mikkonen ”ajautui” Kauppakorkeakouluun, josta hän valmistui 1980-luvun lopussa. Opiskelun ja osa-aikaisen työnteon ohessa perhe kasvoi kahdella lapsella. 1990-luvun puolivälistä asti Mikkonen on työskennellyt Suomen Säveltäjät ry:n toiminnanjohtajana. Kesään 2014 saakka hän on opintovapaalla.
Annu Mikkonen palasi musiikkitieteen pariin hitaasti työn ohessa opiskellen. Humanististen tieteiden kandidaatin tutkintoon tarvittavaksi sivuaineeksi hän valitsi arkeologian. Nyt hän tähtää maisterin tutkintoon.
”En vieläkään ole varma, miksi aikoinaan hylkäsin teini-iän unelmani arkeologian opiskelusta. Mutta kun vuonna 2009 suoritin ensimmäiset arkeologian kurssit, havaitsin, että se on juuri niin kiinnostavaa ja innostavaa kuin olin aina kuvitellutkin.”
OPISKELUMETODIT OVAT KEHITTYNEET
Annu Mikkonen, jolla on kokemusta 1970-luvun korkeakoulumaailmasta, kehuu nykyajan yliopistojen opiskelumetodeja. Hän sanoo, että opiskelu on monessa mielessä järkevämpää kuin ennen. Nykyään yliopistossa kirjoitetaan paljon ja opetellaan ulkoa hyvin vähän asioita.
”Etenkin humanistille tämä on hyödyllistä, sillä monella alalla suuri osa työstä on kirjoittamista ja tiedon prosessointia.”
Tietotekniikka on tuonut hyviä työkaluja muun muassa tiedonhakuun. Asiat muuttuvat nopeasti, ja tiedot vanhenevat pian.
”Jos olisin opiskellut arkeologiaa 1970-luvulla, olisi maailmankuvani rakentunut hyvin erilaiseksi kuin tämän päivän arkeologian opiskelijana.”
Pedagogiset taidot ovat Mikkosen mielestä yliopistossa toissijaisia tutkimukseen verrattuina. Hyvä tutkija ja tieteentekijä ei välttämättä ole hyvä opettaja eikä kenties edes kiinnostunut opettamisesta. Tätä hän pitää ongelmallisena.
”Koska yliopiston tärkeä tehtävä on kuitenkin toimia opetuslaitoksena, ei olisi hassumpaa, vaikka pedagogisia avuja arvostettaisiin hiukan nykyistä enemmän.”
ELÄMÄN UUSI VIITEKEHYS
Aikuiselle on kertynyt matkan varrelta yleissivistystä, perustietoja ja laajempia näköaloja. Kun hän niiden lisäksi oppii korkeakoulussa tarvittavat rutiinit ja löytää sopivan opiskelurytmin, opiskelusta nauttii.
Työelämän kouliman opiskelijan mielestä myös yliopistoympäristö tuntuu virkistävältä. Risto Kaukiainen kuvaa, että yliopistonmäki kirjastoineen ja kahviloineen on muodostunut hänen seudukseen.
”Ennen olin rehtori opiskelijoiden joukossa. Nyt olen opiskelija opiskelijoiden joukossa. Se tuntuu luonnolliselta, minulle sopivalta olotilalta. Tässä on mahdollista miettiä kaikenlaisia asioita ja peilata niitä itseen ja omaan elämään.”
Eija Paulille opiskelu on nykyään täyspäivätyötä – ja paljon ylitöitä sen päälle. Hän kokee kuuluvansa yliopistolle.
”Yliopistosta ja näistä ihanista nuorista ihmisistä on tullut viitekehykseni. Tunnen tällä hetkellä olevani ensisijaisesti opiskelijaneitokainen ja vasta toissijaisesti mummi. Lapsenlapsia on kaksi, ja koko ajan on vähän huono omatunto, kun opinnot vievät heiltä niin paljon aikaani.”
OPISKELU ANTAA ENERGIAA
Eija Paul ja Risto Kaukiainen kiittelevät suomalaista yhteiskuntaa saamastaan opiskelumahdollisuudesta. Suomessa on paljon potentiaalia, eikä sitä ole varaa heittää hukkaan.
”Vanhemmankaan väestönosan resurssien määrää ei pidä epäillä. Meistä on vielä vaikka mihin.”
Eija Paulille opiskelu itsessään on päämäärä ja palkkio hengissä olemisesta. Hän naurahtaa, että opintojen myötä hän on menettänyt kyvyn katsoa taidetta viattomin silmin. Kun tieto tulee läpi katsomiskokemuksissa, hän ei enää osaa vain hurmaantua taideteoksista. Tärkeintä on kuitenkin saada mahdollisimman laaja yleissivistys.
”Haluan olla aito humanisti. Mieluiten sellainen, joka osaa siteerata Homerosta alkukielellä.”
Annu Mikkonen saa opinnoistaan energiaa. Hän kertoo, ettei hänen tarvitse työnsä vuoksi olla järkevä valinnoissaan, joten hän voi ottaa elämäänsä rikastuttavia kursseja.
”Ja ehkäpä pysyn tämän massaterapian ja mukavien nuorten opiskelijakollegoiden ansiosta pitkään virkeänä ja terveenä ja jaksan puurtaa töissä pitkälle yli eläkeiän.”
JAANA PARETSKOI TEKSTI / ARI LAHTI KUVAT
Oma Aika 6/2013
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.