teksti Anu Virnes-Karjalainen kuvat Arsi Ikäheimonen
Minna Pukkilan kehitysvammaisuuden aiheuttaja on yhdeksännen ja kymmenen kromosomin translokaatio. Translokaatiossa kromosomin osa on siirtynyt uuteen paikkaan tai kromosomien osat ovat vaihtaneet paikkaa. Suomessa on Minnan lisäksi tiettävästi vain yksi, kymmen vuotta nuorempi poika, jolla on sama kromosomihäiriö.
”Tiedon saaminen kromosomihäiriön laadusta kesti yli vuoden. Ensimmäisen kromosomitestin tulos kolmekuisena oli, että ei ole poikkeavia kromosomeja, mutta selvää oli, että jotain oli pahasti vialla. Ulkonäkö viittasi downin syndroomaan, mutta muuten kaikki merkit eivät täsmänneet”, vanhemmat Eva ja Kauko Pukkila kertovat.
Raskausaika ja synnytys sujuivat normaalisti, eikä mitään viitteitä tulevasta ollut. Kauko-isä jännitti esikoisen syntymää kotona ja soitteli tuon tuosta sairaalaan.
”Viimeisellä soitolla kätilö sanoi, että musta tukka näkyy jo.”
Seuraava puhelu olikin jo toisenlainen. Isälle soitettiin, että kaikki ei ole kunnossa. Vauva on poikkeavan näköinen, hänellä on kitalakihalkio, kampurajalat, ylimääräinen peukalo ja sivuääni sydämessä.
”Pelkäsin, että Kauko ajaa kolarin matkalla sairaalaan. Sellainen shokki se oli”, Eva sanoo.
”En ollut valmis luopumaan”
Päiväkoti- ja kouluvuosien jälkeen Minnan elämää ovat rytmittäneet päivät toimintakeskuksessa ja monenlaiset harrastukset soittokerhosta kuoroon ja tanssiin.
”Minnalla on nyt henkilökohtaista apua 30 tuntia viikossa. Enemmänkin olisi mahdollista saada. Olemme tyytyväisiä siihen tukeen, mitä olemme saaneet. Omaishoitajien vapaapäivät ovat onnistuneet hienosti, kuten muukin tuki.”
Oli alusta asti selvää, että Minnaa hoidetaan kotona niin kauan kuin mahdollista ja kaikki mahdollinen kuntoutus otetaan vastaan.
”Kun Minna oli viisivuotias, muistan joissain papereissa lukeneen, että äiti ei ole vielä valmis luopumaan lapsestaan laitokseen”, Eva hymähtää.
Meni vielä 28 vuotta, ennen kuin Minna muutti kotoa.
”Olin ajatellut, että Minna muuttaisi siinä 25 vuoden paikkeilla, mutta siitäkin vierähti vielä kahdeksan vuotta. En ollut valmis luopumaan. Onhan se kuitenkin luonnollista, että lapset lentävät ennemmin tai myöhemmin pesästä. Minnan tapauksessa vähän myöhemmin”, äiti sanoo.
Päätös kotoa muuttamisesta tehtiin, kun Kotkassa vapautui paikka vaikeavammaisten ryhmäkodista.
”Kova pulputtaja hän on”
Siirtyminen kotoa ryhmäkotiin on alkukankeuksien jälkeen sujunut hyvin, ja Eva-äiti hoitaa edelleen Minnan asioita kuten tähänkin asti. Vieraisiin hoitajiin on vaikea luottaa.
”Eihän kukaan tunne tytärtäni niin hyvin kuin minä.”
Minna näyttää viihtyvän, joskin väsyneempi hän on ollut kuin kotona ollessaan.
Kolme–neljävuotiaan kehitystasolla oleva Minna ei juuri puhu lausein, mutta yksittäisiä sanoja on useita. Selkeisiin kysymyksiin hän vastaa ”juu” tai ”ei”. Apuna on myös tukiviittomat ja kuvallinen sanakirja.
Asiaa Minnalla tuntuu olevan paljon. Sosiaalisena luonteena hän ei kavahda vieraita, vaan puhuu omalla tavallaan ja paljon.
”Yhtä kova pulputtaja hän on kuin minä. On perinyt sosiaalisuutensa minulta. Mitä enemmän ihmisiä ympärillä, sen paremmin Minna viihtyy”, äiti sanoo ylpeyttä äänessään.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.