Teksti Ninarose Maoz
Kuva Robert Seger
Kun olin nuori, kaverini lähtivät kesälomillaan Englantiin. Minä pysyttelin kotikylässäni Parikkalassa. Viihdyin maalla, ja saarimökkimme oli mielipaikkani. En kaivannut minnekään.
Vuoden 1970 elokuussa pakkasin kuitenkin tavarani ja lähdin Israeliin. Siinä oli vähän uhoakin mukana. Silloin oli muotia lähteä poimimaan hedelmiä kibbutsille. Kuuden päivän sota oli juuri päättynyt, ja Israelista puhuttiin paljon.
Minulla oli romanttinen käsitys maasta. Olin lukenut Leon Urisin Exodus-romaanin ja ihailin kirjan päähenkilöä, Dovia. Kuinka ollakaan, heti ensimmäisenä päivänä Kirjat Anavimin kibbutsissa tapasin sympaattisen Dov-nimisen miehen. Pian tutustumisemme jälkeen hän lähti kertausharjoituksiin, enkä nähnyt häntä kuukauteen. Ikävä oli kova – olinhan nuori ja rakastunut.
Ystäviä ympäri maailmaa
Teimme neljä tuntia päivässä töitä ja neljä tuntia opiskelimme hepreaa. Tutustuin ihmisiin ympäri maailmaa. Minusta ja suomalaisesta Jokesta tuli parhaat ystävykset. Pidämme edelleen yhteyttä.
Sain työtarjouksia useista maista, mutta Dov vei voiton. Suunnittelimme muuttoa Suomeen. Äitini oli kauhuissaan, kun toin kotiin israelilaisen pojan. Ennakkoluulot unohtuivat kuitenkin nopeasti.
Suomesta ei löytynyt töitä. Lähdimme Ruotsiin, jossa työskentelimme kasvitarhalla. Menimme naimisiin Södertäljessä vuonna 1971. Asuimme Ruotsissa puolisen vuotta, mutta Dovin isän toivomuksesta palasimme Israeliin. Hän oli selvinnyt holokaustista mutta menettänyt keskitysleirillä koko perheensä: vaimonsa ja lapsensa.
Joulu armeijan bunkkerissa
En koskaan unohda ensimmäistä jouluani. Dov joutui heti armeijaan, ja minä ikävöin häntä kotona. Sisuuntuneena otin bussin kibbutsiin, jossa hän palveli. Vietimme jouluaaton bunkkerissa.
Vuonna 1972 syntyi ensimmäinen lapsemme ja siitä reilun vuoden päästä seuraava. Alku pienten lasten kanssa oli rankka. Dov oli jatkuvasti kertausharjoituksissa ja minä yksin lasten kanssa kotona. Vuonna 1973 syttyi Jom Kippurin sota, ja pelkäsin lakkaamatta. En kuullut Dovista mitään 40 päivään.
Kun Dov pääsi armeijasta pois, lähdimme Suomeen. Päätin, etten palaa koskaan, mutta lopulta palasimme Israeliin jo kolmen kuukauden kuluttua. Opin kielen pikkuhiljaa ja sain töitä sosiaalitoimistosta. Oli ihanaa olla mukana työelämässä kotiäitivuosien jälkeen.
Kolmannen lapsen syntymän jälkeen pohdimme, missä haluaisimme kasvattaa lapsemme. Oli viimeinen hetki lähteä Suomeen, sillä vanhemmat lapset aloittaisivat pian koulun. Päätimme jäädä Israeliin.
Haimme lähellä Tel Avivia sijaitsevan Kvutzat Schillerin kibbutsin jäseniksi ja kävimme läpi tiukan seulan terveystarkastuksineen ja valintahaastatteluineen. Saimme paikat.
"En koskaan unohda ensimmäistä jouluani."
Palkka meni kibbutsille
Kibbutsi tuntui heti omalta, ja meidät otettiin hyvin vastaan. Opiskelin terveydenhoitajaksi ja työskentelin alkuun kibbutsin omalla klinikalla, mutta myöhemmin lähdin kouluterveydenhoitajaksi. Palkkani meni kibbutsille, mutta yhteisö huolehti elämisen kuluista silmälaseja, lasten harrastuksia, koulutusta ja lomarahoja myöten.
Söimme kaikki ateriat kibbutsin ruokasalissa. Alussa meillä ei ollut edes omaa keittiötä, vain kaksi pientä huonetta. Joitakin häiritsi se, ettei omaa päätösvaltaa ollut, mutta minulle järjestelmä sopi hyvin.
Lapset kasvatettiin yhdessä. Sain aina apua, jos sitä tarvitsin. Varsinkin Dovin ollessa poissa oli hienoa kuulua yhteisöön. Meille syntyi vielä kaksi lasta lisää, viimeinen vuonna 1990.
Libanonin sodan aikaan vuonna 1982 pelkäsin taas. En ollut kuullut Dovista mitään pitkään aikaan. Eräänä iltana joku tuli huutamaan, että avaa äkkiä televisio, Dov on siellä! Oli helpottavaa tietää, että mieheni oli elossa.
Ikävä lapsuudenmaisemiin
Kibbutsimme on pian 90-vuotias, yli 400 hengen kylä. Joitakin vuosia sitten se yksityistettiin. Nykyisin jokaineFisarn pitää oman palkkansa ja huolehtii kuluistaan. Minä olisin pitänyt vanhan systeemin.
Israelissa on välimerellinen mentaliteetti. Asiat hoidetaan rempseämmin – vähän sinnepäin. Elämä on rennompaa kuin Suomessa. Itse tarkan kasvatuksen saaneena ärsyynnyn toisinaan siitä, että kohteliaat tavat meinaavat unohtua.
Elämä Israelissa on avartanut maailmani. En ole enää sama maalaistyttö kuin lähtiessäni. Suomi on minulle edelleen tärkeä, ja käyn kotimaassa kerran vuodessa. Eniten ikävöin metsiä ja rantoja.
Lue myös:
Kun tyttö lähti maailmalle - koti jäi Suomeen odottamaan
Suomalaissyntyisen Paulan kodin värikäs sisustus hurmaa Ruotsissa
Englannista Suomeen palanneen perheen puutalossa on säilytetty vanhan talon henki
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.