Artikkeli

Testamentti suojaa omaisuutta ja läheisiä

Testamentilla pystyt vaikuttamaan siihen, kenelle omaisuutesi menee kuoleman jälkeen. Voit esimerkiksi turvata puolisosi aseman tai rajoittaa lasten puolisoiden avio-oikeutta perintöön.

Ju­ris­ti­na suo­sit­te­len tes­ta­men­tin te­ke­mis­tä kai­kil­le, joil­la on omai­suut­ta. Kai­kis­sa tes­ta­men­teis­sa on tär­ke­ää teh­dä avio-oi­keu­den pois­sul­ke­va mää­räys. Täl­lä var­mis­te­taan, et­tä tes­ta­men­tin saa­jien ny­kyi­sil­lä tai tu­le­vil­la puo­li­soil­la ei ole avio-oi­keut­ta omai­suu­teen, sen tuot­toon tai omai­suut­ta myy­des­sä sen ti­lal­le tu­le­vaan omai­suu­teen, jon­ka tes­ta­men­tin­saa­jat pe­ri­vät.

Jos lap­set­to­mal­la hen­ki­löl­lä on suu­ri suku, tes­ta­ment­ti yk­sin­ker­tais­taa omai­suu­den ja­koa. Omai­suu­den ja­kau­tu­es­sa hy­vin mo­nen hen­ki­lön kes­ken pe­rin­tö­o­suu­det jää­vät mo­nes­ti pie­nek­si, omai­suus täy­tyy muut­taa ra­hak­si pe­rin­nön­ja­koa var­ten ja pe­rin­nön­ja­on käy­tän­nön toi­mis­sa on suu­ri työ.

TES­TA­MENT­TIA VOI MUUT­TAA

Tes­ta­ment­tia voi muut­taa tai pe­ruut­taa sen ko­ko­naan. Tä­män vuok­si ei kan­na­ta jät­tää tes­ta­ment­tia te­ke­mät­tä sen vuok­si, et­tei tie­dä vie­lä, mi­ten lo­pul­li­ses­ti ha­lu­ai­si omai­suu­den ai­ka­naan ja­kau­tu­van.

Tes­ta­men­tin voi pe­ruut­taa te­ke­mäl­lä uu­den tai esi­mer­kik­si re­pi­mäl­lä van­han tes­ta­men­tin.

Jos tes­ta­men­tis­ta löy­tyy ai­no­as­taan ko­pio, on han­ka­la näyt­tö­ky­sy­mys, on­ko jäl­jen­nös tes­ta­men­tis­ta voi­mas­sa vai ei. Jos joku vaa­tii jäl­jen­nök­se­nä löy­ty­neen tes­ta­men­tin saat­ta­mis­ta voi­maan, asi­an rat­kai­see vii­me kä­des­sä tuo­mi­ois­tuin.

TES­TA­MEN­TIN TIE­DOK­SI­AN­TO

Tes­ta­men­til­la on mer­ki­tys­tä vas­ta, kun sen te­ki­jä kuo­lee. Tes­ta­men­tin saa­jan tu­lee täl­löin saat­taa voi­maan tes­ta­ment­tiin pe­rus­tu­va oi­keu­ten­sa.

Tes­ta­men­tin saa­jan tu­lee an­taa jo­kai­sel­le pe­ril­li­sel­le oi­ke­ak­si to­dis­tet­tu jäl­jen­nös tes­ta­men­tis­ta sekä saa­da al­le­kir­joi­tet­tu to­dis­tus tie­dok­si­saan­nis­ta. Pe­ril­li­nen voi jo täs­sä vai­hees­sa hy­väk­syä tes­ta­men­tin omal­ta koh­dal­taan lain­voi­mai­sek­si. Jos tie­dok­si­saan­ti ei muu­ten on­nis­tu, tes­ta­ment­ti voi­daan an­taa tie­dok­si haas­te­mie­hen vä­li­tyk­sel­lä.

Mi­kä­li tes­ta­men­tin saa­ja ei ha­lua ve­do­ta tes­ta­ment­tiin, hä­nel­lä ei ole vel­vol­li­suut­ta an­taa sitä vi­ral­li­ses­ti tie­dok­si. Kui­ten­kin täs­tä on syy­tä il­moit­taa jo pe­run­kir­joi­tuk­ses­sa, jot­tei ve­rot­ta­ja mää­rää hä­nel­le pe­rin­tö­ve­roa tes­ta­men­tin pe­rus­teel­la.

TES­TA­MEN­TIS­TA VOI TEH­DÄ MOI­TE­KAN­TEEN

Tie­dok­si­an­non ta­pah­dut­tua pe­ril­li­sel­lä on mah­dol­li­suus kuu­den kuu­kau­den ku­lu­es­sa moit­tia tes­ta­ment­tia. Hän voi nos­taa tes­ta­men­tin­saa­jaa vas­taan kan­teen vai­na­jan ko­ti­pai­kan kä­rä­jä­oi­keu­des­sa.

Tes­ta­ment­tia voi moit­tia muo­to­vir­heen pe­rus­teel­la tai väit­tää, et­tei te­ki­jä ol­lut tes­ta­men­tin­te­ko­kel­poi­nen. Moi­te­kan­ne voi pe­rus­tua myös sii­hen, et­tä tes­ta­men­tin te­ki­jää oli­si asi­at­to­mas­ti tai­vu­tel­tu tai vie­tel­ty te­ke­mään tes­ta­ment­ti.

Jos moi­te­kan­ne hy­väk­sy­tään, tes­ta­ment­ti ei päde. Jos kan­ne hy­lä­tään, tes­ta­ment­ti tu­lee lain­voi­mai­sek­si ja tes­ta­men­tin saa­jan oi­keus as­tuu voi­maan.

Jos moi­te­kan­net­ta ei nos­te­ta mää­rä­a­jas­sa, tes­ta­ment­ti tu­lee kuu­den kuu­kau­den mää­rä­a­jan päät­ty­es­sä lain­voi­mai­sek­si.

Jo­kai­sen pe­ril­li­sen tes­ta­men­tin moi­te­ai­ka las­ke­taan hen­ki­lö­koh­tai­ses­ti tes­ta­men­tin tie­dok­si­saan­nis­ta al­ka­en. Jos jo­ta­kin tes­ta­men­tin saa­jaa ei ta­voi­te­ta, pe­rin­nön­ja­ko pit­kit­tyy. Jos jo­tain pe­ril­lis­tä ei ta­voi­te­ta ol­len­kaan, hä­nel­le voi­daan ha­kea kä­rä­jä­oi­keu­des­ta si­jai­se­dun­val­vo­ja ot­ta­maan vas­taan tes­ta­ment­ti hä­nen puo­les­taan.

On ole­mas­sa myös muun­lai­sia tes­ta­ment­ti­kan­tei­ta, jot­ka ei­vät ole si­dot­tu­ja mää­rä­ai­kaan. Näi­tä ovat esi­mer­kik­si tul­kin­ta­kan­ne ja pe­ruut­ta­mis­kan­ne. Tes­ta­men­tin tul­kin­ta­kan­teel­la voi­daan saa­da tuo­mi­ois­tui­men vah­vis­tus sil­le, mitä on epä­sel­väs­sä ta­pauk­ses­sa pi­det­tä­vä tes­ta­men­tin te­ki­jän oi­ke­a­na tar­koi­tuk­se­na. Jos kuo­lin­pe­sään on mää­rät­ty pe­sän­ja­ka­ja, hän rat­kai­see en­si­si­jai­ses­ti tes­ta­men­tin tul­kin­taa kos­ke­van rii­dan. Pe­ruut­ta­mis­kan­ne puo­les­taan tar­koit­taa sitä, et­tä pe­ril­li­nen voi saat­taa tuo­mi­ois­tui­men tut­kit­ta­vak­si sen, on­ko tes­ta­ment­ti tul­lut esi­mer­kik­si suul­li­ses­ti pe­ruu­te­tuk­si.

RIN­TA­PE­RIL­LI­SEL­LÄ ON OI­KEUS LA­KI­O­SAAN

Mah­dol­li­ses­ta tes­ta­men­tis­ta huo­li­mat­ta on rin­ta­pe­ril­li­sil­lä oi­keus saa­da jää­mis­tös­tä la­ki­o­san­sa. Se on puo­let pe­rin­tö­o­sas­ta, jon­ka rin­ta­pe­ril­li­nen sai­si il­man tes­ta­ment­tia.

Jo­kai­sen rin­ta­pe­ril­li­sen tu­lee vaa­tia la­ki­o­saan­sa.

Se teh­dään la­ki­o­sail­moi­tuk­sel­la, joka an­ne­taan to­dis­teel­li­ses­ti tie­dok­si tes­ta­men­tin saa­jal­le kuu­den kuu­kau­den ku­lu­es­sa sii­tä, kun tes­ta­ment­ti on an­net­tu pe­ril­li­sel­le tie­dok­si.

Tes­ta­men­tin mää­rä­muo­to ja säi­ly­tys

◗ Tes­ta­men­tin tu­lee ol­la kir­jal­li­nen, päi­vät­ty ja al­le­kir­joi­tet­tu kah­den es­teet­tö­män, yli 15-vuo­ti­aan ja yh­tä ai­kaa saa­pu­vil­la ole­van to­dis­ta­jan läs­nä­ol­les­sa.

◗ Myös to­dis­ta­jien tu­lee al­le­kir­joit­taa tes­ta­men­tin to­dis­tus. Hei­dän tu­lee tie­tää, et­tä ky­sees­sä on tes­ta­ment­ti, vaik­ka heil­le ei tar­vit­se ker­toa si­säl­töä.

◗ Tes­ta­ment­tiin kan­nat­taa kir­joit­taa to­dis­ta­jien ni­men­sel­ven­nys, am­mat­ti ja ko­ti­paik­ka mah­dol­lis­ta myö­hem­pää tes­ta­men­tin moi­te­kan­net­ta ja hei­dän ta­voit­ta­mis­taan var­ten.

◗ Suo­si­tel­ta­vaa on liit­tää to­dis­tuk­seen myös ns. to­dis­tusk­lau­suu­li. Sii­nä to­dis­ta­jat ot­ta­vat kan­taa tes­ta­men­tin te­ki­jän ky­kyyn ym­mär­tää tes­ta­men­tin tar­koi­tus ja tah­to teh­dä tes­ta­ment­ti.

◗ Jos tes­ta­ment­ti on teh­ty vää­rää muo­toa nou­dat­ta­en ja joku ve­to­aa tä­hän, tes­ta­ment­ti saat­taa ku­mou­tua moi­te­kan­teen joh­dos­ta.

◗ Säi­ly­tä tes­ta­ment­ti tur­val­li­ses­sa pai­kas­sa, esi­mer­kik­si pan­kin tal­le­lo­ke­ros­sa tai kas­sa­kaa­pis­sa. Toi­si­naan tes­ta­ment­ti voi jää­dä löy­ty­mät­tä tai löy­tyä vuo­sien jäl­keen mitä kum­mal­li­sim­mis­ta pai­kois­ta ja muut­taa täl­löin pe­rin­nön­ja­on ko­ko­naan.

◗ Läh­tö­koh­tai­ses­ti vain al­ku­pe­räi­nen tes­ta­ment­ti on pä­te­vä.

Tes­ta­men­tin­te­ko­kel­poi­suus

PE­RIN­TÖ­KAA­REN MU­KAAN tes­ta­men­tin saa teh­dä 18 vuot­ta täyt­tä­nyt hen­ki­lö. Nuo­rem­pi­kin saa teh­dä tes­ta­men­tin, jos hän on ol­lut tai on nai­mi­si­sis­sa. 15-vuo­ti­as saa teh­dä tes­ta­men­tin omai­suu­des­ta, jota hä­nel­lä on oi­keus hal­li­ta.

Li­säk­si edel­ly­tyk­se­nä on, et­tä hen­ki­lö ym­mär­tää, mitä on te­ke­mäs­sä. Myös esi­mer­kik­si de­men­toi­tu­neel­la hen­ki­löl­lä voi ol­la ns. va­loi­sia het­kiä, jol­loin hän on tes­ta­men­tin­te­ko­kel­poi­nen, vaik­ka muu­ten tar­vit­si­si­kin apua ta­lou­sa­si­oi­den­sa hoi­ta­mi­seen.

Vii­me kä­des­sä tes­ta­men­tin­te­ko­kel­poi­suus rat­ke­aa vas­ta mah­dol­li­ses­sa tes­ta­men­tin moi­te­oi­keu­den­käyn­nis­sä, jos joku ky­see­na­lais­taa hen­ki­lön ky­vyn tes­ta­men­tin te­ke­mi­seen.

Täl­löin tuo­mi­ois­tui­mes­sa esi­te­tään näyt­töä hen­ki­lön ky­vys­tä ym­mär­tää tes­ta­men­tin te­ke­mi­nen ja si­säl­tö sen te­ko­het­kel­lä. Usein tär­keim­piä to­dis­tei­ta ovat lää­kä­rin­lau­sun­not ter­vey­den­ti­las­ta.

Asi­an­tun­ti­jam­me otk, va­ra­tuo­ma­ri ja asi­a­na­ja­ja Ilo­na Pii­ro­nen on eri­kois­tu­nut per­he- ja pe­rin­tö­oi­keu­teen.

PIA HOLM KU­VI­TUS

LUE LI­SÄÄ Oma Ai­ka 6/2013 -leh­des­tä.

Lue Myös