Juristina suosittelen testamentin tekemistä kaikille, joilla on omaisuutta. Kaikissa testamenteissa on tärkeää tehdä avio-oikeuden poissulkeva määräys. Tällä varmistetaan, että testamentin saajien nykyisillä tai tulevilla puolisoilla ei ole avio-oikeutta omaisuuteen, sen tuottoon tai omaisuutta myydessä sen tilalle tulevaan omaisuuteen, jonka testamentinsaajat perivät.
Jos lapsettomalla henkilöllä on suuri suku, testamentti yksinkertaistaa omaisuuden jakoa. Omaisuuden jakautuessa hyvin monen henkilön kesken perintöosuudet jäävät monesti pieneksi, omaisuus täytyy muuttaa rahaksi perinnönjakoa varten ja perinnönjaon käytännön toimissa on suuri työ.
TESTAMENTTIA VOI MUUTTAA
Testamenttia voi muuttaa tai peruuttaa sen kokonaan. Tämän vuoksi ei kannata jättää testamenttia tekemättä sen vuoksi, ettei tiedä vielä, miten lopullisesti haluaisi omaisuuden aikanaan jakautuvan.
Testamentin voi peruuttaa tekemällä uuden tai esimerkiksi repimällä vanhan testamentin.
Jos testamentista löytyy ainoastaan kopio, on hankala näyttökysymys, onko jäljennös testamentista voimassa vai ei. Jos joku vaatii jäljennöksenä löytyneen testamentin saattamista voimaan, asian ratkaisee viime kädessä tuomioistuin.
TESTAMENTIN TIEDOKSIANTO
Testamentilla on merkitystä vasta, kun sen tekijä kuolee. Testamentin saajan tulee tällöin saattaa voimaan testamenttiin perustuva oikeutensa.
Testamentin saajan tulee antaa jokaiselle perilliselle oikeaksi todistettu jäljennös testamentista sekä saada allekirjoitettu todistus tiedoksisaannista. Perillinen voi jo tässä vaiheessa hyväksyä testamentin omalta kohdaltaan lainvoimaiseksi. Jos tiedoksisaanti ei muuten onnistu, testamentti voidaan antaa tiedoksi haastemiehen välityksellä.
Mikäli testamentin saaja ei halua vedota testamenttiin, hänellä ei ole velvollisuutta antaa sitä virallisesti tiedoksi. Kuitenkin tästä on syytä ilmoittaa jo perunkirjoituksessa, jottei verottaja määrää hänelle perintöveroa testamentin perusteella.
TESTAMENTISTA VOI TEHDÄ MOITEKANTEEN
Tiedoksiannon tapahduttua perillisellä on mahdollisuus kuuden kuukauden kuluessa moittia testamenttia. Hän voi nostaa testamentinsaajaa vastaan kanteen vainajan kotipaikan käräjäoikeudessa.
Testamenttia voi moittia muotovirheen perusteella tai väittää, ettei tekijä ollut testamentintekokelpoinen. Moitekanne voi perustua myös siihen, että testamentin tekijää olisi asiattomasti taivuteltu tai vietelty tekemään testamentti.
Jos moitekanne hyväksytään, testamentti ei päde. Jos kanne hylätään, testamentti tulee lainvoimaiseksi ja testamentin saajan oikeus astuu voimaan.
Jos moitekannetta ei nosteta määräajassa, testamentti tulee kuuden kuukauden määräajan päättyessä lainvoimaiseksi.
Jokaisen perillisen testamentin moiteaika lasketaan henkilökohtaisesti testamentin tiedoksisaannista alkaen. Jos jotakin testamentin saajaa ei tavoiteta, perinnönjako pitkittyy. Jos jotain perillistä ei tavoiteta ollenkaan, hänelle voidaan hakea käräjäoikeudesta sijaisedunvalvoja ottamaan vastaan testamentti hänen puolestaan.
On olemassa myös muunlaisia testamenttikanteita, jotka eivät ole sidottuja määräaikaan. Näitä ovat esimerkiksi tulkintakanne ja peruuttamiskanne. Testamentin tulkintakanteella voidaan saada tuomioistuimen vahvistus sille, mitä on epäselvässä tapauksessa pidettävä testamentin tekijän oikeana tarkoituksena. Jos kuolinpesään on määrätty pesänjakaja, hän ratkaisee ensisijaisesti testamentin tulkintaa koskevan riidan. Peruuttamiskanne puolestaan tarkoittaa sitä, että perillinen voi saattaa tuomioistuimen tutkittavaksi sen, onko testamentti tullut esimerkiksi suullisesti peruutetuksi.
RINTAPERILLISELLÄ ON OIKEUS LAKIOSAAN
Mahdollisesta testamentista huolimatta on rintaperillisillä oikeus saada jäämistöstä lakiosansa. Se on puolet perintöosasta, jonka rintaperillinen saisi ilman testamenttia.
Jokaisen rintaperillisen tulee vaatia lakiosaansa.
Se tehdään lakiosailmoituksella, joka annetaan todisteellisesti tiedoksi testamentin saajalle kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun testamentti on annettu perilliselle tiedoksi.
Testamentin määrämuoto ja säilytys
◗ Testamentin tulee olla kirjallinen, päivätty ja allekirjoitettu kahden esteettömän, yli 15-vuotiaan ja yhtä aikaa saapuvilla olevan todistajan läsnäollessa.
◗ Myös todistajien tulee allekirjoittaa testamentin todistus. Heidän tulee tietää, että kyseessä on testamentti, vaikka heille ei tarvitse kertoa sisältöä.
◗ Testamenttiin kannattaa kirjoittaa todistajien nimenselvennys, ammatti ja kotipaikka mahdollista myöhempää testamentin moitekannetta ja heidän tavoittamistaan varten.
◗ Suositeltavaa on liittää todistukseen myös ns. todistusklausuuli. Siinä todistajat ottavat kantaa testamentin tekijän kykyyn ymmärtää testamentin tarkoitus ja tahto tehdä testamentti.
◗ Jos testamentti on tehty väärää muotoa noudattaen ja joku vetoaa tähän, testamentti saattaa kumoutua moitekanteen johdosta.
◗ Säilytä testamentti turvallisessa paikassa, esimerkiksi pankin tallelokerossa tai kassakaapissa. Toisinaan testamentti voi jäädä löytymättä tai löytyä vuosien jälkeen mitä kummallisimmista paikoista ja muuttaa tällöin perinnönjaon kokonaan.
◗ Lähtökohtaisesti vain alkuperäinen testamentti on pätevä.
Testamentintekokelpoisuus
PERINTÖKAAREN MUKAAN testamentin saa tehdä 18 vuotta täyttänyt henkilö. Nuorempikin saa tehdä testamentin, jos hän on ollut tai on naimisisissa. 15-vuotias saa tehdä testamentin omaisuudesta, jota hänellä on oikeus hallita.
Lisäksi edellytyksenä on, että henkilö ymmärtää, mitä on tekemässä. Myös esimerkiksi dementoituneella henkilöllä voi olla ns. valoisia hetkiä, jolloin hän on testamentintekokelpoinen, vaikka muuten tarvitsisikin apua talousasioidensa hoitamiseen.
Viime kädessä testamentintekokelpoisuus ratkeaa vasta mahdollisessa testamentin moiteoikeudenkäynnissä, jos joku kyseenalaistaa henkilön kyvyn testamentin tekemiseen.
Tällöin tuomioistuimessa esitetään näyttöä henkilön kyvystä ymmärtää testamentin tekeminen ja sisältö sen tekohetkellä. Usein tärkeimpiä todisteita ovat lääkärinlausunnot terveydentilasta.
Asiantuntijamme otk, varatuomari ja asianajaja Ilona Piironen on erikoistunut perhe- ja perintöoikeuteen.
PIA HOLM KUVITUS
LUE LISÄÄ Oma Aika 6/2013 -lehdestä.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.