Teksti Jaana Kivipelto-Tulkki
Kuvat Fotolia
Oma aika 1/2013
Keski-iässä mieshormonien määrä alkaa vähetä vuosi vuodelta, ja se aiheuttaa miehille samanlaisia oireita kuin vaihdevuodet aiheuttavat naisille. Tästä ollaan yhtä mieltä.
Miesten vaihdevuosia kuvaavasta nimestä ei sen sijaan olla yksimielisiä. Vaihdevuosissa hedelmällisyys vaihtuu hedelmättömyyteen, mutta siitähän ei miehillä ole kyse. Menopaussi puolestaan tarkoittaa kuukautisten päättymistä. Miesten oireita kutsutaan yleisesti myös andropaussiksi. Kyseessä on joka tapauksessa ikääntyvän miehen testosteronivaje.
Yleiseen keskusteluun miesten testosteronivaje nousi 2000-luvun alussa, mutta asian ympärillä on yhä paljon ennakkoluuloja, pelkoja ja myös tutkimattomia alueita. Uusimpien tutkimusten mukaan miesten riski saada kuolemaan johtava sydän- tai aivoinfarkti kasvaa, jos testosteronitaso on matala.
Siksi testosteronivajetta ei ole syytä kuitata äkäisten äijien oireyhtymänä.
Miesten oireet hiipivät
Andropaussi ajoittuu samaan aikaan kuin naisten vaihdevuodet. Miehillä kivesten tuottaman testosteronin määrä alkaa tosin laskea prosentin verran vuodessa jo nelikymppisenä.
Vain osa miehistä oireilee. Testosteronivaje alkaa tuntua viidenkympin korvilla, etenkin jos lähtötaso on ollut jo valmiiksi matala.
Naisten hormonipitoisuudet romahtavat vaihdevuosien tullessa. Miesten oireet hiipivät 10–15 vuoden aikana, ja siksi niitä on vaikea tunnistaa.
”Mies ehtii mukautua huonoon oloon eikä enää muista, miltä tuntuu voida hyvin”, kuvailee dosentti Juhana Piha, kliinisen fysiologian erikoislääkäri ja kliininen seksologi.
Seksioireet eivät ensisijaisia
Testosteronivajeen ensimmäisenä oireena ei Pihan mukaan suinkaan aina ole seksuaalinen haluttomuus vaan se, että miehestä on veto poissa. Työkyky heikkenee, mies on alakuloinen ja uupunut, mikään ei tunnu oikein miltään. Parisuhde natisee liitoksissaan.
”Seksiongelmat kuuluvat ilman muuta oireisiin, mutta uupuminen ja unihäiriöt ovat niin voimakkaita, että ne menevät seksioireiden edelle”, Piha kertoo.
Testosteronivajeen oireet ovat hyvin samankaltaiset kuin masennuksen tai työuupumuksen. Se vaikeuttaa diagnoosin tekemistä.
”Valpas lääkäri tarttuu asiaan, jos potilas kertoo jaksamisongelmista ja apeasta mielialasta”, kertoo gynekologi ja seksuaali- ja pariterapeutti Pirkko Brusila.
Oireet vaihtelevat miehestä toiseen. Toisilla ne ovat pääasiassa psyykkisiä, alakuloa ja ärtyisyyttä, toisilla fyysisiä, kuten hankalia unihäiriöitä ja lihasvoiman vähenemistä. Onnettomimmat saavat kaikki oireet.
Verikoe paljastaa
Testosteronivaje todetaan verikokeella. Jotta voidaan varmistua, ettei vaivojen takana ole muita sairauksia, tutkitaan testosteronin lisäksi verensokeri ja kilpirauhasarvot.
Myös niissä on kyse hormonin, insuliinin tai tyroksiinin, vajauksesta. Mutta testosteroniin suhtaudutaan ennakkoluuloisesti.
Se yhdistetään seksiin, lihaksiin ja dopingiin. Toki sekä seksi että lihakset vähenevät huomattavasta hormonitason vajeesta kärsivän miehen elämästä, mutta testosteroni on moneen vaikuttava yleishormoni. Sen puutoksen merkittävin oire on elinvoiman hiipuminen.
Testosteronihoidossa ei ole kyse douppaamisesta, vaan elimistön vajeen ja sen aiheuttamien oireiden hoitamisesta, aivan kuten naisten hormonikorvaushoidossakin. ”Pitäisi tunnistaa se ryhmä ikääntyviä miehiä, joilla oireet johtuvat testosteronivajeesta ja jotka hyötyisivät hormonikorvaushoidosta. Vuonna 2010 Suomessa oli noin 70 000 sellaista 50–79-vuotiasta miestä, joilla oli oireinen testosteronivaje”, sanoo urologian erikoislääkäri emeritusprofessori Sakari Rannikko.
Uupuneita johtajia
Käytännössä erikoislääkärin puheille pääsy saattaa riippua lääkäristä tai lääkäriasemasta.
”On nurinkurista ja epädemokraattista, että naisten vaihdevuosien hoito on itsestään selvä asia, mutta miesten ei. Miehille on suuri helpotus, kun he vihdoin saavat apua. He odottavat oireineen viisikin vuotta, käyvät monella eri lääkärillä, ja kaikki muut mahdolliset verikokeet on katsottu paitsi tämä”, Juhana Piha sanoo.
Iän lisäksi runsas alkoholinkäyttö, ylipaino ja voimakas stressi laskevat testosteroniarvoja. Lääkärit tapaavat vastaanotoillaan uupuneita keskiportaan johtajia, jotka oireilevat monin tavoin.
”Työpaineet ovat kovat. Monet ovat pitkään jatkuneessa uupumuksen kierteessä, ja stressi vaikuttaa myös testosteronin määrään”, Pirkko Brusila sanoo.
Kiistelty hormonihoito
Jos oireiden hoito testosteronilla on yksinkertaista, miksi sitä ei käytetä enemmän?
Hormonihoidon vastustajat korostavat sen haittavaikutuksia, kuten sitä, että kehon ulkopuolelta tuleva testosteroni vähentää kivesten omaa testosteronituotantoa hoidon aikana.
Myös elämäntapamuutokset pitäisi toisten lääkärien mielestä tehdä ennen hoidon aloittamista.
”Mutta työuupuneelle miehelle, jolla on matalat testosteroniarvot, on vaikea sanoa, että mene kotiin ja lepää ensin puoli vuotta. Joskus on parempi aloittaa hormonihoito ja saada olo ensin kohenemaan siten. Sitten jaksaa muuttaa myös elämäntapojaan”, Piha sanoo.
Pihan mukaan lääkärikunta tietää, että testosteronihoito on hyvä hoito. Mutta hormoneihin liittyy paljon väärinkäsityksiä, ja siksi niitä kartetaan. Yksi yleinen väärinkäsitys on Pihan mukaan se, että testosteroni aiheuttaa eturauhassyöpää.
”Testosteronihoito ei aiheuta syöpää, mutta jo olemassa olevan syövän kasvua se lisää. Siksi syövän mahdollisuus tutkitaan aina ennen hoidon aloittamista.”
Jos mies on sairastanut eturauhassyövän tai sairastaa sitä parhaillaan, hormonihoito ei tule kyseeseen. Silloin andropaussia hoidetaan oire kerrallaan esimerkiksi masennus- ja erektiolääkkeillä.
Teho näkyy nopeasti
Jos ei miesten vaihdevuosien hoito ole aina helppoa, ei ole oireiden hyväksyminenkään.
”Etenkin jos vaimot patistavat puolisonsa vastaanotolle, miehistä saattaa tuntua, että heidän miehisyytensä kyseenalaistetaan”, sanoo Pirkko Brusila.
Olon koheneminen on lopulta suuri helpotus. Jos hoito tehoaa, muutos näkyy miehessä jo parissa kuukaudessa. Jos tilanne on ollut hankala, palautuminen kestää pidempään, kolmesta viiteen kuukautta.
Andropaussin hoitamisella on myös yhteiskunnallinen ulottuvuutensa.
”Kun hoidetaan uupunut ja hankalasti oireileva mies kuntoon, työkyky paranee ja sairauslomat vähenevät. Sitä tullaan harvemmin ajatelleeksi”, Juhana Piha muistuttaa.
Lähteitä: Kari Heusala, Miehen seksuaalisuus, Like. Ilpo Huhtaniemi ja Antti Perheentupa: Miehen ikääntymiseen liittyvien hormonimuutosten diagnostiikka ja hoito, Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim. terveyskirjasto.fi
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.