Heidi Hammarsten teksti / Minna Paananen ja Arsi Ikäheimonen KUVAT Oma Aika 8/2013
Kun koulut alkoivat tammikuussa 2010, raumalainen erityisluokanopettaja Anne Raikunen ei mennytkään töihin Uotilan kouluun. Mies lähti aamuisin omalle työpaikalleen, mutta Raikunen jäi tyytyväisenä kotiin nukkumaan Hukka-koiran kanssa. Vihdoinkin oli tullut sopiva aika jäädä vuorotteluvapaalle.
Raikunen, 53, oli tehnyt ensin luokanopettajan, sitten erityisopettajan töitä vuodesta 1981. Viime vuosina työ oli muuttunut entistä haastavammaksi.
”Enää ei aina löytynyt sitä iloa ja innostusta, jota työssä yleensä oli ollut. Tuntui, että tarvitsisi olla enemmän aikaa itselle”, hän perustelee.
Raikunen ei ollut suunnitellut suuria projekteja vuorotteluvapaalleen.
”Nautin siitä, ettei ollut kiirettä ja ohjelmaa. Kokeilin uusia liikuntalajeja, kävin päivällä zumba- ja joogatunneilla. Kansalaisopistossa oli päivällä kielikurssi, kävin siellä englannintaitoa petraamassa”, Raikunen muistelee.
”Ei edes marraskuisena räntäsadepäivänä tullut sellaista tunnetta, että olisipa nyt töissä.” Kevään kohokohta oli matka Madeiralle omien vanhempien kanssa.
”Äitini oli haaveillut matkasta, mutta ei ollut saanut sitä aikaiseksi. Loma vielä piteni, kun tuli Islannin tulivuorenpurkaus, eivätkä lentokoneet lentäneet. Me olimme ainoat lomalaiset, joille pidennys ei tuottanut kiirettä, kun olimme vapaalla tai eläkkeellä.”
Syksyn juhlistivat Välimeren risteily miehen kanssa sekä ruskaretki Lappiin tuttavapariskunnan mökille.
”Olin haaveillut ruskaretkestä pitkään, mutta opettaja ei voi sitä oikein toteuttaa.”
Vapaata laman uuvuttamille
Ajatus vuorotteluvapaasta syntyi 1990-luvun lamassa. Työttömyys esimerkiksi hoitoalalla oli korkea, kun kunnilla ei ollut varaa palkata lainkaan uutta työvoimaa. Ne, joilla oli vakituinen työ, joutuivat tekemään sitä jaksamisen äärirajoilla.
”Ajatus oli, että voitaisiin tarjota työttömille mahdollisuus pitää yllä ammattitaitoa ja päästä sitten takaisin työelämään, kun ajat paranevat. Samalla saataisiin lopen uupuneet vakituiset työntekijät vähäksi aikaa vapaalle”, kuvaa hoitajien ammattiliiton Tehyn kehittämispäällikkö Kirsi Markkanen.
Vuorotteluvapaan ehdoksi tuli riittävän pitkä työura ja se, että työantaja palkkasi vapaalle jäävän tilalle työttömän työnhakijan joko suoraan tai jonnekin muualle organisaatioon. Vuorotteluvapaalle jäävälle maksetaan 70 tai 80 prosenttia siitä korvauksesta, jonka hän työttömänä saisi.
Kaikkiaan vuorotteluvapaalla on vuodesta 1996 alkaen ollut noin 150 000 ihmistä, ja heidän sijaisinaan on toiminut hiukan pienempi joukko. Viime vuonna vuorotteluvapaalle jäi 7 900 ihmistä. Hyvässä taloussuhdanteessa vuorottelijoita näyttää olevan enemmän, parhaimmillaan 8 800 vuonna 2008. Tämän vuoden ennakkotietojen mukaan määrä on taas laskussa.
Yhteiskunnalle vuorotteluvapaa on maksanut yli 900 miljoonaa euroa. Valtio maksaa vuorotteluvapaan kustannuksista noin 40 prosenttia, työnantajat ja palkansaajat loput.
Idea tuli tuttavapiiristä
Raikusella idea vuorotteluvapaasta oli ollut mielessä aiemminkin, kun sitä oli käytetty tuttavapiirissä. Kun oikea hetki tuli, velanmaksu oli voiton puolella, kaksi vanhempaa tytärtä jo omillaan ja nuorin lähtenyt vaihto-oppilaaksi.
”Aiemmin se ei ollut taloudellisesti mahdollista, oli kolme tytärtä ja omakotitalo ostettu.”
Helsinkiläinen Itellan jakeluesimies Pauli Tiihonen taas ei miettinyt vuorotteluvapaataan yhtä pitkään. Hän piti vapaata lokakuusta 2011 viime vuoden syyskuun loppuun.
”Päätöksen tein suunnilleen päivässä, ja esimies antoi suostumuksensa seuraavana päivänä”, kertoo Tiihonen, 55.
Vuorotteluvapaan ehtojen täyttyminen ei ollut Tiihoselle ongelma: hän oli tullut postiin töihin vuonna 1976 ja kiertänyt kaikkia mahdollisia tehtäviä, kunnes päätyi esimiestehtäviin Kisahallin jakelupisteeseen 2005.
Tiihosella oli takanaan raskas syksy. Itellassa oli käyty työtaistelua, jonka pintaan tuomat ristiriidat kaatuivat osaltaan esimies Tiihosen niskaan. Työpäivät venyivät, mikä lisäsi sekä stressiä että tuki- ja liikuntaelinten ongelmia.
”Minulle oli kertynyt neljättä viikkoa saldovapaita, kuntoilu jäi vähiin ja seisominen oli tuskallista.”
Niinpä Tiihosen vuorotteluvapaan kantava idea oli kuntoremontti.
”Minulla oli kohtuullisen säännöllinen kunto-ohjelma, vähintään kolme kertaa viikossa kävin liikkumassa. Lisäksi osallistuin stressiryhmään ja uimakouluun kerran viikossa.”
Stressinhoitoryhmä oli Itellan Hyvinvointisäätiön kustantama. Ryhmään Tiihonen päätyi, koska stressi aiheutti myös masennusoireita.
”Siellä oli äärettömän mielenkiintoisia ihmisiä, joiden kanssa sai jakaa kokemuksia.”
Hallitus haluaa taas heikennyksiä
Vuorotteluvapaa alkoi kokeiluna, joka vakinaistettiin vuonna 2003. Järjestelmä on kuitenkin haluttu myös poistaa tai ainakin heikentää sen ehtoja. Vuonna 2011 työntekijäjärjestöjen vastustus kaatoi hallituksen suunnittelemat heikennykset.
Nyt vuorotteluvapaan ehdot ovat taas pohdinnassa osana hallituksen suurta rakennemuutospakettia.
Esille on nostettu vuorottelijoiden alaikärajan nosto. Toinen ehdotus on, että vapaalla ei voisi vain oleilla: vuorottelijoiden pitäisi esimerkiksi tehdä vapaaehtoistyötä, hoivata ikääntyneitä vanhempia tai opiskella.
On myös esitetty, että vuorottelijan sijaisen tulisi olla ”oikeasti työtön” eli pitempään työttömänä työnhakijana ollut. Esimerkiksi hoitoalalla pelätään, että päteviä ja sopivia sijaisia olisi vaikea löytää.
Mikä järjestelmässä oikein herättää intohimoja, kun käyttäjät vaikuttavat niin tyytyväisiltä?
Ongelma taitaa olla siinä, että vuorotteluvapaa sopii loistavasti niille, joille se sopii. Läheskään kaikki eivät kuitenkaan kuulu tähän joukkoon.
Työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen mukaan tyypillinen vuorotteluvapaan käyttäjä on nainen, jolla on keskiasteen koulutus. Hän on julkisen sektorin palveluksessa, usein hoito- tai opetusalalla. Yksityisellä puolella työskentelee vuorotteluvapaalaisista vain joka kolmas.
Ensimmäisenä vuorotteluvapaan käyttöä rajaa vaatimus, että vuorottelijan tilalle on palkattava työtön. Mitä enemmän koulutusta ja osaamista tehtävä vaatii, sitä vaikeampaa tämä on.
”Tehyläisten työttömyysaste oli korkeimmillaan 16 prosenttia, kun vuorotteluvapaajärjestelmää luotiin. Nyt se on yhtä kahta prosenttia. Työttömiä, joita voisi palkata vuorottelijan tilalle, on vaikea löytää. Joillakin paikkakunnilla on hankala löytää edes laitosapulaista palkkausketjun päähän”, Kirsi Markkanen sanoo.
Asiantuntijalle ei löydy sijaisia
Yksityisellä sektorilla asiantuntija- tai johtotehtävissä ongelma on vähintään yhtä suuri.
”Ei korkeamman osaamisen ihmisiä löydä helposti normaalisti rekrytoimallakaan, ja sijaisten löytäminen on hirveän vaikeaa”, kuvaa Johanna Saarinen, joka on vastannut Kone Oyj:n osaamisen ja kyvykkyyksien johtamisesta.
Saarinen ei muista yhtään vuorotteluvapaan käyttäjää Koneen pääkonttorista. Itse hän tekee parhaillaan väitöskirjaa opintovapaalla.
Raikusella oli sama sijainen molempien vuorottelujaksojen ajan. Myöhemmin tämä sai vakituisen viran Uotilan koulusta.
”Olin itse aika paljon vaikuttamassa sijaisen valintaan. Yksi nuori opettaja oli tehnyt koulussa lyhytaikaisia sijaisuuksia, ja vinkkasin hänelle vuorotteluvapaastani.”
Tiihosen esimies suostui niin nopeasti hänen vuorotteluunsa, koska toisesta tehtävästä vapautui juuri kätevästi Tiihoselle sopiva sijainen. Työtön työnhakija palkattiin jakelutehtäviin. Sijaisen nykytilanteesta Tiihonen ei tiedä.
”Meillä on niin iso vaihtuvuus, että taloon tuleville määräaikaisille yleensä löytyy jatkotöitä jostakin.”
Pieni korvaus on vapauden hinta
Käyttäjän näkökulmasta vuorotteluvapaalle jäämistä rajoittaa oma taloudellinen tilanne. Vuorottelukorvaus on niin pieni, että isoa asuntovelkaa maksavan tai yksinhuoltajan pitää useimmiten unohtaa koko ajatus.
Ilmankos eniten vuorotteluvapaalle jääviä on 50–60-vuotiaissa: heillä on asuntovelan maksu voiton puolella, lapset usein jo omillaan ja tietysti myös tarvittavat vuodet työuraa takana.
”Vuorotteluvapaakorvaus on suhteellisen pieni, mutta se toimii vapauden hintana. Ja siksi vuorotteluvapaa ajoittuu siihen elämäntilanteeseen, kun se on taloudellisesti mahdollista”, Tehyn Markkanen toteaa.
Raikunen sai vuorotteluvapaakorvausta 80 prosenttia työttömyyspäivärahasta, koska oli tehnyt yli 25 vuotta töitä.
”Yllättävän pieni oli se korvaus, kun se tilille tuli. Ilman aiempia säästöjä en olisi voinut tehdä matkoja joita tein, pelkästään kotona olisin voinut olla ilman katastrofia.”
Taloudellista tilannetta helpotti myös se, että Raikunen jakoi vuorotteluvapaansa kahteen lukukauteen, kevääseen 2010 ja syksyyn 2011.
”Jos olisin ollut koko vuoden yhteen menoon, olisin joutunut elämään miehen kustannuksella.”
Myös Tiihonen sai suuremman vuorotteluvapaakorvauksen, mutta silti hänen nettopalkkansa laski vuorotteluvapaalla tuhat euroa kuussa. Tämä riitti, koska Tiihonen asuu vaimonsa kanssa velattomassa asunnossa eikä lapsia ole.
”Olimme taloudellisesti tarkempia siinä mitä teimme. Suurin yksittäinen asia, josta tingimme, oli matkustelu. Muuten meillä ei ole kulutustottumuksia, jotka vaativat enemmän rahaa.”
Ei näyttöä pitemmistä työurista
Vuorotteluvapaan piti siis pidentää työuria ja auttaa työttömiä takaisin työelämään. Tutkimustiedon mukaan tämä on onnistunut korkeintaan osittain.
Työ- ja elinkeinoministeriön teettämä tutkimus vuodelta 2009 vertaili pitkähkön aikaa vuorotteluvapaan käyttäjiä ja vastaavaa joukkoa, joka teki normaalisti töitä. Lopputulos oli, että vuorotteluvapaa ei lisännyt vapaalla olleiden myöhempää työllisyyttä, siis esimerkiksi pidentänyt heidän työuriaan.
”Oli hyvin yllättävää, että tulokset olivat niin kriittisiä. Tutkimuksella ei kuitenkaan ollut paljonkaan vaikutusta politiikkaan”, muistelee tutkimuksen ohjausryhmässä toiminut työministeriön työmarkkinaneuvos Matti Sihto.
Vuorotteluvapaasijaisiksi palkattujen työllistyminen sen sijaan parani tutkimuksen mukaan, kun heitä verrattiin muihin työttömiin. Tätä osaa tutkimuksesta Sihto puolestaan epäilee. Hän arvelee, että vuorotteluvapaasijaisiksi valikoituu väkeä, joka olisi työllistynyt hyvin muutenkin.
”Se on kermankuorimista, työnantajat saavat valita parhaat päältä”, Sihto moittii.
Yksi vuorotteluvapaaseen suunniteltu tiukennus liittyykin siihen, että sijaiseksi pitäisi palkata ”aidosti työttömiä”, jotka ovat olleet työtä vailla pitempään kuin muutaman päivän sijaisuuksien välillä.
Tehyn Markkanen puolestaan huomauttaa, että vuorotteluvapaa
ei voi olla se väline, jolla ratkotaan vaikeasti työllistettävien
ongelmia.
”Ne, jotka ovat vaikeasti työllistettäviä, ovat sellaisia, joita
hoitoalalle ei voi syystä tai toisesta rekrytoida. Ei kukaan työnantaja
halua ottaa sitä riskiä, että palkkaisi ihmisen, jonka työn
tekemisen edellytykset eivät täytä vaatimuksia.”
Markkanen epäilee, että vaikutuksettomuus työuriin saattaa
olla tilastoharha. Tutkimuksen tekoaikaan hoitoalalla eläkkeelle
jäämisen ehdot olivat sellaiset, että ne kannustivat jäämään
eläkkeelle mieluummin mahdollisimman varhain kuin jatkamaan
uraa.
”Ne, jotka jäivät hoitoalalta eläkkeelle esimerkiksi vuonna
2009, ovat kuuluneet ammatillisen eikä yleisen eläkeiän
piiriin. Kannatti jäädä eläkkeelle 60–61-vuotiaana ja vaikka
tehdä keikkatöitä sen jälkeen, koska työssä jatkaminen ei enää
kasvattanut eläkettä.”
Innostus palasi vapaalla
Kun Anne Raikunen palasi töihin, vapaa oli tehnyt tehtävänsä.
”Innostus oli palannut, tuli taas ideoita, olin reipas ja valmis
ottamaan työt vastaan. Molemmat vapaajaksot toimivat samalla
tavoin. Vuosi välissä meni äkkiä, lomatkin tulivat niin, ettei
tuntenut olevansa loman tarpeessa kuten yleensä tuntee.”
Raikunen vakuuttaa, että vuorotteluvapaa vaikuttaa myös
hänen työuransa pituuteen. Hän kuuluu erityisopettajana
harvinaiseen joukkoon, jolla on yli 30 vuoden työuran jälkeen
mahdollisuus hyvin varhaiseen eläköitymiseen.
”Saisin jäädä eläkkeelle jo runsaan vuoden päästä. Mutta
kuvittelen, että saatan jatkaa vielä 55 ikävuoden jälkeenkin.
Voisin hyvin jatkaa siksikin, että eläkekertymä 55-vuotiaana
on aika pieni.”
Myös Tiihosen palatessa töihin fyysinen kuntoremontti oli
tuottanut toivotut tulokset. Henkisesti töihin paluu ei kuitenkaan
ollut yhtä helppoa.
”Ihan täsmälleen samoihin tehtäviin palaaminen voi olla
vaikeaa vuorotteluvapaan jälkeen – minulle se oli ja näin olen
kuullut myös muilta. Vapaa tuo etäisyyttä työhön ja asiat näkee
uudesta kulmasta. Mutta ne asiat, jotka stressasivat aiemmin,
stressaavat edelleen.”
Tiihonen kehuu esimiestään, joka on ollut tukena töihin
paluussa ja yrittänyt myös järjestää uusia tehtäviä.
”Ilman vuorotteluvapaata en varmasti olisi selvinnyt töissä
eläkeikään asti. Ennen kaikkea fyysiset oireet olivat sitä tasoa
ja stressikin vaikutti. Se, riittääkö vapaan vaikutus loppuun
asti, jää nähtäväksi.”
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.