Rosa Liksom
Kirjailija Rosa Liksom Kuubassa
Reppureissaaja on valmis seikkailuun. Kulkupelinä on tällä kertaa vajaat 70 vuotta vanha Ford.
Saaga Kajan
Havannan hämärästi valaistulla lentokentällä trooppinen lämpö toivottaa tervetulleiksi. Takana on parinkymmenen tunnin lentomatka Amsterdamin kautta Havannaan. Reppu liukuhihnalta selkään, pankkiautomaatissa eurojen vaihto peso convertibleiksi eli kuubalaiseksi turistivaluutaksi ja taksitolpalle.
Astun vanhaan Packardiin, jonka omistaja on kolmekymppinen, hyväntuulinen Antonio. Tulemme loistavasti juttuun espanjan-ja englanninkielen sekamelskalla.
Olen vuokrannut etukäteen netin kautta huoneen casa particularista eli kuubalaisesta kodista. Huoneeni sijaitsee siirtomaa-aikaisen talon kuudennessa kerroksessa Malecónilla, Havannan legendaarisella rantakadulla.
Saavun taloon Malecónilla
Antonio jättää minut vihreän, raihnaisen ja ränsistyneen, mutta arkkitehtonisesti tyylikkään talon pääsisäänkäynnin eteen. Rappukäytävä on kapea ja pimeä. Hapuilen jyrkkiä ja ahtaita kivirappusia ylöspäin ja ihmettelen, miten löydän asuntoni, koska huoneistoissa ei ole numeroita.
Kuudennessa kerroksessa alan huhuilla, ja hetken päästä Naomi Campbellin näköinen nuori nainen, Amada, tulee avaamaan oven. Hän naureskelee, että talossa on myös hissi ja siellä hissityttö, joka huolehtii, että pääsette turvallisesti ylös. Amadan asunto on avara, huoneet korkeita ja raikkaita. Olohuoneen meren puoleinen seinä on lasiovia ja parvekkeita.
Yksi ovista on auki. Seison pitkään kapealla parvekkeelle reppu selässä ja hengitän syvään. Pimeyden täyttää säännöllisesti rantaan hakkaavien aaltojen ääni. Se rauhoittaa minut.
Amada näyttää huoneeni. Kulmahuoneessani on kaksi pientä parveketta, sänky, televisio, jääkaappi, pieni pöytä, natiseva vaatekaappi ja oma kylpyhuone. Ammeesta näkyy suoraan Malecónille ja aavalle Karibianmerelle.
Aamiainen tarjoiltiin Amadan huoneiston olohuoneessa.
Saaga Kajan
Osanna kattaa aamiaisen
Herään ennen auringonnousua. Avaan molempien parvekkeiden huikean korkeat ovet. Valtameri kätkeytyy mustaan yöhön, mutta kuulen sen ikiaikaisen pauhun.
Menen olohuoneeseen, koskettelen kukkapuuskia, jalopuisia huonekaluja ja tutkin hetken vanhaa gramofonia. Parvekeikkunoista tunkeutuvat auringonsäteet alkavat piirrellä marmorilattialle pitkiä, kapeita juovia, jotka taittuvat kohdatessaan huonekalun.
Keittiöstä ilmestyy Osanna, joka kattaa olohuoneen ruokapöydälle aamiaisen kolmelle. Osanna on Amadan huushollerska ja kotihengetär. Hän on Amadan palveluksessa olevien siivoojatyttöjen, pyykkärinaisten ja lukuisien apupoikien pomo.
Osanna on nelikymppinen juureva, puhelias kahden teinipojan äiti. Hän kertoo, että Amada, joka itse asuu kerrosta alempana, on kenraalin tytär ja kova bisnesnainen. Ensin hänellä oli ollut yksi asunto, jota vuokrasi turisteille, nyt jo useita.
Huoneeni parvekkeelta näen vanhankaupungin ja auringonnousun.
Rosa Liksom
Jenkit eivät tulleetkaan
Osanna huokailee, että kuluneena vuonna Kuubassa on ollut vähemmän turisteja verrattuna edellisiin vuosiin. Eurooppalaiset löysivät Kuuban jo vuosia sitten, mutta Obaman vuoden 2016 historiallisen vierailun jälkeen kuubalaiset odottivat amerikkalaisten ryntäystä. Sitä ei tullut.
Syksyllä 2017 hirmumyrskyt aiheuttivat sen, että kerrostalon kokoiset risteilyalukset eivät enää saapuneet. Nämä Karibian-risteilijät toivat Kuubaan kymmeniätuhansia amerikkalaisturisteja ympäri vuoden.
Eurooppalaisia matkaajiakin on ollut vähemmän, koska amerikkalaisten turistien toivossa kuubalaiset ovat nostaneet hintoja casoissa, hotelleissa ja ravintoloissa. Näiden lisäksi tulevat vielä Amerikan 2016 avatun suurlähetystön työntekijöiden mystiset kuulo-oireet ja kaiken kukkuraksi presidentti Donald Trump, joka haluaisi Obaman toivomuksesta poiketen jatkaa Kuuban kauppasaartoa ja vaikeuttaa Kuubaan suuntautuvaa turismia.
Runsaalla ja hedelmäisellä aamiaisella seuraani liittyy Roomassa asuva italialainen pariskunta. Pari kertoo matkaavansa lomillaan eksoottisiin paikkoihin. Olivatpa pistäytyneet myös liian kylmässä, liian pimeässä, liian hiljaisessa joulukuisessa Helsingissäkin.
Blanco-kadulla duunarit pitävät aamupalaveria.
Rosa Liksom
Kävellen Vanhaan Havannaan
Kävelen Malecónia pitkin vanhaan kaupunkiin. Miehet ja pojat värikkäissä t-paidoissa virvelöivät lahnan kokoisia, vihaisen näköisiä kaloja. Salsa soi hiljaa ja haikeasti.
Rantakadulla joka kolmas talo on kokenut kohotusleikkauksen. Loput huokailevat siirtomaa-ajan raatoina, mutta surkeasta kunnosta huolimatta niiden asukkaat häärivät leppoisasti aamuaskareissaan. Kadulla lojuu kauan sitten kerrostalon seinästä tipahtanut valtava parveke. Viisikerroksisen talon kahdessa asunnossa on vain kolme seinää. Keltaisen talon ylimmän kerroksen katto on vääntynyt. Taivaansinisen talon ovet ja ikkunat ovat kadonneet.
Ja silti jokainen talovanhus jököttää juurevasti paikallaan, köyhänä, mutta ylpeänä. Ne odottavat kärsivällisesti nuoria miehiä, jotka ehkä jo pian saapuvat tiilikasoineen, betonimyllyineen ja laittavat hiljalleen kaiken uusiksi.
Lähiruoka saapuu tavarapolkupyörällä.
Rosa Liksom
Markkinatalouden elkeitä
Vietän päivän vanhassa kaupungissa. Kävelen ympäriinsä, pistäydyn kirkoissa, museoissa, gallerioissa. Katselen ihmisiä ja antaudun juttusille paikallisten kanssa.
Markkinatalous on edennyt Kuubaan. Kahvilakulttuuri kukoistaa, ja maukasta pizzaa saa ostaa katukojuista. Kadunkulmissa yksityisyrittäjät myyvät makeisia ja pikkutavaraa suoraan ostoskärryistä.
Ostan Chiquita-tyttöasuun pukeutuneelta Hermosalta mustekynän ja pienen muistilehtiön. Kerron hänelle olevani Suomesta. Hän innostuu, koska tietää joulupukin asuvan Suomessa.
Salsa soi, koirat kisaavat vapaina ja kissat kiehnäävät jalkaani vasten.
Plaza de la Catedralissa seuraan hetken prinsessahäitä. Plaza Viejalla juttelen tyylikkään seniorin, Evariston kanssa. Hän on pukeutunut kirkkaan valkoiseen 1930-luvun pukuun ja komeaan lierihattuun. Suupielessä roikkuu paksu, sytyttämätön sikari, jota hän ei ota pois edes puhuessaan.
Evaristo toteaa hymyillen, että turistit saavat havannalaiset tekemään kaikkea hullua. Hänkin hilluu täällä kuin klovni, narraa turisteja ottamaan selfien kanssaan ja saa siitä parhaassa tapauksessa lantin.
- Hullua, mutta huvittavaa, hän naurahtaa ja jatkaa, että kymmenen vuotta sitten hän ei olisi voinut mitenkään kuvitella keikkuvansa täällä pellenä, mutta ajat muuttuvat ja toistaiseksi parempaan suuntaan.
Santanna on nauttimassa lauantaipäivästä rantakadulla.
Rosa Liksom
Katson elämää ikkunoista
Hotelli Inglaterran terassille puhaltaa valtamereltä kieppuva trooppinen tuuli. Pöytääni istuutuu neljä ranskalaista naista. Nämä elegantit eläkeläiset ovat viidettä kertaa Kuubassa. Havannassa riittää sekä silmänruokaa että kohteliaita herrasmiehiä, joiden turvallisessa otteessa on ihana tanssia aamusta iltaan salsaa, cha-chata, mamboa ja sonia.
Nautimme tuikeat mojitot tyylikkäisiin mustiin pukuihin sonnustautuneen bändin soittaessa jazzversiota Guantanamerasta. Hämärän laskeuduttua hyvästelen pariisittaret ja lähden hiljalleen kävelemään autottomia sivukatuja pitkin majapaikkaani.
Aikuiset ovat palanneet töistä, lapset koulusta. Pojat pelaavat kiihkeinä baseballia ja jalkapalloa, tytöt leikkivät hippaa ja pyörittelevät hulahula-vannetta. Nuoret räpläävät älypuhelimiaan hotspoteissa, eli paikoissa joissa on nettiyhteys, laativat soittolistoja ja päivittävät somea.
Miehet ilmestyvät dominopöytiensä kanssa kadulle iskemään pöytään pieniä, mustatäpläisiä, lampaanluisia liuskoja. Naiset avaavat kotiensa ikkunaluukut ja ovet.
Seuraan kadulta, mitä ihmiset puuhaavat kotonaan. Yhdessä talossa joku katsoo televisiota, toisessa perhe ruokailee yhdessä, kolmannessa taapero yrittää purra isoa koiraa hännästä, neljännessä mummo istuu valkoinen yöpaita päällä sairasvuoteensa reunalla ja yskii.
Auringonlasku valaa väriloistoa iltaan.
Rosa Liksom
Hissimatka Vinitan kanssa
Kadut ovat täynnä kirkkaan värisiin, kirjaviin ja tiukkoihin vaatteisiin pukeutuneita ihmisiä, puhetta, huutoa, naurua, musiikkia ja koirien haukuntaa.
Kadunkulmissa kohoaa korkeita jätekasoja, joita kanat ja koirat tonkivat. Niiden vieressä kiiltää 50-luvun Buickeja, Plymoutheja ja Oldsmobileja.
Karibian taivas täyttyy nopeasti tähdistä. Jostakin kauempaa viiltää kaupunkimelun läpi papukaijan kimeä huuto.
Nousen Vinitan, taloni hissiemännän, saattelemana kuudenteen kerrokseen. Vinitalla on hississä oma tuoli ja hän katselee tabletista elokuvaa kuulokkeet korvilla.
Kerran hissiin tulee mukaan Vinitan pieni poika Eterio jalkapallo kainalossa. Vinita kertoo, että hänellä on Eterion lisäksi 32-vuotias, joka hän on saanut 16-vuotiaana. Tämä asuu perheensä kanssa Miamissa ja lähettää kuukausittain Vinitalle rahaa.
Menen huoneeni parvekkeelle tarkkailemaan Maleconin-rantakatua, jonka vanhoissa lyhdyissä väpättävät heikot keltaiset valot. Ne katsovat kaiken nähneinä katua, jonne sadat kaupunkilaiset saapuvat joka päivä viettämään iltaa.
Mendon kyydissä museoihin
Seuraavat päivät kierrän kaupunkia varhaisesta aamusta myöhään yöhön. Ajelen vuonna 1953 valmistetulla punaisella avoautolla, Buick Skylarkilla. Kuskinani toimii maalta Havannaan muuttanut kolmikymppinen Mendo. Hän ajaa ja huolehtii autosta, mutta auto kuuluu osuuskunnalle.
Keskustelu pärähtää liikkeelle heti niin kuin kuubalaisten kanssa käy. Mendo sanoo, että hän toivoisi parempaa palkkaa, lyhempiä työaikoja, ihanaa naista, jonka kanssa perustaa perhe ja mahdollisuutta matkustaa ympäri maailmaa.
Pörhällämme Vallankumousaukiolle. Tuuli pyörittelee kuivia jalopuunlehtiä. Käyn Vallankumousmuseossa, jossa tutustun Che Guevaran ja Fidelin ohella cooliin vallankumousjohtajaan Camilo Cienfuegosiin. Tämä komistus ja marttyyri kuoli 27-vuotiaana lento-onnettomuudessa.
Puoli päivää vietän Havannan parhaassa museossa Napoleonicossa. Sinne eräs kuubalainen sokeriparoni on kerännyt 7000 Napoleonin ajan esinettä ja taideteosta.
Havannan supermarketeissa jonotetaan palvelutiskeillä.
Rosa Liksom
Papukastiketta ja hotelleja
Nautin Mendon kanssa makoisaa papukastiketta ja paikallista olutta syrjäkatujen pikkukuppilassa. Rämistelemme vanhassa satamassa, missä laivanhylyt ruostuvat. Ihailen vanhaa, mafiajohtajien suosimaa Casino-hotellia.
Ihmettelen kivisiä rantoja neuvostotyylisten hotellien liepeillä. Ihastelen värikylläisten postmodernien kerrostalojen rykelmiä idässä. Kaarramme Santa Maria del Marin uimarannalle, jolla saksalaiset eläkeläiset loikoilevat alasti rantatuoleissaan palmujen alla.
Mendo esittelee minulle hotellit, missä Beyonce, Madonna ja Rolling Stones ovat asuneet Kuuban- kiertueillaan. Ja tsekkaamme aukion, jolla Michael Jackson kuvasi Thriller- videotaan.
Huoneestani näkee kattojen yli suoraan aavalle Karibianmerelle.
Rosa Liksom
Sumu peittää Malecónin
Viimeisenä Havannan aamuna herään ennen auringonnousua. Avaan parvekkeen ovet. Meren peittää usva. Sumun pitsiliina leijailee hetken vastapäiselle niemelle rakennetun vanhan espanjalaisen linnoituksen rakennusten ääriviivojen välissä. Sitten se repeytyy ja häviää ensimmäisten auringonsäteiden pilkahtaessa pilvien välistä.
Olen sopinut Mendon kanssa, että hän ajaa minut lentokentälle. Hyvästelen Amadan ja Osannan. Mendo odottaa minua kadulla hyväntuulisena. Matkalla päätämme ryhtyä Facebook-kavereiksi. Lentokentällä halaamme hyvästeiksi, ja Mendo katoaa autoineen valtavaan pakokaasupilveen.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.