Moona Laakso
Horn Head Donegalissa hemmotelee kulkijaa upeilla maisemilla
Moona Laakso
Jos sää ei miellytä, odota puoli tuntia, neuvoo irlantilainen paikallisopas. Irlannin länsirannikolla neuvo osoittautuu oivalliseksi.
Tosin Connemaran niemialueella sataa ja lujaa. Kun sade taukoaa, päätän uhmata säätä ja lähteä kansallispuistoon kävelylle. Tavoitteenani on Diamond Hill, joka kohoaa 442 metrin korkeuteen.
Kun kapuan kohti kukkulaa sade alkaa piiskata ja tuuli riepoo niin lujaa, että tuntuu mahdottomalta edetä. Joudun myöntämään tappioni ja palaamaan autolle.
Autosta ihastelen Connemaran karua maisemaa. Edessäni siintää pitkä, kapea, kumpuileva tie eikä muita autoja näy. Pysähdyn, kun näkyvyys loppuu rankkasateessa. Lampaat eivät näytä olevan siitä moksiskaan.
Kylemore Abbeyssä on goottilaistyylinen kirkko. Myös puutarha on nähtävyys.
Moona Laakso
Kylemore Abbey on ollut nunnaluostari 1920-luvulta lähtien, mutta linna rakennettiin Mitchell Henryn perheen kodiksi 1800-luvun lopulla.
Moona Laakso
Luostari linnassa
Connemarassa pakollinen nähtävyys on Kylemore Abbey. Luostarin perustivat linnaan nunnat, jotka pakenivat Belgiasta ensimmäistä maailmansotaa. Luostaria voi ihailla kauempaa tai ostaa lipun luostariin ja sen puutarhaan, Victorian Walled Gardeniin.
Lyhyen kävelymatkan päässä on goottilaistyylinen kirkko, jonka linnanherra Mitchell Henry rakennutti vaimonsa muistolle. Ulkona riepoo myrsky, sisällä on rauhallista ja hiljaista. Sytytän kynttilän menehtyneiden rakkaiden muistolle ja istun hetken yksin hiljaisuudessa.
Clifdenin kylästä löydän pienen kirjakaupan, josta ostan matkamuistoksi valokuvakirjan. Näihin maisemiin haluan palata kotona.
Happy Hooker -laiva saapuu Doolinin laituriin noutamaan Inisheerin saarelle matkustavia.
Moona Laakso
Pyöräillen saaren ympäri
Seuraavana päivänä suuntana ovat Aransaaret. Sää on mainio. Happy Hooker -vene irtoaa Doolinin laiturista, ja delfiini tulee tervehtimään. Puskemme kovassa aallokossa kohti Inisheeriä (iiriksi Inis Oírr), Aransaarista pienintä.
Saarella aurinko paahtaa. Vuokraan polkupyörän. Eksyä ei Inisheerillä voisi, sillä saari on vain kolmisen kilometriä kanttiinsa.
Inisheer on yksi niistä harvoista paikoista, joissa vielä puhutaan pääasiassa iiriä. Asukkaita on alle 300.
Pyöräilen kiviaitojen välissä ja ihmettelen turkoosina kimmeltävää rantaviivaa ja hiljaisuutta. Yksi vaikuttavimmista nähtävyyksistä on kivikkoiselle rannalle vuonna 1960 haaksirikkoutunut laiva. Muun muassa viskiä kuljettanut laiva joutui kovassa aallokossa vaikeuksiin ja ajautui karikkoon.
Saarelaiset pelastivat miehistön. Hylky on ollut paikallaan onnettomuudesta lähtien.
Inisheerin ilmasto on ainutlaatuisen leuto. Siellä viihtyvät niin arktiset, Välimeren kuin vuoristonkin kasvit. Keskilämpötilat vaihtelevat heinäkuun +15 asteesta tammikuun +6 asteeseen. Ruoho viheriöi aina.
Olemme maissa kolmisen tuntia. Jos saarella viettäisi yön, pääsisi lähemmäs iirinkielistä kulttuuria.
Dinglen jokaisessa pubissa tekisi mieli pistäytyä.
Moona Laakso
Ihastun dingleen
Kerryn kreivikunnassa ihastun Dinglen kaupunkiin saman tien.Suojaisan lahden pohjukkaan asettunut 1 200 asukkaan kaupunki nojailee vuoriin ja katsoo etelään.
Heatons Guesthouse täyttää odotukset. Kodikkaan huoneeni ikkunasta siintää meri.
Illalla ostan fish & chipsit Dingle Ahoy -ruokakärrystä. Kojun pitäjä Tom Barron kertoo, että turska on pyydetty samana päivänä Dinglen vesiltä. Dingle-ginillä maustetun, leivitetyn kalan kanssa popsitaan paksuja ranskalaisia.
Tom päätyi Dingleen kotimaastaan Englannista kymmenen vuotta sitten.
– Tulin lomalle ystäväni luo. Jäin. Rakastuin paikkaan heti.
Ymmärrän Tomia. Dinglessä on jotakin erityistä.
Hän suosittelee jatkamaan iltaa pubissa – niitä riittää. Elävää musiikkia soitetaan monessa paikassa. Osa toimii samalla sekatavarakauppana. Ennen oli tyypillistä ottaa tuoppi, kun osti vaikka paketin nauloja.
Jälkiruuaksi nautin Dinglen merisuolalla maustetun jäätelön Murphy’sissä. Se valmistaa jäätelönsä paikallisista raaka-aineista. Suolakin on merivedestä uutettua.
Kelttiläistä musiikkia soittava banjo-kitaraduo esiintyy pubin nurkassa.
Moona Laakso
Ilta musiikkipubeissa
Muusikot soittavat An Droichead Beag (The Small Bridge) -pubissa. Tarjoilija taivuttelee minut ottamaan ison siiderin. Se maksaa melkein sama kuin pieni. Pian, kun soittajat vaihtuvat, haluaisin varmasti kuunnella. Näin tapahtuu.
Paikallinen kuuluisuus on delfiini Fungie, joka on viihtynyt Dinglen niemen liepeillä vuodesta 1983. Fungieta tervehtimään järjestetään veneretkiä. Usein seurallinen delfiini näyttäytyykin. Nyt aika ei riitä tapaamiseen, mutta olen iloinen, että yksi delfiini tuli nähtyä jo Inisheerin saarelle lähtiessä.
Vierailun kruunaa Heaton’s Guesthousen aamiainen. Valitsen Baileys-puuron. Tarjoilija kantaa pöytään puurolautasen ja toinen omistajista tuo tarjottimella Baileys Irish Cream -likööriä. Tarjoilija sirottelee puuron päälle ruskeaa sokeria, kaataa kermaa ja viimeiseksi likööriä. Puuroa ei saa sekoittaa.
Maku on taivaallinen. Tätä haluan kokeilla kotona. En vain usko, että ruokamuistoa voi toistaa.
Kauriita kansallispuistossa
Dinglen niemimaa kannattaa ajaa ympäri ja ihailla upeita maisemia. Inch Beachin hiekkarannalla viihtyvät lainelautailijat. Rantakahvilassa nautit lounaan tai leivoksen.
Siitä voi jatkaa Killarneyyn, jonka 10 200 hehtaarin kansallispuistossa on kolme järveä, Irlannin korkeimmat vuoret McGillycuddy’s Reeks ja vaihtelevia vaellusreittejä.
Gap of Dunloe on sola, jonka läpi kulkee hieno maisemareitti. Jätä auto Kate Kearney’s Cottagen parkkipaikalle.
Kävelijää on heti vastassa hiljaisuus. Kuulen vain puron solinan ja oksan räsähdyksen, kun vuohet kömpivät tienvieren ryteikössä. Toisella puolen on metsäkauriita. Hiivin lähemmäs. Ne katsovat minua epäillen ja säpsähtävät, kun otan kameran esille. Pieni virheliike ja kauriit säntäävät metsään.
1500-luvulla rakennettu Killarneyn Ross Castle on hiljattain restauroitu. Linnavierailulle pääsee huhtikuusta lokakuuhun.
Moona Laakso
POLKU VESIPUTOUKSELLE
Suosittu pysähdyspaikka Killarneyn kansallispuistossa on 1400-luvulla rakennettu Ross Castle, jota ympäröivät vihreä nurmi ja Lough Leanen järvi. Linnan ympäri on mukava tehdä rauhallinen kävelykierros.
Viiden minuutin kävelymatkan päässä N71 Killarney Kenmare -tieltä on Torc-vesiputous. Satumainen, vihreä metsäpolku vie noin 20 metriä korkealle vesiputoukselle. Jos kiipeää ylemmäs putouksen vasemmalla puolella olevia portaita, saapuu näköalapaikalle, jolta voi tähyillä yli järvien.
Kesäaikaan Torc on suosittu turistibussien pysähtymispaikka. Syksyllä ja talvella on rauhallista.
Breac House -hotelli on täydellinen piilopaikka Donegalin luoteisnurkassa. Majatalossa on vain kolme vierashuonetta, jokaisessa on oma terassi ja näköalaikkuna.
Moona Laakso
Merileväkylpy odottaa
Mieleenpainuva tapa päättää matka on yöpyminen Breac Housessa.
Donegalin kreivikunnassa sijaitseva hotelli veloittaa kahden yön minimiyöpymisestä reilut 400 euroa. Kokemus on sen arvoinen. Horn Headin niemessä majatalo on omassa rauhassaan. Lähin kylä on Dunfanaghy, jonne on kolmisen kilometriä.
Donegalilaisen pariskunnan rakennuttamassa skandinaavisessa talossa on vain kolme vierashuonetta. Jokaisessa on ikkuna lattiasta kattoon ja oma terassi.
Näkymät laaksoon ovat huikeat. Kalusteet ja materiaalit ovat paikallista käsityötä. Villahuovat ja sisustustekstiilit ovat käsin kudottua Donegalin tweediä. Kutoja on Eddie Doherty, yksi viimeisistä kangaspuita paukuttavista käsityöläisistä. Putiikki on Ardarassa Donegalin toisella laidalla.
Aivan ensimmäiseksi luksusmajataloon saapuessa pääsee halutessaan merileväkylpyyn.
Leväkylvyllä on Irlannissa pitkä perinne. Sen uskotaan tekevän hyvää iholle. Kylvyn jälkeen olo on rentoutunut, tekee mieli kääriytyä kylpytakkiin ja viettää loppuilta sängyssä auringonlaskua ihastellen.
Taiten valmistettu aamiainen saapuu huoneeseen diskreetisti luukusta.
Moona Laakso
Aamiainen vuoteeseessa
Aamiainen tuodaan huoneeseen huomaamattomasti luukun kautta, joten sen voi nauttia omalla terassilla tai vaikka sängyssä.
Aamiaisen jälkeen huoneen ulkopuolella odottavat retkireput. Niihin on pakattu evääksi minttu-hernekeittoa, lampaanmaidosta valmistettua juustoa, viinirypäleitä, soodaleipää ja jälkiruuaksi kakkua.
Reput selkään ja isännän piirtämä kartta mukaan. On tuulinen ja aurinkoinen päivä, kun kävelemme Horn Headiin. Matkalla ihastelemme ratsastajia kaukaisuudessa hiekkarannalla. Surffauksen ja patikoinnin lisäksi maisemia voi ihailla myös hevosen selästä.
Donegalissa on huimasti hiekkarantoja. Vaellusreittejä on pitempiä ja lyhyempiä, monentasoiselle kulkijalle.
Päivän kävelylenkin jälkeen koittaa kello viiden cocktailtunti. Emäntä taiteilee drinkit toiveidemme mukaan, tarjoaa toisetkin. Olo on raukea, lähtö häämöttää. Viimeisen yön nukumme makoisasti.
3 x Rantakalliot
Cliffs of Moher
Irlannin tunnetuin luonnonnähtävyys. Rantajyrkänteiden upeutta verottavat turistimassat, kannattaa siis mennä aikaisin aamulla tai myöhään illalla, niin välttyy pahimmilta bussituristilaumoilta.
Kerry Cliffs
Huomattavasti vähemmän turisteja kuin Cliffs of Moherilla – ja myös hieman korkeammat jyrkänteet. Mene ennen kuin muut löytävät paikan.
Slieve League
Irlannin korkeimmat rantakalliot kohoavat 601 metrin korkeuteen Donegalissa. Kymmenen vuotta sitten täällä ei juuri käynyt turisteja, nyt kallioilla on jopa jäätelökioski. Korkeimmalle kohdalle päästäkseen on kiivettävä One Man’s Pass – nimensä mukaisesti kapeaa vuorenharjaa kuin veitsen terällä etenevä reitti, jota suositellaan vain erittäin kokeneille. Youtube-videoista nähtynä se onkin todella hurja.
3 x Maisematie
Conor Pass
Dingleen mennessä kannattaa ehdottomasti ajaa Conor Passina tunnetun R560-tien kautta. Kapea tie kiemurtelee vuoriston läpi 456 metrin korkeudessa ja näkymät alas laaksoon ja merelle ovat henkeäsalpaavan upeat.
Moll’s Gap
Sola löytyy N71-tieltä Kenmaresta Killarneyyn. Pysähdy Avocan kahvilaan, josta on näkymä Gap of Dunloeen sekä Irlannin korkeimmalle vuorelle, Carrauntoohillille.
Healy Pass
Bearan niemimaalla (Ring of Beara) kulkee R457-serpentiinitie kahden vuoren välissä 334 metrin korkeudessa. Tietä ajaessa tuntuu kuin olisi Alpeilla.
Lisää vinkkejä Irlantiin: tripsteri.fi/irlanti.
Syksyllä 2018 ilmestyy Tripsteri Irlanti matkaopas.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.