Matti Välimäki ● Ilari Välimäki kuvat
Drum, wenn Freundschaft, Liebe Spricht Freundin, Liebchen, schlaf du nicht!
(Siispä kun ystävyys, kun rakkaus puhuu ystäväni, rakkaani älä nuku!)*
Schönbrunnin linnan teatterissa ovat esiintyneet aikaisemmin
W. A. Mozart ja Joseph Haydn. Tällä kertaa vuorossa on suomalais-italialainen mezzosopraano Sofia Buono opiskelutovereineen. Sibelius-Akatemiassa opiskeleva Sofia on tullut vaihtoon Wieniin, Universität für Musik und Darstellende Kunstiin.
– Opetus on todella korkeatasoista. Opettajat kiinnittävät huomiota esimerkiksi saksan ääntämiseen ja lavaesiintymiseen, Sofia Buono sanoo.
Wien on hänen mukaansa ansainnut paikkansa yhtenä maailman johtavista musiikkikaupungeista.
rennosti oopperaan
Wienissä klassisesta musiikista nauttiminen on pyritty tekemään helpoksi. Oopperaan voi saada pari tuntia ennen esitystä seisomapaikkalipun kolmella eurolla, jos vain jaksaa jonottaa. Oopperaan ei tarvitse myöskään tälläytyä.
Musiikin ystävät tuntevat Wienin filharmonikot. Mutta kannattaa muistaa myös esimerkiksi pieni Theater an der Wien, jossa voi nähdä muitakin kuin klassikkoja, esimerkiksi barokkioopperoita.
Eksoottisia eläimiä
Habsburgien hallitsijasuvulle kuuluneeseen Schönbrunnin barokkipalatsiin voi tutustua reilun 20 tai 40 huoneen kierroksella. Matkan varrella käydään ylellisesti koristellussa suuressa galleriassa, keisarinna Maria Teresian (1717–1780) huoneissa sekä keisari Franz Josef I:n (1830–1916) yksityishuoneessa.
Schönbrunnissa kannattaa varata aikaa ulkoilmakierrokselle. Korkealle mäelle rakennetusta Gloriette-paviljongista avautuvat hienot näkymät alueelle.
Suuresta puistosta löytyy myös vanha palmuhuone, labyrintti ja maailman ensimmäinen, vuonna 1752 avattu julkinen eläintarha. Se syntyi aikoinaan kuin itsestään, kun kuninkaallisille alettiin tuoda lahjaksi eksoottisia eläimiä.
Tuhat hopealusikkaa
Schönbrunn sijaitsee hieman keskustan ulkopuolella, mutta hyvien metroyhteyksien päässä. Koristeellisia fasadeja ja suihkulähteitä löytyy ydinkeskustastakin,
Hofburgin palatsialueelta.
Habsburgit hallitsivat Hofburgista käsin valtakuntaansa yli kuudensadan vuoden ajan. Palatsi oli aikoinaan myös Euroopan mahtivallan, Itävalta-Unkarin kaksoismonarkian keskus.
Emme tartu tarjoukseen hevoskärrykyydistä palatsialueella. Tyydymme ihailemaan talleissaan kauraa mutustelevia Espanjanlaisen ratsastuskoulun lipizzanhevosia kadulta käsin. Hevoskuuluisuuksien näytöksiin olisi pitänyt varata liput reilusti etukäteen.
Hofburgin-kierroksella pääsemme tutustumaan keisarilliseen hopeakokoelmaan – niin, jotkut meistä ovat syntyneet tuhat hopealusikkaa kädessään – sekä keisari Franz Josefin ja keisarinna Elisabethin eli Sissin yksityishuoneisiin.
Sydänten keisarinna
Hofburgin-kierrokseen kuuluu Sissi-museo, joka kertoo myyttiseen asemaan nousseesta keisarinnasta esineiden, kuvien ja audioguide-selostusten avulla.
Se auttaa ymmärtämään, miksi matkamuistomyymälät ovat täynnä Sissi-krääsää ja keisarinnan kuviin törmää kahviloissa.
Sissi oli jo elinaikanaan kuuluisa kauneudestaan. Hän ei sopeutunut hovielämään, vaan matkusteli mieluummin ympäri Eurooppaa tuntemattomana. Sissi-myytti sinetöitiin lopullisesti, kun keisarinna kuoli traagisesti attentaatissa.
Sissin kotitossut
Suuntaamme vielä suureen huutokauppakamari Dorotheumiin. Löytyisikö heiltä jotain Habsburgeihin liittyvää esineistöä?
Asiantuntija Colette Ward pukee valkoiset sormikkaat. Sitten hän ottaa esiin jotain kallisarvoista: vanhat, käytetyt kengät. Hetki on outo mutta samalla liikuttava.
Olemme päässeet niin lähelle Sissiä kuin nykyään on mahdollista. Kyseessä ovat keisarinna Elisabetin kotitossut, siitä on vakuutena myös Habsburgin hovin palvelijan lappunen ja sinetti. Kengät ovat tulossa vasta syksyllä huutokauppaan, joten vielä olisi ehkä aikaa käydä pankissa neuvottelemassa pienestä lainasta.
Kun maistelemme tämän jälkeen Café Sacherissa alkuperäistä Sacher-
kakkua, olo alkaa tuntua liiankin makealta. Alkaa tehdä mieli bratwurstia ja hapankaalia.
Tarkistamme myös, olisiko jalkapallojoukkue Rapid Wienillä tai Austria Wienillä tänään kotipeliä.
Vaihtelevaa arkea
Hofburgin palatsin viereisessä Volksgarten-puistossa tapaamme Judit, Hubert, Eveliina, 6 v., ja Ida, 2 v. Berghofer-Fortelnyn. Keskustelu käydään suomeksi ja saksaksi. Juditin äiti muutti Wieniin 70-luvulla, ja perhe on kaksikielinen.
Graafikkona työskentelevä Judit kertoo, että lapsiperheen arki upeiden palatsien keskellä on samanlaista kuin missä tahansa muussakin suurkaupungissa – ainakin periaatteessa.
Wienissä on paljon mahdollisuuksia tehdä arjesta vaihtelevaa.
Lasten kanssa voi mennä Schönbrunnin eläintarhaan tai johonkin lapsille suunnatuista museoista. Illalla voi valita konserteista melkein mieleisensä. Ravintoloita ja baareja riittää, esikaupungissa myös viinitarhoja ja hienoja huviloita.
– Oma suosikkipaikkani on Am Himmel, paikka Wienin metsässä, josta on hieno näköala yli kaupungin, Hubert kertoo.
Muodollisuus arvossaan
Hofburgin palatsin viereisessä Judit vahvistaa jo aikaisemmin tekemämme havainnon, että wieniläiset arvostavat muodollisia käytöstapoja. Tervehtiminen ja kätteleminen on tärkeää, poskisuudelmia vaihdetaan myös puolituttujen kanssa. Samaan aikaan turisti aistii tietyn välimatkan pidon.
Muut itävaltalaiset sanovat wieniläisten olevan aina pahantuulisia, tälle on oma sanontakin: Wiener Grant.
– Tämä vähän epäkohtelias suhtautuminen muihin ihmisiin voi muuttua aika nopeasti ylitsevuotavaksi ystävällisyydeksi, jos osaa suhtautua oikealla tavalla. Asiaa ei pidä ottaa henkilökohtaisesti, Judit selittää.
Millä tavalla päästään sitten ylitsevuotavan ystävällisyyden asteelle?
– Wieniä kannattaa kehua. Me olemme aika ylpeitä kaupungista.
Suudelma museossa
Itävalta-Unkari oli myös kulttuurin suurvalta. Wien tunnetaan musiikin lisäksi jugendtaiteilijoistaan ja filosofeistaan. Wien on myös psykoanalyysin isän, Freudin kaupunki.
Olemme sopineet tapaamisen Gustav Klimt -asiantuntijan, tohtori Franz Smolan kanssa Belvederen palatsiin. Palatsin taidemuseossa on maailman suurin Klimtin (1862–1918) art nouveau -taulujen kokoelma.
Suudelma-taulun edessä on jälleen väkeä tungokseen asti.
– Taulu on paitsi kuva suudelmasta, myös ennen kaikkea symbolistinen ja monitulkintainen kuva rakkaudesta, Smola pohtii.
Klimt oli kuuluisa, ja hänen eroottissävyiset työnsä aiheuttivat myös skandaaleja. Nykyään Klimt ei enää hätkähdytä. Hänen työnsä ovat tärkeä osa Wienin identiteettiä ja ne houkuttelevat kaupunkiin taiteenystäviä ympäri maailmaa.
Oodi ilolle
Kuten Sissin kuvat, Klimtin koristeelliset teokset elävät omaa elämäänsä kahvimukeissa, jääkaappimagneeteissa ja vaatteissa.
Mitähän taiteilija itse ajattelisi asiasta?
– Minä luulen, että hänellä ei olisi ollut mitään sitä vastaan. Hän olisi varmaan tyytyväinen, että on pystynyt tuomaan niin paljon onnellisuutta ja kauneutta ihmisten elämään, Smola arvelee.
Belvederestä siirrymme vielä tutkimaan Klimtin kattomaalauksia Kunsthistorische Museumiin sekä Secession-talon kuuluisaa Beethoven-friisiä, joka kuvittaa yhdeksättä sinfoniaa.
Beethoven-friisin viimeisen, jälleen yhteenkietoutuneita rakastavaisia esittävän maalauksen kohdalla mielessä alkaa väkisinkin soida Euroopan Unionin hymninäkin tuttu Oodi ilolle.
Palatseja:
Schönbrunnin linna
Habsburgien kesäpalatsissa voi tutustua keisarillisiin huoneisiin ja upeaan barokkkipuutarhaan.
schoenbrunn.at
Hofburg
Usean palatsin yhteenliittymä, keisari Franz Josef I:n ja Elisabethin asuinhuoneet, Sissi-museo sekä Espanjalainen ratsastuskoulu.
hofburg-wien.at
Belvedere
Kaksi palatsia puistoineen. Ylemmässä palatsissa taidemuseo.
belvedere.at
Musiikkia:
Wienin valtionooppera
Panostaa klassikoihin.
wiener-staatoper.at
Theater an der Wien
Oopperatalo, jonka ohjelmistossa on myös uudempia teoksia.
theater-wien.at
Wienin filharmonikot
Maailman kuuluisimpiin ja arvostetuimpiin kuuluvan sinfonia-
orkesterin kotisali on Musikverein-konserttitalo.
wienerphilharmoniker.at
Kuvataidetta:
Belvederen taidemuseo
Taidemuseon ylpeydenaiheita ovat Gustav Klimtin maalaukset.
belvedere.at
Leopold-museo
Nyt esillä wieniläisen ekspressionistin Egon Schielen juhlanäyttely.
leopoldmuseum.org
Taidehistoriallinen museo
Vanhempaa taidetta – huippuina Rafael, Rembrandt ja Velasquez.
khm.at
Albertina-museo
Taidetta impressionismista Picassoon, mielenkiintoisia vaihtuvia näyttelyitä sekä maailman suurimmat grafiikkakokoelmat.
albertina.at
Secession-talo
Wieniläisen art nouveau –arkkitehtuurin merkkiteos, jonka sisältä löytyy Gustav Klimtin kuuluisa Beethoven-friisi.
secession.at
Matkailusivut:
wien.info
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.