Paula Hotti
Seututie 104 mutkittelee Raaseporin vehreän maalaismaiseman halki Fiskarsia kohti. Tien laidalla vilahtelevine satumaisen somine peuroineen maisema on kuin Midsomerin murhien englantilaista maalaisidylliä.
Fiskarsinjoen halkoma, puu- ja punatiilitalojen koristama kylä on silti kaunista suomalaismaisemaa.
Fiskarsiin ei kannatakaan tulla pelkälle pikavisiitille, sillä kylän rauhaisa olemus kutsuu viipyilemään: kävelemään joenvartta pitkin, istuskelemaan sekä ihailemaan paikallista designia ja luovaa yrittäjähenkeä.
Ruukkikylän historiallisen tunnelman mukaisesti voi majoittua Suomen vanhimmassa yhtäjaksoisesti toimineessa hotellissa, vuonna 1836 matkailijoille ovensa avanneessa Wärdshusissa. Iloisen keltaisessa, kartanohotellia muistuttavassa Wärdshusissa on vain neljä huonetta, mutta niistä jokaiseen ovat myös lemmikit tervetulleita.
Aikamatka ruukkikylään
Fiskarsissa työskentelee eloisa artesaaniyhteisö. Paikallisten taiteilijoiden taitoihin pääsee tutustumaan myös erilaisilla kursseilla. Takopajalla voi muutamalla kympillä tutustua sepän työhön ja kokeilla itsekin taontaa. Bianco Blu -lasistudiossa pääsee todistamaan lasinpuhalluksen taidetta ja puhaltamaan oman matkamuiston.
Kömpelyyteni saa minut kuitenkin jättämään väliin kaikki kokeilut, joissa on oltava tekemisissä tulen ja terävien esineiden kanssa, joten lähden ottamaan selvää 1649 perustetun ruukkikylän historiasta.
Fiskarsin museo sijaitsee Fiskarsin Yläruukissa Hammarbackenilla. Vartin kävelymatka Takopajalta ensin joenvartta pitkin ja sitten lapsuuden mummolareissuista muistuttavaa hiekkatietä kohti Yläruukkia on kaunis.
Kaksikerroksisessa kaupunkikartanossa toimiva museo esittelee ruukin elämänmenoa 1600-luvulta 2000-luvulle. Museo on kuitenkin tässä yhteydessä liian viralliselta kalskahtava nimitys, sillä tosiasiassa kokoelma huokuu tunnelmaa ja jo miltei unohdettua elämäntyyliä pitsiverhoineen, viuhkoineen ja suurine puhelimineen.
Näyttelytila on vuonna 1837 Suomen ensimmäiseksi konepajan konttoriksi valmistuneessa rakennuksessa. Museoalueeseen kuuluu myös tien toiselta puolelta löytyvä kesäkahvila ja liiteriksi nimetty pitkä, punainen puurakennus. Siinä on esimerkiksi leivintupamuseo, jonka tavaroihin saa koskea.
Hyvän mielen shoppailua
En ole himoshoppailija, mutta Fiskarsissa ostoskassit täyttyvät nopeasti.
Museokierroksen jälkeen kahvittelen Tornikellorakennuksen Café Antiquessa. Rakennusta komistaa näyttävä kellotapuli, jonka virittäjällä täytyy olla maailman mukavin työaika: kello on käytävä virittämässä kerran vuodessa!
Samassa talossa on fiskarsilaisten tekijöiden tuotteita myyvä Onoma Shop. Hyllyiltä löytyy muun muassa Piitu Nykoppin ihania neulekirjoja ja Camilla Mobergin lasituotteita.
Fiskarsin yli kolmekymmentä artesaaniputiikkia sijaitsevat lähellä toisiaan ja löytöjä on helppo tehdä. Designputiikkien kipposet ja kupposet, artesaanipanimoiden pirskahtelevat tuotteet, kirjat ja käsityöt ovat niin houkuttelevia, että kassin pohjalle kertaalleen piilotettu rahakukkaro sujahtaa käteeni.
Kun kassit alkavat käydä liian painaviksi, on aika levähtää. Matkalla Ägräsin ginitislaamolle piipahdan kuitenkin vielä kadunvarsikylttien houkuttelemana Isidorintien koruliikkeessä ja kukkakaupassa. Kukkien ja korujen väriloisto saa pääni pyörälle. Lasivitriineissä säihkyy sininen lapis lazuli ja kukkaruukuissa punaiset pelargonit.
Herkuttelijan unelmakohde
Antiikkikahviloita, joen varren lounasravintoloita, jäätelökojuja, panimoita ja ginitislaamoita. Fiskarsista löytyy jokaiselle jotain, ja se onkin ruokamatkaajan huippukohde.
Laundry on suosittu lounasravintola, ja Kuparipaja kosken partaalla näyttää kuhisevan iloisia herkuttelijoita pitkin päivää.
Koska olen nauttinut pieniä herkkusia ostosreissuni lomassa pitkin päivää, päätän jättää varsinaisen lounaan väliin ja sulatella aperitiivin voimin Ägräsissa ennen Wärdshusin illallispöydän ääreen siirtymistä.
Ägräsin tislaamon Tap Roomissa yhdistyy englantilaistyylinen maalaisidylli modernien suurkaupunkien tyylikkyyteen. Kupari, betoni ja hyllyissään kiiltävät pullot sädehtivät urbaania eleganssia. Ägräsin omaan giniin valmistettu ja Iittalan lasista tarjoiltu gin & tonic on raikas ja sopii täydellisesti eloisaan tunnelmaan.
Tislaamon terassilla kuuntelen eri pöytäseurueiden keskusteluja, joissa kehutaan Fiskarsin ihmeellisyyttä. Yhdyn ylistyslauluun, siemaan giniäni ja jään nauttimaan. Fiskarsissa kiire unohtuu, kuten hyvissä matkakohteissa kuuluukin.
Sunnuntaipatikoijan polku
Seuraavana aamuna herään kesäiseen auringonpaisteeseen. Lähden luontokävelylle, tietysti maittavan aamiaisen jälkeen.
Fiskarsista lähtee Risslan metsäpolku, joka on sopivaa maastoa sunnuntaikävelijöillekin. Neljän kilometrin reitti kulkee hiekkateitä ja metsäpolkuja pitkin Risslan vanhalle voimalapadolle, joka rakennettiin vuonna 1899 tuottamaan sähköä Fiskarsin ruukille.
Tovin kuljettuani alan olla turisti-infon tarkoista ohjeista huolimatta epävarma reitistä. Ilmansuuntia tienposkessa miettiessäni kuulen rytinää. Nuori patikoija ilmestyy eteeni puiden siimeksestä. Hän kehottaa jatkamaan reippaasti matkaa: löytäisin pian opasteen, joka ohjaa metsäpolulle.
Pian näenkin sen ja metsään erkanevan polun. Puunrunkoihin on merkitty punaisia viiruja, joiden oletan osoittavan oikeaa suuntaa. Epävarma olo saa muutaman kilometrin kävelyn tuntumaan pidemmältä kuin se onkaan, mutta maasto on helppokulkuista enkä luovuta: jonnekinhan metsässä kulkevan polun on johdettava!
Alan kuulla kosken vaimeaa kohinaa ja näen harjun alla solisevan puron. Pian olen äänen alkulähteillä: Täältä rautaruukki sai sähkönsä yli sata vuotta sitten. Istahdan hetkeksi kosken varteen kivikolle.
Ajatus lähestyvästä kotiinpaluusta ei houkuta, mutta onneksi olen englantilaisten maalaismaisemien sijaan koti-Suomessa, joten Fiskarsiin on helppo palata, kun siltä tuntuu.
Viisi vinkkiä Fiskarsiin
1 Fiskarsissa voi yöpyä myös Hotel Tegelissä, joka toimii entisessä hienotaepajassa Fiskarsinjoen varrella. Vuonna 1888 rakennettu punatiilirakennus saneerattiin hotelliksi vuonna 2013.
2 Kulinaristin kannattaa osallistua Fiskarsissa Kolmen Tuottajan Kierrokselle, jolla pääsee tutustumaan Fiskarsin Panimoon, Ägräs Distilleryyn ja Kuura Cideriin.
3 Aktiivimatkaaja voi kokeilla myös maastopyöräilyä, ratsastusta, melontaa tai SUP-lautailua. Fiskarsin ympärillä on yli 60 kilometriä merkittyjä metsäpolkuja.
4 Golfaaja suuntaa läheiselle Ruukkigolfille. Puoliksi metsään ja puoliksi pellolle rakennettu kenttä on haastava, mutta pelin jälkeen voi lepuuttaa hermoja saunomalla.
5 Lapsille ja muille liikkuvaisille Fiskarsissa on monipuolinen leikkipuisto torin vieressä sekä skeittipuisto Yläruukilla.
Lisätietoja: fiskarsvillage.fi, P. 020 439 2099
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.