Anne Saarenoja Teksti ja kuvat
HÖGSÅRA
HÖGSÅRA
HÖGSÅRA
Högsåran saaren konstailematon saaristolaiselämä on kuin entisaikaa. Maisemassa on vain vanhoja rakennuksia, joiden pihapiirit rönsyilevät kasveja ja hedelmäpuita.
Lehmät märehtivät laitumilla. Lampaat makailevat raukeina puiden siimeksissä, vanhojen puuaitausten sisällä. Veräjässä on käsityön leima. Jossain kauempana kuuluu kanojen kaakatus. Ohi ajava pyöräilijä jättää jälkeensä pölyävän hiekkapilven.
Högsåran saarelle pääsee vaivattomasti Svartnäsistä lautalla. Mukaan voi ottaa auton tai polkupyörän. Auto kannattaa kuitenkin jättää saaren lauttarantaan. Autoilevan vierailijan on mukava jatkaa matkaa saareen päästyään kävellen. Vierailija huomaa varsin pian, että aika on kuin pysähtynyt.
luotsisukujen saari
Keskeisen sijaintinsa ansiosta Högsårasta kasvoi ajan saatossa merkittävä luotsisaari. Luotsaamisen jalo taito periytyi isältä pojalle.Saarelle muodostui luotsisukuja.
Varhaisimmat tiedot Högsåran luotsaavista kalastajista ovat 1500-luvulta. Toiminta oli jo tuolloin järjestäytynyttä, mutta todennäköisesti saari sai ensimmäiset luotsinsa jo satoja vuosia aikaisemmin.
Eteläisen Itämeren ja Pohjanmeren karittomilta vesiltä saapuneille merenkulkijoille on Saaristomeren vesialue ollut varsinainen painajainen tuhansine luotoineen, piilokareineen ja paikoitellen yllättävinäkin matalikkoineen. Paikalliset vedet tunteva luotettava luotsi oli suuri pelastus laivojen kapteeneille.
styyrmannien huomassa
Kustaa Vaasa määräsi 1500-luvulla, että saaristolaisten tuli asettaa omat veneensä ja aluksensa yleiseen käyttöön korvausta vastaan. Luotsaavia talonpoikia kutsuttiin styyrmanneiksi, ja heidät vapautettiin veroista ja muista rasitteista, koska he luotsasivat kruunun laivoja ilman eri korvausta.
Luotsauksesta tuli tärkeä sivuelinkeino saaristolaisille, eikä kruunun ollut vaikea saada miehiä tähän työhön.
Peary ”Putte” Johansson aloitti luotsioppilaana Högsåran Jungfrusundin luotsiasemalla vuonna 1950. Hänen isänsä oli luotsina samalla asemalla, joten valinta oli Putelle luonnollinen. Hän muistelee yövahdin tunnelmia:
”Siinä sitä istuttiin keinutuolissa puoliunessa. Fonskärin kohdalla laivojen lyhdyt alkoivat näkyä. Mutta joskus kyllä kävi niin, että alusten piti viheltää, koska vahdin silmät olivat painuneet umpeen.” (Clara Henriksdotter Puranen: Högsåra.)
Vuodelta 1783 säästyneiden luotsitilojen maakirjojen mukaan Turun ja Porin läänissä ja Ahvenanmaalla oli 88 luotsitilaa, joista kymmenen Högsårassa.
kesäparatiisi jo sata vuotta
Högsåra on toiminut kaupunkilaisten kesäparatiisina yli sata vuotta. Yksi tunnetuimmista kesänviettäjistä oli keisari Aleksanteri III, joka jo kruununperillisenä vieraili saarella perheineen 1800-luvun lopulla kuusitoista kertaa.
Keisarillinen arvovieras on saattanut vaikuttaa siihen, että
Högsårasta tuli niin varhain parempiosaisten kaupunkilaisten suosima kesäpaikka.
1800-luvulla vapaa-aika oli harvinainen hyödyke. Aluksi keski- ja yläluokkalaiset ihmiset hakeutuivat luontoon. Sitä he löysivät etenkin suomenruotsalaisesta saaristosta.
Kesävieraiden majoittamisesta tuli luotsien vaimoille lisätuloja. Tämä varhainen maatilamatkailu edelsi täysihoitolatoimintaa.
Vieraille tarjottiin aamukahvi, lounas, päiväkahvit, päivällinen ja iltatee. Monet halusivat nauttia iltapäiväkahvinsa ulkona.
Henkilökunnan tehtäviin kuului pakata pullaa koreihin ja täyttää vieraiden termospullot. Virkatussa kassissa termospulloa kuskaava ihminen olikin yleensä kesävieras.
kesävieraiden hierarkia
Vanhojen vieraiden muistaman mukaan saarella pidettiin aina tarkoin silmällä, mitä ruokaa naapurin pensionaatti tarjosi.
Pensionaatin vieraiden välillä vallitsi tarkka arvojärjestys. Kenellä tahansa ei ollut lupa istua hienolla lasiverannalla. Uudet vieraat saivat tyytyä aina vähän vaatimattomampiin pöytiin. Varsinkaan lapset eivät saaneet vallata aurinkoisen verannan tuoleja.
Pensionaattien ei tarvinnut mainostaa itseään. Tieto Högsåran kesäparatiisista kulki suusta suuhun. Seuraavan kesän varaus tehtiin jo edellisessä elokuussa, juuri ennen kotiinlähtöä. Uskollisimmat vieraat tulivat joka kesä jopa yli kolmenkymmenen vuoden ajan.
RAKKAUS SAARISTOON SÄILYY
Nykyisin Högsårassa asuu nelisenkymmentä ihmistä ympärivuotisesti. Heistä kouluikäisiä lapsia on neljä. He käyvät koulua Taalintehtaalla. Koulumatka alkaa lossilla ja jatkuu bussilla. Matka kestää yhteensä vajaan tunnin.
Osa aikuisista käy mantereella töissä. Toiset tekevät etätyötä saarelta käsin.
Högsårassa syntyneet lapset lähtevät vartuttuaan opiskelemaan ja katsomaan maailmaa. Muutaman vuoden muualla asuttuaan he yleensä palaavat kauniille kotisaarelleen.
Suosittua Farmors Cafeta pitävä Ylva Enberg sanookin, että Högsårassa syntynyttä lasta kotisaari vetää ikuisesti puoleensa.
Kohtaamisia kahvilassa
Ylva Enbergin pitämä Farmors Cafe on saaren kohtaamispaikka. Se on rakentunut vanhan luotsitilan pihapiiriin. Pieni kahvila on suosionsa takia joutunut lisäämään asiakaspaikkojaan ajan kuluessa.
Maine alkoi rakentua Ylvan herkullisten kakkujen varaan. Nykyisin Farmors Cafesta saa salaatteja ja myös lämmintä ruokaa. Osa vihanneksista ja kasviksista kerätään omalta kasvimaalta.
Nälkäiset veneilijät palaavat kahvilaan vuosi vuoden jälkeen. He haluavat tuntea maata jalkojensa alla ja nauttia kahvilan herkullisesta ruoasta. Lapset voivat juosta turvallisessa pihapiirissä ja ihastella paikan lemmikkejä: koiria, lampaita ja kaneja.
Kesävieraita palvelee myös tilaussauna Rumpan Ren (= Pylly puhtaaksi) ja rantabaari Rumpan Bar (= Pylly paljaana). Majapaikan saa Högsåra Pensionatista, pitsihuvilasta tai vuokramökistä.
● Missä Kemiönsaaren kunnan lounaisosassa
● Lauttayhteys useita kertoja päivässä
Svartnäsistä. Lautalle voi ajaa polkupyörän
tai auton.
● Omalla veneellä Kejsarhamnen, 40 venepaikkaa, uimaranta, kioski, sauna, jätepiste ja grillikioski,
puh 045 1323451.
Lillbackan satama, noin 30 venepaikkaa, tilaussauna ja hiekkaranta.
● Majoitus vuokramökissä tai täysihoitolassa. Högsåra pensionat
0400 554299. Villa Cecilia
050 0571739 info@farmorscafe.fi
● Yhteystiedot
hogsara.eu, farmorscafe.fi, visitkimitoon.fi, finferries.fi
Hyvä tietää högsårasta
Porot pärjäävät mainiosti pakkasessa. Niillä on erittäin tiheä ja hyvin lämpöä eristävä turkki. Verenkierto kuljettaa vielä jalkojen alaosaan juoksevaa öljyhappoa, eräänlaista pakkasnestettä.
Ilari Välimäki
Porot pärjäävät mainiosti pakkasessa. Niillä on erittäin tiheä ja hyvin lämpöä eristävä turkki. Verenkierto kuljettaa vielä jalkojen alaosaan juoksevaa öljyhappoa, eräänlaista pakkasnestettä.
Ilari Välimäki
Tanja Mikkola
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA