Matti Välimäki Teksti ● Vesa-Matti Väärä Kuvat
Kierrämme Vanhaa Raumaa alkuasukasoppaan, toimittaja, kirjailija, paikallishistorioitsija ja murremies Tapio Niemen kanssa.
Askeleemme johtavat Kitukrännille, joka mainitaan jo 1700-luvun kartoissa. Kotiseutuyhdistys Rauman Kilta on selvittänyt, että se on vain 2,63 metriä leveä.
Raumalaiset eivät pidä leveilystä, joten sanottakoon siis, että Kitukränn on Suomen kapein katu.
Koko tämä hienosti säilynyt puutaloalue, Vanha Rauma, on Unescon maailmanperintökohde. Eikä se ole mikään ulkoilmamuseo, vaan värikäs kaupunginosa.
Perinteet elävät
Rauma ja pitsit kuuluvat yhteen – sen tietää porilainenkin. Erityisesti 1700-luvulla pitsinnypläys oli Raumalla hyvin yleinen ammatti.
Vanhasta Raumasta löydämme yhden perinteen jatkajan ja uudistajan. Pitsitaiteilija, luokanopettaja Tarmo Thorström tekee muun muassa pitseihin perustuvia ornamentteja ja valoteoksia.
– Pitsinnypläyksen sidostekniikkaa voi verrata tietokonemaailmasta tuttuun binäärijärjestelmään, ykkösten ja nollien yhdistelmiin. Nypläyksen koodit syntyvät samaan tapaan, kun lankoja siirretään sääntöjen mukaan.
Kaiken pitsitekniikan matematiikan keskellä tuntuu rentouttavalta, että hänen työhuoneestaan, vanhasta puutalosta, ei löydy yhtään suoraa kulmaa.
Rauman Pitsiviikkoa vietetään 21.–29.7.2018.
Vanha Rauma pelastettiin
Oppaamme Tapio Niemi muistuttaa, että se, että Vanha Rauma on vielä olemassa, ei ole mikään itsestäänselvyys.
Etenkin 60- ja 70-luvulla, kun kaikkea vanhaa halveksuttiin, puutaloja oltiin jo moneen otteeseen purkamassa. Talot pelastuivat silloin osin onnenkin kaupalla. Tapio on koonnut alueen kohtalonhetket kirjaansa Näin Vanha Rauma pelastui.
Kaarina ja Tapio Nurmi toteuttivat reilut parikymmentä vuotta sitten unelmansa ja hankkivat kodin Vanhasta Raumasta.
Päärakennus, Wälmlän talo on 1800-luvulta, mutta kiinteistöstä löytyy mainintoja jo 1500-luvulta. Pihapiirin kellari on peräti keskiajalta.
Vanhaan Raumaan on erityisen otollista tutustua heinäkuun lopussa. Silloin järjestetään tapahtuma ”Vanhan Rauman avoimet pihat ja pihakirppikset”.
Tuhansien selfieiden kohde
Hauenguanon aukiolla istahdamme penkille kauniin tytön viereen.
Ei, nyt ei taida olla hyötyä hyvästäkään raumangiälisestt avausrepliikkistä tyyliin ”Kat, kat, katt kara puuhu!” – katso, katso, kissa juoksee puuhun. Tyttö vain hymyää herttaisesti.
Kyseessä on kuvataiteilija Kerttu Horilan tekemä patsas nimeltä Rauma Flikk. Sen äärellä on ehditty ottaa jo tuhansia selfieitä – tai pitäisikö sanoa flikk’eitä.
Erinomainen Lapskoussi
Lautasella höyryää hieman epämääräiseltä näyttävä muhennos. Perunaa ja naudanlihaa on keitetty puuromaiseksi seokseksi. Päällä killittelee vielä voisilmä.
Raumalainen perinneruoka lapskoussi ei ehkä houkuttele ulkonäöltään, mutta se maistuu erinomaiselta.
Tapio Niemi kertoo, että lapskoussi on osa Rauman merellistä historiaa. Lapskoussia valmistettiin aikoinaan laivoilla, kaikista saatavilla olleista jämäruuista, hieman pyttipannun tapaan. Ruokalaji tunnetaan nykyäänkin monissa Euroopan satamakaupungeissa.
Nimikkokasveja ja – meriä
Hyppäämmekin vesibussiin Porohomasta, joka vie meidät vajaassa tunnissa Kylmäpihlajan majakkasaarelle. Matkalla ohitamme Kuuskajaskarin entisen linnake- ja nykyisen matkailusaaren, jossa voisi myös jäädä kyydistä.
Perillä Kylmäpihlajassa Rauman kaupungin opas, luontokartoittaja Sari Kantinkoski kertoo luonnosta. Pienen ja karun mutta tunnelmallisen saaren rannoilla kasvaa muun muassa paljon tyrniä – Rauman nimikkokasvia.
Rauman edustan merialuetta kutsutaan todellakin Raumanmereksi. Aiemmin samalla nimellä kulki koko Pohjanlahden eteläosa, kunnes jostakin syystä Selkämeri otti selkävoiton.
Kylmäpihlajan majakkarakennuksessa asui aikoinaan peräti kaksitoista luotsia. Nykyään sen suojissa on esimerkiksi ravintola, hotelli ja ekumeeninen kappeli.
Osa majakkasaaresta on aidattu, jotta emme häiritsisi pesiviä lintuja. Muuttoaikaan Kylmäpihlajassa on havaittu kaksisataa eri lintulajia.
– Kun täällä bongattiin taannoin huippuharvinainen ruostepyrstö, niin saarella kävi noin 800 lintuharrastajaa, Sari kertoo.
Sammallahdenmäki
Suomessa Unescon maailmanperintökohteita on vain seitsemän. On saavutus, että niitä löytyy kaupungista kaksin kappalein.
Sammallahdenmäki on Pohjanlahden rannikkoalueen laajin ja monipuolisin skandinaavisen pronssikulttuurin kalmistoalue.
– Tiedämme hyvin vähän siitä keitä tänne haudatut ja alueella ennen asuneet ihmiset olivat. Elämä täällä oli silloin äärimmäisen rankkaa, elanto tuli riistanpyynnistä ja kalastuksesta, Tapio Niemi miettii.
Sen uskaltaa kai sanoa, että Rauman giält ei tuolloin vielä puhuttu eikä lapskoussista osattu edes unelmoida. Merellä ehkä seilattiin, mutta ei sitä varmasti Raumanmereksi kutsuttu.
Rauma
● Perustettu 1442. (Suomen 3. vanhin kaupunki Turun ja Porvoon jälkeen)
● Noin 40 000 asukasta.
● Suurimpia työnantajia Rauman kaupunki, UPM-Kymmenen paperitehdas, Rauman satama ja Oras.
● Tunnetaan mm. murteestaan, pitsinnypläysperinteestään ja kahdesta Unescon maailmanperintökohteesta (Vanha Rauma ja Sammallahdenmäki).
Ravintoloita
Sydvest
Kuninkaankatu 6
p. (02) 837 62300
● Merihenkinen bistro tekee ruokaa paikallisista sesongin raaka-aineista. Suosittu.
Wanhan Rauman kellari
Anundilankatu 8
p. (02) 866 6700
● Voit nauttia aterian niin kellarissa kuin kattoterassillakin. Paikka sopii hyvien liharuokien ystävälle.
Ravintola Kalatori
Vanhakirkonkatu 26
p. (02) 837 62200
wrk.fi, ravintolakalatori.fi
● Perinteikkään Hotelli Wanha Rauman yhteydessä sijaitseva ravintola tekee lähiruokaa mutkattomassa gourmet-hengessä.
Goto
Kuninkaankatu 17
p. (02) 822 2750
● Moderni, kaunis ravintola on vakiinnuttanut suosionsa klassisella, keittiöllään. Kolmen ruokalajin menyyn nauttii noin viidelläkympillä.
Savila
Vanhankirkonkatu 1
p. 02 822 6610
● Viehättävä, nostalginen ravintola.
Kahviloita
Café Sali
Kuninkaankatu 22
p. 010 423 3161
● Nätti, kestävän kehityksen arvoja korostava kahvila tarjoaa aamiaista, brunssia ja lounasta. Kahvilan yhteydessä on ravintola Sali Lounge Wine & Kitchen.
Vanhan Rauman Kaffebar
Kuninkaankatu 27
p. 044-9821225
● Kodikas kahvila paistaa joka aamu tuoreet munkit, jotka ovat jo syy poiketa sisään. Myös salaattilounaita.
Minetti
● Pieni, ihana italialainen jäätelökahvila avattiin keväällä Savilassa (yhteystiedot ks. ylempänä)
Museoita
Rauma & meri
Rauman merimuseo
Kalliokatu 34
p. (02) 822 4911
● Merenkulkijoiden historiaa.
Marela
Kauppakatu 24,
p. (02) 834 3528
● Laivanvarustajaperheen elämää 1800-1900 lukujen taitteessa.
Kirsti
Pohjankatu 3
p. 044 567 9183
● Merimiehen kotimuseo. Asumista 1900-luvun alusta 1970-luvulle.
Taidetta
Vanha Raatihuone
Kauppakatu 13
p. (02) 834 3532
rauma.fi/museo/vanha-raatihuone
● Pitsinnypläysperinnettä, vaihtuvia näyttelyitä ja museokauppa Kistupuad.
Rauman taidemuseo
Kuninkaankatu 37
p. (02) 822 4346
● Kaunis, pieni museo. Kesällä (9.6.-16.9.) on esillä nykytaiteilija J.O.Mallanderin taidekokoelma.
Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo
Syväraumankatu 41
p. 045 2610 504.
● Tehtailijapariskunnan edustuskoti ja taidekokoelma. Avoinna rajoitetusti.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA