Pia Lindroos
Kremlin muurien sisäpuolella on myös kuuluisa Uspenskin katedraali, jossa on kruunattu kaikki Venäjän tsaarit ja siunattu virkaansa kaikki Venäjän presidentit, myös nykyinen viranhaltija Vladimir Putin.
Pia Lindroos
1. Vallan linnake Kreml
Moskovan mahtipontinen Kreml on ollut Venäjän vallan keskittymä keskiajalta lähtien lukuun ottamatta 1700-luvun alun ja 1900-luvun alkupuolen välistä aikaa, jolloin keisarillista Venäjää johdettiin Pietarista. Kaksi kilometriä punatiilistä muuria ympäröi Venäjän hallinnollista keskusta. Sisäpuolella ovat senaatti ja presidentin virka-asunto.
Turistitkin pääsevät tutustumaan Kremlin alueen museoihin ja muurien suojissa oleviin tsaarinajan katedraaleihin sekä hämmästelemään yli 200 tonnia painavaa, vaurioitunutta tsaarin pronssikelloa.
Jos Moskovassa rakennukset ovat jättimäisiä ja komeita, niin Kremlin päänähtävyyksien jonot voivat myös olla mittavat. Alueella on varauduttava pitkiin jonotusaikoihin. Kremlissä on useita museoita ja niihin erilaisia lippuvaihtoehtoja. Valtion aarrekammion ja kuuluisan asehuoneen lippukiintiö täyttyy jo aamupäivän aikana. Häikäisevässä valtion aarrekammiossa on nähtävillä muun muassa maailman suurin safiiri.
Kremlin pääsyliput ovat melko edullisia. Muurien sisäpuolelle pääsee noin 3,60 eurolla/henkilö (250 ruplaa). Lokakuusta toukokuun puoleenväliin asti Kremlin museot ovat auki 10–17. Lipputoimisto aukeaa 9.30. Yhdeksästä salista koostuvan asehuoneen esittelyajat ovat kello 10 ja 12 sekä iltapäivällä kello 14.30 ja 16.30. Kreml on suljettu torstaisin. kreml.ru
Punaisella torilla sijaitsevan Pyhän Vasilin katedraalin alkuperästä on olemassa useita tarinoita. Yhden kertomuksen mukaan katedraalin arkkitehdin silmät puhkaistiin, jotta tämä ei enää koskaan voisi rakentaa mitään yhtä vaikuttavaa.
Pia Lindroos
2. Kaupungin keskipiste
Punainen tori on Moskovan symboli. Se sijaitsee kaupungin keskustassa Kremlin edustalla ja on yksi maailman tunnetuimpia ja suurimpia kaupunkiaukioita. Punaiselta torilta käsin voi ihailla Kremlin muureja, Leninin mausoleumia ja vuonna 1561 valmistuneen Pyhän Vasilin katedraalin värikkäitä sipulikupoleita.
Myös näyttävistä sotilasparaateistaan tunnettu Punainen tori on suosittu turistikohde. Aukio kuhisee ympäriinsä laahustavia turisteja aamusta iltaan. Kaikki haluavat ikuistaa itsensä ja seurueensa kännykkäkameralla Punaisella torilla.
GUMin tavaratalossa on kaunis lasikattoinen keskuskäytävä.
Pia Lindroos
3. Ostospalatsit
Entinen valtion tavaratalo GUM sijaitsee Punaisen torin laidalla. Historiallisessa ja nykyään kaupungin päätavaratalona toimivassa kauppagalleriassa on lähes rajattomat ostosmahdollisuudet. GUMissa voi viettää aikaa silmää hivelevien ikkunaostosten merkeissä, mutta jos lompakko painaa raskaasti, tarjolla on tunnettuja luksusmerkkejä, arvokelloja ja timantteja. Kolmikerroksisessa tavaratalossa on myös useita ravintoloita ja kahviloita.
Moskovan toinen kuuluisa tavaratalo on Tsum, jossa ostoksia voi tehdä viidessä kerroksessa. Yli 100 vuotta vanha tavaratalo on keskittynyt muotiin. Luksusmerkeistään tunnettu Tsum sijaitsee Bolshoi-teatterin vieressä, lähellä Punaista toria.
gumrussia.com Red Square 3, tsum.ru Petrovka street 2
Moskovan teatteri- ja oopperatalo Bolshoi on Venäjän ylpeys. Liput Bolshoin näytöksiin ovat kalliita turisteille, mutta kuuluisaan teatteriin voi tutustua päiväsaikaan myös opastetuilla turistikierroksilla.
Pia Lindroos
4 Korkeatasoista kulttuuria
Moskovassa on ylenpalttisesti kulttuuritarjontaa, museoita ja teattereita.
Venäjän kuuluisin teatteri on Bolshoi (= suuri), joka on Moskovan ja maan ylpeys. Alun perin vuonna 1776 perustettu teatteri tunnetaan poikkeuksellisen korkeasta taiteellisesta tasostaan. Turisteille Bolshoin hinnat ovat korkeammat kuin paikallisille. Permantopaikan lippu maksaa jopa useita satoja euroja, ja näytökset ovat lähes aina loppuunmyytyjä. Jos haluaa kokeilla onneaan ennen näytöksen alkua, niin kuuluisan teatterin valkoisella pylväskäytävällä voi pyöriä myös mustan pörssin lippukauppiaita. Heiltä voi saada hankittua Bolshoihin muutamankymmenen euron arvoisen pääsylipun Venäjän ruplilla.
Jos Moskovan-matkalla ei onnistu pääsemään Bolshoin näytökseen, sen edessä on kaunis puisto, jossa voi ihailla teatterin uusklassismia edustavaa rakennusta ja katolla nelivaljakkoa ajavaa Apolloa kuvaavaa veistosta. Bolshoin lippukassoilta voi ostaa myös opastetun tutustumiskierroksen rakennukseen.
Venäläiseen kuvataiteeseen tutustumisen voi aloittaa esimerkiksi Tretjakovin galleriasta. Historiallisessa museorakennuksessa on teoksia ja veistoksia 62 eri salissa. Maailmankuulun taidemuseon laajoissa kokoelmissa on merkittävä osa venäläisistä mestariteoksista 1100-luvulta 1900-luvulle asti, muun muassa Ivan Kramskoin, Ilja Repinin ja Valentin Serovin teoksia.
Moskovan valtionyliopisto on yksi kaupungin jättimäisistä rakennuksista, diktaattori Josif Stalinin rakennuttamista "hampaista".
Pia Lindroos
5. Moskova on täynnä rakennustaidetta
Pikaisellakaan Moskovan matkalla ei voi välttyä kaupungin näyttävältä rakennustaiteelta. Venäjä on suurvalta, joka suosii jättimäisiä kolosseja. Ne edustavat uutta ja vanhaa aikakautta. Moskovassa voi päivitellä lentokentän suunnasta käsin moderneja pilvenpiirtäjiä.
Kaupunkikuvaa hallitsee neuvostoajan mahtiarkkitehtuuri, kuten Josef Stalinin rakennuttamat ”seitsemän sisarusta”. Rakennuksia kutsutaan myös Stalinin hampaiksi. Näihin taivaisiin kohoaviin neuvostobarokkia edustaviin jättimäisiin pilvenpiirtäjiin mahtuvat Moskovan valtionyliopisto, ulkomaankauppaministeriö, hotellit Ukraina ja Leningradskaja sekä kolme asuintaloa.
Huomioi, että Stalinin hampaiksi kutsutut kuuluisat pilvenpiirtäjät eivät ole avoinna turisteille hotelleja lukuunottamatta.
Vuonna 1938 valmistunut Moskovan metroverkoston vanhimpiin asemiin kuuluva Mayakovskaya tunnetaan myös kattomaalauksistaan.
Pia Lindroos
Hyvä tietää
Moskova on Venäjän pääkaupunki ja maan suurin kaupunki, jossa asuu noin 12 miljoonaa asukasta. Vertailun vuoksi Yhdysvaltojen New Yorkin asukasluku on noin 8,7 miljoonaa ja Lontoon noin 8,3 miljoonaa. Moskova on Euroopan suurin kaupunki.
Suomalaiset tarvitsevat Venäjälle matkustaessaan turistiviisumin, jonka saa Lähialuematkojen toimistosta muun muassa Helsingin rautatieasemalta. Viisumia haettaessa pitää passin lisäksi olla mukana erillinen vakuutusyhtiöltä saatu matkavakuutustodistus Venäjän viisumia varten. Huomioi että kotivakuutuskirja tai ammattiliittojen jäsenkortit, joihin kuuluu matkavakuutus, eivät riitä.
Viisumia hakiessa passi (oltava voimassa 6 kuukautta matkan jälkeen) jätetään matkatoimistoon. Turistiviisumin toimitusaika on noin yhdeksän arkipäivää. Viisumiin tarvitaan myös värillinen tai hyvälaatuinen mustavalkoinen (3,5 x 4,5 cm) enintään 6 kuukautta vanha valokuva. Viisumin hinta Lähialuematkojen kautta on 84 euroa ja passikuvat Helsingin rautatieasemalla 16 euroa.
Moskovaan pääsee Suomesta suorilla reittilennoilla, mutta matka yöjuna Tolstoilla on mieleenpainuva ja eksoottinen kokemus.
Moskovan mittakaava on suomalaisesta näkökulmasta lähes tolkuton. Tämä pitää ottaa huomioon kaupungissa liikkuessa. Metroasemien välit ovat useita kilometrejä. Metro on silti turistille ehdottomasti paras kulkuväline ja vieläpä edullinen. Lipun hinta on noin 80 senttiä (55 ruplaa). Metroasemien lippukassoilla voi asioida myös englanniksi.
Moskovan metroverkoston vilkkain asema on Komsomolskaya, josta pääsee Punaisen torin lähelle. Osa Moskovan metroasemista on itsessään nähtävyyksiä, kuten vihreän linjan suojeltu, loistelias Mayakovskaya.
Päänähtävyyksissä ja metrojen lippukassoilla pärjää hyvin myös englannin kielellä. Kyrillisten aakkosten opettelu sanakirjasta kannattaa, sillä monet liikkeiden nimet ja katukyltit on kirjoitettu vain venäjäksi.
Valuutta on Venäjän rupla.
Tolstoi-junan henkilökunta on ystävällistä ja heidän kanssaan voi asioida myös englannin kielellä.
Pia Lindroos
Junamatka ei unohdu
Suomalaisturisteille mielenkiintoinen vaihtoehto on matkustaa Moskovaan junalla. Neljätoista ja puoli tuntia kestävä matka on ainutlaatuinen kokemus. Yöjuna Tolstoissa maisemat vaihtuvat tiuhaan tahtiin. Juna puskee eteenpäin, mutta sen sisällä on oma suljettu maailmansa.
Matkanteko tuntuu koko ajan luissa ja ytimissä. Junamatkaa ei kannata suunnitella lepohetkeksi. Äänet ja kaiken kaikkiaan noin puolitoista tuntia kestävä rajatarkastus haukkaavat osan lepoajasta.
Vaunuosastossa on koko matkan ajan junavirkailija, joka toimii matkustajien apuna. Vuonna 2014 uusitut makuuvaunut ovat siistejä ja turvallisia.
Tolstoi-junan valkoisilla pöytäliinoilla katetussa, pienessä ja tunnelmallisessa ravintolavaunussa voi nauttia Suomesta lähtiessä maksullisen aterian. Anniskeluoikeus on vain mietoihin juomiin. Ravintolavaunu suljetaan Helsingistä lähdettäessä noin kello 21 rajatarkastusten ajaksi. Tarjoilu aloitetaan uudelleen Vainikkalan ja Viipurin asemien jälkeen noin kello 23.
Tolstoi-juna saapuu aamulla noin kello 9.15 Moskovan Leningradskin asemalle, josta pääsee kätevästi metrolla keskustaan ja päänähtävyyksien läheisyyteen.
Lentokentältä taksimatka keskustaan voi kestää ruuhkissa toista tuntia ja olla hyvinkin kallis.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.