JAANA KIVIPELTO-TULKKI TEKSTI / FABIAN BJÖRK KUVA Oma Aika 1–2/2015
Joka aamu Siiri Kettunen heräsi ja huomasi, ettei ole vieläkään kuollut.
Näin alkaa Minna Lindgrenin romaani Kuolema Ehtoolehdossa. Se on ensimmäinen Ehtoolehto-trilogiassa, joka kertoo vanhusten elämästä palvelutalossa, kun omaiset ovat kuolleet tai unohtaneet, henkilökunta on vaihtuvaa sorttia eikä kukaan tarkasti tiedä, mitä lääkedosettien ”siripiripillerit” ovat.
”Monet ovat tulleet sanomaan minulle, että kirjat ovat kuin heidän elämästään”, Lindgren kertoo.
Totta palvelutalon maailma voisi ollakin.
”Tosin minun mielikuvitukseni ei ole niin kauhea kuin tosielämä voi olla.”
Lindgren tietää, mistä puhuu. Hänen vanhempansa asuivat viisi vuotta palvelutalossa. Tosin äiti karkasi, kun hänen mielestään palvelutalossa oli liikaa vanhuksia.
Tosielämän palvelutalossa osastonhoitaja oli ainoa vakituinen työntekijä. Muut olivat määräaikaisia tai keikkatyöntekijöitä. Lindgren ehti jutella paljon osastonhoitajan kanssa.
”Hän sanoi, että he eivät voi vaikuttaa olosuhteisiin eivätkä systeemiin, mutta toimittajana voisin kirjoittaa siitä.”
Niin Lindgren tekikin. Hän kirjoitti pari vuotta vanhustenhoitoon liittyvistä aiheista pääasiassa Helsingin Sanomiin. Hänet palkittiin 2009 Bonnierin suurella journalistipalkinnolla artikkelista, jonka hän kirjoitti isänsä, professori Kaj Lindgrenin viimeisistä kuukausista ja siitä, miksi palvelutaloon ei sovi kuolla.
Sanottavaa on riittänyt sen jälkeenkin. Työn alla on Ehtoolehdon teknologiayhteiskuntaa ja vanhusten taloudellista hyväksikäyttöä näykkivä päätösosa, Ehtoolehdon tuho. Se ilmestyy keväällä.
VaikkaLindgren kirjoittaa painavista yhteiskunnallisista aiheista, hän tekee sen humoristisesti ja toivo mukana. Tahatonta komiikkaa hän näkee niin vanhustenhoidossa kuin oopperassakin. Optimisti hänessä ei odota vanhuutta painajaisena, vaan iän tuomana henkisenä vapautena.
Vapaudesta hän nauttii jo nyt vapaan toimittajan työsuhde-etuna. Hän on juuri työstänyt televisioon lyhytdokumenttien sarjan Jean Sibeliuksesta ja kirjoittanut libreton Sibeliuksen lapsuudesta kertovaan oopperaan.
”Ristiriita yhteiskunnassa on melkoinen, kun puhutaan työurien pidentämisestä ja samaan aikaan viisikymppiset nähdään epäkiinnostavina, vaikka tässä iässä nainen voi jo antautua työlleen.”
Kuka?
Minna Lindgren, 51, on vapaa toimittaja ja kirjailija. Hän on julkaissut pakinakokoelmia, tietokirjoja ja romaanit Kuolema Ehtoolehdossa ja Ehtoolehdon pakolaiset. Keväällä ilmestyy trilogian kolmas osa Ehtoolehdon tuho. Trilogian englanninkielisistä oikeuksista on tehty sopimus brittiläisen Pan Mcmillan -kustantamon kautta.
Lindgren on työskennellyt Yleisradiossa toimittajana, toimituspäällikkönä, tuottajana ja ohjelmistopäällikkönä. Koulutukseltaan hän on musiikkitieteilijä. Hän juontaa klassisen musiikin tilaisuuksia ja toimii oppaana oopperamatkoilla.
Lindgren asuu Helsingissä perheensä, miehensä ja 11-, 13- ja 15-vuotiaiden tyttäriensä kanssa.
Ensimmäisen kirjoituskoneensa, oranssin Adler Tipan, Lindgren sai 9-vuotiaana. Lindgren on toiminut myös Siimahäntä-lehden päätoimittajana 1972–74 ja soittanut viulua Géza Szilvayn oppilaana legendaarisissa Juniorijousissa.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.