Teksti Eija Aatela
Kuvat Fotolia
Oma aika 4/2013
Aurinkoa on kiittäminen monesta hyvästä asiasta. Pitkän ja pimeän talven jälkeen aurinkoiset päivät piristävät ja tuovat elämään iloa ja energiaa.
Auringon silmille näkyvä valo herättää aivot tuottamaan serotoniinia, hormonia ja välittäjäainetta, joka vaikuttaa kohentavasti mielialaamme. Ei siis ole ihme, että me suomalaiset koemmekin olevamme kesäisin sosiaalisempia ja aktiivisempia kuin talvella.
Lisääntynyt valon määrä parantaa unen laatua. Kesällä tunnemme usein pärjäävämme talviaikaa lyhyemmillä yöunilla.
D-vitaniinia aurinkotankkauksella
Talvella me suomalaiset kärsimme vähäisen valon vuoksi D-vitamiinipuutoksesta ja D-vitamiinilisä on tarpeen lähes jokaiselle. Kesällä aurinko korjaa tilanteen.
Auringonvalo on luontainen D-vitamiinin lähde, sillä auringon UVB-säteily käynnistää iholla D-vitamiinituotannon.
Reilun 10–15 minuutin kesäinen auringonpaiste käsivarsille ja kasvoille muutaman kerran viikossa riittää tuottamaan tarpeellisen määrän D-vitamiinia.
Jos aurinkoa ottaa D-vitamiinituotannon vuoksi, joidenkin ohjeiden mukaan aurinkosuojaa ei pitäisi käyttää. Suojaus estää D-vitamiinin synteesille tärkeän UVB-säteilyn pääsemisen iholle.
Aurinkosuojauksesta ei kuitenkaan kannattane luopua edes D-vitamiinia halutessaan. Ihon aurinkosuojaukseen laajalti perehtynyt ihotautien erikoislääkäri
Tapio Rantanen toteaa, että D-vitamiinia ei juuri syntyisi, jos korkean suojan voidetta käyttäisi juuri ihanteellisen määrän, eli 2 milligrammaa auringolle alttiina olevan ihon joka neliösentille.
Hyvin harva meistä osaa annostella aurinkovoidetta iholleen riittävää määrää eli niin paljon, että se estäisi kaiken UVBsäteilyn pääsyn iholle. Usein voide myös levitetään huolimattomasti, jolloin ihoon jää suojaamattomia laikkuja.
”UVB-säteily pääsee näistä kohdista tuottamaan iholle Dvitamiinia. D-vitamiinia syntyy jo varsin pienillä UVB-annoksilla”, Rantanen sanoo.
Hän kertoo, että kun on verrattu aurinkovoiteita käyttäneitä ihmisiä ja ihmisiä, jotka eivät ole suojanneet ihoaan aurinkovoiteella, keskimääräisissä seerumin D-vitamiinipitoisuuksissa ei ole ollut olennaista eroa.
Valitse suojaukseen tunnettu tuote
Aurinkosuojavoiteesta on syytä tarkistaa, että siinä on mukana UVA-suoja. Sen merkkinä on UVA-logo. Aurinkosuojatuote kannattaa valita tunnetuista merkkituotteista, koska silloin saa jo jonkinlaisen takeen, että tuotteen valmistaja on luotettava.
Tapio Rantasen mukaan tunnetun valmistajan voi olettaa huolehtineen siitä, että tuotteen stabiliteetti, tasapainoisuus, on testattu. Jos tuotteessa käytettyjen ainesosien yhdistelmät tai tuotteen muu kokoonpano eivät ole yhteensopivia keskenään, osa suotimista voi helposti menettää tehonsa auringossa.
Tunnistatko oman ihotyyppisi?
Jos aiot viettää rantalomaa, tarvitset suuremman suojakertoimen kuin lyhyille piipahduksille auringossa. Aurinkosuojakertoimen valitsemista helpottaa oman ihotyyppinsä tunnistaminen.
”Ihotyypit voi jakaa karkeasti kahteen: palaa kotimaan auringossa eli ihotyypit I, II ja osa ihotyyppiin III kuuluvista, ja ei pala eli ihotyypit IV, V ja osa ihotyypistä III”, Tapio Rantanen yksinkertaistaa jakoa.
Jotta aurinkosuojaus on riittävä, myös erityistekijät on otettava huomioon: mahdollinen valoyliherkkyys, valosta pahenevat ihotaudit – esimerkiksi ruusufinni tai punahukka – ja se, käyttääkö immunosuppressiivista tai valolle herkistävää lääkehoitoa, tai onko itsellä tai lähisuvussa ollut ihosyöpää.
Tarvittava suojakerroin riippuu myös odotettavissa olevasta altistuksen määrästä eli siitä, mikä on UV-indeksi ja kuinka pitkään auringossa on aikeissa olla ja mihin kellonaikaan.
UV-indeksi eli UVI ilmoittaa auringon haitallisen UV-säteilyn määrän yhdellä luvulla. YK:n suosituksesta UV-indeksiä käytetään ympäri maapalloa samalla tavalla. Ilmatieteen laitoksen nettisivuilta löytyy ajantasaisia havainto- ja ennustetietoja UV-indeksistä Suomen, Euroopan ja koko maailman kattavasti.
Ihotyypit ja aurinko
Ihotyyppi I Hyvin vaalea iho, usein pisamia, punertava tukka. Palaa äärimmäisen herkästi, ei rusketu koskaan.
Ihotyyppi II Vaalea iho, jossa hiukan pisamia, vaaleahko tukka. Suuri taipumus palamiseen, ruskettuu hitaasti ja vain hyvin suojattuna.
Ihotyyppi III Normaali iho, ei pisamia, ruskea tukka. Palaa harvoin, ruskettuu helposti.
Ihotyyppi IV Tumma iho, tumma tukka. Palaa tuskin koskaan, ruskettuu erittäin hyvin.
Ihotyypit V & VI Luonnostaan tumma tai ruskea iho, musta tukka. Ei pala auringossa.
Lähteet: Iholiitto, tunne ihosi auringossa -opas ja terveyskirjasto.fi
Jaa suojakertoimen luku kolmella
Aurinkovoiteiden suojakertoimet määritellään siten, että pakkauksessa kerrottu suojaluku saadaan syntymään levittämällä 2 milligrammaa voidetta kullekin neliösentille ihoa.
Tapio Rantanen arvelee, ettei kukaan tavallinen kuluttaja käytä aurinkovoidetta näin tarkasti annostellen. Yleensä aurinkovoidetta laitetaan iholle vain 0,5–1 milligrammaa neliösenttiä kohti.
”Siksi pakkauksessa mainitun suojakertoimen voi suunnilleen jakaa kolmella arvioidessaan suojaa, jonka iholleen saa.”
Suurimman mahdollisimman suojakertoimen valitseminen on järkevää, jos auringolta suojautumisen tarve on erityistekijöiden vuoksi suuri. Korkeimpia suojakertoimia on viisasta käyttää myös erittäin voimakkaassa altistuksessa, jolloin UVindeksi on yli kahdeksan. Tällaisia lomamatkakohteita ovat esimerkiksi Välimeren maat kesällä ja Thaimaa sekä Australia ympäri vuoden.
Aurinkovoidetta pitää levittää kaikkialle vaatetuksesta paljaaksi jääville ihoalueille 15–30 minuuttia ennen ulos lähtöä. Kun auringossa oleskellaan, voidetta on myös lisättävä kahden tunnin välein ja rannalla aina uinnin ja pyyhekuivauksen jälkeen.
Jos iho alkaa punoittaa, aurinkosuojavoiteen lisäämisessä ollaan jo suuresti myöhässä. Ihon hehkuminen punaisena ei ole vain kosmeettinen haitta.
”Kun iho alkaa punoittaa auringossa, silloin on jo syntynyt vähintään DNA-vaurioita”, Tapio Rantanen sanoo.
Ihon kyky korjata syntyneitä vaurioita on yksilöllistä, herkästi palavilla ihotyypeillä selvästi huonompaa kuin ruskettuvilla ihotyypeillä. Korjaamattomat DNA-vauriot ovat mutaatioita, joiden kertyminen voi johtaa ihosyöpiin.
Sekä DNA-vauriot että valovanhenemiseen, esimerkiksi ryppyihin, johtavat sidekudosvauriot käynnistyvät jo niin pienillä valoannoksilla, ettei iho edes punoita. Jos iho palaa, vaurioita tulee paljon enemmän.
Varsinkin jos tietää polttaneensa ihonsa joskus, suojauksen kanssa kannattaa olla aina hyvin tarkka. Iho ei unohda saatuja vaurioita.
Viimekesäinen voide vaihtoon
Jos kaapista löytyy edelliskesän avattu aurinkovoide, sitä kannattaa arvioida kriittisesti. ”Pääsääntöisesti suositellaan tuoreita tuotteita”, sanoo Tapio Rantanen. Edellisvuotisen avatun voiteen kunnosta ja tehosta ei voi olla enää varma.
Monissa päivä- ja meikkivoiteissakin on suojakertoimia. Yleensä niissä on mukana suojakerroin 15. Se riittää ehkä arkeen, mutta ei pitempään ulkona oleskeluun.
Polttavimmalta auringolta kannattaa suojautua myös ilmavilla pitkähihaisilla ja -lahkeisilla vaatteilla ja hatulla. Vaatteiden antama suoja riippuu kuitenkin neuloksen tiiviydestä.
Nykyään urheilu- ja retkeilyliikkeissä on tarjolla erityisiä aurinkosuojavaatteita, jotka suojaavat ihoa UV-säteilyltä. Vaatteen UV-säteilysuoja ilmaistaan UPF-luvulla. Mitä suurempi luku on, sen paremman suojan vaate antaa. UV-suojauksen teho kuitenkin heikkenee pesuissa, joten vaatetta kannattaa pestä harkiten.
Rantasen mielestä erityisistä UV-suojavaatteista voi olla apua niille ihmisille, jotka ovat voimakkaasti valoyliherkkiä tai joilla on suurentunut ihosyöpäriski. Niistä on hyötyä myös, jos oleskelee alueella, jossa UVI on hyvin voimakas eli UV-indeksiluku on 9 tai enemmän.
Jos aurinkosuojauksesta huolimatta polttaa ihoaan, Rantanen neuvoo, että kosteat kääreet lienevät nopein lievittäjä. Mentolipitoisista helposti imeytyvistä kosteusvoiteista voi myös saada viilennystä.
”Oikeastaan ainoa lääke palamiseen ovat ilman reseptiäkin saatavat tulehduskipulääkkeet suun kautta otettuina. Tulehduskipugeelejä kannattaa välttää tässä tarkoituksessa, koska ne ovat tehokkaita valoherkistäjiä.”
Tapio Rantasen mukaan kenenkään terveihoisen ei kannattaisi varta vasten ottaa aurinkoa. Tosin hän antaa pienen lievennyksen. Hyvin ruskettuva ihotyyppi pigmentoituu jo pienistä annoksista, ja myös UV-vaurioiden korjausmekanismit toimivat paremmin kuin vaaleammilla I ja II ihotyypeillä.
”Hyvin ruskettuvalle ihotyypille tasaisemman värin hankkiminen pienellä auringonotolla on ymmärrettävää ja hyväksyttävää. Palamiselle alttiilla ja hitaasti ruskettuvalla iholla varustettuja ihmisiä neuvoisin kuitenkin olemaan ottamatta aurinkoa. Jos ruskea pitää olla, väri on parempi hankkia keinotekoisesti.”
Lähteet: Iholiitto, Tunne ihosi auringossa -opas, terveyskirjasto.fi, iholiitto.fi, ilmatieteenlaitos.fi
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.