Teksti Jaana Kivipelto-Tulkki
Kuva Kirsi-Marja Savola
Lähteet: Iho ja aurinko -opas, Iholiitto.
Matti Hannuksela: Aurinko – Hyötyä ja haittaa hipiälle, Duodecim.
1. Vietä keskipäivän kuumin aika varjossa
Keskipäivällä auringon ultraviolettisäteily on voimakkaimmillaan. Viisas välttää keskipäivän kuuminta aurinkoa ja viettää siestaa varjossa kello 11–15.
Ultraviolettisäteilyn voimakkuudesta kerrotaan Ilmatieteen laitoksen sivuilla. Jos ultraviolettisäteilyn voimakkuus on kolme tai enemmän, auringolta kannattaa suojautua. Ultraviolettisäteily ei tunnu iholla. Se voi olla voimakasta myös pilvisenä tai tuulisena päivänä.
2. Olkapäät, pää ja kalju palavat helposti
Erityisesti pää ja olkapäät kannattaa suojata, sillä ne palavat auringossa herkimmin. Leveälierinen hattu on paras suoja päälle ja kasvoille. Väljät, värikkäät tai tummat vaatteet suojaavat ihoa. Puuvillaiset vaatteet antavat noin kuusinkertaisen suojan auringolta. Matkoille voi harkita UV-suojattuja hattuja tai hellevaatteita.
Erityisesti kalju päälaki on herkkä palamaan. Päälaki on tyypillinen paikka, johon tulee aurinkokeratoosi. Se on hilseilevä, punertava ja karhea läiskä. Aurinkokeratoosi on sinänsä harmiton, mutta vuosien myötä ja ilman hoitoa siitä voi kehittyä ihosyöpä.
3. Muista suojata silmät aurinkolaseilla
UVB-säteily on yksi kaihin aiheuttajista. Siksi säteilyltä suojaavat aurinkolasit ovat tarpeen auringossa. Kirkkaassa auringonvalossa voi tulla myös lumisokeaksi. Siinä silmän sidekalvo tulehtuu.
Lumi heijastaa 80–85 prosenttia UV-säteilystä takaisin. Lumi toimii kuin peili, ja siksi hangilla ruskettuu ja palaa nopeasti.
Jos hikoilet auringossa tai liikut vesillä, iho ruskettuu ja palaa nopeammin.
Kostea iho reagoi UVB-säteilyyn voimakkaammin kuin kuiva iho.
Korkealla vuoristossa iho palaa nopeammin. Ultraviolettisäteilyn määrä lisääntyy 10 prosenttia kilometriä kohden, kun noustaan ylöspäin.
Jos makaat auringossa, saat huomattavasti suuremman määrän ultraviolettisäteilyä kuin jos seisot.
4. Ota selvää omasta ihotyypistäsi
Kun tunnet ihotyyppisi, tiedät, miten se reagoi auringon UV-säteilyyn. Ihotyypin suoja-aika tarkoittaa aikaa, jonka voit olla ilman aurinkosuojaa keskipäivän kovassa auringossa ilman, että iho kärsii. Vaaleaihoisimmat palavat jo 5–10 minuutissa ilman suojaa.
Jos iho palaa, se altistaa ihosyövälle.
"Iho on kuin pankki. Se kerää kaiken muistiin, palamiset ja auringonotot", Iholiiton toiminnanjohtaja, sairaanhoitaja Sirpa Pajunen sanoo.
5. Käytä tarpeeksi aurinkosuojavoidetta
Valitse ihollesi sopiva ja laajakirjoinen voide. Se tarkoittaa sitä, että voiteessa on useita säteilyltä suojaavia ainesosia. Hyvässä voiteessa on UVB-suojan lisäksi myös UVA-suoja. Tärkeää on myös se, että voiteen suojakerroin on tarpeeksi korkea.
"Valitse vähintään suojakerroin 25. Sitä pienemmillä suojakertoimilla ei saa haluamaansa suojavaikutusta", Sirpa Pajunen sanoo.
Voidetta pitää levittää puoli tuntia ennen aurinkoon menemistä ja melko paksulti, jotta se täyttäisi luvatun suoja-ajan. Harva kuitenkaan tekee niin, ja voiteen teho jää noin kolmasosaan luvatusta. Siksi kannattaa valita korkea suojakerroin.
Aurinkosuojavoidetta pitää lisätä tunnin välein. Jos urheilet, voide hankautuu iholta. Uidessa vedenpitäväkin voide liukenee. UV-säteily myös läpäisee veden, joten vedessäkin voi palaa.
Suojavoiteilla voi ehkäistä ihon palamista, mutta niillä ei pidä liikaa pidentää auringossaoloaikaa.
6. Tuoksut eivät sovi aurinkoon
Parfyymit ja partavedet eivät sovi aurinkoon, sillä niissä voi olla valolle herkistäviä aineita. Auringosta voi saada ikävästi kutiavaa aurinkoihottumaa. Jotkut kosmeettiset aineet voivat aiheuttaa sen, että iho ruskettuu laikukkaaksi.
7. Lääkkeet voivat altistaa palamiselle
Toiset lääkkeet herkistävät auringonvalolle. Varoitus kannattaa ottaa tosissaan, sillä iho saattaa palaa herkemmin tai auringosta tulee valoihottumaa. Tietyt antibiootit, tulehduskipu-, ihotauti- ja diabeteslääkkeet, sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeet sekä psyykenlääkkeet herkistävät auringolle. Rohdoslääkkeistä mäkikuisma herkistää auringolle.
8.Hormoneista voi tulla maksaläiskiä
Jos käytät estrogeeni- ja tai keltarauhashormoneja, voit saada auringossa helpommin maksaläiskiä. Niitä voit välttää käyttämällä aurinkosuojavoidetta. Hormonilaastari kannattaa laittaa vaatteiden alle, sillä ultraviolettisäteily heikentää sen tehoa.
Asiantuntijana Iholiiton toiminnanjohtaja, sairaanhoitaja Sirpa Pajunen.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.