Jamaika on täydellinen rantalomakohde. Valkoiset hiekkarannat ulottuvat silmänkantamattomiin. Kirkas merivesi on lämmintä kuin linnunmaito. Meren äärellä sijaitsee all inclusive -hotelleja allasalueineen sekä asiaankuuluvine baareineen ja ohjelmineen. Voit osallistua vesijumppaan meressä tai altaassa, opetella paikallisia tansseja, lillua porealtaassa tai nautiskella allasbaarin tarjonnasta. Ravintoloissa voi valikoida runsaasta noutopöydästä paikallisia tai tuttuja herkkuja. Palvelu on ystävällistä.
Uimarannoilla on lisää tarjontaa: sukellusta, snorklausta, purjehdusta, riippuliitoa, vesihiihtoa, surffausta, kajakkimelontaa tai katamaraaniretkiä. Rauhaa rakastaville Jamaika on täynnä ihania rantapoukamia.
Kun hotelliympäristön houkutukset alkavat kyllästyttää, Ocho Riosin liepeillä sijaitseva Mystic Mountain tarjoaa upean köysiratamatkan korkealla sademetsän yläpuolella. Voit myös kiivetä Dunn´s River Fallsin putouksia suoraan ylös lämpimän veden pärskyessä kasvoille. Voit suudella rauskua, halata haita ja uida delfiinien kanssa Dolphin Covessa. Vaihtoehtona on rauhallinen lauttamatka pitkin Martha Brae -jokea.
Voit myös vierailla kirjailija Ian Flemingin Goldeneye-talossa, jossa hän kirjoitti suurimman osan James Bond -dekkareistaan. Kuuluisia ovat myös reggaetähti Bob Marleyn syntymäkoti tai näytelmäkirjailija, Sir Noël Cowardin Jamaikan-koti.
ORJIEN TAI VALLOITTAJIEN JÄLKELÄISIÄ
Vaikka Jamaika on Karibian suurin englanninkielinen saari, afrikkalaisuus näkyy siellä enemmän kuin muilla Karibian saarilla. Pääkaupunki Kingston oli nimittäin aikoinaan uuden maailman suurin orjien välisatama ja toisaalta vaihtotavarana Eurooppaan laivatun sokerin ja rommin lähtösatama.
Kansojen sulatusuunissa on kuitenkin edustettuna lähes Oma Aika 83 jokainen rotu. Jotkut tulivat orjina, toiset valloittajina, osa taas etsimään parempaa elämää.
Tänään erilaisilta esi-isiltä juontuvat tavat ja traditiot ovat sulautuneet yhteen. Jamikalaiset ovat ystävällisiä, mutta siihen liittyy myös suorapuheisuutta, joka joskus tuntuu vähemmän poliittisesti korrektilta. Sinua saatetaan kutsua pitkäksi, pätkäksi tai paksuksi.
Jamaikan alkuperäiset asukkaat olivat arawak- eli tainointiaaneja, jotka nimittivät saarta Xaymacaksi, puun ja veden maaksi.
Kristoffer Kolumbus saapui saarelle ensimmäisenä eurooppalaisena vuonna 1494 toisella Atlantin-ylityksellään. Espanja piti Jamaikaa siirtomaanaan, ja espanjalaiset perustivat sinne kaakao- ja kahviplantaaseja. Vuonna 1655 siirtomaaisänniksi tulivat britit. Jamaikasta kehittyi brittiläisen imperiumin tärkein sokerin tuottaja ja siksi tärkeä siirtomaa.
Orjakauppa lakkautettiin vuonna 1838. Sen jälkeen työvoimaksi tuotiin intialaisia ja kiinalaisia työntekijöitä. Entisistä orjista tuli pientilallisia, joiden
surkeat olot johtivat 25 vuotta myöhemmin veriseen talonpoikaiskapinaan.
Jamaika itsenäistyi vuonna 1962.
SYÖDÄÄN TURSKAA
Jamaikalainen ruoka on afrikkalaista alkuperää ja saanut lisukkeikseen piirteitä eurooppalaisesta ja intialaisesta keittiöstä. Cassavaa eli maniokkia, ruokabanaania
ja kookosta käytetään runsaasti.
Liha tai kala marinoidaan tulisessa jerk-mausteseoksessa, jossa on ainakin maustepippureita, vihersipulin varsia, chiliä ja reilusti kanelia. Ruoka valmistetaan
yleensä grillissä.
Erityisen suosittua on Jamaikan kansallisruoaksikin sanottu suolattu turska aki-hedelmän kanssa. Hedelmä on syömäkelpoista vain hyvin kypsennettynä. Raaka aki sekoittaa verensokeritasapainon ja aiheuttaa jopa kuolemanvaarallisen niin sanotun Jamaikan oksennustaudin.
Jamaikalaiset tarjovat terveellistä ruokaansa myös yhdeksi maan urheilumenestyksen lähteeksi – toki poikkeuksellisen fyysisen kestävyyden ja peräänantamattomuuden lisäksi.
JUODAAN ROMMIA
Hedelmät ja niistä puristetut mehut ovat Karibialla jumalaisia. Niihin käytetään lukuisia erilaisia mangoja, ananasta, papaijaa ja banaania, guavaa sekä annoonaa eli kirimoijaa. Annoonan maku on yhdistelmä ananasta, banaania ja mansikkaa.
Jamaikan juoma on rommi.Vaikka sen suosion alkuperäissyyksi mainitaan merirosvot, totuudenmukaisempi selitys on maan runsas sokerituotanto. Jamaika oli maailman suurin sokerintuottaja 1800–1900-lukujen vaihteessa.
Rum Punch on juoma, johon Jamaikalla törmää kaikkialla. Siihen käytetään limen mehua, sokeria tai siirappia, ruskeaa rommia ja vettä tai hedelmämehua.
MONTEGO BAY ON MATKAILUN YKKÖSKESKUS
Jamaika sijaitsee melko lähellä Kuubaa ja Haitia eikä Miamistakaan ole pitkä matka. Jamaika onkin kauan ollut amerikkalaisturistien suosikkikohde.
Matkailun ykköskeskus on saaren luoteisosassa sijaitseva Montego Bay, jota paikallisella murteella kutsutaan Mo´s Bayksi. Tämä Jamaikan toiseksi suurin kaupunki on iloinen sekoitus siirtomaa-ajan arkkitehtuuria, moderneja rakennuksia ja kirkkaissa väreissä hehkuvia pikkutaloja.
Koralliriutan suojaaman rannan suuntaisesti kulkeva Gloucester Avenue, joka tunnetaan paremmin Hip Stripinä, on täynnä hotelleja, baareja, ravintoloita ja kauppoja, joissa turistihörhötyksen lisäksi tarjolla on rommia ja kuubalaisia sikareita.
Jamaikan toiseksi suurimmaksi matkailukeskukseksi on kasvanut Ocho Rios, jonka nimi tarkoittaa kahdeksaa jokea. Kaupunkia ympäröivä trooppinen vuoristomaisema kätkee sisäänsä muun muassa upeita vesiputouksia.
Saaren länsikärjen upeimmalla rannalla, Seven Mile Beachilla sijaitsee Negril. 1700-luvulla sitä kansoittivat merirosvot. Paljon myöhemmin paikalle saapuivat amerikkalaiset hipit. Maailman parhaiden rantojen joukkoon rankattu rento Negril tarjoaa merellistä ajanvietettä ja kiertävien bändien rytmejä.
Pääkaupunki Kingston on kulttuurikeskus. Se on myös varsin vaarallinen paikka, jossa ryöstöt ja väkivaltarikokset ovat viime aikoina vain lisääntyneet.
Kaikki huumeet ovat nykyisin Jamaikalla laittomia, vaikka niitä onkin tarjolla runsaasti. Myös aiemmin hyvin yleinen kannabiksen kotiviljely on kuulemma vähentynyt viime vuosina.
USKONTO ON LÄSNÄ KAIKKIALLA
Jamaikalla on maailmanlaajuisesti eniten kirkkoja neliökilometrillä, vaikkei niitä katukuvassa juuri huomaakaan. Moni kirkko vaikuttaa meikäläisittäin seurantalolta. Kristityn maan valtauskonnot ovat baptismi, anglikaanisuus ja roomalaiskatolisuus. Silti niissäkin on nähtävissä afrikkalainen perinne.
Rikas menneisyys on johtanut myös rastafariuskonnon syntyyn. Eri puolilla maata onkin paljon rastafariyhteisöjä. Vanhan testamenttin ja muinaisen afrikkalaisen tradition pohjalta syntyneessä liikkeessä keskeistä on elää erillään Babyloniasta eli materiaa ja rahaa palvovasta yhteiskunnasta. Useimmat uskontona rastafarismia tunnustavat rastat ovat kasvissyöjiä, jotka kieltäytyvät kaikesta eläinperäisestä sekä suolasta.
Maailmanlaajuisesti rastoja yhdistävä tekijä on usko siihen, että Etiopian viimeinen keisari Haile Selassie oli elävä jumala.
Rastatukan lisäksi reggae yhdistetään usein rastafareihin, vaikkei yhteyttä olekaan. Jotkut rastat pitävät reggaeta jopa kielteisenä asiana. Alkujaan rastojen pyhää musiikkia on binghi, jossa sydämen lyöntejä seuraavan rummutuksen säestyksellä veisataan ylistystä Jumalalle ja tuomiota Babyloniaa edustavalle Vatikaanille.
Kansainyhteisön kehitysmaa
JAMAIKA KUULUU KANSAINYHTEISÖÖN. Se on valtiomuodoltaan parlamentaarinen demokratia ja perustuslaillinen monarkia, jonka nimellinen hallitsija on Englannin Elisabet II. Häntä edustaa saarella kenraalikuvernööri, mutta todellinen valta on pääministerillä.
Poliittisesti Jamaikalla vallitsee kaksipuoluejärjestelmä, ja puolueet ovat vallassa vuoronperään. Tällä hetkellä pääministerinä on keskusta-vasemmiston (PNP) Portia Simpson-Miller.
Jamaika luokitellaan kehitysmaaksi. Turismi, kaivosteollisuus ja maanviljelys ovat tärkeimmät elinkeinot. Maatalous tuottaa sokeriruokoa, banaaneja, kahvia ja mausteita. Jamaika on esimerkiksi maailman suurin maustepippurin tuottaja. Yli 2000 metrissä kasvatetaan myös maailman parhaaksi kehuttua Blue Mountain -kahvia, joka maksaa noin parisataa euroa kilo.
Suurin osa saaresta on kalkkikivitasankoa. Saaren keskiosa on kukkulaista. Siellä on myös paljon jokia ja lähteitä, joiden mineraalipitoista vettä käytetään terveyskylpylöiden tarpeisiin.
Jamaikalla kasvaa yli 3000 erilaista kukkivaa kasvia, lintulajeja on 252. Kansallislintu on jamaikanpyrstökolibri. Saarella lentelee myös maailman toiseksi suurin perhonen, ritariperhosiin kuuluva Papillo Homerus.
MARJA MÄKELÄ-JUVAKKA TEKSTI / VEIKKO KÄHKÖNEN KUVAT
Oma Aika 7/2013
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.