A| Puolisoiden omaisuus ja velat avioliitossa
Lähtökohtaisesti puolisoilla on avioliitossa oma omaisuutensa ja omat velkansa. Käytännössä monet pariskunnat käsittelevät varoja yhteisinä. Tavallisesti ei ole merkitystä sillä, kumman tililtä maksetaan ruoat ja kumman tililtä lainanlyhennykset ja vuokrat.
Puolisoiden yhteinen velka
Puolisoiden yhteisen velan ottaminen edellyttää molempien osapuolten allekirjoitusta tai valtuutusta toimia toisen puolesta. Myös yhteisen omaisuuden asettaminen velan pantiksi edellyttää molempien puolisoiden myötävaikutusta. Tämä turvaa myös sitä puolisoa, joka ei halua asettaa yhteistä omaisuutta tuhlaavaisen puolison ottaman uuden lainan pantiksi.
Jos puolisoilla on yhteistä velkaa, esimerkiksi asuntovelkaa, velat ovat yleensä yhteisvastuullisia tai yhteistä omaisuutta on tämän velan panttina. Tällöin velkojen erillisyydellä ei ole viime kädessä merkitystä, koska velkoja voi periä velan kummalta velalliselta tahansa. Jos toinen puoliso joutuu maksamaan velkaa yli osuutensa, hän voi periä yli oman osuutensa maksamaansa osuutta toiselta puolisolta. Jos toinen puoliso on ylivelkainen, tästä mahdollisuudesta ei luonnollisesti ole hyötyä.
Tavallinen velka
Pääsääntöisesti puolisot eivät vastaa toinen toistensa ottamista veloista. Velkoja ei voi vaatia maksua velasta toiselta puolisolta eikä toisen puolison omaisuutta voida ulosmitata velkaa ottaneen puolison velasta. Eri asia on se, jos yhteistä tai toisen puolison omaisuutta on omaisuuden panttina tai puoliso on antanut takauksen puolisonsa puolesta. Tällöin velkavastuu ratkeaa panttausta koskevien sääntöjen mukaisesti.
Elatusvelka
Poikkeus edelliseen on elatusvelka, jonka jompikumpi on ottanut puolisoiden yhteistä elatusta varten. Elatusvelka tarkoittaa esimerkiksi ruokakauppaan perustetun luottotilin käytöstä syntynyttä velkaa. Elatuskuluiksi lasketaan sellaiset kulut, jotka ovat syntyneet perheen yhteisten tai puolison kohtuullisten henkilökohtaisten tarpeiden täyttämisestä, esimerkiksi ruoka-, vaatetus- ja harrastuskuluista. Lasten kasvatuksesta syntyvät menot kuuluvat niin ikään elatuskulujen piiriin. Sen puolison vastuu elatusvelasta, joka ei ole velkaa varsinaisesti ottanut, vanhenee tavallista lyhyemmin – kahdessa vuodessa velan erääntymisestä. ●
Mitä omaisuuden osituksessa huomioitava omaisuuden tuhlaaminen tai hukkaaminen voi tarkoittaa?
1. Puoliso voi käyttää omaa omaisuuttaan tuhlaavaisesti esimerkiksi rahapelaamiseen tai tekemällä turhia hankintoja tai sijoittamalla varallisuuteensa nähden suuren määrän omaisuutta riskisijoituksiin ilman toisen puolison hyväksyntää.
2. Puoliso käyttää suuren osan varoistaan oman avio-oikeuden ulkopuolisen omaisuuden parantamiseen.
3. Puoliso luopuu saamastaan perinnöstä vasta avioeron vireille tulon jälkeen.
4. Puoliso voi myydä omaisuutta alihinnalla tai lahjoittaa sitä avioeroa silmällä pitäen.
Hukattu summa voidaan huomioida osituksessa
● Jos puoliso pystyy näyttämään omaisuuden osituksessa, että toinen puoliso on käyttänyt varoja huikentelevaisesti, asia on mahdollisuus huomioida osituksessa vastikkeilla. Vastike tarkoittaa sitä, että varoja hukanneen puolison omaisuuden säästöön lisätään se summa, jonka hän on hukannut. Tällöin hukattu summa otetaan laskennallisesti huomioon, vaikka sitä ei konkreettisesti olekaan enää olemassa. Toinen vaihtoehto on se, että esimerkiksi tuhlaten otettua velkaa ei huomioida osituksessa lainkaan.
● Aviovarallisuusoikeuden vastikejärjestelmä on kaikkiaan hyvin monimutkainen ja yleensä sitä sovelletaan, kun pesänjakaja tekee osituksen. Artikkelissa ei ole käsitelty kattavasti kaikkia vaihtoehtoja, joissa vastiketta voidaan osituksessa käyttää hyväksi.
B| Kun puoliso velkaantuu pelaamalla
Puoliso ei vastaa toisen puolison tekemästä pelivelasta. Jos pelaaminen on muodostunut puolisolle ongelmaksi, on tärkeää saada hänelle apua. Sitä voi saada esimerkiksi A-klinikan kautta.
Jos puolisoilla on avio-oikeus toinen toistensa omaisuuteen ja toinen puoliso näkee, että toinen velkaantuu yli varojensa, hänen kannattaa tehdä puolisonsa kanssa avioehtosopimus.
Tällöin puolisoiden välillä ei tehdä omaisuuden ositusta, jossa varat ja velat tasataan, vaan molemmat osapuolet pitävät oman omaisuutensa ja vastaavat itse omista veloistaan. Tämä selkeyttää tilannetta, jos toinen puoliso velkaantuu pahoin.
Jos puoliso ei suostu avioehtosopimuksen tekemiseen, voi ilmoittaa, että kummankin osapuolen on jatkossa vastattava elämiseen liittyvistä kustannuksista omalta osuudeltaan. Tällä voi yrittää vaikuttaa siihen, että molemmat osallistuvat yhteisen elämisen kuluihin. Velkavastuusta suhteessa velkojaan on edelleen voimassa se, mitä aiemmin veloista on esitetty. Puolisoilla on avioliiton aikana elatusvelvollisuus toinen toisiaan kohtaan. Jos toinen velkaantuu ja toisella on varoja, varakkaamman on elätettävä puolisoaan.
Jos tilanne vain jatkuu ja avioliitossa on muutenkin ongelmaa, puoliso voi hakea avioeroa, jolloin avioeron vireilletulopäivä on omaisuuden osituksen perustepäivä. Tuon päivän jälkeiset velat eivät enää kuulu ositettavien varojen ja velkojen piiriin.●
Miten vastike vaikuttaa osituksessa?
● Ositus ilman vastiketta johtaa miehen kannalta kohtuuttomaan tilanteeseen, koska hän joutuu maksamaan tasinkoa puolisolleen, joka on omalla toiminnallaan aiheuttanut velkaantumisen.
● Jos rahapelivelka huomioidaan vastikkeena, ositus tehdään siten, ettei rahapelivelkaa tosiasiassa huomioida osituslaskelmassa lainkaan. Tällöin tasinkoa ei tule maksettavaksi, koska molempien osapuolten omaisuuden säästö on yhtä suuri. Vaimo vastaa yksin aiheuttamastaan pelivelasta.
C| Omaisuus, johon puolisolla ei ole avio-oikeutta
Puolisoilla saattaa olla sekä avio-oikeuden alaista että avio-oikeuden ulkopuolista omaisuutta. Avioehtosopimus voi koskea ainoastaan osaa omaisuudesta tai puoliso on voinut saada esimerkiksi testamentilla tai lahjakirjalla omaisuutta, johon toisella puolisolla ei ole avio-oikeutta. Jos puoliso tällöin käyttää avio-oikeuden alaista omaisuuttaan avio-oikeuden ulkopuolisen omaisuuden olennaiseen parantamiseen, tätä voidaan huomioida vastikkeilla omaisuuden osituksessa.●
D| Kun puoliso hukkaa omaisuutta avioerossa
Avioero tulee vireille silloin, kun avioerohakemus jätetään käräjäoikeuteen. Avioeron vireilletulohetken ja osituksen välillä saattaa välillä kulua pitkäkin aika. Lain mukaan osituksessa huomioitava omaisuus määräytyy ositusperustehetken mukaan, mutta omaisuus arvostetaan ositushetken mukaisesti. Jos puolison omaisuus vähentyy tuona väliaikana muusta kuin esimerkiksi arvostukseen liittyvästä syystä, vähentyminen on mahdollista ottaa huomioon omaisuuden osituksessa.●
Tapaus 1
Omaisuuden luovuttaminen uudelle puolisolle
● Matti oli avioeron jälkeen mutta ennen omaisuuden ositusta luovuttanut omistamansa asunto-osakkeet alihintaan uudelle puolisolleen Pirkolle. Luovutuksen seurauksena Matti oli osituksen toimittamishetkellä käytännössä varaton. Jos Matti olisi edelleen omistanut asunnon, hänen olisi tullut maksaa tasinkoa entiselle puolisolleen Tuulalle. Miten asia ratkesi?
VASTAUS Vastaavan korkeimman oikeuden tapauksen mukaan pesänjakaja otti asunto-osakkeet osituksessa huomioon niiden osituksen aikaisesta todellisesta arvosta. Tasinkoa saava Tuula sai saamisoikeuden Matilta hänelle määrätystä tasingosta, jota ei voitu osituksessa suorittaa.
Jos Matti ei maksa tasinkoa, Tuulalla on oikeus viedä asia lainvoimaisen osituspäätöksen perusteella velkomisasiana tuomioistuimeen ja tuomioistuin todennäköisesti velvoittaa Matin maksamaan saatavan Tuulalle. Tätä kautta Tuula voi saada ulosottokelpoisen ratkaisun tasingon maksamisesta.
Tapaus 2
Perinnöstä luopuminen
● Timon ja Maijan avioero oli tullut vireille 30.3.2014. Timon isä oli kuollut 10.2.2014. Näin ollen Timon ositettavaan varallisuuteen kuului osuus isänsä kuolinpesään. Timo luopui perinnöstä äitinsä hyväksi 10.4.2014. Huomioitiinko perinnönjako-osuus Timon ja Maijan välisessä omaisuuden osituksessa?
VASTAUS Vastaavan korkeimman oikeuden tapauksen mukaan Timon katsottiin väärinkäyttäneen oikeuttaan vallita omaisuutta, johon Maijalla oli avio-oikeus. Näin ollen perintöosuus oli osituksessa otettava huomioon osituksen aikaisesta arvostaan.
Miten tämän olisi voinut estää? Jos isän testamentissa olisi ollut merkintä, että häneltä peritty omaisuus on avio-oikeudesta vapaata omaisuutta, Timolla olisi ollut oikeus päättää perinnöstä luopumisesta tai luopumatta jättämisestä ilman tasinkoon vaikuttavia seurauksia.
Tapaus 3
Puoliso ei kerro omaisuudestaan
● Pirkko ja Veikko neuvottelivat keskenään omaisuutensa osituksesta. Pirkko ei saanut millään tietoa Veikon omaisuudesta ja epäili, että jotain jää ilmoittamatta. Mitä Pirkko pystyi tekemään asiassa?
VASTAUS Jos Veikko ei edelleenkään suostu ilmoittamaan omaisuuttaan tai sen ilmoittamisesta jää Pirkolle epäilys, Pirkon on haettava pesänjakajaa tekemään omaisuuden ositus. Kummankin osapuolen on ilmoitettava pesänjakajalle varansa ja velkansa. Lähtökohtaisesti pesänjakaja luottaa siihen, mitä osapuolet hänelle ilmoittavat. Pesänjakajalla on kuitenkin oikeus pyytää tieto arvo-osuustilin pitäjiltä arvo-osuustileillä olevasta omaisuudesta ja muista arvo-osuustilille kirjatuista seikoista. Pesänjakajalla ei ole mahdollisuutta selvittää osapuolten omaisuutta esimerkiksi ulkomailta. Näin ollen omaisuuden salaaminen on periaatteessa mahdollista, mutta se on rikosoikeudellisesti rangaistava teko, kuten jäljempänä olevasta tapauksesta ilmenee.
Tapaus 4
Omaisuuden salaaminen voi olla rikos
● Jussi oli jättänyt ilmoittamatta kaksi omistamaansa pankkitiliä pesänjakajan toimittamassa omaisuuden osituksessa. Näiden tilien olemassaolo muutti aiemmin tehdyn omaisuuden osituksen täysin. Sirpan olisi pitänyt saada tasinkoa Jussilta, ja salaamisen johdosta tämä tasinko oli jäänyt saamatta. Tilien olemassaolo oli selvinnyt Sirpalle vasta, kun ositus oli lainvoimaisesti tehty. Mitä Sirpa saattoi tehdä?
VASTAUS Yksinkertaisinta on luonnollisesti selvittää asia vapaaehtoisesti Jussin kanssa. Aiempaa ositussopimusta voi täydentää ja tehdä uudestaan ositus oikeilla omaisuustiedoilla. Jos Jussi ei tähän suostu, Sirpa voi tehdä poliisille tutkintailmoituksen epäillystä petoksesta. Jos poliisitutkinta etenee, poliisilla on tällöin mahdollisuudet saada selville Jussin pankkitilitiedot. Jos tilien salaaminen paljastuu ja Sirpa on salaamisen johdosta kärsinyt vahinkoa, Jussi voi saada tuomion petoksesta, koska hän oli saanut oikeudetonta hyötyä jättämällä ilmoittamatta kyseiset varat omaisuuden osituksessa. Petoksesta voi saada rikoslain mukaan sakkorangaistuksen tai enintään kahden vuoden vankeusrangaistuksen. Jussi voidaan myös oikeudenkäynnissä velvoittaa maksamaan vahingonkorvausta Sirpalle.
ASIANTUNTIJAMME OTK, VARATUOMARI JA ASIANAJAJA ILONA PIIRONEN ON ERIKOISTUNUT PERHE- JA PERINTÖOIKEUTEEN.
KUVITUS PIA HOLM
11–12/2014
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.