Scalan etuilme on jyhkeä. Painepesurein varustetut led-lähi- ja kaukovalot sekä kaukovaloavustin seuraavat Stylessä vakiona.
Koeajossa Škoda Scala 1.0 TSI Style DSG: Litrainen täydennys
Uudella litraisella turbokoneella toteutettu 1.0 TSI Style DSG on mielenkiintoinen vaihtoehto ja tärkeä lisä Scala-malliston alempaan laitaan.
Scala-mallistoon kuului aluksi 1,5-litrainen 150-hevosvoimainen, mutta nyt saadaan odotettua täydennystä 1,0-litraisen 3-sylinterisen turbomoottorin muodossa. Litrainen on tervetullut lisä Scala-laivastoon, ja asiakas pääsee valitsemaan kahden tehoisesta versiosta, joista toisen saa myös automaattina.
Koeajoimme tehokkaamman 115-hevosvoimaisen vaihtoehdon parhaana Style-versiona ja varustettuna DSG-laatikolla.
Scalan 1.0 TSI:llä saa 115-hevosvoimaisena automaattina vetää 1,2-tonnista kärryä. Tarjolla olevassa huonon tien versiossa on hiukan enemmän maavaraa kuin perusmallissa.
Kun 115-hevosvoimaista verrataan litraisen pienempitehoiseen eli 95-hevosvoimaiseen painokseen, niin ruudikkaammassa muunnoksessa hyödytään ensinnäkin maksimiväännön 25 newtonmetrin kasvusta. Lisäksi kiihtyvyys nollasta sataan terävöityy 95-hevosvoimaisen 10,9 sekunnin tehdasarvosta huomattavasti. Pitää kuitenkin muistaa, että 95-hevosvoimaisen yhteydessä on aina 5-portainen manuaalivaihteisto, eikä siihen saa DSG-automaattia.
Tuntuu nopeammalta
Uusi 1,0-litrainen 3-sylinterinen turbomoottori maistuu heti ensi metreiltä hersyvän kierrosherkältä, joten kierroksia tavallaan käyttää mielellään. Paikaltaan DSG-vaihteinen 115-hevosvoimainen kiihtyy nollasta sataan tehtaan mukaan 9,9 sekunnissa – ja kiihtyvyys tuntuu käytännössä jopa hieman ripeämmältä.
Myös takavaloissa on ledit. Peruutuskamera on varustettu viisaasti omalla pesurillaan.
Parhaan kiihtyvyyden 1.0-litraisista TSI-versioista tarjoaa 115-hevosvoimainen turbomoottori, kun se on varustettu 6-portaisella manuaalivaihteistolla (9,8 s).
Suurinta vääntömomenttia tämä moottori välittää 200 newtonmetriä käyntinopeusalueella 2 000–3 500 r/min. Koeajon keskikulutus oli oman ajotietokoneen mukaan 5,7 l/100 km. Lukema osuu aika kivasti tehtaan kaksoiskytkinautomaatille ilmoittamaan normilukemaan 6,0 l/100 km.
Koeajetussa Scala 1.0 TSI DSG:ssä on pykäliä juoheasti vaihtava 7-nopeuksinen kaksoiskytkinvaihteisto. Style-versiossa olisi toki periaatteessa hyödyllistä olla ohjauspyörän vaihtosiivekkeet manuaalikäyttöä varten, mutta manuaalikäyttö (Tiptronic) luonnistuu yhtä lailla lattiavalitsimesta.
Mainio alustatuntuma
Scala 1.0 TSI:n jousitus toimii epätasaisella ajoradalla ja mutkaisilla teillä tasokkaasti. Saatavana on myös maavaraa 15 millimetriä pudottava Sport-alustansäätöjärjestelmä sekä ajotilanvalitsin, joita koeajoautossa ei ollut.
Puhdaslinjainen kojelauta miellyttää silmää.
Pyöreissä digitaalisissa mittareissa on onnistunutta konsernityyliä.
Litraisen 115-hevosvoimaisen saa 7-nopeuksisena kaksoiskytkinautomaattina ja 6-portaisena manuaalina.
Sähkömekaanisesti tehostetun ohjauksen tunnokas keskialue miellyttää maantieajossa, joten Scala 1.0 TSI on väsyttämätön luotsattava. Ohjaustehostus on luonteeltaan ajotilanteen mukaisesti muuttuva. Myös kesärengasmelu pysyttelee kohtuullisena.
Elektronisten avustinjärjestelmien kirjo on litraisessa Scalassa kattava, sillä niihin lukeutuvat kaistanvaihtoavustimen ja hätäjarrutusavustimen ohella mukautuva vakionopeudensäädin ja kaistanpitoavustin. Hyödyllinen ominaisuus on niin ikään väsymyksentunnistus, joka tuottaa voipuneen kuljettajan eteen ajotietokoneen näytölle höyryävää kahvikuppia ja taukopyyntöä esittävän kuvakkeen.
Tyylikäs digimittaristo
Scalan Volkswagen-tyylinen digitaalimittaristo näyttää makean korkeatekniseltä, ja sen toteutus on erittäin selkeä. Style-versiossa on 8-tuumainen kosketusnäyttö, jonka yhteydessä seuraa mukavasointinen Bolero-audiojärjestelmä.
Kojelauta on toiminnoiltaan muuten nopeasti havainnoitava, mutta polttoainemittarin ja jäähdytysnesteen lämpötilan pykälämalliset näytöt voisivat joidenkin mielestä olla selkeämmät tulkita. Keskikonsolista löytyvät tuplat USB C -liittimet, mutta ei perinteistä USB-porttia. Takaistuimella on puolestaan kahdet USB C -liittimet.
Scala Stylessä on tavanomaista kookkaampi 8-tuumainen kosketusnäyttö. Tarjolla on myös 9,2-tuumainen näyttö.
Lämmityksen säätö tapahtuu helppokäyttöisesti mekaanisten säätöpyörien avulla, mutta ilmanpuhalluksen säätö luonnistuu vain painamalla ensin näyttöruudun Menu-painiketta, jonka jälkeen päästään ilmansäätövalikkoon.
Scalan reilun mittainen kosketusnäyttö on ulkoasultaan värikylläinen, mutta navigointilaitteen osoitetietojen syöttö voisi sujua selkeämmin. Lisäksi koeajoauton radioon ei muutaman käynnistyksen jälkeen saanut mystisesti ääntä sen paremmin kosketusnäytöltä kuin ohjauspyörän säätimistä, vaikka radion mykistys ei ollut kytkettynä.
Kuljettajan istuin on sähkösäätöinen, kun taas etumatkustajalla on mekaaniset säädöt. Myös jälkimmäiseen sisältyy korkeussäätö.
Takana on asiallisesti polvi- ja pääntilaa. Takaistuimen reunapaikoille saa lämmityksen.
Langaton älypuhelimen lataus toimii mukavan suoraviivaisesti. Kun puhelimen asettaa lataustasolle, kosketusnäytölle tulee ilmoitus puhelimen latautumisen alkamisesta. Mikäli latauslevyn päällä sattuu olemaan älypuhelimen lisäksi jotakin muuta tavaraa, kosketusnäytölle tulee pyyntö ”muun esineen poistamisesta” tasolta – lataus käynnistyy asianmukaisesti vasta sen jälkeen.
Täysimittaisen lasikaton saa aurinkoisella myös peittoon sähköisellä suojaverholla, joka rullautuu ovelasti takavinkkelistä eteenpäin.
Asiallinen tavaratila
Scala 1.0 TSI:n etuistuinten sivuttaistuki on varsin mainio ja istuintyyny sopivan mittainen myös pidempijalkaiselle kuljettajalle. Hieman liian pehmeä istuintyyny saattaa puuduttaa pidemmässä matka-ajossa. Kangasmateriaali vaikuttaa pitkässä juoksussa kulumisherkältä, joten siinä mielessä nahkaverhoilu saa olla viisas ratkaisu. Kuljettajan istuimessa on hyödylliset sähkösäädöt, kun taas etumatkustajan penkki viritellään mekaanisesti.
Tavaratila vetää laajennetussa muodossa 1,4 kuutiota. Sähkötoiminen takaluukku sisältyy varustepakettiin.
Reilun kokoisessa tavaratilassa on lähtökohtaisesti tilaa 467 litraa. Lisäetua saadaan kätevistä tavaraverkoista, jotka estävät tehokkaasti ruokaostosten lentelyn kasseista. Sivulokeroissa voi pitää vaikka autokemikaaleja ilman, että ne pääsevät kaatumaan. Suurimmillaan tasapohjaista tavaratilaa saadaan 1 410 litraa.
Pienen vaunun vetokin luonnistuu, sillä Scalan tällä painoksella saa vetää 1 200-kiloista jarrullista perävaunua – eikä lukema jää sanottavasti 1,5-litraisen version 1 250 kilogrammasta.
Styleen kuuluvat vakiona myös avaimeton ovilukitus ja käynnistys.
Juha Peltonen
Škoda Scala 1.0 TSI Style DSG
Moottori
R3, turbo, 999 cm³, 85 kW (115 hv)/5000–5500 r/min, 200 Nm/2000–3500 r/min
Suorituskyky
0–100 km/h 9,9 s, huippunopeus 199 km/h
Kulutus
6,0 l/100 km, bensiini
CO2-päästöt
135 g/km
Voimansiirto
A7, etuveto
Mitat
p. 4362, l. 1793, k. 1471 mm, akseliväli 2649 mm, maavara 149 mm, omamassa 1388 kg, kantavuus 377 kg, vetomassa 1200/750 kg, tavaratila 467–1410 l, tankki 50 l
Hinta
25 846 euroa, koeajoauto 31 739 euroa (2019)
Auto Bild Suomi suosittelee myös näitä!
VIIMEISIMMÄT ARTIKKELIT
Rengaspaineuutisointi hämmentää - liikaa vai liian vähän?
Moni ajaa heikentyneestä ajoterveydestä huolimatta
Volkswagenin ID.-sähköautomallisto rikkoi 10 000 kappaleen rajapyykin Suomessa
Vältä ikävä yllätys joulunpyhinä – näin estät akun hyytymisen
Renault tuo täyssähköisen tykin tuotantoon - nollasta sataan 3,5 sekunnissa
Näin maksimoit käytetyn autosi arvon
Kaasuautoilu ei ole kuollut – Gasum laajentaa tankkausverkostoaan
Audi saksalaisten premium-autojen ykkönen Suomessa
Idästä tuulee – kaksi uutta halpissähköautoa Suomeen
Nissanille uusi maahantuoja Suomessa
HYÖTYJUTUT
Vertailussa kaksi vaahtoshampoota: Miten vaahtoaa?
Apua! Jakoketju on vaurioitunut! Miten toimitaan?
Miksi kuluneen jakohihnan vaihtamisen laistaminen voi tulla todella kalliiksi?
Vuonna 2012 tullut EU-rengasmerkintä täydentää renkaassa olevia merkintöjä
Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista
Käytetty Škoda Octavia Combi 4x4 (2004–13): Nelistävä kestosuosikki
Mielenkiintoinen retroritari
Paaliin vai pajalle?
Huolla peräkärry kesää vasten! Näin onnistut
Näin kuormaat peräkärryn oikein
KOEAJOT
Koeajossa BYD Tang Black Edition: Tasokasta tilaa
Koeajossa Range Rover Sport P440e Plug-In Hybrid Dynamic HSE: Arvokas tyylitaituri
Koeajossa MG5 LR Luxury: Harvinaisuus
Koeajossa BYD Han: Laadukas tulokas
Koeajossa Toyota Hilux Double Cab 4WD 2.8D GR Sport A: Lähes keräilykappale
Koeajossa Mercedes-AMG SL 43: Päivitetty legenda
Toyota GR Supra 3.0 eFuel: Muunnelma käy synteettisellä bensiinillä – ja on varustettu uskomattoman hienolla 6-portaisella manuaalivaihteistolla!
Koeajossa Opel Grandland PHEV GSe 300 AWD A8: Uusi lippulaiva
Koeajossa Land Rover Defender 110 P400e 75th Limited Edition: Nykyaikaistettu maastoikoni
Koeajossa Mercedes-Benz EQE SUV 500 4Matic: Kompaktimpi vaihtoehto
TESTIT
Suuri polttimoiden vaihtotesti - mukana 21 eri autoa
Pyyhkimien vapaapäivä?
Hyundai i20 Active Cross: Nyt myös automaattina
Bensan kulutus hallintaan ajotavalla - testasimme vaikutukset!
Autonominen ajaminen: Tiedätkö, miten pitkällä itsestään ajavien autojen kehitys tällä hetkellä on?
Mattoja oman maun mukaan - Testasimme itse leikattavat automatot
Auton pyörätelineet vertailussa - löydä omasi!
Pääseekö ruosteesta eroon poistoaineella? Testasimme!
Testissä elektroninen parkkikiekko - helppoa käyttöä ja hienosäätöä
Vertailussa kumimaalit - kumpi vie voiton?
FOKUS MEDIA
Linnin kurkivarsi
47-neliöinen kaksio sai New Yorkin ilmettä ja sisustustakan
Saksalaista käsityötä
Burleskitaiteilijan talossa on salonkitunnelmaa & sukuaarteita
Räätälöitäviä kaiuttimia Ruotsista
McIntosh MSA5500
Oletko onnistunut selättämään kotisi tavarakaaoksen? Vastaa Koti ja keittiön kyselyyn
Phono-aste stepup-muuntajalla
Putkia ja bittejä
AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN
UUTTA
Rengaspaineuutisointi hämmentää - liikaa vai liian vähän?
Moni ajaa heikentyneestä ajoterveydestä huolimatta
Volkswagenin ID.-sähköautomallisto rikkoi 10 000 kappaleen rajapyykin Suomessa
Vältä ikävä yllätys joulunpyhinä – näin estät akun hyytymisen
Renault tuo täyssähköisen tykin tuotantoon - nollasta sataan 3,5 sekunnissa
UUSIN AUTO BILD LEHTIPISTEISSÄ!
Kaupallinen yhteistyö
KILPAILU
AUTO BILDIN KOEAJOJA MERKEITTÄIN
UUTISFIIDI
Rengaspaineuutisointi hämmentää - liikaa vai liian vähän?
Moni ajaa heikentyneestä ajoterveydestä huolimatta
Volkswagenin ID.-sähköautomallisto rikkoi 10 000 kappaleen rajapyykin Suomessa
Vältä ikävä yllätys joulunpyhinä – näin estät akun hyytymisen
Renault tuo täyssähköisen tykin tuotantoon - nollasta sataan 3,5 sekunnissa
Näin maksimoit käytetyn autosi arvon
Kaasuautoilu ei ole kuollut – Gasum laajentaa tankkausverkostoaan
Audi saksalaisten premium-autojen ykkönen Suomessa
Idästä tuulee – kaksi uutta halpissähköautoa Suomeen
Nissanille uusi maahantuoja Suomessa
LUETUIMMAT
Tällainen on uusi Toyota Urban Cruiser – Suomeen ensi syksynä
Sähköautojen myynti yhä jumissa – Toyota jyrää tilastojen kärjessä
Uusi Opel Grandland: Täyssähköinen lippulaiva kykenee jopa 680 kilometrin toimintamatkaan
Audi saksalaisten premium-autojen ykkönen Suomessa
Renault tuo täyssähköisen tykin tuotantoon - nollasta sataan 3,5 sekunnissa
Koeajossa BYD Han: Laadukas tulokas
Toisen sukupolven Audi Q5 Sportback: Suomen maahantuontiohjelmaan kuuluvat vain ladattavat hybridiversiot
Idästä tuulee – kaksi uutta halpissähköautoa Suomeen
Suomen ajokorttilainsäädäntöön vaaditaan sähköautomuutosta
Koeajossa Toyota Hilux Double Cab 4WD 2.8D GR Sport A: Lähes keräilykappale
YHTEISTYÖSSÄ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: PUHELINLIITTYMÄ.COM
Kilpailuta puhelinliittymäsi ja tankkaa auto säästöillä
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rengastukkurit.fi
Kevään Tulo – Valmista Autosi Kesäkauteen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Nopealaina.fi
Säästä rahaa ja aikaa: Parhaat autolainat 2024 vertailussa
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rahalaitos.fi
Rahoitusratkaisuja autounelmien toteuttamiseen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: AXOLAINA.FI