Teksti Jarmo Aaltonen
Kuvat Arsi Ikäheimonen
Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Oman Ajan numerossa 5/2015.
Rakkaus taiteeseen ei ole kulttuurikodin peruja, sillä Kakkonen syntyi Kiihtelysvaarassa viljelijäperheen esikoisena. Poikia putkahti Kyöstin jälkeen karjalaisperheeseen vielä viisi.
Jo koululaisena Kyösti veljineen toimi pääurakoitsijana Vapon turvetyömaalla. Vikkeläliikkeinen Kakkonen lähti armeijan jälkeen keväällä 1977 opiskelemaan lakia ja yritystaloutta Uppsalaan, koska siellä opinnot saattoi aloittaa kesken vuoden. Suomessa olisi tullut puolen vuoden luppoaika. Kari-veli suoritti koneinsinöörin tutkinnon Joensuussa.
Opiskelijaveljekset päättivät luoda omat kesätyöt panemalla pystyyn oman bisneksen. He ottivat Kiihtelysvaaran osuuspankista 330 000 markan lainan, joka oli sen vuoden suurin pankin myöntämä laina, ja ostivat turpeennostotraktoreita. Investoimalla kesätyöpaikkaansa he työllistivät itsensä lisäksi 30 ikäistään paikallista nuorta.
Turpeennosto on sesonkityötä, jota ei voi tehdä kuin kesällä aurinkoisina päivinä.
”Se on raakaa hullun hommaa, jota painettiin säiden salliessa ympäri vuorokauden pölyssä ja helteessä viikko läpeensä.
”Jokainen työ on tärkeää”
Kakkonen myöntää, että turpeennosto oli myös hyvin palkattua kesätyötä: 1970-luvun lopulla Kakkosen Koneyhtiön liikevaihto oli miljoona markkaa ja tulos 300 000 markkaa.
”Siihen aikaan ulkomaan opintolaina oli 4 000 markkaa”, Kakkonen vertaa.
Turpeennoston lisäksi Kakkosen veljeksillä oli myös muita verkkoja bisnesvesissä, muun muassa osakkuus turkisyhtiössä, keilahallissa, leipomossa sekä Joensuun Moottorikoneistamo, jonka he myivät hyvällä voitolla Tammer-Dieselille.
Pienestä asti työn arvostukseen kasvanutta Kakkosta ottaa pattiin puhe prekariaatista ja paskaduuneista.
”Mitään paskaduunia ei ole olemassakaan: jokainen työ yhteiskunnassa on tärkeää. Me tarvitsemme koko ketjun siivoojasta toimitusjohtajaan. Nyt on vallalla sellainen vääristynyt maailmankuva, että töissä on pakko käydä vain sen verran, että saa vapaa-ajan pyörimään.”
”Ja minä tiedän kyllä työnteosta kaiken!”
”Tok man on hullu mies”
Kauppiaiksi Kyösti ja Kari Kakkonen päätyivät sattumalta 1985, kun pohjoiskarjalaiseen kauppiassukuun kuulunut Esko Laakkonen myi seitsemällä miljoonalla markalla osuuden Karjalan Säästöaitta -nimisestä halpakaupparypäästä. Ostajakimpassa oli mukana myös veljesten serkku Veijo Sykkö.
Pääomistajilla oli kuitenkin näkemyseroja yrityksen strategioista, joten Kakkoset myivät osuutensa Sykön perheelle. Sopimukseen kuului kilpailukielto samalla alueella, mutta Kakkoset perustivat kiinteistökauppoja varten Okman Oy:n syksyllä 1989.
Siitä katsotaan Tokmannin alkaneen, vaikka Tokmanni-nimi otettiin käyttöön itse kauppaliikkeissä vasta parin vuoden päästä.
Kakkoset joutuivat nimestä myös käräjille Stockmannin kanssa, joka hävisi kiistan hovioikeudessa. Kakkosen perustelut olivat selvät: stockmann on suomeksi tukkimies, tok man on hullu mies, koska myy niin halvalla.
”Ensi miljoona lamavuosina”
Kilpailukiellon vuoksi Kakkoset koukkasivat Savonlinnan ja Mikkelin kautta ostamalla sieltä neljä myymälää. Sitä alkoi Tokmanni-ketjun ilmiömäisen nopea kasvu, jota avitti 1990-luvun alun lama. Siinä ei taiteilijoita tarvittu, vaan konsernin valko-kelta-punainen huomioväri-ilme kopsattiin Shelliltä, McDonald´silta ja liikennemerkeistä.
Tuolloin kauppapaikkoja oli halvalla myynnissä, ja Tokmannin liikevaihto kasvoi 1992–93 osapuilleen 200 prosenttia vuodessa.
Näinä lamavuosina Kyösti ja Kari Kakkonen ansaitsivat ensimmäisen miljoonansa. Auton mittariin kertyi 100 000 kilometriä vuodessa – ja pahimmoilleen kolme ylinopeussakkoa tunnin kuluessa.
Pohjois-Karjalan kauppakaranteeni päättyi 1991, mutta vakavaraisen perheyhtiön vetäjä Kyösti Kakkonen koki olevansa itäisen alueen vanki. Kun Suomi kärvisteli lamassa, Kakkosen veljekset panivat lisää usvaa kauppaputkeen.
Loppuvuodesta 2004 pääomasijoittaja Capman tuli Tokmannin suurimmaksi omistajaksi. Se mahdollisti lukuisat yritysostot: Vapaa Valinnat, Säästökuopat, Tavaratalo Millerin, Tarjoustalot, Maxi-Makasiinit ja Säästötalo Robinhoodit liitettiin Tokmanni-konserniin.
Ketjun markkinaosuus halpakaupoissa nousi noin kolmannekseen ja kauppojen lukumäärä reippaasti toiselle sadalle.
Capmanin tulo merkitsi samalla sopimuksen mukaan Kakkosen irtautumista konsernista. Hän jätti toimitusjohtajan tehtävän 2009, ja Capman myi Tokmannin ruotsalaiselle pääomasijoittajalle Nordic Capitalille 2012. Yhtiön liikevaihto oli noin 650 miljoonaa euroa, myymälöiden määrä 144 ja henkilökuntaa vajaat 3 000.
Kakkosten kädenjälki jää silti elämään, sillä ruotsalaisten hoteissa kaikkien konsernin halpaketjubrändien nimet on vaihdettu Tokmanneiksi.
Kakkoskoti keskustassa
Kyösti Kakkonen asuu Joensuun Pyhäselässä. Hulppea Bulevardin-asunto on hänen kakkoskotinsa, jollaista hän oli haeskellut Helsingin keskustasta jo jonkin aikaa. Sitten hänelle ehdotettiin keväällä 2010 ”kämppää” arvo-osoitteesta.
Kämpän ostamisessa ei ollut kuin yksi pikku ehto: samalla piti ostaa koko kivitalo. Eikä se ollut mikä tahansa kivitalo, vaan leskivapaaherratar Armida de la Chapellen vuonna 1894 perheelleen rakennuttama, uusrenessanssityylinen Patriisitalo Korppikotkan korttelissa, Vanhankirkon puiston reunalla.
Sittemmin talossa on majaillut monenkirjavaa porukkaa vapaamuurareista ja virkamiehistä piharakennusten kirvesmiehiin ja pyykkäreihin – ja myöhemmin muun muassa Mandatum- ja Interbank-pankit. Sisällissodan aikaan 1918 talossa piilotteli vielä kuuluisampi Kyösti, silloinen senaattori Kyösti Kallio, joka majaili talossa väärällä nimellä punaisilta piilossa.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.