Teksti Jar mo Aaltonen
Kuva Kirsi-Marja Savola
Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Oman Ajan numerossa 7-8/2015.
Keväällä 2017 Kanerva ohittaa pisimpään eduskunnassa yhtäjaksoisesti istuneen John Österholmin (r) ja samana syksynä Johannes Virolaisen (kesk), jolla on kaikkiaan pisin, 42 vuoden edustajakokemus. Virolainenhan putosi eduskunnasta kaudeksi 1983–87.
Kanervan suosion ja kontaktien takana on tarmokkaan Riitta-siskon, 72, vetämä Ike-tiimi, jossa on toiminut tuhansia tukijoita 1970-luvulta lähtien.
”Riitta on sitkeä sissi, täysin periksi antamaton, hirmuinen taistelija. Hänellä on sama luonnevika kuin minulla: hänkin tykkää olla ihmisten kanssa tekemisissä. Se energisoi häntä sitä enemmän mitä enemmän on kontakteja ja elämää ympärillä”, Kanerva kertoo.
Tiimin Kanerva ”peri” toiselta nuorelta, nousevalta kokoomustähdeltä Juha Vikatmaalta. Iken virallinen yhdistys on 1990 perustettu Linjanvetäjät, jolla on jokaisessa Varsinais-Suomen kunnassa omat Ike-vastaavat.
Kun Kanervalta vietiin ministerinposti 2008, Ikeä ei hylätty, vaan Vakka-Suomessa julistettiin lähes maansuru. Tiimi ja Ike pitävät tiiviisti yhteyttä myös vaalien välillä, minkä lisäksi tiimi järjestää monenmoista urheilullista yhdessäoloa höveleine tarjoiluineen. Ja jos kaveri pyytää, Kanerva on aina valmis kuin Melperi sotaan.
Viliskantti hoiti luokan asiat
”Jatkuva vuorovaikutus kentän kanssa on minulle hyvin luonteenomaista. Onhan se joskus rankkaa marraskuussa hypätä Helsingissä junaan ja lähteä sitten Turusta eteenpäin tunniksi Osuuspankin kerhohuoneelle puhumaan paikallisyhdistyksen ’tosiuskovaisille’, mutta joka armias kerta kun tulen sieltä pois, olen vähän rikkaampi. Jokainen kohtaaminen antaa aina henkistä ravinnetta.”
Riitan ja Ilkan sisaruussuhde on kodin perua vahva, sillä Riitta joutui aikoinaan pelastamaan pikkuveljensä milloin lammesta, milloin merestä, milloin katolta. Ilkka oli naapureihin karkaileva viliskantti, jonka Aino-äiti joutui joskus köyttämään valjailla puuhun kiinni.
Äiti hoiteli pääosin työt maatilalla, jolla oli lehmiä, hevosia, lampaita, sikoja ja kanoja. Hän myös kannusti Ilkkaa Lokalahden Leiskun urheilurientoihin, joihin poika osallistuikin mielellään myös niiden järjestelijänä. Keihäät, seipäät ja hyppytelineet rakennettiin itse. Kanervan ennätys 400 metrin juoksussa on muuten 52,2 sekuntia.
Viljo-isä toimi maatilan lisäksi myös jatkokoulun maatalouden opettajana ja seminologina. Hän toimi myös pitkään Lokalahden kokoomuksen puheenjohtajana, mutta pojalleen hän ei puoluepolitiikkaa tuputtanut.
Heti alaluokilla Ilkka oli se, jonka luokkatoverit panivat hoitamaan luokan asioita. Vasta keskikoulussa politikka alkoi kiinnostaa niin, että hän pyrki ja pääsi alaikäisenä Vehmaan Lokalahden kokoomuksen nuorten jäseneksi.
”Se oli enemmän toiminnallista, ei analyyttista yhteiskunnallista toimintaa. Syvempi yhteiskunnallisuus tuli vasta lukiossa, jossa aikaansa seuraavien kavereiden kanssa luettiin enemmän lehtiä kuin koulukirjoja. Monta ruokatuntia vietin Uudenkaupungin kirjastossa lukemassa eri puolueiden lehtiä.”
Kekkosen kanssa viskillä
Varsinainen poliittinen herätys tuli Turun yliopistossa, johon Kanerva pääsi opiskelemaan valtiotieteitä. Vaikutuksen teki muun muassa sen ajan suosittu saksalainen liberaali sosiologi Ralf G. Dahrendorf, joka kehitti mallin ristiriitojen sääntelystä ja ”sosiaalisesta ihmisestä”.
Kanervan myöhemmin tekemä pro gradu -työ käsitteli pahimman vihamiehen Tuure Junnilan idänpolitiikkaa.
Kanerva kuului Juha Vikatmaan radikaaliin joukkoon ”Remonttimiehissä”, jonka tavoite oli nostaa kokoomus oppositiosta hallituskelpoiseksi muun muassa vaihtamalla koti, uskonto ja isänmaa -liturgia Paasikiven-Kekkosen linjaan, uudistusmielisyyteen, sosiaalisuuteen, yhteistyöhön ja tekemällä kokoomuksesta keskiluokan puolue.
Kanervasta tuli yksi Kekkosen suosikkipojista, mitä karsastettiin kokoomuksen oikealla laidalla. Kanerva on nykyisistä kansanedustajista ainut, joka voi kertoa istuneensa vielä 1970-luvun lopulla Urkin kanssa Tamminiemessä politikoimassa ja viskiä naukkailemassa.
”Myös kotirintaman eli emopuolueen kanssa oli pitelemistä, sillä minulla oli vahvan poikkeava näkemys puolueen silloisesta olemuksesta. Kekkos-suhde sai aikaan kylmiä väristyksiä omassa puolueessani.”
Kekkosen jälkeenkin Kanervalla on aina ollut toimiva suhde presidentteihin. Ryppy rakkauteen tuli Sauli Niinistön kanssa, kun eräs toimittaja kysyi Kanervalta, millainen mies salolainen tuore kansanedustaja Niinistö oli. Kun Kanerva ei tuntenut miestä, hän sanoi Varsinais-Suomen kokoomuksen toiminnan johtajan kertoneen, että ”tyypillinen yhden kauden edustaja”.
Nykyisin suhteet ovat taas kunnossa.
”Arvostan sitä, että hänessä on miestä myöskin sopimaan.”
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.