Vävy on vätys ja miniä ahne. Anoppi puuttuu asioihimme, ja appi on ihan tossukka. Kun ydinperheen ihmissuhteet laajenevat, ne herättävät mielipiteitä ja tunteita. Puhetta piisaa etenkin vaikeista ja ikävistä ihmissuhteista. "Vanhemmat ja lapset ovat toisilleen hirmuisen tärkeitä ja rakkaita, aina ja iästä riippumatta. On ymmärrettävää, että uusi ihminen tässä kuviossa nostattaa monenlaisia tunteita ja ajatuksia", parisuhdekouluttaja Sari Liljeström Kataja ry:stä sanoo.
Oletko valmis tekemään tilaa perheessä?
Tulokas muuttaa perheen rakennetta ja tapoja. Osa meistä suhtautuu uuteen perheenjäseneen tervetulleena piristyksenä, mutta osa ajattelee muokkaavansa tulokkaasta itselleen mieluisan. Osa taas kokee hänet uhkana. Mahdollisuus kahteen jälkimmäiseen vaihtoehtoon kasvaa, jos aikuinen lapsi on kiinni vanhemmissaan. Murrosikäisen nuoren kapina vanhempiaan kohtaan on irtautumistaistelua, jonka tehtävä on ohjata nuori omille jaloilleen, aikuisen ihmisen elämään. Aina irtautuminen ei onnistu eikä nuoren ja vanhemman suhteesta tule kahden aikuisen ihmisen suhdetta. "Vanhempi ei välttämättä ole itsekään valmis astumaan uuteen elämänvaiheeseen, vaan huolehtii aikuisesta nuorestaan kuin lapsesta. Tähän väliin on vävyn tai miniän vaikea mahtua", vaativan erityistason psykoterapeutti Raul Soisalo Suomen Psykologisesta Instituutista sanoo. Varsinkin äidin ja aikuisen pojan välissä on ahdasta. Moni äiti tunnistaa sen, että suhde poikaan on erilainen kuin tyttöön. Pojat saavat olla pitkään pieniä ja autettavia. Tyttäret pyrkivät usein irtautumaan äideistään poikia nuorempina. "Saattaa olla, että me äidit emme rohkaise poikien itsenäistymiskehitystä samalla tavalla kuin tyttöjen. Kenties tahdomme pitää poikamme pikkupoikina", Sari Liljeström miettii.
Askel huolesta kontrolliin on lyhyt
Rakkaus ja huoli kulkevat käsi kädessä, ja siksi vanhemman murhe lapsesta voi jatkua tämän aikuisuuteen saakka. Valitettavasti askel huolesta kontrolliin eli toisten asioihin puuttumiseen on lyhyt. Kun kyse on rakkaasta ihmisestä, tunteet ohjaavat liikaa päätöksentekoa. Vanhempi voi esimerkiksi ajatella tekevänsä hyvää maksamalla toistuvasti velkaantuvan aikuisen lapsensa laskuja tai siivoamalla tämän asuntoa. "Aikuista lasta saa tarvittaessa auttaa. Mutta vanhemmat eivät saa tehdä asioita lapsensa puolesta ja elää omaa nuoruuttaan uudelleen tämän kautta. Apua sopii tarjota, muttei tuputtaa", Raul Soisalo muistuttaa. Vanhemman tiivis suhde aikuiseen lapseen ei haittaa vain nuortaparia. Se estää vanhempia siirtymästä omalla kehityskaarellaan seuraavaan vaiheeseen: aikuiseen parisuhteeseen, jossa on aikaa yhdessäololle. "Oma, uusi elämänvaihe voi pelottaa vanhempaa ilman, että tämä tiedostaa pelkoaan. Jos vanhemman oma parisuhde takkuaa, hän voi kokea kateutta nuortaan kohtaan, ja kateudella on ikäviä tapoja purkautua", Raul Soisalo lisää.
Onko hirviöminiällä hirviöanoppi?
Ikävät tunteet ja ajatukset kylvetään usein jo ensitapaamisella. Luomme nopeasti ensivaikutelman uudesta ihmisestä ja alamme kohdella häntä sen mukaisesti. "Metsä vastaa huutoon. Hirviöanopilla on hirviöminiä", Sari Liljeström huomauttaa. Peli ei ole menetetty, vaikka ensikohtaaminen ei sujuisikaan mallikkaasti. Mielikuvaa toisesta voi muuttaa koko ajan. "Vaikka ikävät tunteet ja ajatukset ovat hyväksyttäviä, niitä ei pidä ruokkia. Mitä nopeammin omista, haitallisista ajatuksistaan saa kiinni, sitä vähemmän hallaa ne ehtivät tehdä", Sari Liljeström sanoo. Oma käytös toimii peilinä toisen käytökselle. Kun omaa käytöstään muuttaa, voi onnistua kaivamaan toisestakin esiin uusia puolia.
Pelisäännöt kannattaa sopia
Jos tilanne perheenjäsenten kesken on hyvin hankala, sitä voi pyrkiä helpottamaan yhteisillä pelisäännöillä. Ne taas syntyvät neuvottelemalla. Viesti menee perille, kun jättää syyttelyn ja keskittyy kertomaan toisen käytöksen herättämistä tunteista. Anoppi voi vaikka kertoa miniälle, että hän pahoittaa mielensä, kun miniä kuskaa pojan lapsuusmuistot kierrätykseen. Sen sijaan ne voisi palauttaa pojan lapsuudenkotiin. Poikaa harmittaa, kun äiti soittaa joka ilta kesken perhepäivällisen. Mitä jos poika soittaisi äidilleen kahdesti viikossa? Keskustelu pelisäännöistä voi katkaista tilapäisesti suhteet lapsuudenperheeseen. Se on kuitenkin käytävä, jos oma parisuhde on vaarassa. "Kaikkia asioita ja ihmisiä ei tarvitse oppia sietämään. Jos jokin suhde rikkoo enemmän kuin antaa, se on syytä katkaista tai elää mukana vähemmän täysillä. Voi esimerkiksi sopia yhteiset tapaamiset muualle kuin toisen osapuolen kotiin, paikkaan, jossa olemme kaikkein haavoittuvaisimpia", Sari Liljeström vinkkaa.
VIRVE JÄRVINEN TEKSTI/ 123RF KUVA
Oma Aika 9/2013
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.