Teksti Jaana Kivipelto-Tulkki
Kuvat Janne Aaltonen ja Kirsi-Maria Savola
Huh huh”, hän sanoo astuessaan Seinäjoen kaupunginteatterin isolta näyttämöltä soundchekistä.
Paula Koivuniemen päivä on ollut pitkä ja jatkuu yökahteen. Nyt ollaan vasta alkuillassa. Hän pyytää saada olla hetken rauhassa pukuhuoneessaan.
Kun aika koittaa, eteläpohjalainen teatteriyleisö on lämmennyt. Vahtimestari Jukka Kontkanenkin tanssii Luotan sydämen ääneen -biisin tahtiin, jota näyttelijät laulavat antaumuksella.
Sitten hän astuu lavalle. Hyvät naiset ja herrat: Paula Koivuniemi!
Väsymys on tiessään. Pillifarkut ovat vaihtuneet punaiseen silkkipukuun ja huimiin korkokenkiin. Yleisö hurraa ja taputtaa seisaaltaan. Taiteilijan karisma täyttää lavan.
Koivuniemen musiikkiin tehty 100 kesää 1000 yötä -revyy huipentuu Koivuniemen ja hevimiehen, Voice of Finland -kilpailun voittajan Antti Railion duettoon balladista Kuuleeko yö.
”Hän laulaa täysillä tai ei ollenkaan”
Paula Koivuniemi on eteläpohjalainen ja etelähelsinkiläinen. Hän on kotoisin Seinäjoelta, keskeltä lakeutta. Helsingissä hän asuu Bulevardin eteläpuolella.
Helsinkiläisyys kuuluu puheessa, eteläpohjalaisuutta lienee asenne. Koivuniemi tekee asiat perusteellisesti, mutta valmista pitää tulla turhia tuumailematta. Ehkä siksi hän ehtii niin paljon.
Tuottaja, säveltäjä Mika Toivanen on tehnyt Koivuniemen kanssa yhteistyötä vuodesta 2006. Hänellä on ollut iso rooli siinä, että aiemmin jakkupukuleidinä tunnettu Koivuniemi on ottanut useammankin askeleen rockin ja popin suuntaan.
Tuottaja, säveltäjä Mika Toivanen tietää, miksi Paula voi laulaa myös diskohittejä ja kursailematonta viihdettä.
”Paula ei koskaan pelleile, vaikka pop-biiseissä jokainen lause ei voi olla järkälemäisen suuri ja merkityksillä täyteen ladattu. Hän on Suomen Kylie Minogue”, Toivanen sanoo.
Toivanen kertoo, että kun Paula Koivuniemi levyttää, hänen kanssaan ei tehdä juurikaan demoversioita, sillä hän laulaa täysillä tai ei ollenkaan.
”Hänellä on intuitiivinen taju siitä, mikä on hänen musiikkiaan. Hän tietää tarkasti, mitä hän haluaa laulaa. Ei se siitä kummemmaksi muutu, vaikka biisiin tehtäisiin mitä tahansa temppuja”, Toivanen kertoo.
”Kapellimestari kehotti tarttumaan ruoskaan”
Lauantaina 25. elokuuta 2001 Paula Koivuniemen ura sai aivan uuden käänteen.
Silloin hän astui farkuissa ja mustassa paidassa, piiska kädessä Helsingin Senaatintorilla Ylipormestarin Populaarikonsertissa kymmentuhatpäisen yleisön eteen ja lauloi rockyhtye Apulannan tunnetuksi tekemän laulun Anna mulle piiskaa.
”Minua epäilytti hirveästi, mutta luotin säveltäjä, kapellimestari Yrjö Hjeltiin, kun hän rohkaisi minua esiintymään ja tarttumaan ruoskaan”, Paula Koivuniemi kertoo.
Konsertin jälkeen Ilta-Sanomat arvioi, että järjestäjillä oli hurttia huumoria, kun konsertissa sekoitettiin musiikkityylit ja artistit villisti keskenään.
Mutta huumorista ei Paula Koivuniemen kohdalla ollut kyse silloin eikä nytkään.
Sen keikan jälkeen Paula Koivuniemi alkoi kiertää kesäisin rockfestivaaleilla.
Hän on julkaissut albumillisen muun muassa Juice Leskisen ja Ismo Alangon tunnetuksi tekemää musiikkia. Hän laulaa nykyisin sekä yökerhoissa että konserttilavoilla Sielun Veljien Peltirumpua. Kyseessä on alkuperäistäkin painavamman kuuloinen versio, kun sen laulaa aikuinen nainen.
"On ihanaa olla sinut itsensä kanssa"
Paula Koivuniemi on tehnyt konserttikiertueen klassisen musiikin orkestereiden edessä kapellimestari Mikko Franckin kanssa. Hän on vieraillut hevimiesten rinnalla Raskasta joulua -kiertueella. Paula Koivuniemi tekee keskimäärin kahdeksan keikkaa ja konserttia kuukaudessa. Kesällä festivaalikeikkoja voi olla kuukaudessa 14.
”Nyt menen, minne haluan ja mistä uskon selviytyväni. Enää ei ole stressiä, kun ääni pelaa. On ihanaa, kun on sinut itsensä ja äänensä kanssa.”
Kotona Paula Koivuniemeä odottavat kolli Oliver eli ”Oltsu” ja eteisessä juliste Tom Jonesista. ”To Paula With Love” siinä lukee.
Paula Koivuniemen lähipiiriin kuuluvat sisarukset Martti ja Tuula, poika Toni ja läheiset ystävät:
”Se pieni piiri on tärkein asia. Ilman sitä olisi aika yksinäinen.”
"Kaikki on ollut elämää"
Paula Koivuniemi on tullut pitkän matkan 1960-luvun lopun vuosista.
Hän levytti Perhosen vuonna 1966 ja kiersi freelancerina keikkalavoja ohjelmatoimistosta saatu bussilippu taskussaan ja nuotit kainalossaan.
Poika Toni Lehti syntyi vuonna 1969. Hän nukkui vauvana kitaralaukussa ja kulki keikoillakin mukana, sillä Paulan aviomies Harri Lehti soitti bändissä rumpuja.
”Muistan hyvällä lapsuuttani, sillä meillä syötiin joka ilta yhdessä kello viisi. Se oli ihana hetki, sillä ei mulla itsellä ole koskaan mitään perhe-elämää ollut”, Koivuniemi sanoo.
Pitkien kiertueiden aikana Toni oli hoidossa. Erään kerran, kun Paula ja Harri palasivat parin viikon kiertueelta, Toni ei halunnut tuntea äitiään.
”Se oli hirveää. Silloin ajattelin, että pitäisikö tehdä toisin, mutta sitä vain jatkettiin. Se oli vaikeaa aikaa. Mutta kaikkeen ei pysty, ehkä veri veti enemmän tähän työhön ja
ammattiin”, hän sanoo.
Kun avioero tuli vuonna 1975, Paula Koivuniemi arveli sen olevan työn hinta. Vuodet ovat tuoneet asioihin toisen näkökulman.
”Kaikki on ollut elämää, eikä kukaan vahingoittunut niinä vuosina. Toni on muusikko itsekin, muistaa paljon asioita lapsuudestaan ja suhtautuu siihen huumorilla. Ex-miesten ja ex-sulhasten kanssa olen ystävä enkä ole vihoissani kenellekään.”
"Nyt mennään, Pade!"
Pian juhlitaan Koivuniemen uran viisikymppisiä. Odotettavissa lienee koskettavia konsertteja, mutta myös hulvattomia keikkoja ison bändin kanssa.
Hotelli Vantaan Tulisuudelma-yökerhon tanssilattia on pakkautunut täyteen väkeä. Kello on 23.35.
”Nyt mennään, Pade”, sanovat bändin pojat.
Paula Koivuniemi astuu lavalle. Se on hänen mielestään keikan paras hetki, sillä lavalle meno on täynnä voimaa ja odotusta. Hän aistii yleisön tunnelman ja ohjailee sitä.
”Yleisöllä pitää olla nähtävää ja kuultavaa ja sen pitää saada tuntea. Laitan laulaessani teksteihin kaiken sen, minkä olen elänyt ja tuntenut. Nuorempana huolehdin, että ulkonäkö on kunnossa ja että ääni kulkee, mutta nykyisin ulkoinen olemus on vain maustetta. Minun tehtäväni on olla välittäjä.”
Tarkalleen 75 minuutin keikka huipentuu aina Aikuiseen naiseen. Se on ohittamaton lopetus. Sen jälkeen ei voi esittää enää muuta.
Paula Koivuniemi saa yleisöltä ison, punaisen kukkakimpun.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.