Puusta katsoen voisi luulla, että pyssyjen, tulipalojen ja onnettomuuksien kanssa työkseen puuhaavat ihmiset olisivat vaarallisissa ammateissa.
Elävässä elämässä tilanne on juuri päinvastoin. Jos mies haluaa elää pitkään eikä altistaa itseään ainakaan ammatista koituville riskeille, kannattaa ryhtyä upseeriksi, palomieheksi tai poliisiksi. Näissä ammateissa miesten kuolleisuuden riski on kaikkein pienin.
Jos taas sattuu olemaan nainen, turvallisinta on kouluttautua jonkin alan eritysasiantuntijaksi, hammaslääkäriksi, pankkitoimihenkilöksi, papiksi, diakoniksi tai vaikkapa leipomo- tai karkkitehtaan duunariksi. Paperitehtaassakin nainen säilyy hengissä paremmin kuin mies.
Tiedot käyvät ilmi Kuntoutussäätiön viime vuonna julkaistusta isosta tutkimuksesta, jossa kuolleisuutta on tarkasteltu ammattikohtaisesti vuosina 2001–07. Tutkimusaineistona oli Tilastokeskuksen väestölaskenta- ja kuolemansyytiedot, jotka kattoivat kaikki työvoimaan kuuluneet Suomessa vuonna 2000 asuneet 25–64-vuotiaat naiset ja miehet.
Naisten ammatteja, joissa on iso riski kuolla
● kiinteistöhuoltajat, tarjoilijat, siivoojat● ylimmät virkamiehet, puhelinmyyjät, lehdenjakajat● vastaanoton- ja vaihteenhoitajat, kemiantyöntekijät● toimittajat, kirjailijat● puutavaran- ja rahdinkäsittelijät● sairaala- ja hoitoapulaiset● kodinhoitajat, henkilökohtaiset avustajat, omaishoitajat● toimistotyöntekijät, keittiöapulaiset● sihteerit
Miesten ammatteja, joissa on iso riski kuolla
● aputyöntekijät rakennuksilla, asfalttimiehet, kaatopaikkatyöntekijät● tarjoilijat, vahtimestarit, toimistoapulaiset, omaishoitajat● pakkaajat, rahdinkäsittelijät, varastomiehet● lehdenjakajat, keittiöapulaiset● hitsaajat, koneistajat, levysepät, valimotyöntekijät● muurarit, raudoittajat, putkiasentajat● kaivos- ja kivityöntekijät, panostajat● saha- jakuivaamotyöntekijät, kemianteollisuuden työntekijät● vesi- ja junaliikenteen työntekijät, moottoriajoneuvojen ja koneiden kuljettajat● paperityöntekijät, puutavaran käsittelijät
Miehistä parhaat naisten heikoimpia
Se ei liene kenellekään yllätys, että heikoimmin hengissä pysyy vain peruskoulun käynyt, työntekijäammatissa ruumiillista työtä tekevä mies – tosin sitäkin heikommin tuon taustan omaava yksinäinen työtön mies.
Suomessa kuolee vuosittain yli 10 000 työikäistä, 25–64-vuotiasta naista ja miestä. Kuolleisuus on tällä vuosituhannella jatkanut vähenemistään, mutta viikatemies kohtelee miehiä rujommin: palkansaajien kuolleisuus 100 000 henkeä kohti oli naisilla 142 ja miehillä 305.
Miehille tutkimus on hyytävää luettavaa: eloonjäämisen näkökulmasta miehistä parhaatkin pääsevät hädin tuskin samalle tasolle kuin heikoimmat naisryhmät.
Se tarkoittaa muun muassa, että 100 000 25-vuotiaasta alimpaan tuloryhmään kuuluvasta naisesta hengissä on vielä 65-vuotiaana 80 000. Samaan tuloryhmään kuuluvista miehistä hengissä on tuolloin enää alle 50 000.
Asiantuntija-ammateissa miesten kuolleisuus oli keskimäärin 2,6-kertaista ja työntekijäammateissa 3,9-kertaista naisten kuolleisuuteen verrattuna.
Vain muutamassa ammattiryhmässä naisten kuolleisuus oli samalla tasolla tai suurempaa kuin miesten: järjestö- ja kaupan alan johtajilla, maanmittausinsinööreillä, biologeilla, lääke- ja hygieniatuotteiden tekijöillä, yliopistolehtoreilla, sähköteknikoilla ja poliiseilla.
Ammattien väliset kuolleisuuserot johtuvat tietysti monista tekijöistä. Tutkijat arvioivat, että noin seitsemän prosenttia työikäisten kuolleisuudesta on yhdistettävissä jollakin tavalla työhön.
Työttömyys tappaa eniten
Vakavimman riskin veivinheittoon tarjoaa työttömyys: työttömien kuolleisuus 100 000 henkeä kohden oli miehillä 1 110 ja naisilla 341. Työllisiin verrattuna kilometritehtaan miesten kuolleisuus oli kolminkertaista ja naisten kaksinkertaista.
Sekin lienee ymmärrettävää, että kuolleisuus kasvaa työttömyyden pitkittyessä. Työttömien kuolleisuus oman käden kautta oli naisilla noin 2,5- ja miehillä 3,2-kertaista työllisiin verrattuna. Yksinäiset kuolevat herkemmin kuin avio- ja avoliitossa elävät.
Erityisesti pitkäaikaistyöttömillä miehillä myös viinan käyttö lisää kuolleisuutta: työttömien alkoholiin liittyvä kuolleisuus oli lähes seitsemänkertaista palkansaajiin verrattuna. Kuolleisuus on sitä suurempaa mitä alempaan tuloryhmään työtön kuului. Viinaan kuolleet ovat useimmiten työntekijäammateissa, tosin naisista tähän hörppyporukkaan kuuluvat myös juristit.
Jo 1990-luvun lopulla kuolleisuus oli pientä papeilla, opettajilla, lääkäreillä, pankki- ja postitoimihenkilöillä sekä eri alojen insinööreillä ja teknikoilla. 2000-luvun alussa alhaisen kuolleisuuden ammatteihin miehillä nousivat myös upseerit, poliisit, erilaiset johtajat sekä markkinoinnin erityisasiantuntijat.
Naisilla alhaisen kuolleisuuden ammatteihin 1990- ja 2000-luvulla kuuluivat lastentarhanopettajat, lastenhoitajat, psykologit, sairaanhoitajat ja paperityöntekijät. Tällä vuosituhannella myös elektroniikka- ja it-alan erityisasiantuntijat, asiantuntijajohtajat, diakonit ja seurakuntatyöntekijät nousivat vähäriskiseen sakkiin.
Kasvaimet tappavat naisia
Työssä käyvät naiset kuolevat useimmin kasvaimiin. Sekä asiantuntija- että työntekijäammateissa kuolemantapauksista yli puolet liittyi niihin. Miehillä kasvainkuolemien osuus okonaiskuolleisuudestaoli noin kolmannes.
Odotettua enemmän kasvainkuolemia oli tutkimuksen mukaan näissä ammattiryhmissä: tilintarkastajat ja ekonomistit, myyntineuvottelijat ja kiinteistönvälittäjät, vastaanoton- ja neuvonnan hoitajat, sihteerit, siivoojat ja sairaala-apulaiset sekä tarjoilijat.
Itsemurhat kuolinsyynä olivat keskimääräistä yleisempiä muun muassa perus- ja lähi-, mielenterveys- ja kehitysvammaisten hoitajilla, koti- ja henkilökohtaisilla avustajilla, sairaala-, hoito- ja kotiapulaisilla, siivoojilla sekä keittiöapulaisilla.
Myös kemianteollisuuden prosessityöntekijöillä sekä arkiston- ja kirjastonhoitajilla elämä päättyi tavallista useammin oman käden kautta. ◗
Naisten ammatteja, joissa kuolleisuus on pientä
● informaatioteknikko● iterityisasiantuntija● paperityöntekijä● fysioterapeutti● lastentarhanopettaja● psykologi, terapeutti● leipomoja makeistyöntekijä● diakoni ja seurakuntatyöntekijä● lääkäri, hammaslääkäri● rehtori● opettaja● posti- ja pankkitoimihenkilö● sairaan- ja terveydenhoitaja
Miesten ammatteja, joissa kuolleisuus on pientä
● rehtori● arkkitehti● posti- ja pankkitoimihenkilö● pappi● toimitusjohtaja● markkinointi-päällikkö● iterityisasiantuntija● tilintarkastaja, ekonomisti● opettaja● paperiteknikko● lääkäri, hammaslääkäri● agrologi● sähköteknikko● upseeri● poliisi
Pensola, Shemeikka, Kesseli, Laihiala, Rinne, Notkola: Palkansaaja, yrittäjä, työtön. Kuolleisuus Suomessa 2001–2007. Helsinki: Kuntoutussäätiön tutkimuksia 84/2012.
Jarmo Aaltonen Teksti / Anna-Kaisa Jormanainen Kuvitus
Oma Aika 2/2014
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.