TEKSTI EIJA AATELA
KUVAT Fotolia
1. Emme tarvitse lisäproteiinia
Kauppojen valikoimissa on nykyään isot määrät proteiinilisätuotteita: proteiinirahkoja, -jogurtteja, -patukoita ja -juomia.
Tarvitsemmeko kaikkia näitä voidaksemme hyvin?
”Emme tarvitse”, toteaa ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.
Proteiinin eli valkuaisaineiden saantimme on jo runsasta. Suomen historiassa emme ole koskaan saaneet niin paljon proteiineja kuin nykyisin.
Energiansaannistamme proteiinin osuus on jo noin 17 prosenttia.
2. Huonosyöntiset vanhukset riskirajalla
Proteiinit ovat keholle välttämättömiä rakennustarvikkeita, mutta niitä voidaan käyttää myös energiaksi. Vaikka saamme niitä paljon, muutamat marginaaliryhmät eivät välttämättä saa niitä riittävästi.
Tähän ryhmään voivat lukeutua ne iäkkäät ihmiset, joilla ylipäätään on puutetta energiasta, ruokahalu huono ja paino laskee.
Vegaaniruokavaliota noudattavat saavat vähemmän proteiinia kuin muu väestö. Vegaaneiksi ryhtyvät ihmiset yleensä kuitenkin tietävät tarkasti, miten kasvisruoasta saa tarvitsemansa proteiinit.
Voimalajien harrastajat hyötyvät lisäproteiinista, mutta tärkeää on ajoitus, ei määrä. Heille tekee hyvää saada nopeasti harjoittelun jälkeen parikymmentä grammaa lisäproteiinia. Treenin jälkeen voi juoda vaikka maitoa.
3. Kala ja palkokasvit paras paketti
Eläinkunnan tuotteissa – maitovalmisteissa, lihassa, siipikarjassa ja kalassa – on paljon proteiinia, ja se on biologisesti hyvin elimistön käytettävissä.
Kasvikunnan tuotteissa, kuten palkokasveissa, pähkinöissä ja siemenissä, proteiinia on vähemmän, eikä elimistö pysty käyttämään sitä yhtä tehokkaasti.
Terveydellisesti kuitenkin kasvikunnan valkuaisainelähteet ovat hyödyllisempiä. Parhaassa paketissa proteiininsa saa kalasta ja palkokasveista.
Seuraavina tulevat maitovalmisteet ja siipikarja. Kolmantena on proteiinilähteistä se rajoitettavin, punainen liha ja etenkin lihavalmisteet.
4. Isoista määristä ei ole hyötyä
Suuri osa ihmisistä sietää isoja proteiinimääriä, jopa sen, että kolmannes energiasta tulee niistä. Hyötyä isoista määristä ei ole kenellekään.
Munuaisen vajaatoimintaa sairastaville liika proteiini on vaarallista. Jos munuaiset eivät toimi hyvin, proteiinissa oleva typpi ei poistu kunnolla, jolloin proteiinimäärät alkavat kertyä elimistöön haitaten hermoston toimintaa. Seuraus voi olla jopa tappava, mikä on tosin harvinaista.
5. Alle viidennes energiasta
Proteiinintarve ilmoitetaan osuutena kokonaisenergiasta. Ravintosuositusten vaihteluväli riittävälle määrälle, joka ei ole liian suuri, on 10–20 prosenttia.
Normaalipainoisen naisen energiatarve on noin 2 000 kilokaloria vuorokaudessa. Kun riittävä proteiini tulee jo 10 prosentilla kokonaisenergiasta, 2 000 kilokaloria kuluttavalle se merkitsee 200 kilokaloria.
Jokainen gramma proteiinia sisältää neljä kilokaloria, joten elimistölle riittävän määrän saa 50 grammalla proteiinia. Liikunnalliselle ihmiselle määrä voi olla isompikin. Kun ottaa huomioon ravitsemussuositusten vaihteluvälin, 100 grammaan asti määrä ei ole ylimitoitettu. Erittäin kovaa harjoitteleva voimailija voi tarvita 150 grammaa proteiinia päivässä.?
ASIANTUNTIJANA HELSINGIN YLIOPISTON RAVITSEMUSTIETEEN PROFESSORI MIKAEL FOGELHOLM
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.