Marseillessa voit halutessasi unohtaa olevasi Ranskassa. Ydinkeskustassa sijaitsevan Rue Longue des Capucinsin puodeissa myydään pähkinöitä, taateleita ja mausteita. Ilmassa risteilevät vastapaistettujen arabialaisleipien ja hunajaisten baklava-leivonnaisten tuoksut. Näkymä on kuin arabialaiselta kujalta.
Aamupäivisin alueella on rauhaisaa. Naiset kuljeskelevat lähiaukioilla hedelmä- ja vihannesostoksilla. Miehet hierovat kauppaa, hörppivät maitotilkalla pehmennettyjä espressoja kuppiloissa, lukevat sanomalehtiä ja turinoivat keskenään. Pysähdytpä milloin tahansa katukahvilaan, on ympärilläsi paikallisia, joilla ei tunnu olevan minnekään hoppu.
Marseillea luonnehditaan Ranskan ja jopa koko Euroopan pohjoisafrikkalaisimmaksi kaupungiksi. Katukuvaa värittävät myös muualta Välimeren Euroopan afrikkalaisin kaupunkiympäristöstä ja Ranskan vanhoista siirtomaista, kuten Laosista, Vietnamista ja Kambodžasta, saapuneet siirtolaiset. Matkailija huomaa katukuvan monikulttuurisuuden ja siitä kumpuavan ilmapiirin. Marseillessa ei turhia tärkeillä eikä hienostella. Ihmisten ja tapojen kirjoon on aikojen saatossa totuttu, mutta vielä parikymmentä sitten Marseillessa oli rotujen välisiä yhteenottoja.
Marseillella oli pitkään hämäräperäisen satamakaupungin maine, ja sen ilme oli rähjäinen, mutta nyt keskustaseudut ovat rauhoittuneet ja vanhat kaupunginosat siistiytyneet. Ranta-alueita on kunnostettu viheralueiksi ja uima-rannoiksi. Paljon on aherrettu tämänvuotista Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä silmällä pitäen. Rakenteilla on esimerkiksi moderni ja ekohenkinen kaupunginosa uuden sataman pohjoispuolelle.
Meri ja Marseille
Kun seisot Marseillen korkeimmalla kukkulalla Notre-Dame de la Garden basilikan kupeessa, näet koko kaupungin vehreine huvilakaupunginosineen ja merta pilkuttavine saarineen.
Kukkulalle kannattaa kiivetä paitsi näköalan myös kirkon vuoksi. 1800-luvulla rakennettu massiivinen roomalais-bysanttilainen pyhättö on Marseillen suosituin nähtävyys ja myös paikkakuntalaisten rakastama.
Jos tähyilet kirkkoa iltapimeällä, hohtaa kellotornin huipussa komeileva kullattu madonnapatsas kuin majakka. Sen uskotaan suojelevan kaupunkia ja merellä olevia kalastajia.
Le Vieux Port eli vanha satama johon kreikkalaiset merenkulkijat 2 600 vuotta sitten perustivat kauppatukikohtansa, on edelleen Marseillen sydän. Samoilta sijoilta ovat vuosisatojen mittaan matkaan lähteneet myös lukemattomat kauppalaivat. Nykyään rahti- ja risteilyliikenne on siirretty vanhasta satamasta uuteen ja tilavampaan. Tilalle ovat tulleet huvi- ja kalastusalukset.
Marseille ei olisi Marseille ilman vanhaa satamaa. Kun saavut paikalle aamusella, pääset seuraamaan kalatorin tohinaa. Paatit puksuttavat Quai des Belgesin laiturin kylkeen, tyhjentävät kampelat, kissakalat ja hummerit suurista saaveista myyntipöydille. Hetken on säpinää: paikalliset säntäävät paikalle ostoskasseineen ja turistit kameroineen yhtä hanakasti kuin ilmassa päivystävä lokkiparvi.
Kun tori on hiljentynyt, voit poiketa kahville tai lasilliselle roséviiniä. Ympäri sataman on terassikuppiloita ja ravintoloita, joiden suosio vaihtelee auringon liikkeiden mukaan.
Sataman pohjukasta alkaa vilkas Le Canebière, joka on kaupungin paraativäylä kauppojen täyttämine sivukatuineen. Paljon rauhallisempaa ja tunnelmallisempaa tienoota ovat merenrantakukkulalle rakennetut vanhat korttelit. Vielä kymmenisen vuotta sitten Le Panieriksi kutsuttu alue oli ränsistynyt ja hylätyn oloinen, mutta nyt ilmapiiri on eloisa ja kodikas. Lapset potkivat aukioilla palloa, pyykit kuivuvat kujien yllä. Kirkonkellojen kumina muistuttaa ajan kulusta.
Marseille näyttää parhaimmat puolensa, kun katselet sitä veneestä matkalla kaupungin edustalla sijaitsevalle If-saarelle. Taakse jäävät keltakylkiset talot, laitureihin kiinnitetyt purjeveneet ja 1200-luvulla pystytetyt linnoitukset, jotka vahtivat sataman suuaukkoa.
Parikymmentä minuuttia myöhemmin laiva seisahtuu piskuisen, muurien rajaaman kalliosaaren rantaan. Saaren korkeimmalla kohdalla kohoaa huolellisesti restauroitu, kauppaveneiden suojaksi viisisataa vuotta sitten pystytetty linna. Museoksi muutetun linnan torneissa, tasanteilla ja huoneissa saa kuljeskella.
Kolkoimmat tilat toimivat aikoinaan tyrminä, joihin teljettiin poliittisia vankeja ja vääräuskoisia. Yhdessä huoneessa virui myös kirjailija Alexandre Dumas vanhemman 1800-luvulla luoma sankarihahmo Edmond Dantès historiallisessa seikkailuromaanissa Monte-Criston kreivi.
Keittiössä kypsyy kala
Marseillessa on paljon etnisiä ruokapaikkoja, mutta niiden tarjonta ei vedä vertoja Provencen keittiön antimille. Seudulla arvostetaan yli kaiken tuoreita raaka-aineita ja lähiruokaa. Jos pidät oliiviöljystä, valkosipulista ja tomaatista, voit odottaa saavasi monta maukasta ateriaa.
Kaupungin klassikkoruoka on bouillabaisse. Vaikka joka kokilla on oma salainen reseptinsä, tunnistat aidon herkun jo hinnasta; jos se maksaa 40–60 euroa ruokailijalta, kalat ovat taatusti tuoreita ja niitä on monta eri sorttia. Ruoka kannattaa tilata etukäteen samalla, kun teet pöytävarauksen.
Vanhassa satamassa sijaitseva klassinen Le Miramar taitaa ehdan bouillabaissen teon. Alkuruoaksi tarjotaan sahramilla värjättyä ja yrteillä maustettua lientä paahdettujen leipäkuutioiden ja valkosipulimajoneesin, rouillen, kera. Vasta pääruoaksi on aika nauttia liemessä pehmeiksi muhineesta kalasta, taskuravun lihasta, simpukoista ja perunaviipaleista.
Satamassa ja sen ympäristössä on useita tasokkaita ravintoloita, mutta jonakin päivänä kannattaa matkustaa bussilla tai kävellä keskustan ulkopuolella olevien uimarantojen suuntaan Vallon des Auffes -poukamaan. Jos sää suosii, pihoissa siemaillaan vedellä laimennettua maidonvalkoista anisviinaa, pastista. Ruokaaikaan istuskellaan Chez Jeannot’in ulkopöydissä grillattujen kalojen ja jättikatkarapujen äärellä.
Aivan poukaman suulla sijaitsee hienostunut ja moderni kalaruokiin erikoistunut L’Epuisette, jossa ateria on sekä kulinaarinen että esteettinen elämys.
Sienikeiton kruunaa pala pekoniin kääräistyä kultaotsa-ahventa. Pääruokaa koristavat värikkäät terälehdet ja pinaattipyreellä täytetty kurpitsankukka.
3 x tuliainen
TÄRKEINTÄ OSTOSALUETTA OVAT satamasta alkava pääkatu La Canebière ja siitä erkanevat sivukadut kuten Rue de Rome ja Rue Paradis. Kaduilla on huippumuotiliikkeitä, huokeita ketjumyymälöitä ja pikkuputiikkeja.
Kotiin viemisiksi voi hankkia paikallisia erikoistuotteita:
1 SAIPPUAA. Ensimmäiset oliiviöljypohjaiset soodaa sisältävät marseillensaippuat tehtiin jo 1600-luvulla. Nykyään saippuaan voidaan käyttää oliiviöljyn ohella muitakin kasviöljyjä, kuten palmuöljyä. Kaupungissa toimii yhä muutamia saippuatehtaita, kuten Savonnerie de la Licorne, joka hyödyntää perinteisiä valmistusmenetelmiä ja luonnosta saatavia raaka-aineita. Miedontuoksuiset ja heleänväriset saippuat ovat hellävaraisia iholle ja sopivat myös arkojen tekstiilien pesuun. Saippuan valmistukseen voi tutustua maksuttomilla opastetuilla kierroksilla kello 11, 15 ja 16 myymälän yhteydessä osoitteessa Cours Julien 34.
2 PIKKULEIPIÄ. Etelä-Ranskasta alkunsa saanut ja pieneksi ketjuksi kasvanut La Cure Gourmande -herkkumyymälä houkuttelee kauniilla peltirasioilla ja pikkuleivillä, konvehdeilla, nougatmakeisilla ja muilla perinteisillä ranskalaisilla nameilla. La Canabière 19.
3 ANISVIINAA. Raikas pastis kuuluu etenkin Provencen seudun kesään. Pikkuruisen La Maison du Pastis -kaupan valikoimissa juomaa on miltei sataa eri laatua. Suosittuja ovat esimerkiksi marseillelainen Ricard ja paikan oman tislaamon tuote cuvée prestige, jonka tekoon on käytetty 56 eri yrttiä. Quai du Port 108.
3 x museo
1 Jos olet kiinnostunut historiasta ja arkeologiasta, kannattaa poiketa Musée d’histoire du Marseilleen, joka keskittyy kaupungin menneisyyteen. Kokoelmissa on muun muassa lähes parituhatta vuotta vanhan roomalaisen kauppalaivan jäänteet. Square Belsunce, Centre Bourse
2 Visiitin arvoinen on myös kaunotaiteiden museo, Musée des Beaux-Arts. Se sijaitsee suihkulähdeportaikon koristamassa monumentaalisessa Palais de Longchampissa. Esillä on pääosin 1600–1800-lukujen ranskalaista ja italialaista taidetta. Museo on remontissa, mutta sen on määrä avautua kesäkuun puolivälissä. 7 Rue Édouard Stephan
3 Nykytaidetta voi katsella MAC-museossa. Kokoelmissa on muiden muassa Marseillessa syntyneen kuvanveistäjän César Baldaccinin teoksia.
Avenue d’Haïfa 69
Tyylikkäästi yöpuulle
LA RÉSIDENCE
Miellyttävän neljän tähden hotellin sijainti vanhassa satamassa on kaupungin parhaita. Pääkadulle on vain parin minuutin kävelymatka, ja ikkunoista ja parvekkeilta avautuu viehkeä näköala satamaan. Hotelli uudistettiin muutama vuosi sitten 1950-luvun tyyliin. Kesän kynnyksellä kahden hengen huone alkaen noin 160 euroa.
www.hotel-residence-marseille.com
NEW HOTEL MARSEILLE
Moderni ja viihtyisä neljän tähden hotelli sijaitsee sataman lähettyvillä. Ulkona on pieni uima-allas ja auringonottoterassi. Huone kahdelle alkaen noin 200 euroa.
SOFITEL MARSEILLE VIEUX PORT
Sataman suulla sijaitsevassa ylellisessä viiden tähden hotellissa on spa ja uima-allas. Huone kahdelle alkaen noin 190 euroa.
MIRA JALOMIES TEKSTI / PEPPE MANCUSO KUVATOma Aika 2/2013
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.