Teksti Jaana Kivipelto-Tulkki
Kuva Fotolia
Oma Aika 1/2015
Hoitamaton kuorsaus pahenee
Aluksi vain selällään nukkuminen saa kuorsaamaan. Kun aikaa kuluu, kuorsaaja kuorsaa kaikissa nukkuma-asennoissa. Jos kuorsausta ei hoida, se pahenee.
Leif Bäck kertoo esimerkin:
”Hyvä lähtökohtatieto on miehellä armeija-aika. Jos jo silloin on kuorsannut niin, että on lentänyt tuvasta ulos, ja sen jälkeen tullut 10 kiloa painoa lisää, on selvää, että kuorsaus on pahentunut.”
Kuorsausta kannattaa hoitaa, jos se haittaa jotakuta.
”Kuorsausta ei kannata kuunnella vierestä, vaan aika usein asialle voi tehdä jotain. Lääkärin arvio on ainakin paikallaan.”
Entä jos uniapnea jää hoitamatta?
Kuorsaaminen voi olla oire myös vakavammasta. Uniapneaa sairastavat kuorsaavat äänekkäästi lähes poikkeuksetta.
Uniapnealla tarkoitetaan unen aikana ilmeneviä hengityskatkoksia tai hengityksen vaimenemista. Katkokset syntyvät, kun hengitystiet syytä tai toisesta tukkeutuvat. Syynä voi olla
Kuorsaavan puolison aiheuttama meluhaitta voi olla melkoinen.Kovimmillaan kuorsaus kilpailee moottorisahan kanssa ja lähentelee 90 desibeliä.ylipaino, keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet ja rakenteelliset poikkeamat hengitysteissä.
”Uusimpien tutkimusten mukaan keski-ikäisestä väestöstä jopa 10 prosenttia sairastaa uniapneaa”, Leif Bäck kertoo.
Uniapnea moninkertaistaa verenpainetaudin, sepelvaltimotaudin ja sydäninfarktin vaaran. Se lisää myös aivoinfarkteja ja tyypin 2 diabetesta.
”Uniapnea on merkittävä riski sydän- ja verisuonitaudeille. Käytännössä se menee niin, että mitä vakavampi uniapnea, sitä suurempi riski. Myös väsymys ja siitä johtuva nukahteleminen kasvattaa uniapneaa sairastavien onnettomuusriskiä.”
Uniapneaan liittyy paljon oireita, mutta tavallisimpia niistä ovat kuorsaaminen, korahtelu, yöllinen virtsaamistarve ja aamupäänsärky. Päivällä väsyttää, mutta muuten uniapneaa sairastava ei itse välttämättä huomaa sairauttaan. Puoliso saattaa huomata hengityskatkokset ja tuuppia kumppania öisin hereille.
”Se voi olla hyvinkin piilevää. Minulla on lukuisia tarinoita, joissa potilaalla on voinut olla vaikeuksia liikenteessä, tarkkuutta vaativissa tehtävissä ja töissä, mutta hän on sopeutunut oloonsa. Tilanteen korjaantumisen jälkeen potilaat ovat sanoneet, että ai, näinkin voi elää”, Leif Bäck kertoo.
Lähteet: Leif Bäck ja Antti Mäkitie: Pitääkö kuorsausta hoitaa? Duodecim-lehti 2011.
Leif Bäck, Antti Mäkitie ja Jukka Ylikoski: Miten hoidetaan aikuispotilaan kuorsaus? 2005
Uniapnea, käypä hoito -suositus 2010.
Terveysportti.fi, uutispalvelu Duodecim.
”Jos on jo armeijassa kuorsannut niin, että on lentänyt tuvasta ulos, ja sen jälkeen on tullut 10 kiloa lisää painoa, on selvää, että kuorsaus on pahentunut.”
Satunnaisesti meistä kuorsaa jokainen, mutta ongelma kuorsaamisesta tulee, kun se on jokaöistä. 30–50-vuotiaista miehistä arviolta 20 prosenttia kuorsaa joka yö, ja saman ikäisistä naisista viisi prosenttia. Miehet kuorsaavat enemmän, koska ovat kookkaampia.
Iän myötä kuorsaaminen yleistyy huimasti: puolet yli 60-vuotiasta miehistä kuorsaa lähes joka yö ja naisistakin jo joka kolmas.
Jokaöisestä kuorsauksesta puhutaan silloin, jos kuorsaa enemmän kuin neljänä yönä viikossa ja niin, että ääni haittaa jotakuta. Jos kuorsaamiseen liittyy pakonomaista nukahtamistarvetta tai hengityskatkoksia, ne voivat viitata johonkin toiseen unihäiriöön tai uniapneaan.
Kuorsaus ei sinänsä ole sairaus. Se on yksinkertaisesti merkki siitä, että hengitysilma värähtelee hengitysteiden ahtaissa kohdissa, kuten suulaessa. Kuorsausääni tulee 90-prosenttisesti suulaesta, joka sijaitsee nielurisojen välissä. Ääni voi tulla myös nenän puolelta tai alempaakin hengitysteistä, mutta se on harvinaisempaa.
Kuorsaus on riski myös kuulijalle
Satunnainen kuorsaus ei ole terveysriski, mutta jokaöiseen kuorsaamisessa on riskinsä. Vaikka kuorsaamiseen ei liittyisi uniapneaa, kuorsaajan uni katkeilee eikä se silloin virkistä. Päivällä väsyttää, on vaikeuksia suoriutua töissä ja liikenteessä. Kuorsaus muuttuu sairaudeksi.
Kuorsaaminen
● Satunnainen kuorsaus ei ole sairaus. Kaikki kuorsaavat joskus.
● Jokaöinen kuorsaus muuttuu sairaudeksi, kun se häiritsee jotakuta ja aiheuttaa kuorsaajalle päiväväsymystä.
● Noin puolet yli 60-vuotiaista miehistä kuorsaa joka yö ja naisistakin joka kolmas.
Uniapnea
● Uniapnea on sairaus, ja sitä sairastavalla on unen aikana hengityskatkoksia. Kuorsaus, korahtelu, aamupäänsärky ja päiväväsymys ovat tavallisia oireita.
● Uniapnea vaatii hoitoa, sillä se lisää monien vakavien sairauksien riskiä ja kasvattaa myös onnettomuusriskiä.
Noin puolet yli 60-vuotiaista miehistä kuorsaa joka yö ja naisistakin joka kolmas.
Naisten kuorsaus on tabu ja siksi jää hoitamatta
Kuorsaus on monille miehille vaikea ja kiusallinen asia, josta ei haluta puhua. Vielä suurempi tabu kuorsaaminen on naisille.
”Tämä on yksi syy siihen, että naisten kuorsaus jää hoitamatta”, sanoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Leif Bäck.
Vaikka uniapnea on miehillä yleisempi sairaus, vaihdevuodet ohittaneilla naisilla on uniapneaa jo yhtä paljon kuin saman ikäisillä miehillä. Naisten uniapnean oireet eroavat miesten oireista. Siksi oikean diagnoosin tekeminen saattaa kestää.
”Klassinen uniapneapotilas kuorsaa ja on päivällä väsynyt, mutta naisilla voi olla esimerkiksi mielialavaihtelua ja levottomuutta”, sanoo Leif Bäck.
Naisten uniapnean yleistyminen menopaussin jälkeen saattaa liittyä naissukupuolihormonien, erityisesti keltarauhashormonin, määrän romahtamiseen elimistössä. Naissukupuolihormonit stimuloivat hengitystä ja ehkäisevät hengityskatkoksia. Vaihdevuosien jälkeen, kun keltarauhashormonin määrä romahtaa, naisten uniapnea lisääntyy samalle tasolle miesten kanssa.
”Hormonihoito voi muuttaa asiaa”, Leif Bäck sanoo.
Tutkimusten mukaan hormonikorvaushoitoa käyttävillä vaihdevuosi-ikäisillä naisilla uniapneaa esiintyy saman verran kuin alle vaihdevuosi-ikäisillä.
Lähde: Ulla Anttalainen: Naisten uniapnea– Tunnistammeko sen erityispiirteet? Suomen lääkärilehti10/2011.
Kuorsaus voi olla oire myös vakavammasta. Uniapneaa sairastavat kuorsaavat äänekkäästi lähes poikkeuksetta.
Uniapneaan liittyy paljon oireita, mutta tavallisimpia niistä ovat kuorsaaminen, korahtelu, yöllinen virtsaamistarve ja aamupäänsärky.
Näin kuorsausta ja uniapneaa hoidetaan
1. Apua kannattaa hakea
Jokaöinen kuorsaaminen laskee sekä kuorsaajan että kumppanin elämänlaatua. Taustalla voi olla uniapnea. Satunnaisesta kuorsaamisesta ei ole haittaa eikä se vaadi hoitoa.
2. Hoitoa pitää haluta
Kuorsaajan pitää itse haluta päästä kuorsaamisesta eroon. Lääkärin vastaanotolle passitettu kuorsaaja ei hyödy hoidoista, jos hän ei halua sitä. Vastahankaisen potilaan hoito tuskin onnistuu.
3. Ensin yleislääkärille
Yeislääkäri tekee perusselvityksen. Vastaanotolle ei tarvitse tallentaa öisiä kuorsausääniä, mutta kuorsaamiseen liittyvistä oireista kannattaa kertoa mahdollisimman tarkasti. Vastaanotolla selvitetään oireet, elämäntavat, muut sairaudet ja lääkitykset, kuka kuorsaamisesta häiriintyy ja mitä asialle on yritetty tehdä. Arvionsa mukaan yleislääkäri lähettää kuorsaajan jatkotutkimuksiin esimerkiksi korvalääkärille.
4. Elämäntapoja rukataan
Ensin kokeillaan elämäntapahoitoja. Ylipainoiselle kuorsaajalle suositellaan painon pudottamista. Se on vaatimus myös ennen muita hoitoja tai leikkauksia. Tupakanpolton lopettaminen vähentää limakalvoturvotusta. Alkoholia ja rauhoittavia lääkkeitä on vältettävä ennen yöunia.
5. Kokeillaan apuvälineitä
Jos potilas kuorsaa vain selällään, voidaan kokeilla erilaisia apuvälineitä: selällään nukkumisen estäviä reppuja, vöitä, tyynyjä, pyjaman selkäpuolelle ommeltuja tennispalloja.
”Aika pieni osa haluaa nukkua näiden kanssa, mutta jos on hyvin motivoitunut ja huomaa eron olossa, niin silloin näistä on hyötyä”, sanoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Leif Bäck.
Jos kuorsaamiseen ei liity hengityskatkoksia ja apuvälineet auttavat, kuorsaamisen syytä ei tarvitse sen kummemmin selvittää, vaan ongelma ratkeaa.
Kuorsaamisen hoidoksi voidaan kokeilla myös apteekissa myytävää nenäteippiä, joka laajentaa hengitysteitä. Hengitysteitä laajentaa myös ”kuorsauskisko”, joka ei päästä alaleukaa loksahtamaan alas unen aikana.
”Kaupan on myös suusuihkeita ja sulavia tabletteja. On tieteellistä tutkimusnäyttöä, että ne eivät toimi, mutta jotkut potilaat ovat niihin tyytyväisiä. Periaatteessahan on ihan sama, mikä auttaa, kun vain jokin auttaa”, Bäck sanoo.
6. Harkitaan leikkauksia
Jos mikään edellä mainituista keinoista ei auta, harkitaan suulaen kuumennushoitoa tai tarvittavia leikkauksia. Jos nenän sivuseinät ovat vinot tai nielurisat kookkaat, ne voidaan leikata.
”Jos kuorsaaminen johtuu isoista nielurisoista ja ne leikataan, kuorsaaminen voi loppua kokonaan”, Leif Bäck kertoo.
Suulaen kuumennushoito tehdään paikallispuudutuksessa. Siinä radiotaajuuskirurgialla käsiteltävät suulaen alueet menevät kuolioon ja arpeutuvat, jolloin ne eivät enää värähtele hengityksen tahdissa.
”Jos on hoikka eikä ole todettu rakenteellisia esteitä, neljä viidestä saa avun suulaen kuumennushoidosta. Kuorsaus vähenee heillä puoleen entisestä” sanoo suulaen kuumennushoidosta väitellyt Bäck.
Radiotaajuuskirurgian eli kuumennushoidon teho perustuu arven syntymiseen. Siksi hoito auttaa noin kolmen kuukauden kuluessa leikkauksesta. Periaatteessa kertahoito riittää, mutta joskus hoito pitää uusia. Käsittelyjä tehdään sekä julkisella että yksityisellä puolella.
Hoito on korvannut lähes kokonaan perinteisen kuorsausleikkauksen, jossa laajennetaan hengitysteitä poistamalla pehmeää suulakea.
7. Jos epäillään uniapneaa
Jos potilaalla epäillään uniapneaa, ylähengitystiet tutkitaan ensin perusteellisesti. Tämän jälkeen tehdään unirekisteröinti.
”Tapoja on monia, mutta kotona unimittarin kanssa tehtävä seulontatutkimus on oikein hyvä. Silloin unta seurataan yhden yön ajan, ja unimittari rekisteröi unen tapahtumat.”
Uniapneaa hoidetaan ensisijaisesti ylipainehengityshoidolla. Siinä potilas käyttää öisin naamaria, johon ohjataan paineistettua ilmaa. Mitä enemmän laitetta käyttää, sitä paremmin se tehoaa.
Jos ylipainehengityshoito ei onnistu, kokeillaan seuraavaksi suu- ja leukakirurgin mittojen mukaan tekemää uniapneakiskoa.
Jos laihduttaminen, tupakoinnin lopettaminen, ylipainehoito tai unipaneakisko eivät auta, harkitaan leikkausta: nenää avaavaa leikkausta, kuumennushoitoa radiotaajuuskirurgialla, leuan alueen leikkausta tai lihavuusleikkausta. Lihavuusleikkaus ei yleensä poista hoidon tarvetta kokonaan, mutta lievittää uniapnean oireita.
terveys & kunto
Kun kuorsaus hoidetaan, se kohentaa myös puolison elämänlaatua ja mielen-terveyttä merkittävästi.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.