”Elimistö on nerokas koneisto, joka tarvitsee hyvin toimiakseen kaikki tarpeelliset aineet. Kokonaisuus on kuin auton huoltokirjasta: tätä bensaa ja tätä öljyä”, kuvaa Heinolan KeskusApteekin apteekkari Merja Aaltonen. Hän on perehtynyt apteekkien tarjoamiin itsehoitovalmisteisiin.
Lyhytaikainen vitamiinin puute ei haittaa, sillä elimistö osaa korvata suojaravintoaineiden tilapäistä vajetta. Jatkuva vitamiinin puute saattaa näkyä pitkän ajan kuluttua. Esimerkiksi B-vitamiineihin kuuluvan tiamiinin puute häiritsee hermosolujen toimintaa. Nykyoloissa tavallisin syy tiamiinin vajeeseen on runsas alkoholin käyttö.
B12-vitamiinin puute voi näkyä anemiana, ruokahaluttomuutena ja neurologisina oireina. Ikäihmisillä on usein B12-vitamiinin imeytymishäiriöitä.
FOOLIHAPON PUUTE VÄSYTTÄÄ
”Foolihappoa puuttuu aika monelta. Sen puute aiheuttaa erikoista, selittämätöntä väsymystä. Sitä saa vihreistä vihanneksista, varsinkin parsakaalista, ja sitä on myös paprikassa ja maksassa. Foolihappo tuhoutuu helposti, jos kasviksia keitetään väljässä vedessä”, Aaltonen kertoo.
Hän luonnehtii foolihappoa erityisesti naisten ja ikäihmisten vitamiiniksi. Ehkäisypillerien estrogeeni kuluttaa foolihappoa, ja kun pillerien jälkeen alkaa suunnitella raskautta, kannattaa huolehtia riittävästä foolihapon saannista. Vanhus voi saada ravinnosta liian niukasti foolihappoa varsinkin, jos salaatit ja vihreät vihannekset eivät maistu. Foolihappoa suositellaan 300-400 mikrogrammaa päivässä. Se on haitaton aine, joten yliannostuksen vaaraa ei ole.
”Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen superasiantuntijoilla on aika jyrkkä asenne, että lähes kaikki vitamiinit pitää saada terveellisestä ravinnosta. Jos haluaa analysoida ja miettiä asiaa, THL:n sivuilla on siihen hyvät työkalut: saantisuositukset ja elintarviketaulukko. Kun kerran opettelee ihanteellisen ruokavalion ja syö läpi elämänsä ravitsevaa ruokaa, ei juuri tarvitse vitamiinilisiä”, Aaltonen sanoo.
D-VITAMIINISTA PALJON HYÖTYÄ
D-vitamiinilisää suositellaan uusimmassa suomalaisessa ravitsemussuosituksessa lokakuun alusta maaliskuun loppuun kaikille ja yli 60-vuotiaille ympäri vuoden. D-vitamiinin saantisuositus yli 60-vuotiaille on 20 mikrogrammaa päivässä. Lapsille sekä odottaville ja imettäville äideille on omat D-vitamiinisuosituksensa.
D-vitamiini säätelee veren kalsiumpitoisuutta. ’Luuvitamiinille’ on viime aikoina löydetty useita muitakin hyödyllisiä tehtäviä. Se esimerkiksi säätelee ja hidastaa solujen jakautumista kudoksissa ja saattaa näin ehkäistä eräitä syöpätauteja.
Aaltonen on havainnut, että vitamiineissakin on muotitrendejä. Kun D-vitamiinin monet edut on vahvistettu tutkimuksin, entisaikojen kalanmaksaöljyn syöttökin osoittautuu järkeväksi.
D-vitamiini on rasvaliukoinen, ja liian suuret annokset ovat haitallisia. Tätä nykyä Euroopan elintarvikeviraston suositus enimmäismääräksi on sata mikrogrammaa päivässä.
Elimistö toimii parhaalla mahdollisella tavalla, kun D-vitamiinia tulee juuri sopiva määrä. Tarve on yksilöllinen, ja siihen vaikuttavat esimerkiksi ikä, ruokavalio ja sairaudet.
KALSIDIOLIPITOISUUS VERINÄYTTEESTÄ
D-vitamiini varastoituu kehoon kalsidiolina, ja veren kalsidiolipitoisuuden voi mitata.”Jos arvot ovat alhaiset, täytyy lisätä kalan syöntiä tai ottaa D-vitamiinitabletteja. Jos tulos on viitearvojen yläpuolella, kannattaa pitää vähän aikaa taukoa D-vitamiinivalmisteiden käytössä ja jatkaa joskus myöhemmin pienemmällä annoksella. Verinäytteistä voi määrittää monia muitakin vitamiineja”, Aaltonen kertoo.
Ainakin luuston sairauksia poteville sekä luunmurtumapotilaille, ruoansulatuskanavan sairaudestä kärsiville, ikääntyneille ja monisairaille on hyötyä kalsidiolin mittauksesta. Myös huomattavan suuria D-vitamiiniannoksia käyttävien tulisi aika ajoin mittauttaa seerumin kalsidiolipitoisuus. Suomessa seerumin kalsidiolin viitearvot ovat 40–80 nanomoolia litrassa.
Nykyisin riippuu hoitavasta lääkäristä, saako D-vitamiinitason mittauksen terveyskeskuksessa. Erikoissairaanhoidossa se kuuluu yleensä normaaliin käytäntöön, kun luuston sairauksien hoitoa aloitetaan ja seurataan.
”Toivomme, että tekeillä olevaan, uuteen osteoporoosin Käypä hoito -suositukseen tulee suositus myös kalsidiolin mittauksesta sekä suositeltu kalsidiolin taso”, sanoo Suomen Luustoliiton toiminnanjohtaja Ansa Holm.
Mittaus olisi Holmin mukaan paras tehdä talvella tai aikaisin keväällä, jolloin elimistössä on yleensä vuoden alhaisin D-vitamiinipitoisuus. Jos kalsidiolipitoisuus on silloin riittävä eikä henkilön D-vitamiinin käyttö tai ruokavalio muutu, on pitoisuus riittävä muinakin vuodenaikoina. Kalsidiolimittauksia tehdään myös yksityisillä lääkäriasemilla.
RUOKAVALIO, LÄÄKKEET JA VITAMIINIT
Puutostilojen ennaltaehkäisy on aina viisaampaa kuin sairauksien hoitaminen. Proviisorin koulutuksensa pohjalta Merja Aaltonen ajattelee, että monivitamiinikimara purkista on monelle hyvä vaihtoehto. Jos vitamiinilisän ottaa tableteissa, tietää täsmälleen, mitä saa ja kuinka paljon. Elintarvikkeisiin lisätään Suomessa vitamiineja, mutta jos tuoteselosteita ei tutki eikä määriä laske, saattaa käydä niin, että yhtä ainetta tulee paljon ja toista ei ollenkaan.
”Kannattaisi aina apteekissa jutella omasta tilanteesta, ruokavaliosta ja lääkityksestä. Markkinoilla on yli tuhat lääkeainetta. Yhdistelmien variaatio on valtava ja yhteisvaikutukset kannattaa selvittää. Myös vitamiinivalmisteiden päällekkäiskäyttö sisältää riskejä”, Aaltonen painottaa.
Hän kuuluttaa vitamiinien käytössä kultaista keskitietä, kohtuutta ja yksilöllistä arviota.Esimerkiksi A-vitamiini, jolla on paljon tärkeitä tehtäviä ihon, limakalvojen, luuston ja silmien terveyden varmistamisessa, on liika-annoksena myrkkyä.
Monivitamiinivalmisteiden A-vitamiinipitoisuuksissa on eroja. Joissakin tableteissa sitä on saman verran kuin päivän saantisuositus. Jos saa jo ravinnosta A-vitamiinia ja käyttää lisäksi sitä sisältäviä omega3-kapseleita, sitä voi kertyä maksaan liikaa. Aaltonen varoittaa, että A-vitamiini on raudan ohella myrkyllisyydessä omaa luokkaansa, ja sekä A-vitamiini- että rautavalmisteet pitää aina pitää lasten ulottumattomissa.
Suomeen on tullut myös keskieurooppalaisen tyylin vitamiinivalmisteita, joihin on lisätty jodia, ja joissakin valmisteissa on seleeniä.
”Näissä kannattaa olla tarkkana. Meillä jo suolaan lisätään jodia, ja seleeni voi olla myrkyllinen aine pieninäkin annoksina.
On ainakin hyvä valjastaa farmaseutti apteekissa pohtimaan näiden kivennäisaineiden tarvetta”, Aaltonen suosittaa.
IKÄ HEIKENTÄÄ IMEYTYMISTÄ
Iän myötä vitamiinien imeytyminen heikkenee. Aaltosen mielestä on hyvä varmistaa, saavatko omat iäkkäät vanhemmat tai muu läheinen vanhus hoitolaitoksessa monivitamiinitabletin päivässä. Markkinoilla on muutama nimenomaan yli 60-vuotiaille suunniteltu monivitamiinivalmiste.
Jos vitamiinivalmisteita käytetään puutostautien hoitoon, annokset ovat huomattavasti suurempia kuin ennaltaehkäisyyn.
Mitä vähemmän ihminen syö, sitä vähemmän hän saa vitamiineja. Miehet syövät suurempia annoksia kuin naiset ja saavat siksi enemmän vitamiineja ravinnosta. Melkein kaikissa vitamiineista saantisuositus on miehille suurempi kuin naisille, koska miehet ovat kookkaampia kuin naiset.
Vitamiinituotteiden valmistajia on paljon. Osa valmisteista luetaan lääkkeiksi, osa elintarvikkeiksi. Aaltonen suosittelee varmojen, tunnettujen lääkevalmistajien tuotteita. Elintarvikkeina myytävistä vitamiineista ei tiedä, mitä niistä on tutkittu, ja myyntiluvan saa ilmoitusmenettelyllä.
”Mitä epämääräisempi tuote, sitä vähemmän sen sisältämistä aineista kerrotaan, ja sitä enemmän sitä mainostetaan mielikuvilla”, Aaltonen toteaa.
ELÄMÄLLE TÄRKEITÄ AINEITA
◗ Vitamiinit ovat suojaravintoaineita, joita lapsi tarvitsee kasvuun ja kehitykseen ja kaikenikäiset vireyden ja terveyden ylläpitämiseen. Vitamiinien tarve muuttuu hiukan iän myötä.
◗ Kun ensimmäiset vitamiinit löydettiin runsas sata vuotta sitten, tutkijat luulivat, että ne kaikki ovat amiini-yhdisteitä. Siksi elämälle tärkeitä aineita, joita ihmiskeho ei itse pysty valmistamaan, alettiin kutsua vitamiineiksi (vita + amiini).
◗ Vesiliukoiset vitamiinit eivät varastoidu kehoon pitkäksi aikaa. Siksi on harvinaista, että niitä kertyisi elimistöön liikaa. Vesiliukoisia ovat B-vitamiinit, foolihappo ja C-vitamiini.
◗ Rasvaliukoiset vitamiinit varastoituvat elimistöön, ja liika-annoksista voi olla haittaa. Rasvaliukoisia ovat A-,D-, E- ja K-vitamiinit.
◗ Suomalaisista ravitsemussuosituksista löytyvät vitamiinien ja hivenaineiden päivittäiset saantisuositukset väestötasolla. Yksilölliset erot, elämäntilanteet, ruokavaliot ja sairaudet vaikuttavat välttämättömien ravintoaineiden tarpeeseen. Esimerkiksi toipilas, iäkäs, kuntoilija, keliaakikko, alkoholin suurkuluttaja ja kasvissyöjä tarvitsevat hienosäätöä vitamiinien käytössä,sillä ravinnosta ei välttämättä tule tarpeeksi suojaravintoaineita.
◗ Suomessa suositellaan D-vitamiinilisää kaikille pimeään vuodenaikaan. Lapsille sekä odottaville ja imettäville äideille on omat suosituksensa. Yli 60- vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää ympäri vuoden.
◗ Suomalaisilla vakava vitamiinin puutos on harvinaista, samoin liika-annoksista johtuvat myrkytykset.
IRMA HEISKANEN-HAARALA TEKSTI / 123RF KUVAT
LÄHTEET:VALTION RAVITSEMUSNEUVOTTELUKUNTA: SUOMALAISET RAVITSEMUSSUOSITUKSET. EDITA 2005.
RAVITSEMUSSUOSSITUKSET IKÄÄNTYNEILLE. EDITA 2010.
ANTTI ARO: SYÖMÄÄN! KAIKKI TARPEELLINEN RAVINNOSTA. DUODECIM 2008.
RISTO LINDHOLM: VITAMIINIKIRJA. MOREENI 2010.
MARJA-LEENA NURMINEN: VITAMIINIEN JA KIVENNÄISAINEIDEN ABC. WSOY 1997.
ILARI PAAKKARI: D-VITAMIINI. LÄÄKÄRIKIRJA DUODECIM 2013. WWW.
TERVEYSKIRJASTO.FI
Oma Aika 8/2013
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.