Teksti Eija Aatela ja Anu Virnes-Karjalainen
Kuvat Fotolia
Oma aika 1/2014
1. PITÄÄKÖ IKÄÄNTYESSÄ SYÖDÄ VÄHEMMÄN?
Energiantarve vähenee iän myötä. Energiankulutus on suurimmillaan 20–40-vuotiaana. 65-vuotiaan energiankulutus on noin 500 kilokaloria pienempi kuin 20–40-vuotiaan. Tämän verran vähemmän on syötävä tai vastaavasti liikuttava sen verran enemmän.
Kuitenkin jos ihminen liikkuu aktiivisesti koko aikuisiän, energiankulutuksen vähenemä ei ole väistämätöntä. Jos lihaskudosta pidetään yllä, energiankulutus pysyy samanlaisena.
2. PERIYTYYKÖ TAIPUMUS LIHOA?
Perimällä on vaikutusta lihomistaipumukseen, mutta on äärettömän harvinaista, että geeniperimän takia väistämättä lihoisi. Lihomiseen vaikuttavat monet geenit, toiset positiivisesti, toiset negatiivisesti. Tutkimustulokset perimän vaikutuksen osuudesta vaihtelevat 20–60 prosentin välillä. Toisilla on joka tapauksessa suurempi riski lihoa kuin toisilla. Perimää suurempi merkitys on ympäristöllä.
3. MIKSI 50 VUODEN KORVILLA KESKIVARTALOON ALKAA KERTYÄ YLIMÄÄRÄISTÄ. OVATKO SYYNÄ VAIHDEVUODET JA HORMONIT? MITEN VAIHDEVUODET VAIKUTTAVAT NAISEN PAINOON?
Iän karttuessa lihaskudoksen määrä vähenee jonkin verran. Lihaskudos on aktiivista kudosta ja kuluttaa energiaa. Näin energiankulutus siis pienenee. Tutkimusten mukaan energiankulutuksen muutoksen vaikutus on kuitenkin vähäinen, vain noin 100–200 kilokaloria päivässä.
Eniten vaikuttaa liikuntatottumusten muutos. Lapset liikkuvat ja liikehtivät koko ajan. Liikehtimisellä onkin yllättävän suuri, useiden satojen kilokaloreiden, vaikutus. Sillä on väliä, istuuko flegmaattisesti paikallaan vai heiluuko jalka. Jos meistä tulee flegmaattisia, ilmainen kalorinkulutus jää pois.
Usein painonnousun syyksi epäillään etenkin naisilla hormonituotannon loppumista. Tästä ei kuitenkaan ole näyttöä.
4. JOS JOSKUS ON OLLUT LIHAVA, ONKO HERKEMPI TAIPUMUS LIHOA UUDELLEEN?
Jos paino on joskus ollut korkealla, se kohoaa myöhemminkin helpommin. Tämä johtuu useimmiten kuitenkin entisten ruokailu- ja liikuntatottumusten palaamisesta kuin mistään muusta.
Jojo-ilmiötä on tutkittu esimerkiksi Afrikassa, jossa ruokaa on joskus ja joskus ei. On havaittu, että ihmisten paino ei nouse. Eli painon nousu ei ole tässä tapauksessa fysiologinen juttu.
On epäilty, että jos laihduttaa niukalla dieetillä ja paino nousee sen jälkeen nopeasti takaisin, on uudesta painosta iso osa rasvaa. Tämä johtaa siihen, että energiankulutus on pienempi. Tutkimusten mukaan asiassa voi ollakin perää, mutta varmuutta ei ole.
5. HIDASTUUKO AINEENVAIHDUNTA IÄN MYÖTÄ? ONKO VANHEMPANA VAIKEAMPAA JA HITAAMPAA LAIHTUA KUIN NUORENA?
Kun painonhallinnassa puhutaan aineenvaihdunnasta, tarkoitetaan energia-aineenvaihduntaa eli sitä, paljonko energiaa palaa. Ruoan sulamisella ja suolen toiminnalla ei ole merkitystä painonhallinnassa. Se, kuinka aktiivisesti suoli toimii, ei kerro siitä miten nopeasti tai hitaasti voi laihtua.Suoli hoitaa tehtävänsä, ellei sitten taustalla ole jotain sairautta.
Energia-aineenvaihdunta kyllä hidastuu ikääntyessä, mutta vanhemmiten painonhallinta voi olla haastavampaa lähinnä erilaisten kremppojen takia. Ei ole myöskään niin helppo lähteä liikkeelle.
6. OVATKO MUOTIDIEETIT, KUTEN KARPPAAMINEN JA 5:2-DIEETIT, HUMPUUKIA?
Paras tapa painonhallinnassa on korjata perusruokavaliota. Se pitää joskus tehdä joka tapauksessa, kuureista huolimatta.
Karppausta voi toteuttaa fiksusti ja tyhmästi. Jos karppaaja pitää ruokavaliossa kasvikset, hedelmät ja täysjyväviljan ja huolehtii, että rasva on öljyä eikä syö liikaa punaista lihaa, karppaus ei ole ongelma. Tiukassa karppaamisessa ei ole järkeä.
5:2-dieetti, jossa kaksi päivää syödään niukemmin, saattaa sopia, jos ahmimistaipumusta ei ole.
7. MILLAINEN ATERIARYTMI EDESAUTTAISI PAINONHALLINTAA? ONKO VÄLIÄ MIHIN AIKAAN SYÖN? ENNEN VANHAAN SANOTTIIN, ETTÄ ILTAKUUDEN JÄLKEEN EI PITÄISI SYÖDÄ MITÄÄN.
Suositellaan, että ateriarytmi olisi säännöllinen niin, että syödään tasaisin väliajoin valveillaoloaikana. Päivän aikana olisi hyvä olla 3–5 ateriaa. Jotkut tulevat toimeen kolmella, jotkut vaativat viisi. Tätä tiheämmät ateriat menevät jo napostelun puolelle. Aterioiden välillä on hyvä olla 3 tuntia, että ruoansulatus ehtii tehdä tehtävänsä.
Samat ohjeet eivät sovi kaikille, koska ihmiset ovat erilaisia. Kuuden jälkeen voi hyvin syödä, jos ruoka silloin maistuu. Etelä-Euroopassahan illallinen syödään noin klo 21. Jos syö liian raskaasti, uni voi häiriintyä. Muuten myöhäisestä ruokailusta ei ole haittaa.
8. JOS ILLALLA SYÖ RUNSAASTI, AAMULLA ON HILLITÖN NÄLKÄ. MIKSI NÄIN KÄY? LUULISI, ETTÄ ISOSTA ATERIASTA JÄÄ ENERGIAA VARASTOONKIN.
Jos on ongelmia verensokerin säätelyn kanssa, voi olla näin. Useimmiten kuitenkin ne, joilla on ongelmia painon kanssa, jättävät aamupalan ja lounaan väliin ja syövät kohtuuttomasti illalla. Aamupala kannattaa syödä joka tapauksessa.
9. OVATKO RAVINTOSUOSITUKSET MUUTTUNEET?
Lautasmalli on ennallaan, mutta uudet pohjoismaiset ravintosuositukset on annettu lokakuussa. Yksi uudistus on D-vitamiinin saantisuosituksen muutos.
Yli 75-vuotiaille suositus oli ennen 10 mikrogrammaa, nyt 20. Nuoremmille suositusta nostettiin 7,5 mikrogrammasta 10 mikrogrammaan. D-vitamiinia voi saada riittävästi myös muualta kuin purkista. Esimerkiksi desissä maitoa tai piimää on yksi mikrogramma D-vitamiinia. D-vitamiinia tulee myös kasvimargariineista ja rasvaisesta kalasta.
Rasvan saannin ylärajasuositusta on nostettu hieman. Rasvan laadun pitää olla hyvää.
Uusissa ruokasuosituksissa on palattu takaisin juurille. Puhutaan enemmän ruoasta, leivästä ja lihasta eikä hiilihydraateista ja proteiinista. Yksittäisten ravintoaineiden sijasta kiinnitetään huomiota ruokavalion kokonaisuuteen.
10. ONKO NÄLKÄ IHMISELLE HYVÄKSI?
Nälkä on hyväksi, koska se kertoo siitä, että nyt täytyy syödä. Tutkimuksissa on havaittu, että ihmiset tai tutkimusrotat, jotka syövät jatkuvasti hieman tarvettaan vähemmän kuin tarve vaatisi, elävät pidempään. Painonhallinnan kannalta nälkää ei kannata kasvattaa, jotta ei tulisi syötyä mitä sattuu. Tällainen ”askeettinen” tapa syödä sopii varsin harvoille.
11. KUINKA VOIN ARVIOIDA, ONKO MINULLA NYT OIKEASTI NÄLKÄ VAI ONKO KYSEESSÄ MIELIHALU?
Joskus mielihalu on vain mielihalua ilman nälkää. Joskus se on merkki ahdistuksesta tai tunnekuohuista. Ja joskus mielihalu on signaali kovasta nälästä.
Kokeilemalla ja opettelemalla selviää, kummasta milloinkin on kyse. Milloin mielihalun voi ohittaa? Milloin se vain yltyy, jos sen ohittaa? Miten mielihalu riippuu päivän syömisestä? Tulevatko mielihalut joissakin tietyissä tunnetiloissa tai tilanteissa? Näitä asioita kannattaa pohtia.
12. MILLAISIIN ASIOIHIN TULEE KIINNITTÄÄ HUOMIOTA RUOKAVALINTOJA TEHDESSÄ?
Pitää syödä runsaasti vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja. Kovaa rasvaa kannattaa karsia ja suosia hyvälaatuista rasvaa, kasviöljyjä ja pähkinöitä. Maito- ja lihavalmisteet valitaan vähärasvaisina tai rasvattomina.
Kuidun saannista on pidettävä huolta. Kuitua saa kasviksista, täysjyväviljasta, täysjyväpastasta ja -riisistä.
Kannattaa välttää prosessoituja elintarvikkeita kuten valkoista vehnäjauhoa ja sokeria.
Punainen liha kannattaa korvata kalalla ja broilerilla ja kasviproteiinin lähteillä. Punaista lihaa ei tulisi syödä yli puolta kiloa viikossa, makkarat mukaan lukien. Suolaa suomalaiset syövät liikaa. Tähän pitää kiinnittää huomiota.
13. SYÖKÖ VÄSYNYT IHMINEN ENEMMÄN JA HALLITSEMATTOMASTI?
Kyllä syö. Yksinkertaisesti näin.
14. MITEN VOI TARKKAILLA ENERGIAMÄÄRÄÄNSÄ?
HYÖTYYKÖ RUOKA-PÄIVÄKIRJASTA? TARVITSEEKO AIKUINEN VÄLIPALOJA?
Helpointa on tarkastella, pääseekö nälkä usein turhan kovaksi tai kasaantuuko iltaan mielihaluja. Jos näin käy, jotain on pielessä aiemmassa syömisessä, ja liikasyönti on liki varmaa.
Oman syömisen kirjaaminen paperille ja syömisen peilaaminen itse, tutun tai ammattilaisen kanssa auttaa usein hahmottamaan myös ilmeisiä puutteita. Osa ihmisistä tarvitsee välipaloja – ja naiset miehiä useammin.
Jokaisen pitää opetella se tapa, millä kovat nälät ja mielihalut pysyvät poissa. Jos siihen tarvitsee välipaloja, silloin tarvitsee niitä.
15. MITEN VOISI HILLITÄ NAPOSTELUAAN? MIKÄ ON TERVEELLISTÄ NAPOSTELTAVAA?
Napostelun hallinnan ydinasiat ovat riittävä syöminen, tasainen syöminen, laadukas syöminen ja joustava suhtautuminen syömiseen. Esimerkiksi liian vähän syövä laihduttaja, jolla on lisäksi ateriarytmin ongelmia ja joka suhtautuu syömiseen liian totisesti, on taatusti pulassa napostelun kanssa.
Jos napostelua on liikaa, ei kannata keskittyä siihen, mikä on fiksua naposteltavaa vaan mieluummin pyrkiä ratkaisemaan taustalla olevat ongelmat, jotta liika napostelu poistuu.
16. TEHOAAKO KURINPALAUTUS, VAIKKAPA 1–2 PÄIVÄÄ NIUKEMMALLA RAVINNOLLA HERKUTTELUN JÄLKEEN?
Lähtökohtaisesti kaikki kurinpalautukset ovat osa ongelmaa eivätkä ratkaisu. Syynä on se, että kurinpalautukset, liian vähäisen syömisen päivät, laukaisevat uudet ylilyönnit. Arki meneekin sitten oravanpyörässä: herkuttelu-kevennys-herkuttelu-kevennys. Tasapaino jää löytämättä. Kurinpalautuksen sijasta kannattaa jatkaa herkuttelusta eteenpäin arkisella, hyvällä syömisellä. Kun opettelee asiat oikein, keho tasapainottaa itse varsin hyvin nämä herkuttelun ylilyönnit.
17. SUOMALAISTEN LIHOMISEN ON KERROTTU PYSÄHTYNEEN. POIKKEAMMEKO TÄSSÄ MUISTA LÄNSIMAISTA?
Viitteitä pysähtymisestä oli jo viisi vuotta sitten, joten yllätys tämä ei ole, mutta tietysti hyvä uutinen. Samaa ilmiötä on nähty muissa länsimaissa.
18. AUTTAAKO VEDEN JUONTI NÄLÄN HALLITSEMISEEN? KUINKA PALJON VETTÄ PITÄISI JUODA? AUTTAAKO LISÄVESI LAIHTUMAAN?
Kyllä veden juonti sammuttaa nälkää. Veden tankkaaminen siksi, ettei tulisi syötyä, on jo ongelmallista: nälän kasvattamista myöhemmäksi. Vesi, kivennäisvedet ja maito ovat suositeltavia jano- ja ruokajuomia. Sopiva määrä juotavaa lähtee 1–1,5 litrasta ylöspäin liikuntamäärien mukaan. Vettä kannattaa juoda riittävästi, mutta ei sitä kannata alkaa juoda liikaa sen toivossa, että nälkä pysyisi kurissa.
19. MONI YLI VIISIKYMPPINEN HYVÄKSYY OLEMUKSEENSA PIENEN PYÖREYDEN. MISSÄ KOHTAA ITSENSÄ HYVÄKSYMINEN EI RIITÄ, VAAN PAINOA PITÄISI PUDOTTAA?
Itsensä hyväksyminen on aina hyvä asia. Ei se saisi olla painosta kiinni. Kun painoindeksi 30 ylittyy, terveydelliset syyt alkavat olla varsin hyvä perustelu painon pudottamiseen.
20. ONKO OLEMASSA OPTIMAALISTA RASVANPOLTTOLIIKUNTAA?
Ei. On lukemattomia liikunnan yhdistelmiä saada lisää kulutusta. Yleensä kannattaa tähdätä monipuolisuuteen ja repimisen sijasta pitkäjänteiseen ja maltilliseen kunnon kohottamiseen.
Tyyppivirhe on lähteä heti hakemaan kovaa kulutusta ja ”rasvanpolttoa” liian kovaa. Se vie liikunnasta ilon ja saa kehon ylirasittumaan. Niin se, mikä lyhyellä aikavälillä näyttää hyvältä, onkin pidemmän päälle huonoa.
21. JOS LIIKKUU PALJON, MIKÄ ON LIIKUNNAN OSUUS PAINONHALLINNASSA?
Jos liikkuu todella paljon, liikunnalla on ilman muuta suuri merkitys painonhallinnassa. Mutta suurimman osan ihmisistä on aika vaikeaa päästä todella runsaisiin liikuntamääriin eli yli tuntiin kohtuutehoista liikuntaa päivässä.
Useimmille ihmisille on hyvä tyytyä kohtuullisempiin liikuntamääriin, joissa painovaikutus on pienempi, mutta joista kuitenkin saa terveys- ja hyvinvointivaikutukset.
22. IÄSSÄ 50+ VYÖTÄRÖLLE KERTYY HELPOSTI YLIMÄÄRÄISTÄ. MITEN JA MILLÄ LIIKUNNALLA SEN VOI VÄLTTÄÄ?
Stressinhallinta, uni, hyvä ruokavalio ja liikkuminen, siinä ne keskeiset asiat ovat. Jos painonhallinnassa on vaikeuksia, niin kyllä näissä parannettavaa aina löytyy. Liikunnassa kokonaismäärä ratkaisee, ei mikään laji- tai tehokysymys.
23. MILLAINEN LIIKUNTA ON PARASTA PAINONHALLINTAA?
Lyhyellä aikavälillä painovaikutuksessa ratkaisee liikunnan kokonaisenergiankulutus. Se, monestako kerrasta ja mistä lajeista se tulee, ei näytä keskeiseltä. Yksinkertaisesti: mitä enemmän liikkuu, sen parempi.
Hyvä lähtökohta on aiempaa aktiivisempi elämäntyyli arjessa eli istutaan vähemmän paikallaan. Kun tähän yhdistetään kuntoliikuntaa 2–4 kertaa viikossa, painonhallintaan pyrkivä alkaa olla jo aika hyvillä jäljillä.
Kysymyksiimme vastasivat ravitsemusasiantuntija Patrik Borg ja ravitsemusterapeutti Tarja Martikainen.
Borg on muun muassa kirjoittanut useita kirjoja painonhallinnasta. Hän kuuluu Suomen Lihavuustutkijat -yhdistykseen.
Martikainen työskentelee Kuopion KYS:n kliinisen ravitsemuksen yksikössä lihavuuden hoitokeskuksessa.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.