Teksti Irma Heiskanen-Haarala
Kuvat Fotolia
Oma aika 10/2014
Selkä on kehoa kannatteleva tukirakenne, jota lantio liikuttaa. Rakenne on ollut kovilla siitä asti, kun ihmisen esi-isät nousivat kahdelle jalalle.
Selän ja lantion yhtymäkohta on arkaa aluetta, jonka kudokset väsyvät ja rasittuvat herkästi. Varsinkin alaselkä kipeytyy helposti väärästä kuormituksesta. Myös istuminen ja liikkumattomuus ovat myrkkyä selälle.
Jokainen joutuu joskus taiteilemaan kipeän selän kanssa. Vaikka vaiva olisi aivan vaaraton, kipu voi olla pelottavan kova. Pitkä ajomatka tai kokousrumba ilman taukoja, varomaton nostoliike, koukkiminen kylmässä säässä tai ’tyhjän päälle’ astuminen voi aiheuttaa niin sanotun noidannuolen: lihakset menevät kramppiin, ja pahimmillaan keho vääntyy vähäksi aikaa pakkoasentoon.
Tavallisesti noidannuoli laukeaa muutamassa päivässä, ja selkä rauhoittuu omia aikojaan.
Joskus lihaskramppi ennakoi välilevyn pullistumaa; kudokset rakentavat suojausta välilevylle, ettei se pääsisi pullahtamaan ulos tai repeämään. Yleensä pullistumakin paranee itsestään, tosin hitaammin kuin pelkkä lihaskipu. Puolet välilevyoireista kärsivistä pääsee niistä eroon kuukauden kuluessa.
”Taipumus selän välilevyn pullistumaan kulkee suvuittain. On sukuja, joissa tähän on huomattava taipumus, ja pullistumia tulee nuorehkoillekin miehille ja naisille. Nämä potilaat pystyvät sanomaan heti lähipiiristä kolmesta neljään selkävaivaista”, fysiatri Harri Hämäläinen kertoo.
Hän työskentelee ylilääkärinä Hyksin Fysiatrian poliklinikalla, jonka potilaista 60 prosentilla on jonkinlainen selkävaiva.
Yleensä selkävaiva tulee ja menee. Yhdeksällä kymmenestä kipujakso väistyy ennen pitkää. Akuuttivaiheessa kovaa kipua on hyvä lievittää lääkkeillä, jotta selän kanssa pystyy liikkumaan.
Kivulla on tehtävä
Hämäläinen muistuttaa, että akuutilla kivulla on myös tehtävä: ”Kipu pyrkii suojaamaan, eikä sitä pidä peittää liikaa. Keskushermosto pistää selän lukkoon, ettei ihminen aiheuttaisi itselleen mitään vakavampaa. Kun vaaraa ei olekaan, kipu laukeaa.”
Jos selkäkipu kestää yli kuusi kuukautta, on vaara, että se kroonistuu. Noin 10–15 prosenttia pitkittyneestä selkäkivusta kärsivistä joutuu tilanteeseen, jossa kipua ei saada poistettua. Joskus on vaikea päätellä, mistä selkäoire tulee. Selkävaivojen selvittelyssä iso ongelma on se, mitä röntgen- tai magneettikuvassa nähdään ja miten potilas oireilee. Pahasti oireilevan kuvassa välilevyt voivat olla aivan kirkkaat, ja oireettoman selässä saattaa olla monta välilevyä mustana. Selän kuvantamistutkimuksia ei yleensä tehdäkään, ellei epäillä vakavampaa sairautta.
”Jos on selvä epäily hermojuurta painavasta välilevyn pullistumasta ja mietitään jo kirurgista hoitolinjaa, kuvantamisella nähdään, miltä pullistuma näyttää”, Hämäläinen sanoo.
Kuvien tulkinta on vaikeaa spesialisteillekin: toinen röntgenlääkäri voi nähdä kuvassa välilevyn pullistuman, protruusion, ja toinen repeämän, prolapsin. Jos välilevy on revennyt, sen hapanta sisältöä on turskahtanut sidekudosrenkaan ulkopuolelle, mikä altistaa tulehdusreaktiolle.
Ei ole ihme, että selkä on tosi kipeä, jos lihakset ovat tiukassa solmussa, tulehdustila päällä ja hermo pinteessä. Iskiasvaivassa rasittava hermokipu säteilee jalkaan. Jos iskiashermo on niin pahasti puristuksissa, että jalasta alkaa mennä toimintakyky ja hermokudos uhkaa vaurioitua, se on pakko estää leikkauksella.
Leikkaukseen harkiten
Kovasta selkäkivusta kärsivä toivoo usein, että kirurgi ottaisi selästä ’pahan pois’.
”Välilevyleikkaus ei koskaan paranna – sillä vain estetään pahempaa tapahtumasta. Leikkauksen jälkeen voi tulla uusi pullistuma hyvinkin nopeasti”, Hämäläinen muistuttaa. Hän suhtautuu hyvin varauksellisesti välilevyleikkauksiin. Kun leikattuja ja muulla tavoin hoidettuja potilaita on verrattu viiden vuoden kuluttua hankalasta selkäkipujaksosta, heidän selässään ja oireissaan ei ole minkäänlaisia eroja. Selkävaivaiselle on turhauttavaa, että tehokkaita hoitoja ei ole, ellei selästä löydy selkeä, hoidettavissa oleva tulehdus tai sairaus.
Joskus bakteeri pääsee vereen esimerkiksi hammaslääkärikäynnin jälkeen, hakeutuu selkään ja alkaa tehdä märkäpesäkkeitä luukudokseen, pehmytkudoksiin tai hermokudoksiin. Tällaista tulehdusta hoidetaan pitkällä antibioottikuurilla. Joskus tarvitaan lisäksi leikkaus.
Naisilla rintasyövän ja miehillä eturauhassyövän etäpesäke voi sijoittua selkään. Siksi yli 55-vuotiaille tehdään herkästi kuvantamistutkimus siinä tapauksessa, että vanhan selkävaivan oirekuva on selkeästi muuttunut eikä selkä aikaisempaan tapaan rauhoitu kipujakson jälkeen.
Selässä tuntuva kipu voi tulla muualtakin kuin selästä, esimerkiksi munuaisesta. Joskus harvoin selkäkipu on haimasyövän oire.
Ahdas kanava
Selkäydinkanavan ahtauma eli spinaalistenoosi on ikäihmisten vaiva. Yleensä ahtauma on lanneselässä, ja tyypillisiä oireita ovat kävellessä tuntuva kipu, puutuminen ja pistely. Ahtauma kehittyy hitaasti, ja oireet voi olla aluksi lieviä ja vaihtelevia.
Hermokudos jää pikku hiljaa puristuksiin, kun selkäydinkanava ahtautuu. Kanavaa avarretaan leikkauksella, jos kipu on sietämätöntä tai jos potilas ei pysty vaivan vuoksi liikkumaan. Spinaalistenoosileikkaukset lisääntyvät, koska väestö vanhenee.
Selkänikaman takakaaren höltymiä on noin seitsemällä prosentilla selkävaivaisista. Nikamakaaren rikkoutumiseen, spondylolyysiin, liittyy kulumamuutoksia, ja selkäydinhermo on puristuksissa, kuten spinaalistenoosissakin.
”Ei tiedetä, onko spondylolyysi synnynnäistä vai tuleeko se rasituksen myötä. Siinä nikamapilari ’muljuu’ lantioon nähden, ja tästä aiheutuu hankalia rasituskipuja. Selkä voidaan tavallaan luuduttaa jäykistysleikkauksella. Leikkausten tulos vaihtelee paljon, eikä onnistumista pysty sanoman edes leikkaava ortopedi”, Hämäläinen kertoo.
Moni pärjää muljuvan selän kanssa treenaamalla keskivartalon hallintaa ja välttämällä rasitustekijöitä työssä ja harrastuksissa. On esitetty, että vanheneminen tekee ihmiselle luonnollisen luudutusleikkauksen. ”Osalla potilaista selkä rauhoittuu kulumamuutosten jälkeen, emmekä tiedä miksi”, Hämäläinen kommentoi.
Kumara ryhti kuormittaa rintarankaa ja lisää yläselän kipuja sekä olka-hartiavaivoja.
Kiinnitä huomiota ryhtiin
Vanhetessa ryhti muuttuu kumarammaksi, ellei siihen kiinnitä erityistä huomiota. Samalla rintarangan alue kuormittuu, ja yläselän kivut ja olka-hartiavaivat yleistyvät.
Osteoporoosi voi aiheuttaa kivuliaita selkänikaman murtumia. Entisaikaan tuberkuloosi saattoi hävittää kokonaisen nikaman.
Jos selkävaiva alkaa pitkittyä, työikäisille työterveyshuolto on tärkeä väylä selän hoitoon ja kuntoutuksiin. Työstä pois jääminen usein pahentaa tilannetta, joten työssä kannattaa sinnitellä.
Krooniseen kipuun liittyy myös masentuneisuutta, ja depressiotilassa kipukin tuntuu vaikeammalta.
”Masennuksessa toimivat samat välittäjäaineet, jotka välittävät kipua. Näin kivulle voi herkistyä. Masennus voi aiheuttaa selkäoireita, mutta ei selkäsairautta”, Hämäläinen sanoo.
Välilevyt ovat kuin auton renkaat
Välilevyt ovat pehmustetyynyjä selkänikamien välissä. Niistä 70 prosenttia on vettä, joka on hyvä eriste – joustava ja luja.
Vanhetessa välilevyt rappeutuvat ja niiden vesipitoisuus vähenee. Ne menettävät kimmoisuuttaan kuin käytetyt auton renkaat.
Toisille haurastuneista välilevyistä tulee oireita ja ongelmia, toisille ei.
Magneettikuvassa välilevyn vesipitoisuus näkyy kirkkaana. Kun vesi vähenee, välilevy kuvassa tummenee. Nuoren ihmisen kuvat ovat kirkkaita, vanhemmilla voi olla montakin lytyssä olevaa, mustaa rengasta.
Istuessa välilevyyn kohdistuu kova paine. Välilevy voi vaurioitua myös äkillisestä liikkeestä. Jos paineensietokyky pettää, välilevy pullahtaa ulos tai repeää ja tyhjenee.
Välilevyissä on paljon tulehduksen välittäjäaineita, ja osa selkävaivaisista ilmeisesti reagoi niihin herkästi.
Ranka kaipaa liikettä ja käyttöä
● Huolehdi, että ergonomia on kunnossa työssä ja kotona.
● Kuormita kehoasi monipuolisesti.
● Valitse liikuntaa, joka tuntuu hyvältä ja josta nautit.
● Selälle sopii kävely, sauvakävely, pyöräily, uinti, vesijuoksu, hiihto ja tanssi.
● Vältä harrastuksia ja puuhia, joissa selkä kipeytyy.
● Vältä pitkiä istumisia. Pidä taukoja automatkoilla.
● Valitse hyvät jalkineet ja kimmoisa kävelyalusta.
● Älä seiso polvet lukossa. Niiaile ja keinuttele kevyesti seistessäsi.
● Kehitä voimaa vatsalihaksiin.
● Tee tasapainoharjoituksia.
● Harjoita keskivartalon hallintaa.
Näin hoidat kipeää selkää
● Liiku niin kuin tuntuu hyvältä ja sen verran kuin kipu sallii.
● Ota hankalimpaan vaiheeseen kipulääkettä.
● Kokeile, auttaako kylmätai lämpöhoito.
● Akuuttivaiheen jälkeen manipulaatiohoito voi auttaa. Varmista, että hoidon antaja on koulutettu ja taitava ammattilainen, joka on hyväksytty Valviran terveydenhuollon ammattihenkilöiden rekisteriin: OMT-fysioterapeutti, naprapaatti, osteopaatti tai koulutettu kiropraktikko.
● Hieronta ei ole hyväksi, kun selkä on kipeä, mutta sillä on vaikutusta selkävaivojen ehkäisyssä.
● Fysiatri Harri Hämäläinen on havainnut, että moni sisukas suomalainen tuhoaa selkänsä terveyttä jääräpäisellä ajattelulla, mihin kaikkeen pitää pystyä: ”Jos ongelma on puutarhatyö tai kantaminen tai lumityö, miksi niitä pitäisi tehdä, jos palkintona on hirveä selkäkipu ja työkyvyttömyys?”
● Tee vain sitä, mikä terveellä järjellä ja omassa kropassa tuntuu hyvältä!
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.