Teksti Jaana Kivipelto-Tulkki
Kuvat Fotolia
Oma aika 10/2014
1 Reseptillä tai ilman
Tulehduskipulääkkeet ovat tavallisia apteekista ostettavia särkylääkkeitä. Niitä ovat esimerkiksi aspiriini, ketoprofeeni ja ibuprofeeni, joita myydään eri kauppanimillä. Yli miljoona suomalaista käyttää vuosittain reseptillä saatavia tulehduskipulääkkeitä, mutta kolmannes kaikista käytetyistä tulehduskipulääkkeistä ostetaan apteekista ilman reseptiä. Vuosina 1992–2012 esimerkiksi ibuprofeenin kulutus on noin nelinkertaistunut.
Ilman reseptiä myytävät tulehduskipulääkkeet ovat yhtä tehokkaita kuin reseptillä saatavat. Myös haitat ovat samat, ja siksi niiden käytössä on oltava malttia. Kipulääkkeitä ei pidä napsia jatkuvasti.
2 Varmaa turvarajaa ei ole
Tulehduskipulääkkeitä pitäisi ottaa vain satunnaisesti. Viikkoa kauempaa niitä ei pidä säännöllisesti omin päin käyttää, sillä ehdottoman varmaa ja turvallisen käytön aikarajaa ei ole. Riskiryhmille voi tulla haittoja jo paljon nopeamminkin. Terveet alle 50-vuotiaat voivat satunnaisesti käyttää tulehduskipulääkkeitä ilman suurempaa huolta, mutta ikä, erilaiset sairaudet ja myös muut samanaikaisesti käytetyt lääkkeet, kuten verenohennuslääkkeet ja kortisonitabletit lisäävät haittavaikutusten riskiä.
3 Kivun syy pitää etsiä
Jos esimerkiksi nivelrikosta johtuva kolotus on jokapäiväistä, pitää mennä lääkäriin. Siellä etsitään sopivin lääke ja oikea annostus, mutta punnitaan myös lääkkeen hyödyt ja vaakakupissa toisella puolella painavat haitat. Syy kivun takana jää piiloon, jos sen vaimentaa aina kipulääkkeillä. Esimerkiksi usein toistuva päänsärky voi kieliä kohonneesta verenpaineesta.
Pitkäaikaiseen käyttöön sopivin ja turvallisin lääke on parasetamoli. Se ei ole tulehduskipulääke, sillä siinä ei ole tulehdusta vähentävää ominaisuutta eikä myöskään sen haittavaikutuksia. Pitkäaikaisessa käytössä, tai jos käyttää runsaasti alkoholia, voi parasetamolikin aiheuttaa maksavaurion.
4 Pitkään käyttöön liittyy riskejä
Tulehduskipulääkkeet poistavat nimensä mukaisesti tehokkaasti sekä kipua että tulehdusta. Ne estävät tulehduksen välittäjäaineiden tuotantoa, mutta samalla ne torppaavat osin elimistön omia suojamekanismeja. Tähän liittyvät myös tulehduskipulääkkeiden haitat. Ne voivat aiheuttaa haavaumia mahalaukkuun, ohut- ja paksusuoleen ja pahentaa refluksitautia.
Pitkään tulehduskipulääkkeitä käyttävillä on nelinkertainen riski saada mahahaava. Suomessa menehtyy joka vuosia arviolta 150–200 ihmistä tulehduskipulääkkeiden aiheuttamiin ruoansulatuskanavan vaivoihin. Tulehduskipulääkkeet voivat lisätä etenkin iäkkäillä ihmistä turvotusta sekä sydämen ja munuaisten vajaatoiminnan riskiä. Sydän- ja verisuonitauteja sairastavilla niiden käyttöön liittyy kohonnut riski saada sydäninfarkti.
Astmaatikoilla tulehduskipulääkkeet voivat laukaista hengenahdistuskohtauksen. Särkylääkkeiden tiheästä syömisestä voi saada myös niin sanotun särkylääkepäänsäryn, josta pääsee eroon vain vieroittamalla.
5 Näin vähennät riskejä
Älä käytä lääkkeitä päällekkäin: muista, että flunssalääkkeissä on lähes aina myös tulehduskipulääkettä. Flunssa ei myöskään parane särkylääkkeillä, vaan levolla. Kahden samanlaisen lääkkeen samanaikainen käyttö lisää vain haittoja, ei niiden tehoa. Jos kipu toistuu usein, mene lääkäriin sen syyn selvittämiseksi.
Asiantuntija LT, koulutusylilääkäridosentti, erikoistutkija Arja Helin-Salmivaara Turun yliopistosta. Käypä hoito -suositukset: Tulehduskipulääkkeet, kipulääkkeet – turvallinen käyttö, polvi- ja lonkkanivelrikko. Suomen lääketilasto 2012, lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus fimea ja kela 2012.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.