1. Kiinan muuri ja Pekingin ankka
Maon sanoja mukaillen: ”Et voi sanoa olleesi Kiinassa, ellet ole käynyt Kiinan muurilla ja syönyt Pekingin ankkaa”. Molemmat toteutuivat lukijamatkallamme lokakuussa. Vaikka ankka oli varsin maukasta, kokemuksena Kiinan muuri nousi ykköseksi.
Pekingin saasteista ei ollut tietoakaan, kun saavuimme JuYongiin. Aurinko paistoi siniseltä taivaalta mahtavissa vuoristomaisemissa. Muurille voi tutustua monessa eri paikassa. Ming-dynastian aikana rakennetun JuYongin etuja ovat hyvä sijainti tunnin matkan päässä Pekingistä, muuria ympäröivät muut rakennukset ja hyvin restauroitu muuriosuus.
Kävelimme, jokainen kuntonsa mukaan, muurin yllättävän jyrkkiä portaita ylemmäs ja ylemmäs. Näkymät olivat huikeat ylös vuorille ja alas Guangoun laaksoon. Muuri näyttää mutkittelevan silmänkantamattomiin liki jokaisen kukkulan rinnettä.
Muurin pituudesta ei ole päästy yksimielisyyteen, mutta useimmiten pituudeksi arvioidaan 8800 kilometriä. Keskimäärin muuri on kahdeksan metriä korkea ja kuutisen metriä leveä. Kapeimmilla kohdilla vastaantulijan mahtui ohittamaan juuri ja juuri.
2. Terrakottasotilaat
Puolivahingossa 1970-luvulla löytynyt tuhansien erinäköisten sotilas- ja hevospatsaiden armeijaa ei voi verrata oikein mihinkään. Koko näky ja ajatus kaiken taustalla on nykyihmiselle hyvin absurdi. Sotilaat rakennettiin Kiinan ensimmäisen keisarin Qin Shihuang’n toimesta huolehtimaan keisarin elämänjälkeisistä asioista.
Sotilaita pääsee katsomaan isoihin halleihin, joissa arkeologit edelleen työskentelevät. Kun armeija löydettiin, suurin osa figuureista oli murskautunut puisen katon romahdettua niiden päälle.
Vuosisatojen kuluessa katon päälle oli kertynyt paksu maakerros. Figuurit on siis koottu pala palalta. Maan uumenissa on edelleen tuhansia sotilashahmoja. Terrakotta-armeija sijaitsee lähellä Xianin kaupunkia. Armeija on esillä suurissa hehtaarihalleissa. Jokunen sotilas on myös entisöity vitriineihin, joissa niitä pääsee tutkimaan lähietä
3. Shanghain valot
Shanghai oli matkamme ensimmäinen kaupunki. Matkanjohtajamme Lauri Lehtovirta johdatti meidät, aikaerosta väsyneet matkailijat, sivukujia pitkin sillalle, jossa eteemme avautui kaupungin uskomaton siluetti. Näky oli pysäyttävä: futuristiset pilvenpiirtäjät välkkyivät kaikissa sateenkaaren väreissä.
Huangpu-joen toisella puolella on kaupungin moderni keskus pilvenpiirtäjineen. Toisella rannalla, Bundilla, sijaitsevat historialliset rakennukset. Kävelimme Bundin rantabulevardia ja fiilistelimme Aasian New Yorkiksi kutsun metropolin ainutlaatuista tunnelmaa.
4. Pyöreän pöydän lounaat ja katukeittiö
Lounaat toteuttivat samaa, hyvin toimivaa kaavaa. Asettauduimme pyöreään pöytään, jossa oli pyörivä keskusosa. Eikä aikaakaan, kun eteemme kannettiin höyryäviä kulhoja toinen toisensa perään.
Ruuan perusosaa riisiä tai nuudeleita isoissa kulhoissa ja lukuisia lisukkeita pikkukulhoissa. Aina emme tienneet, mitä söimme, mutta kaikki oli erinomaisen maukasta. Monenlaisia kasviksia, sieniä, tofua, nautaa, kalaa. Maukasta, mutta ei liian tulista. Katuruokakojuista rohkeimmat maistelivat käärmettä, mehiläisiä ja erilaisia hyönteisiä. Katuruokaa oli tarjolla laidasta laitaan. Yksi mieleenpainuvimmista lounaista tarjottiin paikallisessa kodissa, pekingiläisessä perinteisessä hutong-korttelissa. Pikkuriikkisessä keittiössä isä valmisti maukkaan aterian, jonka perheen tytär meille tarjoili.
5. Yöjuna Shanghaista Xianiin
Matkustimme 1700 kilometriä Shanghaista Xianiin yöjunalla. Iltaseitsemältä pakkauduimme viimeistä paikkaa myöten täynnä olevaan junaan. Jokaisella oli oma petinsä neljänhengen pikkuiruisissa hyteissä. Yhteiset wc:t ja pesuhuoneet olivat käytävillä. Oma hyttikaverini oli kuvan kiinalaisrouva tyttäriensä kanssa.
Ilta sujui rattoisasti hyteistä toiseen seurustellessa, viiniä ja pieniä eväitä nauttien. Hyttikäytävällä kulki myyntikärry ja ravintolavaunussa kävimme ihmettelemässä paikallisten ruokia notkuvia pöytiä. Oma shownsa oli konduktöörien lippuruletti. Tuimailmeiset naiset tarkastivat liput, keräsivät ne pois, asettivat ne hienoihin kansioihin ja palauttivat juhlallisesti takaisin seuraavana aamuna. Aamulla pääsimme seuraamaan ohivilistäviä maisemia parin tunnin ajan. Perillä Xianissa olimme yhdeksältä.
6. Mahtava porukka
Tämä kokemus ei vaadi lisäselvitystä. Lukijamme olivat rentoa ja mutkatonta porukkaa. Yhdessä oli helppo ja kiva olla.
7. Kielletty kaupunki
Palatsialue Pekingin keskustassa on mahtipontisuudessaan vertaansa vailla. Keisarin asuntoalueena ja hallintokeskuksen toimineelle alueelle kuljetaan erilaisten porttien läpi kohti keisarin yksityisiä tiloja. Palatseissa on 800 rakennusta ja 9999 huonetta; yhdeksän on uskomusten mukaan täydellinen luku.
Alueella riittää turisteja, niin kiinalaisia kuin länsimaalaisiakin, mutta ehkä paikan koosta johtuen väkimassat häipyvät ja on matkailija pystyy aistimaan menneen maailman tuulahduksen.
8. Kultaisen viikon ruuhkat
Saavuimme Kiinaan päivä sen jälkeen, kun maassa alkoi niin sanottu Golden week, kansallispäivästä lokakuun ensimmäisenä päivänä alkava viikon loma. Kiinan matkailuviranomaiset arvioivat, että yli 750 miljoonaa kiinalaista lähtee matkoilla tällä viikolla. Ja siltä se tosiaan meistäkin tuntui.
Totesimme, että me suomalaiset emme tienneet ruuhkista ennen tätä mitään. Kun kuljimme keskellä kiinalaisten väkimassaa Shanghain autoilta suljetuilla kaduilla, emme voineet kuin ihmetellä. Armeijan vakavailmeiset sotilaat asettuivat rivistöksi suojateiden eteen ja päästivät ihmiset eteenpäin koordinoidusti ja hallitusti. Kaikki sujui kuin tanssi, mutta sooloiluun ei ollut mahdollisuuksia. Sinne piti mennä minne virta vei. Tai siltä meistä ainakin tuntui. Shanghain vanhassa kaupungissa tuntui kuin koko Kiina olisi jalkautunut tutustumaan entisajan kortteleihin ja puutarhoihin. Eivätkä he olleet moksiskaan. Nyt mekin voimme sanoa tietävämme, mikä on ruuhka.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.