Teksti Heidi Hammarsten
Kuvat Fotolia
Oma aika 2/2014
Neljänä päivänä viikossa neuvotteleva virkamies Tapio Hakaste herää kuudelta omakotitalossaan Hämeenlinnassa, kiiruhtaa junalle ja on työpaikallaan maa- ja metsätalousministeriössä Helsingin Kruununhaassa kello 8.00.
Kerran viikossa Hakaste nukkuu pitempään. Jos on kehno sää, hän vie nuorimman poikansa kouluun. Sen jälkeen hän tarttuu paksuun muistioon ja istuu keittiön pöydän ääreen lukemaan sitä. Tai kenties hän asettaa tietokoneensa olohuoneen takan eteen ja alkaa kirjoittaa keskittymistä vaativaa raporttia.
”On minulla työpöytänurkkauskin, mutta pidän etuna sitä, että työn tekopaikka vaihtelee”, sanoo Hakaste.
Hakaste vastaa työssään muun muassa Suomen rajavesiin liittyvistä kalastusasioista, joten hänen tehtäviinsä kuuluu paljon kansainvälistä yhteydenpitoa ja matkustamista Pohjois-Suomeen. Suuri osa työstä tapahtuu joka tapauksessa puhelimitse, sähköpostitse tai videoneuvotteluilla.
”Yritän lajitella tehtäviä niin, että jos on enemmän perehtymistä tai kirjoitusrauhaa vaativa asia, teen sen kotona. Mutta voi käydä niinkin, että aamulla odottaakin jokin kiireellinen asia, ja sitten hoidan sitä kotoa niin kuin hoitaisin työpaikalta”, hän kertoo.
Opettajat yleisin ryhmä
Vuonna 2010 eurooppalainen työolotutkimus nimesi 45 prosenttia suomalaisista e-nomadeiksi. He ovat ”tietoyhteiskunnan paimentolaisia”, jotka tekevät työtään osittain pääasiallisen työpaikkansa ulkopuolella, esimerkiksi kotona, kulkuvälineissä tai asiakkaiden tiloissa, ja hyödyntävät tässä tietotekniikkaa.
Ilmiölle on monta nimeä. Puhutaan etätyöstä, hajautetusta työstä tai paikasta riippumattomasta työstä.
Muihin Euroopan maihin verrattuna suomalaiset ovat edelläkävijöitä, ja tämän uudenlaisen työn määrä on myös kasvanut nopeasti.
Silti uudenlaista työtä tutkiva Satu Ojala Tampereen yliopistosta toppuuttelee, ettei vallankumous ole niin mittava kuin äkkiä näyttää. Paljon puhutut uudet työn muodot eivät korvaa, vaan pikemminkin täydentävät perinteisiä työjärjestelyjä ja normaalia työaikaa.
”Hyvin pieni prosentti ihmisistä tekee työnsä kokonaan työpaikan ulkopuolella. Kotona tehtävästä työstä enemmän kuin puolet on ylityötä. Varsinaista etätyötä tekee arviolta kuudennes suomalaisista palkansaajista. Yleisin kotona työskentelevä ryhmä ovat opettajat.”
Ojalan mukaan mahdollisuudet etätyöhön ja muuhun joustavaan työntekoon vaihtelevat paljon eri tehtävissä ja organisaatioissa.
”Tyypillistä on, että ylempi toimihenkilö tekee etätyötä yhden päivän viikossa tai sattumanvaraisesti. Mutta läheskään kaikki ylemmät toimihenkilöt eivät tee etätöitä, alemmat toimihenkilöt vielä vähemmän ja työntekijät vähiten.”
Työn sisältö sanelee paljon: yhteistyötä on vaikeampi siirtää etänä toimivaksi kuin itsenäistä työskentelyä. Ihan mahdollista on kuitenkin tehdä etänä myös asiakas- tai ryhmätyötä.
Virtuaalitiimi näyttää esimerkkiä
Anne Kotkavalkama lähettää sähköpostiin linkin videoneuvotteluohjelmaan. Pienen säätämisen jälkeen ohjelma toimii, ja Kotkavalkama ilmestyy toimittajan tietokoneen ruudulle. Kotkavalkama istuu kotonaan Riihimäellä kuulokkeet päässä, taustallaan työnantajansa Elisan sermi.
”Minulla on tällainen pikkuinen työhuone, anna kun näytän”, sanoo Kotkavalkama ja pyöräyttää tietokoneen kameraa.
”Kun on sermi, on kivempi olla asiakkaan kanssa.”
Kotkavalkama kuuluu nelihenkiseen aluemyynnin virtuaalitiimiin, joka myy pienille ja keskisuurille yrityksille tuotteita. Sekä myynti että tiimin yhteydenpito tapahtuu vain näiden sähköisten työkalujen avulla.
”Monelle asiakkaalle uusi tekniikka tulee näin tutuksi, vaikka alussa pelottaa.”
Kotkavalkama on ollut nykyisessä tehtävässään muutaman kuukauden. Aiemmin hän teki samalla tekniikalla kotoa yritysmyynnin tuki- ja neuvontatyötä reilun vuoden vuoden ajan.
Kotkavalkaman työnantaja Elisa kuuluu etätyön edelläkävijöihin. Yritys myy tekniikkaa, joka mahdollistaa uudenlaisen, entistä joustavamman työnteon, joten suutarin lapsella pitää
olla kengät.
”Tyypillistä on päivä viikossa tai pari päivää kuukaudessa etätöitä. Tämä on arkijoustavuutta: Jos on vaikka myyntikäynti päivällä, voi jäädä aamuksi kotiin töihin. Tai voi joskus jatkaa mökkiviikonloppua tekemällä etätyöpäivän”, kuvaa Elisan henkilöstöjohtaja Merja Ranta-aho.
Yli puolet elisalaisista tekee etätöitä ainakin joskus ja määrä on edelleen kasvussa. Kasvunvaraa toi tuore päätös, että etätyö on mahdollista myös tuotannon tehtävissä.
”Kun tämä oli uudempaa, työkaverit hymyilivät, että ai jaa, sulla on ’etätyöpäivä’. Nyt tätä tulee harvemmin vastaan, ei myöskään reaktiota ’mitä sä mulle soitat, olen etätöissä’”, sanoo
Ranta-aho.
Yksilöt arvostavat joustoa
Hajautetussa työssä on etunsa ja haittansa niin yksilön, työnantajan kuin koko yhteiskunnan kannalta. Näitä vaikutuksia listanneen tutkija Pasi Pyöriän mukaan yksilöt arvostavat ennen kaikkea joustoa. Hajautettu työ voi tuoda niin parempaa tuottavuutta kuin lisää työtyytyväisyyttä ja motivaatiotakin.
”Jaksamisen kannalta yksi helpompi aamu on tärkeä. Sekin helpottaa, että voi heti kello neljän jälkeen hoitaa omia asioitaan, kun muuten on asuinkaupungissaan vasta puoli kuudelta”, vahvistaa Tapio Hakaste.
Lapsiperheissä etätyö voi olla kullanarvoinen keino pitää arkea hallussa ja säästää työmatkoihin kuluvaa aikaa parempaan käyttöön.
”Perheissä tehdään eniten etätyötä. Mutta työpaineet ja kiire selittävät enemmän tilannetta kuin halu asettaa perheasiat etusijalle”, Satu Ojala huomauttaa.
Elisan Ranta-ahon mukaan on päivänselvää, ettei etätöitä tehdä niin, että samalla hoidetaan lasta. ”Monet kyllä kertovat, että lapsi on sairas, teen etänä töitä. Mutta silloin lapsi on etusijalla eikä työ.”
Kotona voi keskittyä
Hälyisten avokonttorien maailmassa yhä useampi käyttää kotia nimenomaan rauhallisena työympäristönä, jossa voi keskittyä ilman häiriöitä. Näinhän esimerkiksi Hakaste kertoi jakavansa tehtäviään. Myös Elisalla kotiin viedään tyypillisesti haastavia, keskittymistä vaativia suunnittelu- ja lukutöitä.
Toisaalta kun työ tulee kotiin, jo entuudestaan häilyvä raja työn ja vapaa-ajan välillä hämärtyy entisestään. Tutkijat ovat huomanneet, että etätyö pikemminkin pidentää työpäiviä kuin riistää aikaa työnantajalta. Tämä voikin lisätä stressiä eikä vähentää sitä.
”Olen pyrkinyt myös kotona virka-aikaiseen työpäivään. Aloitan kahdeksalta, mutta usein käy niin, ettei päivä vielä neljältä lopu”, myöntää Hakaste.
Keskeinen kysymys etätyössä on luottamus: tekeekö etätyöläinen todella työtä vai lorvehtii kotihommien parissa? Miten hänen työnsä tuloksia mitataan, varsinkin jos kyseessä on muutenkin vaikeasti hahmotettava aivotyö?
”Suunnittelu- tai tietotyö – eihän siitä missään tiedä, mitä ihmisten päässä liikkuu. Kaikissa töissä ei yhden päivän työn tuloksia voi mitata mielekkäästi, ei varsinkaan sillä, onko tietokone auki”, sanoo Elisan Merja Ranta-aho.
Hänen mukaansa taustalla on perusongelma, joka ei oikeastaan liity vain etätyöhön: Tietotyötä ei voi johtaa kuten tehdastyötä. On opittava mittaamaan työn tehokkuutta pitemmän aikavälin tuloksilla.
”Jos kotoa käsin käy puolen tunnin ajattelulenkillä, sellainen pitäisi voida tehdä työpaikaltakin. Kun ihminen voi valita työympäristönsä itse, se osaltaan suuntaa siihen, että opitaan tekemään tietotyötä tehokkaasti ja huoltamaan itseään.”
Vastuuta ja itsensä johtamista
Pasi Pyöriän haittalistalla lukee, että ”itsekurin puute ja ’kodin mukavuudet’ haittaavat työtehtävien suorittamista”. Uudenlaista vastuunottoa ja itsensä johtamista vaaditaan siis myös etätyöläiseltä.
”Kun työ tapahtuu omassa päässäsi, et voi siirtää vastuuta työn etenemisestä muille. Vastaat omasta ajankäytöstäsi itse eikä sitä voi valvomalla valvoa,” sanoo Ranta-aho.
Elisalla on olemassa yleiset etätyön periaatteet. Yksityiskohdista sovitaan esimiehen kanssa: milloin pitää olla yhteistä aikaa, missä vaiheessa etätyön tekemisestä ilmoitetaan.
”Pelisääntöjä ei tehdä poikkeustapauksia varten. Jos joku slarvaa, siihen pitää puuttua erikseen.”
Tapio Hakaste noudattaa työssään maa- ja metsätalousministeriön yleistä etätyökäytäntöä ja on tehnyt asiasta kirjallisen sopimuksen. Häntä hiukan harmittaa, että pari vuotta sitten aiempi käytäntö muuttui.
Enää etätyötä ei saa tehdä liikennevälineissä, kun aiemmin Hakaste työskenteli myös junassa työmatkoillaan tietyn tuntimäärän viikossa.
”Vanhempi käytäntö oli hirveän hyvä tapa rytmittää työpäivää. Voi valita esimerkiksi, että käy juoksevat asiat läpi junamatkan aikana ja oikein tsemppasi, että vielä saan tuon sähköpostin vastattua ja tuon.”
Myös Anne Kotkavalkama noudattaa kotona tarkasti normaaleja työaikoja. Työntekoa valvoo järjestelmä, johon puhelut ja videoneuvottelut rekisteröidään ja raportoidaan.
”Sinne laitat, kun olet tauolla tai ruokatunnilla. Se on aika jämptiä, ja se on hyvä sekä työnantajalle että itselle.”
Etätyö on imagoetu
Työnantajaorganisaatiolle etätyön suosiminen voi tuoda monenlaisia etuja. Rekrytointi helpottuu, kun väkeä voi värvätä vapaammin kaikkialta maasta. Etätyömahdollisuus on myös imagoetu, joka luo dynaamisen ja modernin mielikuvan organisaatiosta.
Kun työntekijä saa lisää vapautta ja vastuuta, luottamus kasvaa ilman valvomistakin. Tähän Elisalla uskotaan.
”Joissakin asioissa joudumme tekemään rajanvetoja, esimerkiksi siinä, millaisia matkoja korvataan osana työntekoa. Mutta yleensä tämä menee mutkattomasti ja perustuu luottamukseen”, Ranta-aho kuvaa.
Työnantajalle etätyö voi olla myös tapa säästää. Kun tilat suunnitellaan alun alkaen niin, että kaikille työntekijöille ei varata omaa työpistettä koko ajaksi, tarvitaan vähemmän neliöitä.
”Kun on vähemmän kiinteitä työpaikkoja, saadaan voimaa tilankäyttöön. Meillä on avokonttorin lisäksi täysin hiljaisia tiloja sekä tiloja yhdessä tekemiseen ja ideointiin, joka tarvitsee aivan omanlaistaan tilaa”, Ranta-aho sanoo.
Pääasiallinen etätyö voi Pyöriän mukaan haitata työntekijän sosiaalisia suhteita, jopa urakehitystä: ”Poissa silmistä, poissa mielestä”. Myös työyhteisön epävirallinen vuorovaikutus voi kärsiä.
Elisan Kotkavalkama tosin on sitä mieltä, että nykyinen työ virtuaalitiimin kanssa on paljon sosiaalisempaa kuin perinteinen myyntityö, jota hän aiemmin teki.
”Tiimillämme on virtuaalihuone, jossa keskustelemme ja käymme asiakkaiden asioita läpi pitkin työpäivää.”
Merja Ranta-aho kommentoi, että työyhteisön sosiaalisten suhteiden tarve vaihtelee yksilön ja tilanteen mukaan.
”Toiset kaipaavat työyhteisöä enemmän kuin toiset. Toki jos esimerkiksi aloittaa uudessa tehtävässä, kannattaa viettää enemmän aikaa toimistolla.”
Vähemmän työmatkoja, vähemmän päästöjä
Yhteiskunnan tasolla etätyö nousee useimmiten esiin ympäristökysymyksen, vähemmän työmatkaliikennettä, vähemmän ruuhkia ja päästöjä.
Tälläkin on kääntöpuolensa, huomauttaa Pyöriän lista. Entä jos kasvukeskusten ulkopuolelle hajautuneet etätyöntekijät lisäävätkin yksityisautoilua julkisten kulkuneuvojen käytön sijasta?
Hakasteelle Hämeenlinna ei ole alkuperäinen kotipaikka, vaan radanvarsisijainti on valittu ”sattumien summana”. Perheen ammattien takia hän on tehnyt pitkiä työmatkoja lähes koko työuransa.
”Kun vaimonikin on biologian alan ihminen, käy helposti niin, ettei löydy töitä samasta kaupungista. Hänellä on myös noin tunnin työmatka.”
Anne Kotkavalkaman uusi tekniikka on kokonaan vapauttanut pitkistä työmatkoista ja myös asiakkaan luokse autoilemisesta.
”Jos tämä työ tehtäisiin perinteisellä tavalla, edellisessä tehtävässäni olisin käynyt Pasilassa ja istunut junassa kolme tuntia päivittäin, mikä on tosi rankkaa. Tai jos kulkisin autolla asiakkaiden luona, en voisi hoitaa oululaisia asiakkaita”, Kotkavalkama sanoo.
”Kyllä minä monta kertaa viime talvenakin ajattelin: ihanaa, minun ei tarvitse ottaa tuota autoa ja lähteä ruuhkaan.”
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.