Teksti Sami Takala
Kuva Pentti Vänskä
”Terveyskeskuksessa säännöllisesti käydessäni olen pyytänyt, että verestäni tarkistetaan PSA-arvo. Toissa vuonna arvo oli noussut, ja sain lähetteen erikoislääkärille.
Lääkäri otti eturauhasesta näytteitä, joista patologi löysi syöpäsoluja. Tämän jälkeen otettiin vielä lisää näytteitä. Niistä selvisi, että tilanne on pahempi kuin lääkäri alun perin arvioi. Mitään oireilua ei ollut, joten syöpä tuli yllättäen.
Totesin diagnoosiin, että paska juttu, joka täytyy hoitaa pois. Vaimoni otti asian hyvin vakavasti. Rauhoittelin häntä, että tämä ei ole sairaus, johon kuolla kupsahdan huomenna.
Lääkäri pyysi päättämään pikaisesti, haluanko leikkaukseen vai sädehoitoon. Päädyin lääkärin suosituksesta leikkaukseen, johon pääsin noin kolmessa viikossa. Leikkauksessa mahan alueelle tehtiin viisi reikää ja eturauhanen poistettiin. Patologin tekemästä analyysistä selvisi, että syöpä oli aggressiivinen ja pahanlaatuinen.
Vuotavien haavojen hoitaminen kesti joitakin viikkoja, enkä pystynyt tekemään sinä aikana töitä. Erektion palaaminen voi lääkäreiden mukaan viedä parikin vuotta, eli luomuerektio ei vielä onnistu.
Syksyllä aloitin sädehoidot, sillä uuden PSA-testin tulokset viittasivat siihen, että syöpäsoluja oli vielä jossain jäljellä. Kävin sädehoidossa joka arkipäivä vajaat kaksi kuukautta. Se aiheutti väsymystä ja jonkin verran vatsavaivoja.
Nyt vain toivon, että homma olisi saatu hallintaan eikä syöpää enää olisi, kun toukokuussa menen tarkastukseen. Lääkärin vastaanotolla sitä aina jännittää, mikä mahtaa olla diagnoosi tällä kertaa.”
Kuinka yleinen?
Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpäsairaus. Sen saa vuosittain noin 5 000 suomalaista. Tauti vaivaa varsinkin varttuneita: sairastuneiden keski-ikä on 70 ikävuoden paikkeilla.
Eturauhassyövän aiheuttajaa ei tarkkaan tiedetä, mutta ainakin mieshormonit vaikuttavat sen syntyyn. Runsas rasvan ja lihan syöminen, lihavuus ja tupakointi suurentavat sairastumisen riskiä. Muutamaan prosenttiin liittyy perinnöllinen alttius.
Mistä tunnistaa?
Eturauhassyöpä kehittyy yleensä hitaasti eikä aiheuta alussa tunnistettavia oireita. Usein eturauhassyöpä löytyy, kun mies hakeutuu lääkäriin eturauhasen liikakasvun takia.
Liikakasvun oireita voivat olla esimerkiksi lisääntynyt virtsaamisen tarve ja heikko virtsasuihku. Laajemmalle levinnyt eturauhassyöpä saattaa aiheuttaa alaselän, lantion tai lonkkien alueen luustokipua, anemiaa ja heikkoutta.
Miten hoidetaan?
Eturauhassyöpää epäiltäessä lääkäri tunnustelee eturauhasta peräsuolen kautta. Lisäksi otetaan virtsanäyte ja selvitetään veren PSA-arvo. PSA eli prostataspesifinen antigeeni on eturauhassolujen tuottama valkuaisaine, jonka viitearvo on 3,3 mg/l yli 50-vuotiailla ja 6,5 mg/l yli 70-vuotiailla. Mitä korkeampi arvo on, sitä suurempi on eturauhassyövän mahdollisuus.
Yksin PSA-arvon perusteella ei kuitenkaan voi antaa syöpädiagnoosia, eikä normaali PSA-arvo sulje täysin pois syövän mahdollisuutta.
Diagnoosin varmistamiseksi lääkäri ottaa kudosnäytteitä ja tekee kuvantamistutkimuksia. Turhan usein tauti löytyy levinneenä. Siksi oireiden seuraaminen on tärkeää.
Hitaasti kasvava eturauhassyöpä ei välttämättä vaikuta miehen elämänlaatuun tai elinikään, eikä se aina vaadi hoitoa. Iäkkäälle ihmiselle hoidosta voi olla enemmän haittaa kuin itse syövästä.
Keski-ikäisen miehen eturauhassyöpä on monesti aggressiivinen ja etenee nopeasti. Se täytyy hoitaa pikaisesti. Pitkälle levinnyt eturauhassyöpä on parantumaton, mutta sitä voi hallita hoidolla.
Paikallisen syövän hoitona on leikkaus, joka sopii hyväkuntoisille. Leikkauksessa poistetaan eturauhanen sekä tarvittaessa rakkularauhaset ja eturauhasen lähettyvillä olevat imusolmukkeet. Levinneen eturauhassyövän hoitona on ensisijaisesti hormonihoito. Se pienentää kasvainta ja ehkäisee etäpesäkkeiden muodostumista.
Syöpäsolujen tuhoamiseen voidaan käyttää myös solunsalpaajia eli sytostaattihoitoa. Lääke annetaan usein suonensisäisesti, jolloin se leviää verenkierron mukana elimistöön.
Eturauhassyövän hoito aiheuttaa erilaisia haittoja, kuten virtsanpidätyskyvyn heikkenemistä, haluttomuutta ja erektio-ongelmia.
Juttuun on haastateltu dosentti, ylilääkäri Liisa Pylkkästä Suomen Syöpäyhdistyksestä ja toiminnanjohtaja Kimmo Järvistä Suomen eturauhassyöpäyhdistyksestä. Muut lähteet: kaikkisyovasta.fi ja Terveyskirjasto Duodecim.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.