Teksti ja kuvat Sanna-Kaisa Hongisto
Polkupyörä olisi paras kulkuväline Gotlannin koluamiseen, mutta harva suomalainen jaksaa kuljettaa omaa pyörää ensin Ruotsin-laivalla Tukholmaan, sieltä Stockholms Södra -asemalta paikallisjunalla Nynäshamniin ja sieltä vielä Destination Gotlandin lautalla Visbyyn.
Niin me olemme tehneet, mutta joka kerta jupisemme siitä, että pelkkään yhdensuuntaiseen matkustamiseen kuluu vuorokausi tai ylikin.
Ilomme oli ylimmillään, kun Tallink Silja ilmoitti viime kesänä aloittavansa suorat risteilyt Helsingistä Visbyyn. Ne jatkuvat tänä kesänä. Tallink Siljalta kuitenkin kerrotaan, ettei risteilyltä voi poiketa. Oman polkupyörän saa mukaan 25 euron lisämaksusta, mutta jos haluaa jäädä saarelle, on ostettava kaksi erillistä risteilyä aterioineen. Mikä pettymys!
Jos ei ole kiintynyt omaan retkipyörään, järkevintä voi siis olla lentää Visbyyn satulalaukkujen kanssa. Kannattaa olla ennalta yhteydessä paikalliseen pyörävuokraamoon, jotta saa varmasti vuokrattua kunnollisen ja oikean kokoisen hybridipyörän.
Aika moni Gotlannin-matkaaja kuitenkin luopuu pyöräilyhaaveista ja jää maleksimaan Visbyn kaupunginmuurien sisäpuolelle. Silloin saa kenties rautaisannoksen keskiaikaromantiikkaa, mutta näkemättä jää saaren ainutlaatuinen ja ihmeellisen vaihteleva luonto: unikkomeret, lammashaat, rantamänniköt, laguunit sekä kallionkielekkeiltä avautuvat huikaisevat merimaisemat.
Keskiaikaisessa kaupungissa historia näkyy kaikkialla. Visby on vuodesta 1995 alkaen kuulunut Unescon maailmanperintökohteisiin.
Näin varustaudut matkaan
1. Ota mukaan pari remmiä, joilla saat kiinnitettyä pyörän julkisissa kulkuvälineissä. Laivoissa ei ole pyörätelineitä, vaan pyörät ajetaan autokannelle seinää vasten ja kiinnitetään rakenteisiin.
2. Hanki pyörääsi tarakka, satulalaukut ja ehkä etukori tai eteen kiinnitettävä karttalaukku. Reppu tai rinkka selässä ei kannata lähteä pyöräilemään.
3. Hanki Gotlannin pyöräilykartta. Siitä näet suositeltavimmat pyöräreitit ja leirintäalueet. Karttoja myy esimerkiksi Akateeminen kirjakauppa.
4. Muista tuulen- ja sateenpitävä vaatetus ja huppu. Gotlannissa tuulee aina. Joskus voi sataa rankasti ja pitkään.
5. Varustaudu tärkeimmillä pyöränkorjausvälineillä, koska korjaamo on vain Visbystä. Slitestä voi kyselemällä löytää pyöränkorjaajan. Hätätapauksessa turvaudu paikallisbusseihin ja pyörävuokraamoihin.
Muista nämä
Kauppoja on ainakin näissä paikoissa: Visby, Klintehamn, Hemse, Burgsvik, Ljugarn, Östergarn, Slite, Lärbro, Fårösund, Fårö, Stenkyrka.
Alkoholijuomia myy Systembolaget, joita on vain Visbyssä, Hemsessä ja Slitessä.
Kesäsesonkina yöpymispaikat samoin kuin lauttaliput kannattaa varata netistä hyvissä ajoin, ellei sitten matkusta teltta tarakalla, seikkaillen.
Budjettimatkailija suosii esimerkiksi STF:n matkustajakoteja, joita on saarella seitsemän. Myös hotelli-, mökki- ja kotimajoitusta löytyy joka lähtöön.
Jos et ole huippukunnossa ja aiot pyöräillä useita päiviä tai viikkoja, sopiva päivämatka on 30–50 kilometriä. Älä ahnehdi. Pidä myös lepopäiviä.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.