Elimistöllä on hämmästyttävä kyky korjata itseään ja tulla toimeen vaatimattomallakin ravinnolla, mutta vain tiettyyn rajaan saakka. Kolmekymppisellä ei ole vielä kovin suuria vaikeuksia, vaikka ruokavalio koostuisi pääasiassa pikaruoasta, mutta siitä eteenpäin elimistön vanheneminen kiihtyy. Silloin ei ole yhdentekevää, millaisia hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja elimistö saa käyttöönsä.
1 VAIHDA HYVIIN HIILAREIHIN
Tiukkaa hiilihydraattien rajoittamista parempi ratkaisu on niin sanottu laatukarppaus. Sen noudattaminen on hyvin yksinkertaista. Hiilihydraattimääriä ei tarvitse laskea grammojen tarkkuudella, mutta valkoista sokeria ja valkoisia jauhoja vältetään.
Käytännössä laatukarppaus tarkoittaa vaaleiden leipien, pullien, kakkujen, keksien, makeisten, valkoisen riisin ja tavallisen pastan siivoamista ruokavaliosta. Niiden sisältämä korkea glykeeminen indeksi nostaa ja laskee verensokerin nopeasti. Siksi ne myös väsyttävät aterian jälkeen, vaikeuttavat nälänhallintaa ja sekoittavat insuliinituotantoa. Ravintoarvoltaan tyhjät hiilihydraatit ovat myös osasyyllisiä moniin elintasosairauksiin ja ylipainon kertymiseen.
Laatukarppauksessa huonot hiilihydraatit vaihdetaan laadukkaisiin. Niistä elimistö saa tarvitsemiaan vitamiineja, hivenaineita ja antioksidantteja sekä tärkeitä kuituja.
Antioksidanttipitoisuus tekee kasviksista erityisen terveellisiä hiilihydraattien lähteitä. Pääosa hiilihydraateista olisikin hyvä saada vihanneksista, juureksista, hedelmistä ja marjoista. Myös täysjyväviljat ovat hyviä hiilihydraattilähteitä kaikissa muodoissaan: leipänä, pastana, puuroina ja leseinä. Myös tumma riisi on hyvä vaihtoehto, ja toisinaan voi lautaselle
ottaa pari perunaakin.
Kiellettyjen asioiden sijaan laatukarppauksessa keskitytään ruokavalion perustan kunnostamiseen. Sen pitäisi sisältää riittävästi kasviksia ja proteiinia sekä hyviä rasvoja. Myös ruokailun oikea rytmi ja annosten sopiva koko ovat tärkeitä. Kun nälkä ei pääse kasvamaan liian suureksi, on ruoan määrää ja laatua helpompi hallita.
Rasvoista ja proteiineista laatukarppaaja valitsee rasvaista kalaa, oliivi- ja rypsiöljyä, riistaa ja muuta vähärasvaista lihaa. Jos mahdollista, kannattaa suosia luomutuotteita, sillä niiden mukana elimistöön ei kerry jäämiä torjunta-aineista.
Huonojen hiilihydraattien karsiminen ja proteiinin riittävän saannin varmistaminen kannattaa. Laatukarppaajan paino pysyy kurissa, lihasmassa kasvaa ja rasvanpoltto helpottuu.
2 OTA AVUKSESI ANTIOKSIDANTIT
Normaalin aineenvaihdunnan tuloksena kehossamme syntyy haitallisia hapen yhdisteitä, joita kutsutaan vapaiksi radikaaleiksi. Vapaita radikaaleja syntyy myös, kun tupakoimme, juomme alkoholia, syömme paistettua ruokaa tai altistumme ilmansaasteille ja stressille. Kun ihminen vanhenee, solujen kyky korjata vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita heikkenee. Siksi saamme riesaksemme erilaisia vaivoja ja sairauksia, ja ihomme alkaa rypistyä.
Terve keho pystyy antioksidanttien avulla torjumaan suurimman osan vapaiden radikaalien haitoista. Siksi antioksidantteihin kannattaa tutustua viimeistään keski-iässä.
Antioksidantteja on erityisen paljon kasviksissa. Mitä värikkäämpiä ne ovat, sitä enemmän niissä on antioksidantteja. Osa vitamiineista toimii samalla myös antioksidantteina, kuten C- ja E-vitamiini sekä A-vitamiinin esiaste beetakaroteeni. Myös seleeni ja ruoan flavonoidit ovat antioksidantteja.
3 LIIKU VAIHDEVUOSIA VASTAAN
On biologinen tosiasia, että aineenvaihdunta hidastuu iän myötä. Myös hormonitoiminnan muutokset vaikuttavat keski-ikäistyvän syömistottumuksiin ja painonhallintaan. Vaihdevuodet saattavat sekoittaa nälänhallintaa entisestään ja ylimääräiset herkuttelut näkyvät nopeasti keskivartalossa.
Aineenvaihdunnan hidastuminen on väistämätöntä, mutta se johtuu pitkälti siitä, että lihasmassa vähenee iän myötä. Aineenvaihdunnan hidastumista voikin jarruttaa pitämällä huolta lihaksista. Se onnistuu, kun saa ruoasta riittävästi proteiinia ja harrastaa monipuolista liikuntaa.
Päivittäisen hyötyliikunnan lisäksi olisi hyvä liikkua kahdesti viikossa. Paitsi aerobista liikuntaa, vaikkapa hölkkää, pyöräilyä ja reipasta kävelyä, keho tarvitsee säännöllistä lihaskuntoliikuntaa lihasmassan ylläpitämiseksi.Viimeistään nyt kannattaakin suunnata kohti kuntosalia tai ottaa kotona käyttöön painot, kuminauhat ja jumppakepit. Vaikka ei olisi ikinä harrastanut lihaskuntoliikuntaa tai nostellut puntteja, kannattaa silti aloittaa, sillä lihasmassan kasvaminen kiihdyttää tehokkaasti jo hidastunutta aineenvaihduntaa.
4 AINA ON OIKEA AIKA ALOITTAA
Moni pitää selkäsärkyä tai epämääräisiä vatsaoireita ensimmäisinä vanhuudenvaivoina, vaikka sopivalla ravinnolla ja riittävällä liikunnalla nekin voisi pitää loitolla. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa kuntoilua tai tehdä ruokavalioremonttia.
Kertarysäyksen sijaan voi aloittaa pienillä teoilla, joista pystyy pitämään kiinni. Jo sillä, että vaihtaa valkoiset viljat täysjyvätuotteisiin ja karsii valkoisen sokerin ruokavaliostaan mahdollisimman vähälle, voi paitsi laihtua, myös pienentää sydän-ja verisuonitauteihin sairastumisen riskiä. Pienikin painonpudotus tuo terveyshyötyjä, kohentaa oloa ja itsetuntoa.
ANNA FERRANTE TEKSTI / MARI LAHTI KUVAT / ASIANTUNTIJANA PTCA® PERSONAL TRAINER, RAVINTOVALMENTAJA MERVI PIHAMAA
ASIANTUNTIJANA JUTUSSA PTCA® PERSONAL TRAINER, RAVINTOVALMENTAJA MERVI PIHAMAA
LÄHTEET: HELI ESKER: HYVÄN MIELEN RAVINTOA. GUMMERUS 2009.
OLLI ILANDER, PATRIK BORG YM.:
LIIKUNTARAVITSEMUS. VK-KUSTANNUS OY 2006.
FREDRIK PAULÚN: KARPPAA VIISAASTI. OTAVA 2012.
Oma Aika 1/2013
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.