Teksti Sami Takala
Tässä kymmenen keinoa ehkäistä kakkostyypin diabetes:
1. Pudota painoa
Lihavuus on merkittävä kakkostyypin diabeteksen aiheuttaja. Helpottava tieto ylipainoisille on se, ettei kakkostyypin diabeteksen ehkäisemiseksi tarvitse päästä omaan ihannepainoonsa eli mahtua normaalin painoindeksin rajoihin vaan jo maltillinen viiden prosentin painon lasku puolittaa diabetesriskin.
Jos siis painaa esimerkiksi sata kiloa, pelkkä viiden kilon karistaminen auttaa. 80 kiloa painavan pitäisi vastaavasti pudottaa neljä kiloa. Kannattaa ajatella positiivisesti: muutaman ylimääräisen kilon pudottaminen on helppo homma, ainakin helpompi kuin kymmenistä kiloista eroon pääseminen – varsinkin, kun laihduttamisella ei ole tulipalokiire.
Diabetesriskissä olevan ihmisen ei nimittäin tarvitse laihtua parissa kuukaudessa, vaan aikaa pudottaa painoa on jopa pari vuotta. Jos ottaa tavoitteekseen viiden kilon karistamisen vuodessa, pitäisi laihtua vajaat puoli kiloa kuukaudessa eli noin 100 grammaa viikossa. Ei kuulosta pahalta, eihän?
2. Lisää liikuntaa
Liikunta on tärkeä lääke. Se auttaa painon pudottamisessa ja tarkkailussa. Lisäksi sen on todettu korjaavan insuliinin vaikutusta elimistössä, mikä on olennaista, jotta veren sokeriarvot pysyvät hyvällä tasolla.
Liikunnaksi käy esimerkiksi reipas kävely sauvoilla tai ilman, uinti, hiihto, pyöräily, hölkkä, pallopelit ja puutarhanhoito, siis periaatteessa mikä tahansa liikuntamuoto, josta itse pitää. Tavallinen arkiliikunta on tärkeämpää kuin aikatauluun tiukasti sidotut harrastukset, kuten jumppatunnit. Esimerkiksi työmatkoihin sisällytetty liikunta on oiva keino saada tuloksia aikaiseksi, koska siihen pystyy sitoutumaan paremmin: työmatka kun täytyy tehdä useamman kerran viikossa, mutta bodypumpiin pitää erikseen raahautua.
Jos työpaikalle ei pysty kävelemään tai pyöräilemään kotoa saakka, voi jäädä pois aiemmalla pysäkillä ja kävellä loppumatkan. Kohtuulliset kauppareissut kannattaa tehdä auton sijasta omin jaloin. Samalla säästää ympäristöä.
Hyötyliikuntaa olisi hyvä harrastaa ainakin puoli tuntia päivässä. Liikuntasuorituksen ei tarvitse tapahtua yhdellä kerralla, vaan sen voi pätkiä pitkin päivää. Liikunnan pitäisi nostaa sykettä ja pieni hiki pintaan.
3. Lihakset kuntoon
Lihaksistoa kehittävä kuntosaliharjoittelu esimerkiksi kevyillä punteilla on tärkeää painon pudottamisen lisäksi. Lihasvoiman kasvattaminen lisää sokeriaineenvaihduntaa eli parantaa insuliinin tehoa, jolloin samalla insuliinin määrällä elimistö saa aikaiseksi alemman verensokerin tason.
Toisin sanoen: lihakset ovat läskiä fiksumpia. Ne tietävät, mitä kohonneelle verensokerille pitää tehdä. Läski ei tiedä. Se vain varastoi ylimääräisen energian.
4. Syö ja nuku säännöllisesti
Riittävän liikkumisen ohella on oleellista syödä säännöllisesti pienempiä annoksia niin, ettei nälkä pääse yllättämään. Virhe on napsia epäterveellisiä välipaloja, kun nälän tunne koittaa. Ja se koittaa, ellei ateriarytmi ole kohdillaan. Silloin tulee helposti myös sorruttua liian isoihin annoskokoihin, kun vihdoin pääsee ruokapöytään.
Säännöllisessä ateriarytmissä auttaa riittävä yöuni. Kun nukkuu kunnolla, stressinsietokyky paranee eikä tule syötyä turhia herkkuja yhtä helposti. Riittävä unen määrä on yksilöllistä. Yhdelle voi riittää kuusi tuntia, toinen tarvitsee yhdeksän tuntia.
Yöunen määrä on kohdallaan, jos pystyy nukkumaan yhtä monta tuntia arkena kuin viikonloppuna. Jos viikonloppuna nukkuu huomattavasti pidempään, arkena ei saa riittävästi lepoa.
Moni diabetesriskissä oleva kärsii tietämättään myös uniapneasta. Se on ylipainon aiheuttama sairaus, jossa tulee yöunen aikaisia hengityskatkoksia.
Hengityskatkokset huonontavat unen laatua ja nostavat verenpainetta ja veren sokeriarvoja. Päänsärky ja väsymys ovat myös yleisiä oireita. Lievään uniapneaan auttaa painon pudotus.
5. Kovat rasvat pehmeiksi
Ylipainoisen pitää yrittää vähentää ruuasta saatavan kokonaisenergian määrää. Se onnistuu kiinnittämällä huomiota siihen, mitä syö. Yksi tapa on vähentää rasvan käyttöä, koska rasvassa on paljon energiaa. Eri rasvoissa kannattaa välttää kovia eläinperäisiä rasvoja ja suosia kohtuullisesti pehmeitä kasvirasvoja. Kasvirasva voi myös itsessään parantaa insuliiniaineenvaihduntaa ja veren rasva-arvoja.6. Enemmän kasviksia, vähemmän lihaa
Tutkimuksen mukaan pähkinöillä ja neitsytoliiviöljyllä täydennetty Välimeren ruokavalio pienentää diabetesriskiä. Kasvis- ja kuitupainotteinen ruokavalio puolestaan auttaa painon hallinnassa ja suolan käytön vähentämisessä.
Lautasesta puolet pitäisi täyttää kasviksilla, neljäsosa hiilihydraateilla ja toinen neljäsosa hyvälaatuisella proteiinilla. Punaista lihaa saisi syödä puoli kiloa viikossa. Se, samoin kuin prosessoitu liha eli makkaravalmisteet, kuitenkin lisäävät riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen. Punaisen lihan voi korvata kalalla, siipikarjalla ja kasviproteiinilla, kuten pavuilla, jotka ovat myös hyvä kuidun lähde.
Kuitupitoisia vaihtoehtoja kannattaa valita myös hiilihydraattilisukkeiksi. Sellaisia ovat esimerkiksi täysjyväpasta ja -riisi. Jos syö perunaa, seurana on hyvä olla juureksia, koska peruna ei ole erityisen kuitupitoinen vihannes.
Vehnäleipä kannattaa korvata ruisleivällä tai muilla täysjyvävalmisteilla ja olla tarkkana, ettei piilota leipäviipaletta paksun voi-, juusto- eikä leikkelekasan alle.
7. Herkuttele harvemmin
Hyviä uutisia: herkuttelu on sallittua, vaikka olisi diabetesriskissä tai sairastaisi jo diabetesta. Juhlahetken täytekakkua saa nauttia hyvällä omallatunnolla, kunhan arjen ruokavalio ja muut elintavat ovat kunnossa. Diabetes ei vielä viikoittaisesta hemmottelusta puhkea tai pahene.
Suklaan, jäätelön ja muun makean tilalle järkeviä arkiherkkuja ovat esimerkiksi marjat ja hedelmät ja niistä tehdyt rahkat, smoothiet ja salaatit. Itse leivotusta pullasta tai pannukakusta ei niin ikään tarvitse kieltäytyä, jos niitä ei vetele joka päivä. Puhdas sokeri ja erityisesti sokeripitoiset juomat olisi sen sijaan hyvä jättää pois ruokavaliosta.
8. Eroon tupakasta
Myös tupakasta pitäisi kieltäytyä. Kakkostyypin diabetes voi jopa nelinkertaistaa valtimotautiriskin, ja tupakointi vain lisää riskiä entisestään. Se tulehduttaa ja tuhoaa valtimoita.
9. Nautintoaineita kohtuullisesti
Eteläeurooppalainen juomakulttuuri lisääntyy Suomessakin: myös täällä viiniä on alettu nauttia illallisella arki-iltoinakin. Pitääkö se nyt lopettaa?
Yhdestä alkoholiannoksesta ei ole osoitettu olevan haittaa diabeteksen ehkäisyssä. Toisaalta paljon viiniä kuluttavissa maissa, kuten Ranskassa, maksasairaudet ovat yleisiä. Alkoholi voi kuitenkin huonontaa veren sokeriarvoja ja siinä on runsaasti energiaa ja turhia kaloreita, joista elimistö ei hyödy mitenkään. Sitä kannattaa vältellä varsinkin alussa, jos pitää pudottaa painoa.
Alkoholia runsaasti käyttävällä jo alkoholiannosten puolittamisella voi olla merkitystä painon tarkkailussa. Naiset saavat suositusten mukaan nauttia enintään yhden alkoholiannoksen päivässä ja miehet kaksi annosta. Yksi annos on esimerkiksi 12 senttilitraa viiniä, mutta vain neljä senttilitraa väkeviä alkoholijuomia.
Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että kohtuullinen kahvin juonti voi vähentää diabetesriskiä.
10. Vähennä istumista
Liika istuminen on haitallista terveydelle. Kaikki istumisen haitat eivät ole vielä tiedossa, koska niitä on alettu tutkia vasta viime vuosina. Se tiedetään, että istuminen voi lisätä riskiä sydän- ja verisuonitautiriskiä sekä kakkostyypin diabetesriskiä.
Työpäivän aikana on hyvä välillä kävellä. Töitä voi tehdä joskus myös seisten. Hissin voi korvata portailla.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.