Kivennäisaineet ovat maaperästä lähtöisin olevia alkuaineita, joita ihminen tarvitsee elintoimintojensa ylläpitoon. Ne jaetaan makro- ja mikrokivennäisaineisiin, tutummin kivennäisaineisiin ja hivenaineisiin. Makrokivennäisaineita on elimistössä enemmän, ja siten niiden tarvekin on mikrokivennäisaineita suurempi: yli sata milligrammaa vuorokaudessa.
”Kivennäisaineita kutsutaan myös suojaravintoaineiksi, sillä ne osallistuvat moniin elintärkeisiin elimistön aineenvaihduntareaktioihin”, laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Toppinen Itä-Suomen yliopistosta kertoo.
Kivennäisaineet säätelevät muun muassa entsyymien toimintaa. Entsyymit nopeuttavat ja tehostavat elimistössä tapahtuvia reaktioita. Ilman niitä esimerkiksi suolistomme kuluttaisi viikkoja yhden aterian sulatteluun.
Kivennäisaineiden joukossa on myös elimistölle tärkeitä rakennusaineita, kuten luuston raaka-aineet kalsium ja fosfori.
KUPARIA, FLUORIA JA KROMIA
”Mikrokivennäisaineet kupari, mangaani, molybdeeni ja fluori ovat välttämättömiä. Hivenaine kromin välttämättömyydestä kiistellään: se yhdistetään makeanhimon hallintaan, vaikka tutkimusnäyttö puuttuu”, Leena Toppinen toteaa.
Mangaania saadaan täysjyväviljasta, pähkinöistä, pavuista ja teestä. Fluoria saamme esimerkiksi kalasta, lihasta ja kananmunasta. Kuparia on täysjyväviljassa, lihassa, kasviksissa, marjoissa ja hedelmissä. Molybdeenin lähteitä ovat pavut, viljavalmisteet, erityisesti alkiot, pähkinät ja maitovalmisteet.
IKÄ EI LISÄÄ TARVETTA
Kivennäisaineiden puute saa aikaan erilaisia oireita, joista tunnetuimmat lienevät raudan puutoksesta aiheutuva anemia ja kalsiumin vähyydestä kielivä luun haurastuminen.
”Puutosoireet vaivaavat tyypillisesti ruoansulatuskanavan sairauksia sairastavia henkilöitä, joilla sairaus estää kivennäis- ja hivenaineiden imeytymisen.
Raudanpuuteanemia saattaa liittyä esimerkiksi hoitamattomaan keliakiaan.”
Ikä ei sellaisenaan lisää puutosoireiden vaaraa, mutta siihen monesti liittyvä yksipuolinen ravinto ja sen niukkuus kyllä.
”Jos ruokavalio pohjautuu lautasmalliin, viljat ovat täysjyvää ja päivittäin syö puoli kiloa kasviksia ja hedelmiä ja käyttää maitotaloustuotteita, perusterveen ihmisen on turha huolestua kivennäisaineiden riittävyydestä. Yksipuolista ruokavaliota voi parantaa kivennäisaineilla täydennetyillä elintarvikkeilla.”
SAIRAUDET VOIVAT VAIKUTTAA
Osa sairauksista ja niiden hoitoon käytetyistä lääkkeistä lisää kivennäisaineiden tarvetta, ja tällöin turvaudutaan purkkilisiin. Omin päin ei lisiä kannata tankata, vaan hoitavan lääkärin ohjeen mukaisesti. Liikasaannillakin on haittansa. Liialliset määrät yhtä kivennäisainetta voivat vaikuttaa toiseen: esimerkiksi runsas kalsium voi vaikeuttaa raudan imeytymistä.
”Terveellä ihmisellä ylimäärät poistuvat virtsan ja ulosteen mukana, mutta munuaissairaalle liialliset määrät voivat aiheuttaa ongelmia”, Leena Toppinen huomauttaa.
KIVENNÄISAINEET = makrokivennäisaineet + mikrokivennäisaineet eli hivenaineet.
MAKROKIVENNÄISAINEET:
kalsium, fosfori, magnesium, natrium, kloridi ja kalium.
MIKROKIVENNÄISAINEET ELI HIVENAINEET:
esimerkiksi rauta, sinkki, seleeni, jodi, kupari, mangaani, molybdeeni, fluori ja kromi.
VIRVE JÄRVINEN TEKSTI / 123RF JA MARI LAHTI KUVAT
Oma Aika 6/2013
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.