Teksti Susanna Lehmuskoski
Kuvat Fabian Björk
"Synnyin pienessä kylässä kaukana Leningradista. Lääkäri-isäni teki väitöskirjaa syövästä ja halusi asua keskellä metsää, jotta saisi työrauhan.
Kun olin yhdeksänkuinen, väitöstyö valmistui. Muutimme Leningradiin. Nevski Prospekt näytti valtavalta ja ihmeelliseltä. Minulla on vahvoja muistikuvia siitä, miten juoksimme balettiin läpi valkoisen kaupungin.
Minulla on aina ollut oma elämäni ja omat menoni. Kun en ollut koulussa, olin matematiikkakerhossa tai vapaa-ajan musiikkikoulussa. Soitin pianoa joka päivä kuusivuotiaasta 16-vuotiaaksi. Kun valmistun maisteriksi, ostan itselleni taas pianon.
Lue myös: ”Vakavasti sairaan puolisoni kuolema oli helpotus”
Kun kotimaa katoaa
Pyrin Leningradin yliopistoon opiskelemaan filosofiaa, mutta en päässyt. Menin töihin. Käänsin tekstejä englannista venäjään. Töissä tapasin suomalaisen miehen. Kun hänen työnsä Neuvostoliitossa päättyi, muutimme Kaakkois-Suomeen 1990, kahden vuoden seurustelun jälkeen. Saimme kaksi lasta.
Jälkeenpäin kuulin, että Suomessa alkoi syvä lama. En tiennyt siitä mitään, sillä keskityin kotiin, lapsiin ja suomen opiskeluun.
Rajan takana perheeni säästöt pankissa nollaantuivat. Olen nähnyt kokonaisen yhteiskunnan romahtavan. Sen jälkeen ei helposti joudu sokkiin minkään vuoksi.
Hyvään kuolemaan, kuuluu, että ihminen elää arvokkaasti viimeiseen hengenvetoon saakka.
Liian vähän rakkautta
Opiskelin hotelli- ja ravintola-alan tutkinnon. Avioeron jälkeen muutin Helsinkiin ja tein keikkatöitä ravintoloissa. Vanhempani kävivät Pietarista hoitamassa lapsia. Elämä oli monta vuotta työvuoroja ja lastenhoitoa.
Lasten ollessa murrosiässä mursin jalkani jäällä ja jouduin lepoon kolmeksi kuukaudeksi. Oli aikaa ajatella. Huomasin, miten rutinoitunutta ja ilotonta elämästäni oli tullut.
Kun paranin, kävelin ystävättäreni kanssa Espanjassa ja Ranskassa kuuluisan Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitin, 750 kilometriä. Sain etäisyyttä elämääni ja aloin kaivata suurta muutosta. Rakkautta ei ollut minussa eikä ympärilläni.
Lue myös: Olympiaurheilija Anni Vuohijoki: "Salilla unohdin veljeni kuoleman"
Keräsin kuolevia kaduilta
Mietin, kuka on hyvä ihminen. Näin päädyin vapaaehtoistöihin Äiti Teresan Kalighat-saattokotiin Intiaan vuodeksi kaksi kertaa. Keräsimme kuolevia kaduilta. Ruokimme, kylvetimme ja valvoimme vuoteiden äärellä. Kenenkään ei tarvinnut kuolla yksin.
Kalkutan kurjuuden äärettömyttä on vaikea käsittää täällä, missä värit ja hajut ovat mietoja. Ihmisellä saattaa olla lepra, hän on kuolemaisillaan ja koska hänet on hylätty kadulle, hän jää auton alle.
Lue myös: Leskeksi jäänyt Kaisa: ”Kiitos tästä matkasta ja kiitos elämästä”
– Kuoleva ihminen haluaa tuntea turvallisuutta ja rakkautta, Elisa Morgan sanoo.
Oikeassa paikassa yliopistossa
Intian jälkeen rahat olivat lopussa eikä minulla ollut kotia Helsingissä. Istutin Savossa metsää. Sitten aloitin teologian opinnot Helsingin avoimessa yliopistossa. Palasin Helsinkiin, kun sain työpaikan Heseva-kodista, jossa hoidin muistisairaita vanhuksia. Sain myös vihdoin ruveta opiskelemaan filosofiaa.
Sielunhoidon kurssien ansiosta päädyin life coach -koulutukseen. Oivalsin, että tehtäväni ei ole olla elämän taidon valmentaja, sillä hyviä on jo paljon. Minusta tulee kuoleman taidon valmentaja. Kuolemisessakin on kysymys elämästä, sen loppuajasta.
Kiinnostuin kuolemasta jo Intiassa, koska länsimaissa se kielletään ja siivotaan näkyvistä. Kuolema on piilotettu ja laitostettu. Kuitenkin kaikkien, uskovien ja uskonnottomien, pitäisi tulla sinuiksi sen kanssa.
Valmiiksi ajateltu kuolema
Viime syksynä kävin yrittäjäkurssin. Kun saan graduni valmiiksi, perustan kuoleman valmennukseen keskittyvän yrityksen.
Haluan auttaa asiakkaitani kohtaamaan kuoleman. Suomessa on paljon kaltaisiani ihmisiä: yksin asuvia, jotka eivät tiedä, mihin heidät haudattaisiin ja millaisin menoin.
Käytännön avun lisäksi kuljen tarvittaessa rinnalla kohti kuoleman hetkeä. Tarjoan keskusteluapua, taideterapiaa ja käytän kaikkea, mitä tiedän ihmisyydestä, ruumiista, sielusta, uskonnoista ja filosofioista.
Kuolemaa pelätään joko siksi, että sen joutuu kohtaamaan yksin tai siksi, että siihen liittyy fyysisen tuskan kammoa. Elämän ja kuoleman välimaasto on pelottava ja hämärä alue, josta on vaikea puhua.
Kuoleva ihminen haluaa tuntea turvallisuutta ja rakkautta. Hyvään kuolemaan on valmistauduttu. Siihen kuuluu, että ihminen elää arvokkaasti ja täysipainoisesti viimeiseen hengenvetoon saakka."
Lue myös:
Satoja kilometrejä juokseva Jarmo: "Ultrajuoksu auttaa surutyössä"
Monta läheistään saattanut Tiina: ”Läheisten on päästettävä irti kuolevista”
Halvaantuneen huippuvoimistelijan vaimo Sanna: ";Valitsin, etten katkeroidu"
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.