Aikaisemmin omaisuuden todisteena olivat selkeät paperiset asiakirjat. Kirjeet kirjoitettiin kirjoituskoneella ja tärkeät asiakirjat arkistoitiin mappeihin.
Nyt miltei jokaisella työikäisellä on käytössään tietokone, jolla teemme työtä, lähetämme viestejä, teemme sopimuksia, talletamme valokuvia tai muita tiedostoja tai olemme Facebookissa ja Twitterissä. Tietokoneiden käyttö jatkuu myös eläkkeellä.
Päivän aikana saattaa jäädä lukuisia sähköisiä jälkiä erilaisiin sähköisiin verkostoihin. Osalla jäljistä ja tiedostoista on rahallista arvoa, osa voi olla muulla tavoin arvokasta.
Miten tällaisen digitaalisen jäämistöomaisuuden kanssa pitäisi menetellä, kun ihminen kuolee? Voinko jo etukäteen varautua siihen, mitä haluan digitaaliselle omaisuudelleni tapahtuvan oman kuolemani jälkeen?
Miten salasanat saa selville?
Pääsäännön mukaan tämä omaisuus periytyy perillisille siinä missä kaikki muukin omaisuus. Ongelma voi tulla siitä, miten digitaaliseen jäämistöön pääsee käsiksi ja mistä siitä saa tiedon.
Viestintävirasto antoi viime maaliskuussa uuden tulkinnan, jonka mukaan teleyrityksillä on oikeus luovuttaa vainajan viestit ja niihin liittyvät tunnistetiedot sekä tietojen hallinnointiin tarvittavat kirjautumistunnukset kuolinpesän osakkaille. Tiedot voidaan luovuttaa samoin perustein kuin ne olisi voitu luovuttaa perittävälle itselleen hänen vielä eläessä.
Laissa teleyrityksille ei kuitenkaan ole asetettu mitään velvollisuutta luovuttaa viestintää koskevia tietoja kuolinpesälle. Tiedonsaanti voi perustua esimerkiksi sopimukseen tai tuomioistuimen päätökseen.
Yksinkertaisinta on, jos henkilö on kertonut tietokoneensa käyttäjätunnukset ja salasanat jollekin toiselle, tallettanut ne tai esimerkiksi salasana-avaimen kassakaappiin tai pankin tallelokeroon.
Nykyisin salasanat tosin vaihtuvat niin usein, että niiden tallettamisesta pankin holviin ei ole juurikaan hyötyä.
Taitavat tietokoneen käyttäjät osaavat tosin ohittaa joitakin käyttäjätunnuksia. Lisäksi esimerkiksi sähköpostijärjestelmän hallinnoija voi viestintäviraston uuden tulkinnan mukaan antaa uudet salasanat sähköpostijärjestelmiin.
Professori Urpo Kankaan Digitaalinen jäämistövarallisuus -kirjan mukaan perillisillä on mahdollisuus saada perittävän kuoleman jälkeen luettavakseen perittävän sähköpostit, jos perittävän käyttämä palvelin on ollut Yahoo, Hotmail tai Microsoft.
Kirjan kirjoittamisen aikaan oli epäselvää, saadaanko sähköposteja muilta ulkomaisilta palveluntarjoajilta.
Työnantaja ei anna kaikkia tietoja
Jos perittävä on käyttänyt työnantajansa tietokonetta ja tiedostoja henkilökohtaisen aineiston tallentamiseen, riippuu työnantajasta, saavatko perilliset henkilökohtaiset viestit ja aineistot itselleen. Työantajalla ei ole velvollisuutta luovuttaa viestejä tai aineistoja.
Työnantaja ei luonnollisesti voi luovuttaa koko perittävän sähköpostilaatikkoa perillisille, koska suuri osa viesteistä koskee luottamuksellisia työnantajan asioita.
Tällöin viestien ja tiedostojen erottelemisessa yksityisiin ja työhön kuuluviin viesteihin ja aineistoihin voi olla iso työ. Jos työnantaja suostuu tähän, se voi vaatia siitä kulukorvausta.
Jos työntekijällä ei ole ollut oikeutta käyttää tietokonetta henkilökohtaisiin asioihin ja hän on kuitenkin niin tehnyt, on epätodennäköisempää, että yksityisiä viestejä lähdettäisiin erottelemaan aineistosta. Jos taas tietokoneen käyttö yksityisiin asioihin on ollut jopa suotavaa, työnantaja voi paremmin suostua erotteluun.
Saako kuolleen viestejä lukea?
Kirjesalaisuus perustuu perustuslain yksityiselämän suojaan: ”Kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton”, sanoo perustuslain 10. pykälä.
Tämä tarkoittaa, että vain kirjeen vastaanottaja saa avata kirjeen ja lukea sen. Vastaava salaisuus koskee usein myös sähköisen viestinnän muotoja.
Suomen perustuslain ihmis- ja perusoikeudet suojaavat Suomessa vain elossa olevaa henkilöä. Näin ollen perusoikeudet eivät rajoita perillisten oikeutta tutustua kuolleen henkilön sähköiseen kirjeenvaihtoon.
Tämä voi tulla monelle viestin lähettäjälle yllätyksenä, sillä viestit saattavat sisältää arkaluonteisiakin asioita. Vastaanottajan kuoltua viesti saattaakin tulla sellaisten ihmisten luettavaksi, joiden tietoon lähettäjä ei viestiä tarkoittanut.
Tekijänoikeus voi suojata viestejä
Viestin lähettäjällä on lähettämäänsä viestiin tekijänoikeus, joka suojaa henkisen luomistyön tulosta. Jos viestissä tai kuvassa niin sanottu teoskynnys ylittyy, viestin vastaanottaja tai vastaanottajan perillinen ei saa julkaista viestiä tai kuvaa julkisesti ilman lähettäjän suostumusta.
Teoskynnys tarkoittaa, että teoksen on oltava riittävän itsenäinen ja omaperäinen saadakseen tekijänoikeudellisen suojan. Tässä ei arvioida teoksen taiteellisuutta, vaan sen omaperäisyyttä. Tämän vuoksi kirjallinen teos ylittää helpommin teoskynnyksen kuin taideteollinen tuote.
Teoksen suoja-aika on 70 vuotta, ja se alkaa vasta lähettäjän kuolinvuotta seuraavan vuodelta alusta lukien.
Tekijänoikeus ei kuitenkaan estä perillisiä tutustumasta aineistoon, vaikka alun perin viesti, kirje tai kuva olisikin lähetetty vain vastaanottajalle itselleen.
Tietysti perittävällä itsellään oli tekijänoikeus lähettämiinsä viesteihin. Näitä viestejä perilliset saavat julkistaa lain mukaan ilman vastaanottajan lupaa, ellei henkilöiden välillä ollut keskinäistä sopimusta salassapidosta.
Perusoikeusnäkökulma suojaa kuitenkin elossa olevaa viestin osapuolta siten, ettei perittävän lähettämää luottamukselliseksi tarkoitettua viestiä elossa olevalle henkilölle saa julkistaa.
Laissa tai oikeuskirjallisuudessa ei ole juurikaan otettu kantaa kirjesalaisuuteen tai yksityiselämän suojaan sen jälkeen, kun henkilö on kuollut.
Sitooko salaisuus perillisiä?
Laissa ei ole säännöstä siitä, että perillisten täytyisi salata asiakirjat, jotka perittävä oli itse velvollinen salaamaan. Tämä on epäkohta, jos tullee jossain vaiheessa oma lainsäännös.
Joissakin tapauksissa asiakirja on voinut olla tuomioistuimen päätöksellä vain sitä koskevien henkilöiden tiedossa. Jos asiakirja sisältyy perittävän jäämistöön, perilliset voivat tutustua siihen. Jos perittävä on itse hävittänyt asiakirjan, perilliset voivat saada sen viranomaiselta vain perustellusta syystä.
Jos velvollisuus pitää viesti salaisena perustuu viestin lähettäjän ja vastaanottajan väliseen sopimukseen, tämä sopimus sitoo myös perillisiä.
Kunniaa ei saa loukata
Jos aineistosta löytyy jotakin vainajan kunniaa halventavaa, saako tällaisia viestejä levittää eteenpäin?
Rikoslain mukaan rangaistavaa ei ole levittää tosia tietoja vainajasta. Jos joku esittää valheellista tietoa tai vihjailuja kuolleesta henkilöstä, tekijä voi syyllistyä kunnianloukkaukseen.
Mitä pitempään on kulunut henkilön kuolemasta, sitä epätodennäköisempää on, että valheellinen tieto tai vihjaus aiheuttaisivat laissa tarkoitettua kärsimystä vainajan erityisen läheisille henkilöille.
Rangaistavuuden edellytyksenä on se, että viestin levittäjä tiesi tiedon valheelliseksi. Säännöstä joudutaan soveltamaan erittäin harvoin.
Digiomaisuuden voi testamentata
Digitaalisesta jäämistöomaisuudesta voi tehdä testamentin samalla tavalla kuin tavallisestakin omaisuudesta. Testamentissa voi määrätä sen, kenelle antaa digitaalisessa muodossa olevan omaisuuden tai eritellä sieltä erikseen eri henkilöille annettavan tiedostot.
Selkeää on myös nimetä testamentissaan jonkun henkilön selvittämään digitaalista jäämistöomaisuuttaan. Jos tietokoneella on aineistoa, jonka ei halua tulla perillisten tietoon, aineistoon pääsyn voi tehdä sähköisin keinoin hyvin vaikeaksi.
Testamenttiin voi myös kirjata määräyksen, että sähköisessä muodossa oleva aineisto täytyy hävittää. Tätä käskyä voi vahvistaa määräämällä tuhoamisen testamenttisaannon ehdoksi.
Tällaisen määräyksen pätevyys on professori Urpo Kankaan mukaan kuitenkin viime kädessä epäselvä. Kaikissa tapauksissa se on kuitenkin vahva ilmaus vainajan tahdosta.
Yritystietoja voi hyödyntää
Jäämistössä voi olla valokuvia, videoita, sähköposteja, tietoja mahdollisia perinnönjakoriitoja varten, sähköisiä sopimuksia tai rahanarvoisia etuuksia, kuten internetissä pelattavien pelifirmojen pelitilejä.
Vainajan sähköposteista voi löytyä arvokasta tietoa esimerkiksi työntekijän työhön liittyvistä bonusjärjestelmistä. Yrittäjän sähköiseen aineistoon on päästävä käsiksi pelkästään yrityksen jatkon turvaamiseksi tai yritystoiminnan suunnitelmalliseksi lopettamiseksi.
ESIMERKKI 1
Kuka perii vainajan nettipokerivoitot?
Kysymys | Kalle oli töissä suomalaisessa yrityksessä. Vapaaajallaan hän harrasti nettipokeria ja käytti sekä työ- että vapaaajallaan työnantajan omistamaa kannettavaa tietokonetta.
Kalle kuoli yllättäen sairaskohtaukseen. Hän ei ollut tehnyt mitään määräystä siitä, kuka sai käsiinsä tietokoneella olevaa aineistoa.
Kenelle tieto ja voittovarat kuuluvat ja mitä omaiset pystyvät tekemään selvittääkseen tietokoneen sisältöä?
Vastaus | Kallen henkilökohtainen sähköinen jäämistöomaisuus kuuluu perintökaaren mukaisille perillisille. Jos pelitilillä oli varoja, perilliset perivät nämä varat lakimääräisten perintöosuuksiensa mukaisesti.
Perillisten tulee ilmoittaa kaikki Kallen omistukset ja mahdolliset pelitilin voittovarat myös perukirjaan.
Jos Kallen työnantaja on hyväksynyt tietokoneen käytön myös henkilökohtaisiin tarpeisiin, sitä suuremmalla todennäköisyydellä tiedot saadaan työnantajan koneelta. Todennäköisesti työnantajalle tulee tässä tapauksessa esittää virkatodistuksella perillisten oikeusasema sekä yhteinen pyyntö tietojen saamiseksi.
Työnantaja voi periä korvauksen henkilökohtaisten tietojen etsimisestä työhön liittyvien viestien ja tiedostojen seasta. Jos työnantaja kieltäytyy luovuttamasta aineistoa, ainoa keino saada aineisto haltuun on kanteen nostaminen työnantajaa vastaan.
Jos työnantaja on sallinut työntekijöiden käyttää työnantajan palvelinta yksityiseen viestintään ja henkilökohtaisten tiedostojen tallentamiseen, perillisillä on hyvät mahdollisuudet voittaa kanne. Jos taas työnantaja on kieltänyt tietokoneen käytön yksityisiin toimiin, perilliset todennäköisesti häviäisivät juttunsa.
Jos työnantajan palvelin sijaitsee Suomessa, suomalainen tuomioistuin on toimivaltainen käsittelemään aineiston luovuttamista koskevan kanteen. Kuolinpesän osakkaat voivat hakea myös turvaamistointa ja vaatia, että aineisto on säilytettävä tallessa niin kauan kunnes pääasia on lainvoimaisesti ratkaistu.
Ulkomainen pelifirma ei saa automaattisesti tietoa Kallen kuolemasta. Jos Kallen sähköpostitiedoista ilmenee pelitilien käyttäjätunnukset, perilliset pystyvät siirtämään varat käyttäjätunnuksia käyttämällä. Jos tämä ei onnistu, perillisten on osoitettava perillisasemansa ja selvitettävä varojen siirto muutakautta.
Monet sähköpostipalvelimet sulkevat sähköpostitilit, ellei niitä käytetä 240 päivään. Tämän vuoksi omaisten on oltava ripeitä tunnuksia selviteltäessä.
ESIMERKKI 2
Miten varmistaa, ettei digiaineistoihin pääse käsiksi?
Kysymys | Mikon tietokoneella on paljon aineistoa, jonka hän haluaa itse säilyttää, mutta ei halua sen joutuvan kenenkään ulkopuolisen haltuun hänen kuoltuaan.Tietokoneella on esimerkiksi viestejä, joiden ilmitulo saattaisi loukata muita ihmisiä ja aiheuttaa riitoja. Hän ei kuitenkaan halua poistaa tietoja itse, koska epäilee tarvitsevansa niitä vielä.
Mitä Mikko voi tehdä etukäteen varmistaakseen sen, että hänen kuoltuaan kukaan ei pääse käsiksi aineistoihin?
Vastaus | Mikko voi tallettaa luottamuksellisiksi katsomansa tiedot sellaiseen paikkaan, josta muiden on vaikea löytää tiedostoja. Tätä varten voi tiedustella apuatietojen turvaamiseen erikoistuneilta henkilöiltä tai yrityksiltä.
Mikolla on mahdollisuus tehdä testamentti esimerkiksi siten, että testamenttisaannon edellytyksenä on tiettyjen aineistojen tuhoaminen. Jos aineistoja ei tuhota, testamentin saa joku muu. Tällaisen testamenttiehdon pätevyys on kuitenkin tulkinnanvarainen, kun testamenttia sovelletaan. Ainakin ehto on vahva mielipide vainajan tahdosta.
ESIMERKKI 3
Saavatko lapset tutkia isävainajan sähköpostit?
Kysymys | Pekalla oli kolme lasta, Antti, Ville ja Meri. Pekan kuoleman jälkeen ilmeni, että hän oli antanut Antille olennaisen lahjan, johon oli pidättänyt elinikäisen käyttöoikeuden. Muut lapset eivät tienneet tästä. Antti kertoi, että kiinteistö oli aikoinaan arvioitu, ja lahjoitusarvo perustui siihen. Arviokirjaa ei kuitenkaan löytynyt mistään. Ville ja Meri halusivat selvittää, löytyykö Pekan tiedostoista tai sähköposteista viitteitä arvosta. Antti ei halunnut selvittää asiaa enempää.
Oliko Villellä ja Merillä mahdollisuus selvittää asiaa?
Vastaus | Oikeus sähköposteihin ja sähköisiin aineistoihin periytyy perillisille eli Villellä ja Merillä on oikeus saada tiedostot haltuunsa.
Jos käyttäjätunnukset löytyvät, Villen ja Merin on helppo tarkistaa Pekan sähköiset tiedostot. Jos käyttäjätunnuksia ei löydy, niitä joudutaan pyytämään ulkopuoliselta sähköpostipalvelun tarjoajalta. Suomalaisilla yrityksillä on oikeus antaa tiedot, mutta ei velvollisuutta. Ulkomaisilta palveluntarjoajilta tietoja saattaa olla vielä vaikeampi saada.
Jos perilliset eivät ole yksimielisiä pyynnöstä, tietoja ei välttämättä saa. Jos perilliset eivät ole yksimielisiä tunnusten saamisesta, Ville ja Meri voivat hakea kuolinpesään pesänselvittäjän, joka voi esittää pyynnön kuolinpesän puolesta.
Tässäkin tapauksessa on epäselvää se, suostuuko ulkomainen sähköpostipalvelin antamaan sähköpostin tunnistetiedot pesänselvittäjälle, koska kyseisessä valtiossaei välttämättä tunneta pesänselvittäjä-käsitettä. Kaikissa tapauksissa selvittämisessä on oltava ripeä, koska monet sähköpostipalvelimet sulkevat osoitteet ja tiedot, joita ei ole käytetty 240 päivään.
ESIMERKKI 4
Voiko ladatun musiikin periä?
Kysymys | Anne oli aktiivinen sähköpostin käyttäjä. Hänellä oli osoite hotmail.com-palvelimella. Perilliset halusivat saada haltuunsa Annen kirjoittamat sähköpostiviestit.
Annella oli myös laaja musiikkivalikoima Apple iTunessa. Käyttäjätunnusta ja salasanaa ei löytynyt.
Mitä perillisten piti tehdä saadakseen viestit itselleen ja saavatko he käyttöönsä Annen keräämän musiikkiaineiston?
Vastaus | Perillisten täytyy lähettää palvelun tarjoajalle Annen kuolintodistus ja englanninkielinen pyyntö lähettää Annen sähköpostit perillisille. Palveluntarjoajalle täytyy osoittaa perillisasemat, minkä voi tätä nykyä osoittaa esimerkiksi maistraatin oikeaksi vahvistamalla perukirjan osakasluettelolla.
Osa perittävän tekemistä sopimuksista estää sen, että perilliset saisivat rajoituksetta käyttöönsä perittävän hallitseman aineiston. Esimerkiksi Apple iTune -sopimuksen nojalla ladatut sovellutukset ovat vain lataajan itsensä käytössä, eikä niitä voi siirtää kolmannelle.
Nämä eivät myöskään periydy perillisille.
Miten Facebook-tili suljetaan?
Oma aika -lehden numerossa 2/2013 käsiteltiin lyhyesti sitä, mitä omainen voi tehdä saadakseen tietoa kuolleen läheisen Facebook-tilistä tai sulkeakseen kuolleen henkilön Facebook-tilin. http://www.omaaikalehti.fi/talous-laki/kun-laheinen-kuolee
ASIANTUNTIJAMME OTK, VARATUOMARI JA ASIANAJAJA ILONA PIIRONEN ON ERIKOISTUNUT PERHE- JA PERINTÖOIKEUTEEN.
Oma aika 1/2014
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.