Artikkeli

Mitä voi tehdä digitaaliselle jäämistölle?

Kun ennen vanhaan vainajalta jäi perinnöksi tontti, talo tai osake, auto ja irtaimisto, nykyisin jäämistössä voi olla niiden lisäksi erilaisia sähköisiä tiedostoja ja rahanarvoisia digitaalisia asiakirjoja. Mitä niille voi tehdä perinnönjaossa?

Ai­kai­sem­min omai­suu­den to­dis­tee­na oli­vat sel­ke­ät pa­pe­ri­set asi­a­kir­jat. Kir­jeet kir­joi­tet­tiin kir­joi­tus­ko­neel­la ja tär­ke­ät asi­a­kir­jat ar­kis­toi­tiin map­pei­hin.

Nyt mil­tei jo­kai­sel­la työ­i­käi­sel­lä on käy­tös­sään tie­to­ko­ne, jol­la teem­me työ­tä, lä­he­täm­me vies­te­jä, teem­me so­pi­muk­sia, tal­le­tam­me va­lo­ku­via tai mui­ta tie­dos­to­ja tai olem­me Fa­ce­boo­kis­sa ja Twit­te­ris­sä. Tie­to­ko­nei­den käyt­tö jat­kuu myös eläk­keel­lä.

Päi­vän ai­ka­na saat­taa jää­dä lu­kui­sia säh­köi­siä jäl­kiä eri­lai­siin säh­köi­siin ver­kos­toi­hin. Osal­la jäl­jis­tä ja tie­dos­tois­ta on ra­hal­lis­ta ar­voa, osa voi ol­la muul­la ta­voin ar­vo­kas­ta.

Mi­ten täl­lai­sen di­gi­taa­li­sen jää­mis­tö­o­mai­suu­den kans­sa pi­täi­si me­ne­tel­lä, kun ih­mi­nen kuo­lee? Voin­ko jo etu­kä­teen va­rau­tua sii­hen, mitä ha­lu­an di­gi­taa­li­sel­le omai­suu­del­le­ni ta­pah­tu­van oman kuo­le­ma­ni jäl­keen?

Mi­ten sa­la­sa­nat saa sel­vil­le?

Pää­sään­nön mu­kaan tämä omai­suus pe­riy­tyy pe­ril­li­sil­le sii­nä mis­sä kaik­ki muu­kin omai­suus. On­gel­ma voi tul­la sii­tä, mi­ten di­gi­taa­li­seen jää­mis­töön pää­see kä­sik­si ja mis­tä sii­tä saa tie­don.

Vies­tin­tä­vi­ras­to an­toi vii­me maa­lis­kuus­sa uu­den tul­kin­nan, jon­ka mu­kaan te­ley­ri­tyk­sil­lä on oi­keus luo­vut­taa vai­na­jan vies­tit ja nii­hin liit­ty­vät tun­nis­te­tie­dot sekä tie­to­jen hal­lin­noin­tiin tar­vit­ta­vat kir­jau­tu­mis­tun­nuk­set kuo­lin­pe­sän osak­kail­le. Tie­dot voi­daan luo­vut­taa sa­moin pe­rus­tein kuin ne oli­si voi­tu luo­vut­taa pe­rit­tä­väl­le it­sel­leen hä­nen vie­lä elä­es­sä.

Lais­sa te­ley­ri­tyk­sil­le ei kui­ten­kaan ole ase­tet­tu mi­tään vel­vol­li­suut­ta luo­vut­taa vies­tin­tää kos­ke­via tie­to­ja kuo­lin­pe­säl­le. Tie­don­saan­ti voi pe­rus­tua esi­mer­kik­si so­pi­muk­seen tai tuo­mi­ois­tui­men pää­tök­seen.

Yk­sin­ker­tai­sin­ta on, jos hen­ki­lö on ker­to­nut tie­to­ko­neen­sa käyt­tä­jä­tun­nuk­set ja sa­la­sa­nat jol­le­kin toi­sel­le, tal­let­ta­nut ne tai esi­mer­kik­si sa­la­sa­na-avai­men kas­sa­kaap­piin tai pan­kin tal­le­lo­ke­roon.

Ny­kyi­sin sa­la­sa­nat to­sin vaih­tu­vat niin usein, et­tä nii­den tal­let­ta­mi­ses­ta pan­kin hol­viin ei ole juu­ri­kaan hyö­tyä.

Tai­ta­vat tie­to­ko­neen käyt­tä­jät osaa­vat to­sin ohit­taa joi­ta­kin käyt­tä­jä­tun­nuk­sia. Li­säk­si esi­mer­kik­si säh­kö­pos­ti­jär­jes­tel­män hal­lin­noi­ja voi vies­tin­tä­vi­ras­ton uu­den tul­kin­nan mu­kaan an­taa uu­det sa­la­sa­nat säh­kö­pos­ti­jär­jes­tel­miin.

Pro­fes­so­ri Ur­po Kan­kaan Di­gi­taa­li­nen jää­mis­tö­va­ral­li­suus -kir­jan mu­kaan pe­ril­li­sil­lä on mah­dol­li­suus saa­da pe­rit­tä­vän kuo­le­man jäl­keen lu­et­ta­vak­seen pe­rit­tä­vän säh­kö­pos­tit, jos pe­rit­tä­vän käyt­tä­mä pal­ve­lin on ol­lut Ya­hoo, Hot­mail tai Mic­ro­soft.

Kir­jan kir­joit­ta­mi­sen ai­kaan oli epä­sel­vää, saa­daan­ko säh­kö­pos­te­ja muil­ta ul­ko­mai­sil­ta pal­ve­lun­tar­jo­a­jil­ta.

Työ­nan­ta­ja ei an­na kaik­kia tie­to­ja

Jos pe­rit­tä­vä on käyt­tä­nyt työ­nan­ta­jan­sa tie­to­ko­net­ta ja tie­dos­to­ja hen­ki­lö­koh­tai­sen ai­neis­ton tal­len­ta­mi­seen, riip­puu työ­nan­ta­jas­ta, saa­vat­ko pe­ril­li­set hen­ki­lö­koh­tai­set vies­tit ja ai­neis­tot it­sel­leen. Työ­an­ta­jal­la ei ole vel­vol­li­suut­ta luo­vut­taa vies­te­jä tai ai­neis­to­ja.

Työ­nan­ta­ja ei luon­nol­li­ses­ti voi luo­vut­taa koko pe­rit­tä­vän säh­kö­pos­ti­laa­tik­koa pe­ril­li­sil­le, kos­ka suu­ri osa vies­teis­tä kos­kee luot­ta­muk­sel­li­sia työ­nan­ta­jan asi­oi­ta.

Täl­löin vies­tien ja tie­dos­to­jen erot­te­le­mi­ses­sa yk­si­tyi­siin ja työ­hön kuu­lu­viin vies­tei­hin ja ai­neis­toi­hin voi ol­la iso työ. Jos työ­nan­ta­ja suos­tuu tä­hän, se voi vaa­tia sii­tä ku­lu­kor­vaus­ta.

Jos työn­te­ki­jäl­lä ei ole ol­lut oi­keut­ta käyt­tää tie­to­ko­net­ta hen­ki­lö­koh­tai­siin asi­oi­hin ja hän on kui­ten­kin niin teh­nyt, on epä­to­den­nä­köi­sem­pää, et­tä yk­si­tyi­siä vies­te­jä läh­det­täi­siin erot­te­le­maan ai­neis­tos­ta. Jos taas tie­to­ko­neen käyt­tö yk­si­tyi­siin asi­oi­hin on ol­lut jopa suo­ta­vaa, työ­nan­ta­ja voi pa­rem­min suos­tua erot­te­luun.

Saa­ko kuol­leen vies­te­jä lu­kea?

Kir­je­sa­lai­suus pe­rus­tuu pe­rus­tus­lain yk­si­tyi­se­lä­män suo­jaan: ”Kir­jeen, pu­he­lun ja muun luot­ta­muk­sel­li­sen vies­tin sa­lai­suus on louk­kaa­ma­ton”, sa­noo pe­rus­tus­lain 10. py­kä­lä.

Tämä tar­koit­taa, et­tä vain kir­jeen vas­taa­not­ta­ja saa ava­ta kir­jeen ja lu­kea sen. Vas­taa­va sa­lai­suus kos­kee usein myös säh­köi­sen vies­tin­nän muo­to­ja.

Suo­men pe­rus­tus­lain ih­mis- ja pe­ru­soi­keu­det suo­jaa­vat Suo­mes­sa vain elos­sa ole­vaa hen­ki­löä. Näin ol­len pe­ru­soi­keu­det ei­vät ra­joi­ta pe­ril­lis­ten oi­keut­ta tu­tus­tua kuol­leen hen­ki­lön säh­köi­seen kir­jeen­vaih­toon.

Tämä voi tul­la mo­nel­le vies­tin lä­het­tä­jäl­le yl­lä­tyk­se­nä, sil­lä vies­tit saat­ta­vat si­säl­tää ar­ka­luon­tei­si­a­kin asi­oi­ta. Vas­taa­not­ta­jan kuol­tua vies­ti saat­taa­kin tul­la sel­lais­ten ih­mis­ten lu­et­ta­vak­si, joi­den tie­toon lä­het­tä­jä ei vies­tiä tar­koit­ta­nut.

Te­ki­jä­noi­keus voi suo­ja­ta vies­te­jä

Vies­tin lä­het­tä­jäl­lä on lä­het­tä­mään­sä vies­tiin te­ki­jä­noi­keus, joka suo­jaa hen­ki­sen luo­mis­työn tu­los­ta. Jos vies­tis­sä tai ku­vas­sa niin sa­not­tu te­os­kyn­nys ylit­tyy, vies­tin vas­taa­not­ta­ja tai vas­taa­not­ta­jan pe­ril­li­nen ei saa jul­kais­ta vies­tiä tai ku­vaa jul­ki­ses­ti il­man lä­het­tä­jän suos­tu­mus­ta.

Te­os­kyn­nys tar­koit­taa, et­tä te­ok­sen on ol­ta­va riit­tä­vän it­se­näi­nen ja oma­pe­räi­nen saa­dak­seen te­ki­jä­noi­keu­del­li­sen suo­jan. Täs­sä ei ar­vi­oi­da te­ok­sen tai­teel­li­suut­ta, vaan sen oma­pe­räi­syyt­tä. Tä­män vuok­si kir­jal­li­nen teos ylit­tää hel­pom­min te­os­kyn­nyk­sen kuin tai­de­te­ol­li­nen tuo­te.

Te­ok­sen suo­ja-ai­ka on 70 vuot­ta, ja se al­kaa vas­ta lä­het­tä­jän kuo­lin­vuot­ta seu­raa­van vuo­del­ta alus­ta lu­kien.

Te­ki­jä­noi­keus ei kui­ten­kaan es­tä pe­ril­li­siä tu­tus­tu­mas­ta ai­neis­toon, vaik­ka alun pe­rin vies­ti, kir­je tai kuva oli­si­kin lä­he­tet­ty vain vas­taa­not­ta­jal­le it­sel­leen.

Tie­tys­ti pe­rit­tä­väl­lä it­sel­lään oli te­ki­jä­noi­keus lä­het­tä­miin­sä vies­tei­hin. Näi­tä vies­te­jä pe­ril­li­set saa­vat jul­kis­taa lain mu­kaan il­man vas­taa­not­ta­jan lu­paa, el­lei hen­ki­löi­den vä­lil­lä ol­lut kes­ki­näis­tä so­pi­mus­ta sa­las­sa­pi­dos­ta.

Pe­ru­soi­keus­nä­kö­kul­ma suo­jaa kui­ten­kin elos­sa ole­vaa vies­tin osa­puol­ta si­ten, et­tei pe­rit­tä­vän lä­het­tä­mää luot­ta­muk­sel­li­sek­si tar­koi­tet­tua vies­tiä elos­sa ole­val­le hen­ki­löl­le saa jul­kis­taa.

Lais­sa tai oi­keus­kir­jal­li­suu­des­sa ei ole juu­ri­kaan otet­tu kan­taa kir­je­sa­lai­suu­teen tai yk­si­tyi­se­lä­män suo­jaan sen jäl­keen, kun hen­ki­lö on kuol­lut.

Si­too­ko sa­lai­suus pe­ril­li­siä?

Lais­sa ei ole sään­nös­tä sii­tä, et­tä pe­ril­lis­ten täy­tyi­si sa­la­ta asi­a­kir­jat, jot­ka pe­rit­tä­vä oli it­se vel­vol­li­nen sa­laa­maan. Tämä on epä­koh­ta, jos tul­lee jos­sain vai­hees­sa oma lain­sään­nös.

Jois­sa­kin ta­pauk­sis­sa asi­a­kir­ja on voi­nut ol­la tuo­mi­ois­tui­men pää­tök­sel­lä vain sitä kos­ke­vien hen­ki­löi­den tie­dos­sa. Jos asi­a­kir­ja si­säl­tyy pe­rit­tä­vän jää­mis­töön, pe­ril­li­set voi­vat tu­tus­tua sii­hen. Jos pe­rit­tä­vä on it­se hä­vit­tä­nyt asi­a­kir­jan, pe­ril­li­set voi­vat saa­da sen vi­ra­no­mai­sel­ta vain pe­rus­tel­lus­ta syys­tä.

Jos vel­vol­li­suus pi­tää vies­ti sa­lai­se­na pe­rus­tuu vies­tin lä­het­tä­jän ja vas­taa­not­ta­jan vä­li­seen so­pi­muk­seen, tämä so­pi­mus si­too myös pe­ril­li­siä.

Kun­ni­aa ei saa lou­ka­ta

Jos ai­neis­tos­ta löy­tyy jo­ta­kin vai­na­jan kun­ni­aa hal­ven­ta­vaa, saa­ko täl­lai­sia vies­te­jä le­vit­tää eteen­päin?

Ri­kos­lain mu­kaan ran­gais­ta­vaa ei ole le­vit­tää to­sia tie­to­ja vai­na­jas­ta. Jos joku esit­tää val­heel­lis­ta tie­toa tai vih­jai­lu­ja kuol­lees­ta hen­ki­lös­tä, te­ki­jä voi syyl­lis­tyä kun­ni­an­louk­kauk­seen.

Mitä pi­tem­pään on ku­lu­nut hen­ki­lön kuo­le­mas­ta, sitä epä­to­den­nä­köi­sem­pää on, et­tä val­heel­li­nen tie­to tai vih­jaus ai­heut­tai­si­vat lais­sa tar­koi­tet­tua kär­si­mys­tä vai­na­jan eri­tyi­sen lä­hei­sil­le hen­ki­löil­le.

Ran­gais­ta­vuu­den edel­ly­tyk­se­nä on se, et­tä vies­tin le­vit­tä­jä tie­si tie­don val­heel­li­sek­si. Sään­nös­tä jou­du­taan so­vel­ta­maan erit­täin har­voin.

Di­gi­o­mai­suu­den voi tes­ta­men­ta­ta

Di­gi­taa­li­ses­ta jää­mis­tö­o­mai­suu­des­ta voi teh­dä tes­ta­men­tin sa­mal­la ta­val­la kuin ta­val­li­ses­ta­kin omai­suu­des­ta. Tes­ta­men­tis­sa voi mää­rä­tä sen, ke­nel­le an­taa di­gi­taa­li­ses­sa muo­dos­sa ole­van omai­suu­den tai eri­tel­lä siel­tä erik­seen eri hen­ki­löil­le an­net­ta­van tie­dos­tot.

Sel­ke­ää on myös ni­me­tä tes­ta­men­tis­saan jon­kun hen­ki­lön sel­vit­tä­mään di­gi­taa­lis­ta jää­mis­tö­o­mai­suut­taan. Jos tie­to­ko­neel­la on ai­neis­toa, jon­ka ei ha­lua tul­la pe­ril­lis­ten tie­toon, ai­neis­toon pää­syn voi teh­dä säh­köi­sin kei­noin hy­vin vai­ke­ak­si.

Tes­ta­ment­tiin voi myös kir­ja­ta mää­räyk­sen, et­tä säh­köi­ses­sä muo­dos­sa ole­va ai­neis­to täy­tyy hä­vit­tää. Tätä käs­kyä voi vah­vis­taa mää­rää­mäl­lä tu­ho­a­mi­sen tes­ta­ment­ti­saan­non eh­dok­si.

Täl­lai­sen mää­räyk­sen pä­te­vyys on pro­fes­so­ri Ur­po Kan­kaan mu­kaan kui­ten­kin vii­me kä­des­sä epä­sel­vä. Kai­kis­sa ta­pauk­sis­sa se on kui­ten­kin vah­va il­maus vai­na­jan tah­dos­ta.

Yri­tys­tie­to­ja voi hyö­dyn­tää

Jää­mis­tös­sä voi ol­la va­lo­ku­via, vi­de­oi­ta, säh­kö­pos­te­ja, tie­to­ja mah­dol­li­sia pe­rin­nön­ja­ko­rii­to­ja var­ten, säh­köi­siä so­pi­muk­sia tai ra­ha­nar­voi­sia etuuk­sia, ku­ten in­ter­ne­tis­sä pe­lat­ta­vien pe­li­fir­mo­jen pe­li­ti­le­jä.

Vai­na­jan säh­kö­pos­teis­ta voi löy­tyä ar­vo­kas­ta tie­toa esi­mer­kik­si työn­te­ki­jän työ­hön liit­ty­vis­tä bo­nus­jär­jes­tel­mis­tä. Yrit­tä­jän säh­köi­seen ai­neis­toon on pääs­tä­vä kä­sik­si pel­käs­tään yri­tyk­sen jat­kon tur­vaa­mi­sek­si tai yri­tys­toi­min­nan suun­ni­tel­mal­li­sek­si lo­pet­ta­mi­sek­si.

ESI­MERK­KI 1

Kuka pe­rii vai­na­jan net­ti­po­ke­ri­voi­tot?

Ky­sy­mys | Kal­le oli töis­sä suo­ma­lai­ses­sa yri­tyk­ses­sä. Va­paa­a­jal­laan hän har­ras­ti net­ti­po­ke­ria ja käyt­ti sekä työ- et­tä va­paa­a­jal­laan työ­nan­ta­jan omis­ta­maa kan­net­ta­vaa tie­to­ko­net­ta.

Kal­le kuo­li yl­lät­tä­en sai­ras­koh­tauk­seen. Hän ei ol­lut teh­nyt mi­tään mää­räys­tä sii­tä, kuka sai kä­siin­sä tie­to­ko­neel­la ole­vaa ai­neis­toa.

Ke­nel­le tie­to ja voit­to­va­rat kuu­lu­vat ja mitä omai­set pys­ty­vät te­ke­mään sel­vit­tääk­seen tie­to­ko­neen si­säl­töä?

Vas­taus | Kal­len hen­ki­lö­koh­tai­nen säh­köi­nen jää­mis­tö­o­mai­suus kuu­luu pe­rin­tö­kaa­ren mu­kai­sil­le pe­ril­li­sil­le. Jos pe­li­ti­lil­lä oli va­ro­ja, pe­ril­li­set pe­ri­vät nämä va­rat la­ki­mää­räis­ten pe­rin­tö­o­suuk­sien­sa mu­kai­ses­ti.

Pe­ril­lis­ten tu­lee il­moit­taa kaik­ki Kal­len omis­tuk­set ja mah­dol­li­set pe­li­ti­lin voit­to­va­rat myös pe­ru­kir­jaan.

Jos Kal­len työ­nan­ta­ja on hy­väk­sy­nyt tie­to­ko­neen käy­tön myös hen­ki­lö­koh­tai­siin tar­pei­siin, sitä suu­rem­mal­la to­den­nä­köi­syy­del­lä tie­dot saa­daan työ­nan­ta­jan ko­neel­ta. To­den­nä­köi­ses­ti työ­nan­ta­jal­le tu­lee täs­sä ta­pauk­ses­sa esit­tää vir­ka­to­dis­tuk­sel­la pe­ril­lis­ten oi­keu­sa­se­ma sekä yh­tei­nen pyyn­tö tie­to­jen saa­mi­sek­si.

Työ­nan­ta­ja voi pe­riä kor­vauk­sen hen­ki­lö­koh­tais­ten tie­to­jen et­si­mi­ses­tä työ­hön liit­ty­vien vies­tien ja tie­dos­to­jen se­as­ta. Jos työ­nan­ta­ja kiel­täy­tyy luo­vut­ta­mas­ta ai­neis­toa, ai­noa kei­no saa­da ai­neis­to hal­tuun on kan­teen nos­ta­mi­nen työ­nan­ta­jaa vas­taan.

Jos työ­nan­ta­ja on sal­li­nut työn­te­ki­jöi­den käyt­tää työ­nan­ta­jan pal­ve­lin­ta yk­si­tyi­seen vies­tin­tään ja hen­ki­lö­koh­tais­ten tie­dos­to­jen tal­len­ta­mi­seen, pe­ril­li­sil­lä on hy­vät mah­dol­li­suu­det voit­taa kan­ne. Jos taas työ­nan­ta­ja on kiel­tä­nyt tie­to­ko­neen käy­tön yk­si­tyi­siin toi­miin, pe­ril­li­set to­den­nä­köi­ses­ti hä­vi­äi­si­vät jut­tun­sa.

Jos työ­nan­ta­jan pal­ve­lin si­jait­see Suo­mes­sa, suo­ma­lai­nen tuo­mi­ois­tuin on toi­mi­val­tai­nen kä­sit­te­le­mään ai­neis­ton luo­vut­ta­mis­ta kos­ke­van kan­teen. Kuo­lin­pe­sän osak­kaat voi­vat ha­kea myös tur­vaa­mis­toin­ta ja vaa­tia, et­tä ai­neis­to on säi­ly­tet­tä­vä tal­les­sa niin kau­an kun­nes pää­a­sia on lain­voi­mai­ses­ti rat­kais­tu.

Ul­ko­mai­nen pe­li­fir­ma ei saa au­to­maat­ti­ses­ti tie­toa Kal­len kuo­le­mas­ta. Jos Kal­len säh­kö­pos­ti­tie­dois­ta il­me­nee pe­li­ti­lien käyt­tä­jä­tun­nuk­set, pe­ril­li­set pys­ty­vät siir­tä­mään va­rat käyt­tä­jä­tun­nuk­sia käyt­tä­mäl­lä. Jos tämä ei on­nis­tu, pe­ril­lis­ten on osoi­tet­ta­va pe­ril­li­sa­se­man­sa ja sel­vi­tet­tä­vä va­ro­jen siir­to muu­ta­kaut­ta.

Mo­net säh­kö­pos­ti­pal­ve­li­met sul­ke­vat säh­kö­pos­ti­ti­lit, el­lei nii­tä käy­te­tä 240 päi­vään. Tä­män vuok­si omais­ten on ol­ta­va ri­pei­tä tun­nuk­sia sel­vi­tel­tä­es­sä.

ESI­MERK­KI 2

Mi­ten var­mis­taa, et­tei di­gi­ai­neis­toi­hin pää­se kä­sik­si?

Ky­sy­mys | Mi­kon tie­to­ko­neel­la on pal­jon ai­neis­toa, jon­ka hän ha­lu­aa it­se säi­lyt­tää, mut­ta ei ha­lua sen jou­tu­van ke­nen­kään ul­ko­puo­li­sen hal­tuun hä­nen kuol­tu­aan.Tie­to­ko­neel­la on esi­mer­kik­si vies­te­jä, joi­den il­mi­tu­lo saat­tai­si lou­ka­ta mui­ta ih­mi­siä ja ai­heut­taa rii­to­ja. Hän ei kui­ten­kaan ha­lua pois­taa tie­to­ja it­se, kos­ka epäi­lee tar­vit­se­van­sa nii­tä vie­lä.

Mitä Mik­ko voi teh­dä etu­kä­teen var­mis­taak­seen sen, et­tä hä­nen kuol­tu­aan ku­kaan ei pää­se kä­sik­si ai­neis­toi­hin?

Vas­taus | Mik­ko voi tal­let­taa luot­ta­muk­sel­li­sik­si kat­so­man­sa tie­dot sel­lai­seen paik­kaan, jos­ta mui­den on vai­kea löy­tää tie­dos­to­ja. Tätä var­ten voi tie­dus­tel­la apu­a­tie­to­jen tur­vaa­mi­seen eri­kois­tu­neil­ta hen­ki­löil­tä tai yri­tyk­sil­tä.

Mi­kol­la on mah­dol­li­suus teh­dä tes­ta­ment­ti esi­mer­kik­si si­ten, et­tä tes­ta­ment­ti­saan­non edel­ly­tyk­se­nä on tiet­ty­jen ai­neis­to­jen tu­ho­a­mi­nen. Jos ai­neis­to­ja ei tu­ho­ta, tes­ta­men­tin saa joku muu. Täl­lai­sen tes­ta­ment­tieh­don pä­te­vyys on kui­ten­kin tul­kin­nan­va­rai­nen, kun tes­ta­ment­tia so­vel­le­taan. Ai­na­kin eh­to on vah­va mie­li­pi­de vai­na­jan tah­dos­ta.

ESI­MERK­KI 3

Saa­vat­ko lap­set tut­kia isä­vai­na­jan säh­kö­pos­tit?

Ky­sy­mys | Pe­kal­la oli kol­me las­ta, Ant­ti, Vil­le ja Meri. Pe­kan kuo­le­man jäl­keen il­me­ni, et­tä hän oli an­ta­nut An­til­le olen­nai­sen lah­jan, jo­hon oli pi­dät­tä­nyt eli­ni­käi­sen käyt­tö­oi­keu­den. Muut lap­set ei­vät tien­neet täs­tä. Ant­ti ker­toi, et­tä kiin­teis­tö oli ai­koi­naan ar­vi­oi­tu, ja lah­joi­tu­sar­vo pe­rus­tui sii­hen. Ar­vi­o­kir­jaa ei kui­ten­kaan löy­ty­nyt mis­tään. Vil­le ja Meri ha­lu­si­vat sel­vit­tää, löy­tyy­kö Pe­kan tie­dos­tois­ta tai säh­kö­pos­teis­ta viit­tei­tä ar­vos­ta. Ant­ti ei ha­lun­nut sel­vit­tää asi­aa enem­pää.

Oli­ko Vil­lel­lä ja Me­ril­lä mah­dol­li­suus sel­vit­tää asi­aa?

Vas­taus | Oi­keus säh­kö­pos­tei­hin ja säh­köi­siin ai­neis­toi­hin pe­riy­tyy pe­ril­li­sil­le eli Vil­lel­lä ja Me­ril­lä on oi­keus saa­da tie­dos­tot hal­tuun­sa.

Jos käyt­tä­jä­tun­nuk­set löy­ty­vät, Vil­len ja Me­rin on help­po tar­kis­taa Pe­kan säh­köi­set tie­dos­tot. Jos käyt­tä­jä­tun­nuk­sia ei löy­dy, nii­tä jou­du­taan pyy­tä­mään ul­ko­puo­li­sel­ta säh­kö­pos­ti­pal­ve­lun tar­jo­a­jal­ta. Suo­ma­lai­sil­la yri­tyk­sil­lä on oi­keus an­taa tie­dot, mut­ta ei vel­vol­li­suut­ta. Ul­ko­mai­sil­ta pal­ve­lun­tar­jo­a­jil­ta tie­to­ja saat­taa ol­la vie­lä vai­ke­am­pi saa­da.

Jos pe­ril­li­set ei­vät ole yk­si­mie­li­siä pyyn­nös­tä, tie­to­ja ei vält­tä­mät­tä saa. Jos pe­ril­li­set ei­vät ole yk­si­mie­li­siä tun­nus­ten saa­mi­ses­ta, Vil­le ja Meri voi­vat ha­kea kuo­lin­pe­sään pe­sän­sel­vit­tä­jän, joka voi esit­tää pyyn­nön kuo­lin­pe­sän puo­les­ta.

Täs­sä­kin ta­pauk­ses­sa on epä­sel­vää se, suos­tuu­ko ul­ko­mai­nen säh­kö­pos­ti­pal­ve­lin an­ta­maan säh­kö­pos­tin tun­nis­te­tie­dot pe­sän­sel­vit­tä­jäl­le, kos­ka ky­sei­ses­sä val­ti­os­sa­ei vält­tä­mät­tä tun­ne­ta pe­sän­sel­vit­tä­jä-kä­si­tet­tä. Kai­kis­sa ta­pauk­sis­sa sel­vit­tä­mi­ses­sä on ol­ta­va ri­peä, kos­ka mo­net säh­kö­pos­ti­pal­ve­li­met sul­ke­vat osoit­teet ja tie­dot, joi­ta ei ole käy­tet­ty 240 päi­vään.

ESI­MERK­KI 4

Voi­ko la­da­tun mu­sii­kin pe­riä?

Ky­sy­mys | An­ne oli ak­tii­vi­nen säh­kö­pos­tin käyt­tä­jä. Hä­nel­lä oli osoi­te hot­mail.com-pal­ve­li­mel­la. Pe­ril­li­set ha­lu­si­vat saa­da hal­tuun­sa An­nen kir­joit­ta­mat säh­kö­pos­ti­vies­tit.

An­nel­la oli myös laa­ja mu­siik­ki­va­li­koi­ma Ap­p­le iTu­nes­sa. Käyt­tä­jä­tun­nus­ta ja sa­la­sa­naa ei löy­ty­nyt.

Mitä pe­ril­lis­ten piti teh­dä saa­dak­seen vies­tit it­sel­leen ja saa­vat­ko he käyt­töön­sä An­nen ke­rää­män mu­siik­ki­ai­neis­ton?

Vas­taus | Pe­ril­lis­ten täy­tyy lä­het­tää pal­ve­lun tar­jo­a­jal­le An­nen kuo­lin­to­dis­tus ja eng­lan­nin­kie­li­nen pyyn­tö lä­het­tää An­nen säh­kö­pos­tit pe­ril­li­sil­le. Pal­ve­lun­tar­jo­a­jal­le täy­tyy osoit­taa pe­ril­li­sa­se­mat, min­kä voi tätä ny­kyä osoit­taa esi­mer­kik­si maist­raa­tin oi­ke­ak­si vah­vis­ta­mal­la pe­ru­kir­jan osa­kas­lu­et­te­lol­la.

Osa pe­rit­tä­vän te­ke­mis­tä so­pi­muk­sis­ta es­tää sen, et­tä pe­ril­li­set sai­si­vat ra­joi­tuk­set­ta käyt­töön­sä pe­rit­tä­vän hal­lit­se­man ai­neis­ton. Esi­mer­kik­si Ap­p­le iTu­ne -so­pi­muk­sen no­jal­la la­da­tut so­vel­lu­tuk­set ovat vain la­taa­jan it­sen­sä käy­tös­sä, ei­kä nii­tä voi siir­tää kol­man­nel­le.

Nämä ei­vät myös­kään pe­riy­dy pe­ril­li­sil­le.

Mi­ten Fa­ce­book-tili sul­je­taan?

Oma ai­ka -leh­den nu­me­ros­sa 2/2013 kä­si­tel­tiin ly­hy­es­ti sitä, mitä omai­nen voi teh­dä saa­dak­seen tie­toa kuol­leen lä­hei­sen Fa­ce­book-ti­lis­tä tai sul­ke­ak­seen kuol­leen hen­ki­lön Fa­ce­book-ti­lin. http://www.omaa­i­ka­leh­ti.fi/ta­lous-laki/kun-la­hei­nen-kuo­lee 

ASI­AN­TUN­TI­JAM­ME OTK, VA­RA­TUO­MA­RI JA ASI­A­NA­JA­JA ILO­NA PII­RO­NEN ON ERI­KOIS­TU­NUT PER­HE- JA PE­RIN­TÖ­OI­KEU­TEEN.

Oma ai­ka 1/2014

Lue Myös