Artikkeli

Saaristomeren ihanimmat kohteet

Ihastu Högsåraan, Aspöhön ja Jurmoon. Saaristomeren ihanuudesta pääset nauttimaan yhteysaluksilla ja lossikyydillä.

Hög­så­ra on ol­lut mer­kit­ty­nä kart­toi­him­me jo vuo­si­sa­to­jen ajan. Vii­kin­kien pur­jeh­dus­rei­tit kul­ki­vat saa­ren ohit­se, ja 1500-lu­vul­la sen asuk­kaat luot­sa­si­vat Ruot­sin ku­nin­kai­den lai­vas­to­ja ka­rien ohi. Kes­kei­sen si­jain­tin­sa an­si­os­ta Hög­så­ra on­kin ol­lut kaut­ta his­to­ri­an mer­kit­tä­vä luot­si­saa­ri. Saa­rel­le muo­dos­tui luot­si­su­ku­ja, kun isät opet­ti­vat po­jil­leen luot­saa­mi­sen ja­lon tai­don.

Hög­så­raan on help­po tu­tus­tua, vaik­ka ei omis­tai­si ve­net­tä, sil­lä saa­reen kul­kee los­si usei­ta ker­to­ja päi­väs­sä. Los­si­mat­ka Dragsf­jär­dis­tä kes­tää vain vii­ti­sen­tois­ta mi­nuut­tia. Jos vie­rai­li­ja on au­tol­la liik­keel­lä, niin au­to kan­nat­taa jät­tää saa­ren sa­ta­maan ja jat­kaa saa­ri­kier­ros­ta kä­vel­len. Saa­rel­la on help­po liik­kua myös pol­ku­pyö­räl­lä, jon­ka voi ot­taa laut­taan mu­kaan.

Lapset rakastavat matkailua saaristomerellä. Aspön satama on suosittu pysähdyspaikka veneilijöille.

Lapset rakastavat matkailua saaristomerellä. Aspön satama on suosittu pysähdyspaikka veneilijöille.

Hög­så­ran tun­nel­ma on ihas­tut­ta­va. Ta­lot ja pi­hat ovat hy­vin hoi­det­tu­ja. Ka­pe­at hiek­ka­tiet mut­kit­te­le­vat ta­lo­jen ja kuk­ka­niit­ty­jen vä­lis­sä.

Hög­så­ran yl­peys on kui­ten­kin Far­mors Café, jota vie­rai­li­jan ei kan­na­ta ohit­taa. Mo­net tu­le­vat saa­rel­le ai­na uu­del­leen vain sen ta­kia.

Far­mors Café on pe­rus­tet­tu van­han luot­si­ti­lan pi­ha­pii­riin pa­ri­kym­men­tä vuot­ta sit­ten. Kah­vi­la on myös ve­nei­li­jöi­den suo­si­os­sa, sil­lä sin­ne on noin kym­me­nen mi­nuu­tin kä­ve­ly­mat­ka saa­ren mo­lem­mis­ta vie­ras­ve­ne­sa­ta­mis­ta.

Kun as­tuu kah­vi­laan, tun­tuu sil­tä kuin tu­li­si ko­tiin. Il­ma­pii­ri on läm­min ja ko­di­no­mai­nen. Far­mors Cafén pe­rus­ta­ja, Yl­va En­berg, on mes­ta­ri­kok­ki. Moni ve­nei­li­jä kut­suu­kin paik­kaa ve­nei­li­jän pa­ra­tii­sik­si, ei­kä ih­me. Ruo­ka­lis­ta on hie­nos­tu­nut, mut­ta sa­mal­la kons­tai­le­ma­ton.  Yl­van ka­kut su­la­vat suus­sa, ja ne on usein ko­ris­tel­tu puu­tar­has­ta ke­rä­tyil­lä kas­veil­la ja kuk­ka­sil­la.

Kan­nat­taa tu­tus­tua myös kah­vi­lan idyl­li­seen pi­ha­pii­riin ja puu­tar­haan. Puu­tar­has­ta ke­rä­tään kas­vik­set ja yr­tit kah­vi­lan keit­ti­öön. Lap­set ilah­tu­vat pi­ha­pii­rin koi­ris­ta, kis­sois­ta, ka­neis­ta ja lam­pais­ta.

Li­sä­tie­toa: hog­sa­ra.eu

far­mors­ca­fe.fi, +358 (0)2 4665711

As­pön saa­rel­la soi pe­li­man­ni­mu­siik­ki

As­pö si­jait­see Saa­ris­to­me­rel­lä Jur­mon poh­jois­puo­lel­la. Saa­ren hoh­ta­van val­koi­nen kirk­ko nä­kyy kau­as me­rel­le saak­ka. Se on hyvä maa­merk­ki ve­nei­li­jöil­le, jot­ka saa­pu­vat As­pön sa­ta­maan vuo­si toi­sen­sa jäl­keen. Kirk­ko si­jait­see saa­ren kor­keim­mal­la koh­dal­la ai­van sa­ta­man lai­tu­rin lä­hei­syy­des­sä.

En­ti­nen kirk­ko si­jait­si sa­mal­la pai­kal­la, mut­ta me­ri­tuu­li pu­hal­si pui­sen kir­kon pois pai­koil­taan 1940-lu­vul­la. Kirk­ko ja sen ik­ku­nat tu­hou­tui­vat ko­vas­sa myrs­kys­sä kor­jaus­kel­vot­to­mik­si. Saa­ren asuk­kaat eli­vät pa­ri­kym­men­tä vuot­ta il­man kirk­koa, kun­nes sai­vat ti­lal­le kes­tä­väm­män, tii­lis­tä ra­ken­ne­tun kir­kon.

Ny­kyi­sen ra­ken­nuk­sen tun­nel­ma on eri­tyi­nen. Si­säl­lä on hy­vin va­loi­saa, ja lä­heis­tä mer­ta voi ihas­tel­la lä­hes jo­kai­ses­ta ik­ku­nas­ta, kun is­tuu pen­keil­lä. En­si al­kuun uut­ta rai­kas­ta ja va­loi­saa kirk­koa pi­det­tiin tyy­lil­li­ses­ti hie­man so­pi­mat­to­ma­na saa­ris­toon. Nyt saa­re­lai­set ovat tot­tu­neet sii­hen ja se on saa­nut an­sait­se­man­sa ar­vos­tuk­sen.

As­pön saa­reen pää­see näp­pä­räs­ti vie­rai­le­maan Saa­ris­to­me­ren yh­tey­sa­luk­sen kyy­dis­sä. M/S Ei­vor lii­ken­nöi reit­ti­ään lä­hes päi­vit­täin. Alus tuo saa­rel­le pos­tia, ruo­kaa ja kyy­dit­see ke­sä­a­suk­kai­ta. Mo­net saa­ren va­ki­a­suk­kaat­kin kul­ke­vat yh­tey­sa­luk­sel­la man­te­reel­le.

Aspön koululaiset kulkevat parin tunnin koulumatkan Utöhön yhteysaluksen kyydissä. Yhteysalus soittaa sumutorvea aina saapuessaan ja lähtiessään satamasta.

Aspön koululaiset kulkevat parin tunnin koulumatkan Utöhön yhteysaluksen kyydissä. Yhteysalus soittaa sumutorvea aina saapuessaan ja lähtiessään satamasta.

As­pön sa­ta­ma on hy­vin suo­jai­sa, sil­lä sii­hen osuu ai­no­as­taan itä­tuu­li. Sik­si se on­kin suo­sit­tu le­väh­dys­paik­ka ve­nei­li­jöil­le.

Saa­res­sa asu­va ka­las­ta­ja Tore Jo­hans­son toi­mii As­pön tak­si­ve­nei­li­jä­nä, jo­ten saa­rel­ta pää­see liik­ku­maan myös hä­nen ve­ne­kyy­dil­lään. Tore pi­tää vai­moi­neen saa­rel­la pien­tä kah­vi­tu­paa, ja heil­tä voi ka­la­on­nen osu­es­sa koh­dal­le os­taa myös sa­vus­tet­tua ka­laa. Kah­vi­tu­vas­sa myy­dään myös vi­han­nek­sia, pe­ru­naa, lei­pää ja sii­ka­keit­toa, ai­na­kin se­son­ki­ai­kaan.

As­pö on ai­na ol­lut kuu­lui­sa pe­li­man­ni­mu­sii­kis­taan, ja mu­siik­ki­pe­rin­ne elää saa­rel­la edel­leen. Ke­säil­tai­sin sa­ta­mas­sa voi tans­sah­del­la To­ren hai­ta­ri­mu­sii­kin tah­dis­sa.

Li­sä­tie­toa tak­si­ve­nees­tä ja vuok­ra­mö­keis­tä: tore.jo­hans­son@luuk­ku.com, 0400 669865 ja 040 7667092

M/S Ei­vo­rin rei­tit ja ai­ka­tau­lut: ro­si­ta.fi, (02) 213 1500

Jur­mo on ka­run kau­nis

 Yk­si­näi­nen Jur­mo on var­maan­kin eri­koi­sin kai­kis­ta Saa­ris­to­me­ren saa­ris­ta. Sen län­si­puo­lel­la on pie­ni ky­lä­pa­ha­nen, mut­ta muu­ten saa­ren mai­se­ma on karu. Jur­mo ko­ho­aa kuin tyh­jäs­tä kes­kel­lä Saa­ris­to­me­ren suu­ria sel­kiä.

Koko Jur­mo on ker­taal­leen pa­la­nut 1500-lu­vul­la, jo­ten se se­lit­tää saa­ren ka­ruu­den. Mul­ta ei kau­an viih­ty­nyt lä­hes puut­to­mas­sa saa­res­sa, vaan se kan­tau­tui me­reen. Ka­ta­ja on var­sin sit­keä kas­vi, jo­ten se on ot­ta­nut saa­ren mil­tei ko­ko­naan hal­tuun­sa. Ka­ta­jan li­säk­si saa­rel­la on muu­ta­ma pie­ni niit­ty, jot­ka ta­kaa­vat lam­pail­le lai­dun­maat.

Vie­rai­li­jan kan­nat­taa läh­teä tu­tus­tu­maan ka­poi­seen, mut­ta kuu­si ki­lo­met­riä pit­kään saa­reen kä­vel­len. Voi ol­la, et­tä yh­tään ih­mis­tä ei tule tun­ti­kau­siin vas­taan. Pa­ti­koi­ja voi näh­dä ki­lo­met­reit­täin ki­vik­koa ja sil­män­kan­ta­mat­to­miin ka­ta­jaa ja aa­vaa mer­ta. Joka puo­lel­la nä­ky­vä vii­va­suo­ra ho­ri­sont­ti rau­hoit­taa mie­len.

Saa­ren sa­ta­mas­sa on ke­säi­sin pal­jon ve­nei­tä, jo­ten lai­tu­ri­paik­kaa voi ol­la vai­kea löy­tää, var­sin­kaan hei­nä­kuus­sa. M/S Ei­vor ris­tei­lee myös Jur­moon, ja mat­ka Nau­vos­ta saa­rel­le kes­tää rei­lut kol­me tun­tia.

Saa­ren ka­las­ta­ja Klas Mat­ts­son on syn­ty­nyt Jur­mos­sa ja asuu siel­lä edel­leen, ke­sät tal­vet. Hän pi­tää sa­ta­mas­sa pien­tä kaup­paa, mis­sä hän sa­vus­taa myös ka­laa. Hän vuok­raa saa­rel­la myös muu­ta­maa mök­kiä.

Jot­kut van­hat Jur­mon-kä­vi­jät vuok­raa­vat suo­sik­ki­mök­kin­sä jo edel­li­se­nä ke­sä­nä. He ra­kas­ta­vat saa­ren ka­ruut­ta ja lo­pu­ton­ta hil­jai­suut­ta. Ne jot­ka ym­mär­tä­vät saa­ren ka­run kau­neu­den pääl­le, tu­le­vat Jur­moon syys­myrs­ky­jen ai­kaan. Sil­loin voi to­del­la ko­kea myrs­ky­ä­vän me­ren rai­von ja voi­man. On yle­vää is­tua myrs­ky­lyh­dyn va­lai­se­mas­sa tu­vas­sa ja ihas­tel­la syk­syis­tä mer­ta, jon­ka aal­lot len­tä­vät kym­me­nien met­rien pää­hän ran­nas­ta.

Li­sä­tie­toa: jur­mo.com, jur­mo@jur­mo.com

Klas Mat­ts­son, 0400 424261

M/S Ei­vo­rin rei­tit ja ai­ka­tau­lut: ro­si­ta.fi, (02) 213 1500

Lue Myös