Teksti ja kuvat Anne Saarenoja
Högsåra on ollut merkittynä karttoihimme jo vuosisatojen ajan. Viikinkien purjehdusreitit kulkivat saaren ohitse, ja 1500-luvulla sen asukkaat luotsasivat Ruotsin kuninkaiden laivastoja karien ohi. Keskeisen sijaintinsa ansiosta Högsåra onkin ollut kautta historian merkittävä luotsisaari. Saarelle muodostui luotsisukuja, kun isät opettivat pojilleen luotsaamisen jalon taidon.
Högsåraan on helppo tutustua, vaikka ei omistaisi venettä, sillä saareen kulkee lossi useita kertoja päivässä. Lossimatka Dragsfjärdistä kestää vain viitisentoista minuuttia. Jos vierailija on autolla liikkeellä, niin auto kannattaa jättää saaren satamaan ja jatkaa saarikierrosta kävellen. Saarella on helppo liikkua myös polkupyörällä, jonka voi ottaa lauttaan mukaan.
Lapset rakastavat matkailua saaristomerellä. Aspön satama on suosittu pysähdyspaikka veneilijöille.
Högsåran tunnelma on ihastuttava. Talot ja pihat ovat hyvin hoidettuja. Kapeat hiekkatiet mutkittelevat talojen ja kukkaniittyjen välissä.
Högsåran ylpeys on kuitenkin Farmors Café, jota vierailijan ei kannata ohittaa. Monet tulevat saarelle aina uudelleen vain sen takia.
Farmors Café on perustettu vanhan luotsitilan pihapiiriin parikymmentä vuotta sitten. Kahvila on myös veneilijöiden suosiossa, sillä sinne on noin kymmenen minuutin kävelymatka saaren molemmista vierasvenesatamista.
Kun astuu kahvilaan, tuntuu siltä kuin tulisi kotiin. Ilmapiiri on lämmin ja kodinomainen. Farmors Cafén perustaja, Ylva Enberg, on mestarikokki. Moni veneilijä kutsuukin paikkaa veneilijän paratiisiksi, eikä ihme. Ruokalista on hienostunut, mutta samalla konstailematon. Ylvan kakut sulavat suussa, ja ne on usein koristeltu puutarhasta kerätyillä kasveilla ja kukkasilla.
Kannattaa tutustua myös kahvilan idylliseen pihapiiriin ja puutarhaan. Puutarhasta kerätään kasvikset ja yrtit kahvilan keittiöön. Lapset ilahtuvat pihapiirin koirista, kissoista, kaneista ja lampaista.
Lisätietoa: hogsara.eu
farmorscafe.fi, +358 (0)2 4665711
Aspön saarella soi pelimannimusiikki
Aspö sijaitsee Saaristomerellä Jurmon pohjoispuolella. Saaren hohtavan valkoinen kirkko näkyy kauas merelle saakka. Se on hyvä maamerkki veneilijöille, jotka saapuvat Aspön satamaan vuosi toisensa jälkeen. Kirkko sijaitsee saaren korkeimmalla kohdalla aivan sataman laiturin läheisyydessä.
Entinen kirkko sijaitsi samalla paikalla, mutta merituuli puhalsi puisen kirkon pois paikoiltaan 1940-luvulla. Kirkko ja sen ikkunat tuhoutuivat kovassa myrskyssä korjauskelvottomiksi. Saaren asukkaat elivät parikymmentä vuotta ilman kirkkoa, kunnes saivat tilalle kestävämmän, tiilistä rakennetun kirkon.
Nykyisen rakennuksen tunnelma on erityinen. Sisällä on hyvin valoisaa, ja läheistä merta voi ihastella lähes jokaisesta ikkunasta, kun istuu penkeillä. Ensi alkuun uutta raikasta ja valoisaa kirkkoa pidettiin tyylillisesti hieman sopimattomana saaristoon. Nyt saarelaiset ovat tottuneet siihen ja se on saanut ansaitsemansa arvostuksen.
Aspön saareen pääsee näppärästi vierailemaan Saaristomeren yhteysaluksen kyydissä. M/S Eivor liikennöi reittiään lähes päivittäin. Alus tuo saarelle postia, ruokaa ja kyyditsee kesäasukkaita. Monet saaren vakiasukkaatkin kulkevat yhteysaluksella mantereelle.
Aspön koululaiset kulkevat parin tunnin koulumatkan Utöhön yhteysaluksen kyydissä. Yhteysalus soittaa sumutorvea aina saapuessaan ja lähtiessään satamasta.
Aspön satama on hyvin suojaisa, sillä siihen osuu ainoastaan itätuuli. Siksi se onkin suosittu levähdyspaikka veneilijöille.
Saaressa asuva kalastaja Tore Johansson toimii Aspön taksiveneilijänä, joten saarelta pääsee liikkumaan myös hänen venekyydillään. Tore pitää vaimoineen saarella pientä kahvitupaa, ja heiltä voi kalaonnen osuessa kohdalle ostaa myös savustettua kalaa. Kahvituvassa myydään myös vihanneksia, perunaa, leipää ja siikakeittoa, ainakin sesonkiaikaan.
Aspö on aina ollut kuuluisa pelimannimusiikistaan, ja musiikkiperinne elää saarella edelleen. Kesäiltaisin satamassa voi tanssahdella Toren haitarimusiikin tahdissa.
Lisätietoa taksiveneestä ja vuokramökeistä: tore.johansson@luukku.com, 0400 669865 ja 040 7667092
M/S Eivorin reitit ja aikataulut: rosita.fi, (02) 213 1500
Jurmo on karun kaunis
Yksinäinen Jurmo on varmaankin erikoisin kaikista Saaristomeren saarista. Sen länsipuolella on pieni kyläpahanen, mutta muuten saaren maisema on karu. Jurmo kohoaa kuin tyhjästä keskellä Saaristomeren suuria selkiä.
Koko Jurmo on kertaalleen palanut 1500-luvulla, joten se selittää saaren karuuden. Multa ei kauan viihtynyt lähes puuttomassa saaressa, vaan se kantautui mereen. Kataja on varsin sitkeä kasvi, joten se on ottanut saaren miltei kokonaan haltuunsa. Katajan lisäksi saarella on muutama pieni niitty, jotka takaavat lampaille laidunmaat.
Vierailijan kannattaa lähteä tutustumaan kapoiseen, mutta kuusi kilometriä pitkään saareen kävellen. Voi olla, että yhtään ihmistä ei tule tuntikausiin vastaan. Patikoija voi nähdä kilometreittäin kivikkoa ja silmänkantamattomiin katajaa ja aavaa merta. Joka puolella näkyvä viivasuora horisontti rauhoittaa mielen.
Saaren satamassa on kesäisin paljon veneitä, joten laituripaikkaa voi olla vaikea löytää, varsinkaan heinäkuussa. M/S Eivor risteilee myös Jurmoon, ja matka Nauvosta saarelle kestää reilut kolme tuntia.
Saaren kalastaja Klas Mattsson on syntynyt Jurmossa ja asuu siellä edelleen, kesät talvet. Hän pitää satamassa pientä kauppaa, missä hän savustaa myös kalaa. Hän vuokraa saarella myös muutamaa mökkiä.
Jotkut vanhat Jurmon-kävijät vuokraavat suosikkimökkinsä jo edellisenä kesänä. He rakastavat saaren karuutta ja loputonta hiljaisuutta. Ne jotka ymmärtävät saaren karun kauneuden päälle, tulevat Jurmoon syysmyrskyjen aikaan. Silloin voi todella kokea myrskyävän meren raivon ja voiman. On ylevää istua myrskylyhdyn valaisemassa tuvassa ja ihastella syksyistä merta, jonka aallot lentävät kymmenien metrien päähän rannasta.
Lisätietoa: jurmo.com, jurmo@jurmo.com
Klas Mattsson, 0400 424261
M/S Eivorin reitit ja aikataulut: rosita.fi, (02) 213 1500
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.