Jaana Kivipelto-Tulkki teksti
Kirsi-Marja Savola kuva
Illalla on luvassa ukkosta, ja Kallavesi kääntyilee levottomasti satama-altaassa. Kirjailija Sirpa Kähkönen seisahtuu veden äärelle ja nuuhkaisee syvään.
”Ihana tuoksu! Järven tuoksu on aivan omanlaisensa.”
Käydessään lapsuutensa ja nuoruutensa kaupungissa Kuopiossa Sirpa Kähkönen tekee aina kaksi asiaa: syö muikut Kauppakadulla ravintola Sampossa – niin kuopiolaiset nimen taivuttavat – ja kävelee rantoja pitkin Väinölänniemeen.
”Tämä on kuopiolaisten Riviera”, hän velmuilee rannalla, jolla perämoottorit istuvat vieri vieressä.
"Tajusin, että tapahtuu jotain peruuttamatonta"
Sirpa Kähkönen oli seitsemänvuotias, kun isoisä kuoli vuonna 1971. Marraskuisista hautajaisista hän muistaa punaliput, torvisoiton ja oman hämmennyksensä.
”En osannut surra, kun en tiennyt, mitä kuolema tarkoittaa. Sitäkö, että ei tavata enää koskaan, vai ehkä kuitenkin.”
Isoisän kuoleman jälkeen isoäiti tuli Sirpan kotiin Kuopion Puistokadulle mukanaan salkku. Se oli täynnä isoisän papereita, jotka isoäiti aikoi polttaa olohuoneen kaakeliuunissa.
"Tajusin, että tapahtuu jotain väärää ja peruuttamatonta.
Vaikka isoisän menneisyydestä kertovat paperit osin tuhoutuivat, hänen perintönsä oli ehtinyt kasvaa kiinni Sirpa Kähköseen.
Isoisän ja isoäidin luona oli hänen hoitopaikkansa vauva-ajasta lähtien. Hän istui isoisänsä sylissä keinutuolissa ja kasvoi tekemään arkisia askareita isoäitinsä kanssa.
”Välillä minut vietiin seurakunnan päiväkerhoon, mutta en minä siellä viihtynyt. Totuin olemaan vanhojen ihmisten kanssa. Oli rauhallista ja viihtyisää.”
”Lukeminen on ainoa tie pois fyyisen työn raakuudesta”
Isoisä rakasti lukemista. Hän osti Sirpalle kirjoja, luki ääneen Aleksis Kiven Seitsemää veljestä ja opetti kirjoittamaan.
”Hän opetti lukemisen ilon lisäksi myös sen, että se on ainoa tie eteenpäin, pois fyysisen työn raakuudesta.”
Kun isoäiti Anna Heleena, Leenaksi kutsuttu, oli lämmin ja tavallinen ja ruokki letuilla, isoisä oli monimutkainen mies, jossa lapsikin tajusi olevan paljon ahdistusta, sanomattomia sanoja ja asioita. Ne jäivät häneen Tammisaaren-vuosina.
Isoisä Lauri Kähkönen istui punaisen aatteensa takia vankeudessa Tammisaaren pakkotyölaitoksessa yhteensä yli seitsemän vuotta.
Siitä raskaasta perinnöstä Sirpa Kähkönen päätti ottaa selvää, kun hän alkoi odottaa tytärtään Ainoa, nyt jo lukiolaista. Ettei vaikeneminen siirtyisi sukupolven verran eteenpäin.
”Kuvilla oli suuri sanaton merkitys”
Kun Sirpa Kähkönen oli 16-vuotias, äiti kertoi hänelle jotain, josta perheessä oli ankarasti vaiettu. Hän kertoi kommunistisen aatteen perässä Neuvostoliittoon lähteneistä ja sinne kadonneista sukulaisista.
Kun Sirpa Kähkönen muutti nuorena ylioppilaana, sukunsa ensimmäisenä, Kuopiosta ensin Tampereelle ja vuoden päästä Helsinkiin, hän kantoi mukana isotädiltä perimiään valtavia valokuvasuurennoksia tuntemattomista sukulaisista.
”Niillä oli sanaton, niin suuri merkitys, että opiskelijatyttökin raahasi niitä mukanaan.”
Vasta kun Sirpa Kähkönen oli jo jonkin aikaa tehnyt Neuvostoliitto-tutkimusta, hän ymmärsi jotain. Kuvissa olivat isoisän veljet Aarne ja Elias sekä Eliaksen vaimo Klara. He katosivat Stalinin vainoissa Neuvostoliitossa.
”Lukuisissa suvuissa on trauma kadonneista”
Syyskuussa 2014 ilmestyi Sirpa Kähkösen yhdeksäs romaani, Graniittimies. Kirja on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi vuonna 2016.
Graniittimies kertoo kotimaansa jättävistä suomalaisnuorista, jotka uskoivat, että vapaus löytyy Neuvostoliitosta.
”Lukuisissa suomalaisissa suvuissa on 1920–30-luvun trauma, kun perheenjäseniä, ystäviä ja rakastettuja lähti Neuvostoliittoon, eikä koskaan enää palannut. Kirjeitä ei vain yhtäkkiä enää tullut. Kun Kuopio-sarjani näyttää kaipuun ja vaikenemisen, Graniittimies sen puolen, millaista kenties oli heillä, jotka lähtivät.”
Kirja kertoo tarinan nuorista, jotka pyrkivät rakentamaan Neuvostoliittoon suomalaista älymystöä. Aihe on ollut olemassa kauan.
”Se, miten on suhtauduttu ihmisten katoamiseen ja ideologiseen romahdukseen, on iso osa minun perintöäni.”
Graniittimiehen aihe on ankara, mutta Kähkönen tarjoaa lukijoilleen aina myös palan toivoa. Ihmisen perimmäisen arvokkuuden kuvaaminen on hänelle tärkeää.
”Lohdutan sillä myös itseäni, mutta Graniittimiehessä ihmisten kohtalo on astetta karumpi.”
”On kirjoitettava pelosta, häpeästä ja nöyryytyksistä”
Sirpa Kähkösen lukijakunta on laaja: vanhoja ja nuoria, miehiä yllättävän paljon, kuten hän itse luonnehtii, äitejä ja tyttäriä, anoppeja ja miniöitä.
Mutta on myös yksi ammattiryhmä, jolta Kähkönen on saanut paljon palautetta erityisesti teoksestaan Vihan ja rakkauden liekit.
”Erilaiset psykoterapeutit ja psykiatrit ovat sanoneet, että kirja kuvastaa sitä, miten väkivalta siirtyy sukupolvesta toiseen ja miten yhteiskunnan väkivalta siirtyy ihmisiin.”
Väkivallan unohtamiseen ei Kähkösen mukaan tarvita montakaan sukupolvea, sillä kaikki eivät ole halukkaita puhumaan.
”Mutta unohtaminen ei tarkoita unohtumista. Vaietut asiat ovat olemassa erilaisina kipuina ja ahdistuksina, eikä ihminen edes tiedä mistä ne johtuvat. Totaalinen kieltäytyminen puhumasta voi aiheuttaa, että tapahtumat unohtuvat, mutta niiden kerrannaisvaikutukset voivat olla hirveän pitkiä, sukupolvien päähän.”
Siksi on puhuttava ja kirjoitettava siitä, mistä on vaiettu: pelosta, häpeästä, nöyryytyksistä.
”Kirjailijan tehtävä on tuoda näkyväksi se, mistä ei voi puhua ja jatkaa siitä, mihin faktat loppuvat.”
Juttu Sirpa Kähkösestä on julkaistu kokonaisuudessaan Oman Ajan numerossa 9/2014.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.