◗ OMISTUSOIKEUSTESTAMENTTI
Täysi omistusoikeustestamentti antaa saajalle täyden oikeuden omaisuudesta määräämiseen. Omaisuuden käytöstä ei tarvitse tehdä tilitystä tai selvitystä kenellekään.
◗ HALLINTAOIKEUSTESTAMENTTI
Hallintaoikeus tarkoittaa elinikäistä tai määräaikaista oikeutta käyttää omaisuutta, mutta ei omistusoikeutta.
Hallintaoikeustestamentissa on kaksi saajaa: toinen saa oikeuden käyttää omaisuutta ja toinen saa siihen omistusoikeuden.
Omistaja ei voi käyttää omaisuutta ennen kuin testamenttiin perustuva hallintaoikeus on lakannut. Hallintaoikeuden saanut saa hallita omaisuutta ja hänen täytyy maksaa käytöstä aiheutuvat kustannukset. Hallintaoikeuden saaja saa myös omaisuuden tuoton. Omistaja saa perintöverotuksessa hyväkseen hallintaoikeusvähennyksen.
◗ YLEISTESTAMENTTI
Testamentin tekijä määrää koko omaisuutensa tai määrätyn murto-osan siitä tietylle henkilölle.
Saajasta tulee kuolinpesän osakas. Hän osallistuu kuolinpesää koskevaan päätöksentekoon muiden osakkaiden, kuten esimerkiksi lesken ja rintaperillisten kanssa.
◗ ERITYISTESTAMENTTI
Testamentin tekijä määrää tiettyjä esineitä (irtaimistoa tai kiinteistöjä) tai määräsumman rahaa testamentin saajalle.
Erityistestamentin saaja eli legataari ei ole kuolinpesän osakas eikä osallistu pesän hallintoon. Hänen oikeutensa toteutetaan jakamattomasta pesästä ”päältä” eli ennen perinnönjakoa.
◗ RAJOITETTU OMISTUS-OIKEUSTESTAMENTTI
Rajoitetussa omistusoikeustestamentissa määrätään omaisuus ensin omistusoikeudella jollekin henkilölle ja tämän ensisaajan kuoltua toiselle henkilölle.
Jos testamentissa on toissijaismää-räys, ensisaaja ei saa tehdä omaisuudesta omaa testamenttia. Hän on kuitenkin omaisuuden omistaja, joten hän saa, paitsi käyttää ja hallita omaisuutta, myös myydä tai jopa lahjoittaa sen.
Jos ensisaaja on lahjoittanut tai muuten suoranaisesti hukannut toissijaismääräyksen tarkoittamaa omaisuutta, toissijainen saaja voi vaatia itselleen vastiketta ensisaajan kuolinpesän muusta omaisuudesta tai lahjan saajalta.
Sekä ensi- että toissijainen saaja maksavat perintöverot, toissijainen saaja vasta ensisaajan kuoltua.
◗ TUOTTO-OIKEUSTESTAMENTTI
Testamentin tekijä määrää tietystä omaisuudesta tulevan tuoton tai koron jollekin henkilölle määrä- tai elinajaksi ja saman omaisuuden hallinta- ja omistusoikeuden toiselle henkilölle. Jos määräystä hallinta- ja omistusoikeuden saajasta ei ole, nämä oikeudet menevät lakimääräisille perillisille.
Tuotto-oikeuden lakatessa sen haltijan kuollessa tai määräajan päättyessä tuotto-oikeus siirtyy omistajalle. Tuotto-oikeuttakaan ei sen henkilökohtaisen luonteen vuoksi voi luovuttaa tai testamentata. Tuotto-oikeustestamentin saajalle ei määrätä perintöveroa, ja tuotto-oikeus vähentää omistajan perintöveroa.
◗ HÄTÄTILATESTAMENTTI
Jos sairauden tai muun pakottavan syyn vuoksi ei kykene tekemään määrämuotoista testamenttia, sen saa tehdä suullisesti kahden todistajan ollessa yhtä aikaa läsnä. Todistajien tulee olla esteettömiä kuten tavallista testamenttia allekirjoitettaessa.
Jos todistajia ei ole saapuvilla, saa testamentin tehdä myös ilman todistajia omakätisesti kirjoitetulla ja allekirjoitetulla asiakirjalla.
Esteen lakattua testamentin tekijällä on kolme kuukautta aikaa määrätä jäämistöstään testamentin muotomääräysten vaatimalla tavalla. Eli jos hän on tervehtynyt tai muu pakottava este on poistunut, hätätilatestamentti raukeaa kolmessa kuukaudessa.
Hätätilatestamentin edellytyksiä tulkitaan ankarasti. Sairauden tai poikkeuksellisen tilanteen tulee olla äkkinäinen ja henkeä uhkaava. Pieni este ei oikeuta laatimaan testamenttia suullisesti tai ilman todistajia.
◗ KESKINÄINEN TESTAMENTTI
Keskinäinen testamentti on kahden tai useamman testamentin yhdistelmä.
Tyypillisessä keskinäisessä testamentissa aviopuolisot testamenttaavat toisilleen omaisuutensa hallinta- tai omistusoikeuden. Usein toivomuksena on, että omaisuus jaetaan rintaperillisille vasta, kun molemmat puolisot ovat kuolleet. Myös muut kuin aviopuolisot voivat tehdä keskinäisen testamentin.
Keskinäiseen testamenttiin voi ottaa myös pelkästään toista puolisoa koskevia määräyksiä tai esimerkiksi määräyksiä siitä, kenelle omaisuus on menevä lesken kuoltua.
Jos leski saa omaisuutta keskinäisellä testamentilla, hän voi muuttaa testamenttia vain omalta kohdaltaan. Ensiksi kuolleen puolison määräykset testamentissa pysyvät voimassa. Jos leski haluaa muuttaa keskinäistä testamenttia omalta kohdaltaan, suosittelen kääntymään asiantuntijan puoleen. Tällaisista tapauksista aiheutuu helposti riitoja.
Asiantuntijamme otk, varatuomari ja asianajaja Ilona Piironen on erikoistunut perhe- ja perintöoikeuteen.
PIA HOLM KUVITUS
LUE LISÄÄ Oma Aika 6/2013 -lehdestä.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.