Teksti Anne Pennanen
Kuvat ANNE PENNANEN, ECOZANTE.COM, ALL OVER PRESS
1. Luontoihmisen paratiisi
Joonianmerellä sijaitseva Zakynthos on Kreikan 11. suurin saari. Se päihittää vehreydessään Egeianmeren puoleiset saaret, kuten suomalaisturistien suosimat Kreetan ja Kosin. Noin 43 000 asukkaan asuttamalta saarelta on Kreikan mantereelle matkaa 19 kilometriä.
Historian havinaa ei monen eri valloittajan alla eläneeltä saarelta valitettavasti löydä, sillä maanjäristys tuhosi vuonna 1953 lähes kaikki antiikin, bysantin ja venetsialaisaikojen rakennukset. Vuorilta toki on yli satavuotiaita asuintaloja ja venetsialaismuureja, mutta mikään harrastaja-arkeologin unelma Zakynthos ei ole.
Turistit löysivät tiensä Zakynthokselle 1980-luvun lopulla. Läheisillä saarilla, kuten Lefkaksella ja Korfulla, turismi on säilynyt lamasta huolimatta ennallaan, mutta jostain syystä matkailijat unohtivat Zakynthoksen.
Lue myös: Montenegro - matka henkeäsalpaavan täydellisiin maisemiin
Zakynthos on ulkoiluaktiviteetteja rakastavalle ihanteellinen kohde.
2. Zakynthos - salakuljettajien poukama
Navagion upeaan rantapoukamaan ei pääse tietä tai edes polkua pitkin, sillä se sijaitsee suoraseinäisen vuoren juurella. Maisema hivelee mielikuvitusta. Se onkin yksi Kreikan kuvatuimmista kohteista.
Poukama kantaa lempinimeä Shipwreck (haaksirikko). Vuonna 1980 sinne ajautui kovassa myrskyssä Panagiótis-niminen salakuljetusalus, jonka rahtina olleista savukkeista saarelaiset saivat kertoman mukaan tupruteltavaa neljäksi vuodeksi.
Navagioon voi tehdä retken vuokraveneellä tai päiväristeilyaluksella. Lähtöjä järjestetään monista eri satamakylistä. Venematkalla voi ihastella vietteleviä sinisiä luolia ja pieniä rantapoukamia, joille voi pysähtyä vaikka piknikille. Merivesi on niin kirkasta, että näkyvyyttä riittää metrien syvyyksiin.
Zakyntholaiset ovat ylpeitä upeahiekkaisesta rannastaan ja turkoosista merestään.
3. Merikilpikonnat pesäpuuhissa
Zakynthoksen eteläisillä, Laganasin lahden hiekkarannoilla elää valekaretti-niminen merikilpikonnalaji. Se pesii alueella runsaslukuisena samaan aikaan turistisesongin kanssa.
Kilpikonnanaaraat saapuvat munimaan hiekalle yöaikaan, minkä vuoksi aidatut ja vartioidut rannat suljetaan auringon laskiessa. Yhdessä hiekkaan kaivetussa pesässä saattaa olla satakin munaa. Pesät on merkitty puisilla kehikoilla, jottei hiekkalinnaa rakenna vahingossa väärään paikkaan.
Munien kuoriuduttua pienet, hieman kolikkoa suuremmat poikaset vipeltävät mereen rannalla olijoiden suureksi riemuksi.
Laganasin lahdella sekä kalastaminen että nopea veneellä ajo on kiellettyä, sillä valekarettien lisäksi lahdella asustaa myös uhanalainen munkkihylje, jota suojellaan saarella kuten meillä saimaannorppaa.
Lue myös: Färsaaret häikäisevät koskemattomalla luonnollaan
Hiekkarannoilla saa seurata auringonnousuja ja -laskuja omassa rauhassa.
4. Oliivitarhat perheiden ylpeytenä
Ei ole kreikkalainen eikä mikään, jos ei omista oliivipuita. Zakynthos onkin niitä täynnä.
Saarella asutaan yhä perinteisesti, jopa kolme sukupolvea samalla maatilalla. Yhden tilan mailla saattaa olla useita oliivilehtoja, jolloin puita on satoja perhettä kohti. Oliivien kanssa riittää työtä lokakuussa alkavasta sadonkorjuusta pitkälle talveen.
Yksi puu tuottaa vuodessa noin 60 kiloa oliiveja. Yhteen öljylitraan kuluu oliiveja kuusi kiloa, joten yhdestä puusta valmista oliiviöljyä saa kymmenisen litraa. Sato tuo saarelaisille mukavia sivuansioita, sillä kaikkea öljyä ei voi pitää itsellään. Oliiviöljy säilyy noin kaksi vuotta.
Monet oliivitilat tarjoavat turisteille mahdollisuuden osallistua oliivien poimintaan ja päästä seuraamaan öljyn valmistusta alusta loppuun.
Suomessa moni ajattelee edelleen, ettei oliiviöljy sovi lämpimän ruoan valmistukseen. Kreikkalaiset kuitenkin vakuuttavat, että kunhan öljy on kylmäpuristettua, se sopii myös paistamiseen. Varaa siispä matkalaukkuusi tilaa muutamalle litran kanisterille.
Saarelaiset uskovat, että jotkin oliivipuut ovat yli 2 000 vuotta vanhoja.
5. Patikoi tai sukella oppaan kanssa
Ekologiseen turismiin satsaava Zakynthos on alkanut rakentaa patikointireittejä ympäri saarta. Vielä toistaiseksi opasteita puuttuu ja vaelluspolut ovat lähes luonnontilassa.
Patikoijille on onneksi tarjolla saarensa tuntevia oppaita, jotka räätälöivät asiakkaan toiveisiin ja kuntoon sopivat reitit. Pakkaa retkikengät mukaan jo Suomesta, sillä varvastossuilla ei jyrkillä rinteillä pysty samoilemaan.
Omalla ryhmälläni oli vaellusoppaina kreikkalais-itävaltalainen ystäväpari. Toinen kertoili hauskoja tarinoita saarelaisten elämästä, ja toinen opasti polkujen varrella kasvaneiden kasvien ja yrttien saloihin. Kimpullisen oreganoa, timjamia, rosmariinia tai minttua saa kätevästi kuivatettua lomahotellin parvekkeella – loistava tuliainen kotiin vietäväksi.
Sukellusretket ovat sekä paikallisten että turistien suosiossa. Kaikista isoimmista kylistä löytyy sukelluskeskuksia.
Zakyntholaiset haluaisivat myös pyöräilijöitä saarelleen. Polkupyörävuokraamoita onkin runsaasti, mutta teiden kunto ja kreikkalainen liikennekulttuuri saavat monet unohtamaan pyöräilysuunnitelmat.
Elämä saarella on verkkaista; aivan kuin aika olisi pysähtynyt.
6. Ruoka on taatusti tuoretta
Kreikkalainen ruoka on konstailematonta, monipuolista ja tuoreista raaka-aineista tehtyä. Joka saarella on omat valmistustapansa ja mausteensa. Moussaka eli munakoiso-jauhelihavuoka maistuu joka paikassa erilaiselta. Tsatsikiin puristetaan kaksi tai kymmenen valkosipulin kynttä tavernasta riippuen.
Zakynthoksen erikoisuus on punaviinissä tunteja haudutettu kani, joka on mieluiten talon tai tavernan isännän itsensä metsästämä.
Kreikkalaisten tärkein ateria on runsas lounas, joka vaatii parin tunnin siestan sulatteluun. Zakyntholaiselle on kauhistus syödä yksin. Alkupaloja ja pääruokia on vähintään kolmea lajia kutakin. Jälkiruokana on usein valikoima juustoja ja hedelmiä.
Juomana on joko vesi tai viini, joka on mieluiten oman viinitarhan satoa. Kreikkalaiset viinit eivät toistaiseksi ole maailmanmaineessa, mutta vuosien saatossa kehitys retsinan kaltaisesta katkerasta nesteestä on ottanut aimo harppauksen kohti laatua.
Zakynthoksen rakennuskulttuuri on ottanut värimaailmaansa vaikutteita Venetsiasta.
Milloin ja miten?
Zakynthos tyhjentyy lähes kokonaan turisteista marras-helmikuuksi, jolloin jopa saarelaiset itse kärsivät kosteuden ja tuulen aiheuttamasta vilusta. Silti joulukuussakin lämpötila voi kohota +20 asteeseen.
Elokuu on keskieurooppalaisten loma-aikaa. Lyhytpinnaisten ja kuumuudesta kärsivien kannattaa valita matkalleen jokin toinen ajankohta.
Suomessa toimivista matkatoimistoista ainakin TUI tekee pakettimatkoja suoralennoilla Zakynthokselle. Lentokettä sijaitsee saaren pääkaupungissa, Zakynthoksessa.
Lennot voi räätälöidä itsekin. Ajallisesti lyhin vaihtoehto, 4 h 30 min, on Air Berlinillä välilaskun kautta Wienissä tai Münchenissä.
Majoitusvaihtoehtoja löytyy huviloista perushotelleihin. Heinä-elokuussa vuorokausihinnat ovat jopa kolmikertaiset muihin kuukausiin verrattuna. Syksyllä kelpo majoituksen voi saada jopa 20 euron vuorokausihinnalla.
Lue myös:
Älä majoitu hotelliin - ranskalaiset majatalot vievät sydämen
Italian järvet – palanen paratiisia
Koti kuin akvarellimaalaus: raikas kakkosasunto Mallorcalla
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.