Viidakon valtias
CORBETT NATIONAL PARK, UTTARKHAND
Savannia peittää miehen korkuinen kuiva heinikko. Sen suojassa laiduntaa kymmenien täplikkäiden aksishirvien lauma kuin porotokka. Villisika tonkii maata tienposkessa, ja järven rannassa valtava norsumatriarkka patistaa laumansa pienokaisia kylpemään. Metsän reunassa harmaaturkkinen languriapina istuu puunoksalla tähystämässä.
Näky on kuin Afrikasta, mutta tätä hovia hallitsee leijonaakin hurjempi peto.
Jim Corbettin kansallispuisto Pohjois-Intiassa on yksi maailman parhaista paikoista kohdata tiikeri. Suojelualueella elää noin 250 villiä tiikeriä, joita koko maailmassa on jäljellä enää kolmisentuhatta.
Dhikalan savanni sijaitsee kansallispuiston keskellä. Kolmen tunnin ajomatka on taittunut avokattoisella maastoautolla. Kuoppaisen metsätien pientareet ovat täynnä hiekkaan painuneita tassunjälkiä – tiikerit kävelevät mielellään tiellä – mutta ne jättäneestä pedosta ei ole näkynyt vilaustakaan.
Savannin laidalla alkaa jykevien salpuiden varjostama viidakko. Tie kääntyy metsän siimekseen, ja mutkan takana odottaa yllätys. Vajaan kolmenkymmenen metrin päässä, keskellä tietä, makaa keltaturkkinen tiikeri.
Auton nähdessään eläin nostaa päätään. Se venyttelee raukeasti kuin valtaviin mittoihin kasvanut kotikissa. Kamerat surisevat, kun peto haukottelee teräviä hampaitaan esitellen. Sitten se katsoo suoraan silmiin ja heiluttaa häntäänsä kuin kiusoitellen: tule leikkimään, jos uskallat.
Vasta myöhemmin ymmärrän, kuinka onnekas olen. Tiikerin näkeminen lähietäisyydeltä on Intian upein luontoelämys. Moni turisti istuu jeeppisafareilla päiväkaupalla, eikä silti näe vilaustakaan Intian uljaimmasta eläimestä.
Muutaman minuutin kuluttua tiikeri kyllästyy odottamaan leikkikaveria. Se nousee ylös ja venyttelee vielä kerran. Sitten viidakon valtias katoaa äänettömästi tiheikköön. ◗
Elämän ja kuoleman kaupunki
VARANASI, UTTAR PRADESH
Kujalta kaikuu pyhiinvaeltajien laulu jo ennen auringonnousua.
Varanasissa aamunkoitto on päivän paras hetki, joten ravistan itseni hereille ja suuntaan kohti Gangesjoen rantaa.
Soutajat odottavat malttamattomina päivän ensimmäisiä asiakkaita. Lyhyen tinkimisen jälkeen istun leveään puuveneeseen, joka lipuu hitaasti alavirtaan.
Varanasin syke on kiihkeimmillään ghateilla, pyhän Gangesin rantarappusilla. Aamun sarastaessa ihmiset kokoontuvat joen varrelle pesemään pyykkejä, astioita ja itseään. Joogit vääntelevät raajojaan kivuliaan näköisiin solmuihin, ja hindupapit palvovat taivaanrannasta nousevaa auringonjumala Suruyaa liekehtiviä maljoja heilutellen.
Manikarnika Ghat on pyhitetty Varanasin tärkeimmälle rituaalille, polttohautaukselle. Kun vene lähestyy rantaa, rovioissa
palavan santelipuun tuoksu täyttää ilman.
Rannassa kastittomat rakentavat valtavaa kokkoa. Sen ympärille
on kerääntynyt vain miehiä, sillä naiset eivät pääse Manikarnikaan.
Syy on vanha, nykyään laissakin kielletty perinne
nimeltä sati. Lesken elämä on niin karua, että jotkut mieluummin uhraavat itsensä syöksymällä aviomiehensä hautarovioon.
Hautajaispaikalta tuntuu puuttuvan jotain: kukaan ei itke.
Hindukulttuurissa kuolema ei ole surua vaativa elämän loppu.
Se merkitsee siirtymistä ikuisuuden seuraavaan osaan.
Kuoleminen nimenomaan Varanasissa on miljoonien hindujen unelma. Polttohautaus pyhän joen rannalla antaa tavallista
suuremman mahdollisuuden saavuttaa moksha, eli vapautua
lopullisesti jälleensyntymisen kiertokulusta.
Naapurighat pulppuaa elämää. Pyhiinvaeltajien joukko
kuuraa syntejään pois pyhän joen vedellä, tynnyrimahainen
mies harjaa kiivaasti hampaitaan, ja pari teiniä kroolaa kilpaa
rantaan saapuvien kalastusveneiden kanssa.
Ympäristöjärjestöt ovat varoitelleet Gangesin surkeasta tilasta
jo vuosia. Joen vesi on monin paikoin niin saastunutta, että
myrkky- ja bakteeripitoisuudet ylittyvät monisatakertaisesti.
Kaikkia eivät tutkijoiden mittaukset hetkauta. Rannassa
istuu sadhu, rastatukkainen kerjäläismunkki. Mies siemailee
tyynesti mukistaan sameana virtaavan Gangesin pyhää vettä. ◗
Kuninkaallinen tee
DARJEELING, LÄNSI-BENGAL
Darjeelingin teeviljemät sijaitsevat Himalajan vuoriston alarinteillä, 1200 metrin korkeudella merenpinnasta.
Mies ääntelee kuin hammaslääkärin sylki-imuri. Hän ryystää lusikastaan hailakkaa teetä, muljuttaa juomaa suussaan hetken ja sylkäisee sen lavuaariin. Sitten hän syöksyy seuraavan posliinikupin kimppuun. Pöydälle levitetty kipporivi on koluttu läpi alle minuutissa.
Teen maistelutilaisuus ei ole niin hienostunut kuin kuvittelin. Hosumisesta huolimatta siirtomaahenkiseen khakiunivormuun ja valkeaan essuun sonnustautunut isäntäni tuntee teenmaistamisen salat. Hän on teekeisari Swaraj Kumar Banerjee, Makaibarin teeplantaasin omistajasukua jo neljännessä polvessa. Hän viljelee Darjeelingin alueen parasta teetä.
Himalajan alarinteillä sijaitseva Darjeeling oli siirtomaa-aikana brittien rakastama lomakaupunki. Nykyään seutu tunnetaan vuoristovaelluksista, tiibetinbuddhalaisista luostareista ja kymmenistä teeviljelmistä.
Darjeelingin mustaa teetä kutsutaan ”teen shamppanjaksi”, eikä syyttä. Juoman sävy on kultainen, tuoksu hienostunut ja maku hedelmäinen. Kuuluisin teelaatu on Makaibarin viljelmillä kasvava muskottivivahteinen Silver Tips Imperial. Sitä on myyty teemarkkinoilla lähes tuhannen euron kilohinnalla.
Makaibari Tea Estate on teenviljelyn edelläkävijä. 150 vuotta sitten plantaasille rakennettiin maailman ensimmäinen teetehdas, ja 1980-luvun lopulla Makaibarista tuli Darjeelingin ensimmäinen luomuteeviljelmä. Plantaasille on myönnetty reilun kaupan merkki, ja siellä vierailevat turistit voivat yöpyä työntekijöiden tarjoamissa kotimajoituksissa. Maailman luonnonsäätiö WWF on kiitellyt viljelmien ja niitä ympäröivien metsien monimuotoisuutta: alueella on jopa tavattu tiikereitä.
Maailman suurin keittiö
AMRITSAR, PUNJAB
Ruokasalin lattialla istuu satoja ihmisiä viivasuorissa riveissä, peltilautaset edessään. Kuin rukoillen he ojentavat käsiään kohti turbaanipäistä miestä. Hän jakaa jokaiselle lättymäisen chapati-leivän. Seuraavaksi lautasille kauhotaan hernesoppaa muistuttavaa dal-linssikeittoa suoraan ämpäristä.
Vartin kuluttua ateria on syöty. Sali tyhjenee, mutta vain hetkeksi. Oven takana vuoroaan odottaa seuraava nälkäisten pataljoona.
Amritsarin kaupungissa sijaitseva Kultainen temppeli on sikhiläisyyden pyhin paikka. Temppelin ruokala, Guru Ka Langar, on maailman suurin. Siellä vatsansa täyttää jopa 50 000 ihmistä vuorokaudessa.
Väenpaljouteen on hyvä syy. Yksinkertainen ruoka maistuu taivaalliselta, eikä siitä tarvitse maksaa rupiaakaan. Sikhiläisyydessä tärkeintä on jakaminen. Yhteiselle aterialle ovat tervetulleita kaikki uskontoon, kastiin ja ihonväriin katsomatta.
Jättimäinen keittiö toimii kuin rasvattu. Sivurakennuksessa tungetaan ämpärikaupalla taikinaa chapateja leipovaan koneeseen, suuressa hallissa taas hämmennetään kolmen tuhannen litran vetoisia soppakattiloita.
Keittiössä huhkivat kokit, tarjoilijat ja astianpesijät ovat vapaaehtoisia. Talkootyön ansiosta Kultaisessa temppelissä ruokitaan kymmeniä tuhansia pyhiinvaeltajia joka päivä.
Ruokalan vieressä aukeaa temppelialueen kiiltävän puhdas sisäpiha. Sinnekin saa astua kuka tahansa, mutta vain paljain jaloin ja pää peitettynä.
Jalkapallokentän kokoisen vesialtaan keskellä kimaltelee kullattu Harmandir-temppeli. Siellä papit lukevat tauotta pyhää kirjaa, Guru Grant Sahibia. Luojajumalaan ja sielunvaellukseen uskovat sikhit palvovat kirjaansa kuin messiasta.
Turbaanipäiset miehet kylpevät ”kuolemattomuutta tuovan nektarin” altaassa. Khalsan eli ”aidon” sikhin tunnistaa uima-asussakin. Mukana kulkevat aina viisi asiaa: löysät alushousut, terävä tikari, metallinen rannerengas, puinen kampa ja muhkea turbaani. Sen suojiin on kääritty leikkaamaton tukka, jossa sikhit uskovat voimansa piilevän.
Pikku-Tiibet
LADAKH, JAMMU JA KASHMIR
Karu maisema on kuin kuun pintaa. Ympärillä on tuulen kaivertamia hiekkakiviseinämiä ja horisontissa kohoaa rivi lumihuippuisia vuoria. Puita kasvaa vain laakson pohjalla, puroksi kuivuneen jokiuoman rannalla. Ainoa väripilkku on nenäliinan kokoisten rukouslippujen nauha, joka lepattaa napakassa tuulessa kuin kangastus.
Kukkulan laella seistessä tuntuu kuin olisi matkustanut ainakin sata vuotta ajassa taaksepäin.
Vuorenrinteellä roikkuu toisiinsa takertuneita savitaloja. Kylä on kuin keskiaikainen linnoitus, jonka ylle kohoavaa kalliojyrkännettä hallitsee valkeaksi kalkittujen rakennusten rypäs. Se on tuhat vuotta vanha Lamayuru, yksi koko Ladakhin vanhimmista luostareista.
Korkean vuoriston ympäröimä Ladakh on Intian syrjäisimpiä kolkkia. Puolikkaan Lapin läänin kokoinen vuoristovaltakunta tunnetaan tiibetinbuddhalaisen kulttuurin viimeisenä linnakkeena.
Suurin osa Ladakhin asukkaista elää maaseudun pikkukylissä. Ne ovat säilyneet lähes muuttumattomina vuosisadasta toiseen. Sähkö, asfalttitiet ja turismi ovat löytäneet syrjäseuduille vasta kolmen viime vuosikymmenen aikana.
Ladakhia kutsutaan usein Pikku-Tiibetiksi, sillä suurin osa sen asukkaista on tiibetinbuddhalaisia. Ladakhissa monet tavat ja perinteet ovat säilyneet paremmin kuin rajan takana, kiinalaisten yli viisikymmentä vuotta sitten miehittämässä Tiibetissä.
Luostarin hämärään astuessa tuntee, kuinka tiibetinbuddhalaisuus on taikaa täynnä. Seinämaalauksissa tanssivat demonit ja alttarilla Dalai-lamaa esittävän valokuvan vieressä savuavat suitsukkeet.
Kunniapaikalla patsastelee viiksekäs hahmo, joka heiluttaa vartaaseen seivästettyjä irtileikattuja päitä. Herra on tiibetinbuddhalaisuuden perustaja, 700-luvulla elänyt Guru Rinpoche. Ladakhissa häntä palvotaan kuin Buddhaa ikään.
Rukousmyllyjä on kaikkialla. Puusta veistetty - tai vaikkapa peltisestä säilykepurkista kyhätty - mylly täytetään buddhalaisin mantroin. Se on kuin automaatti, jonka pyöräyttäminen vastaa kaikkien sisälle sullottujen rukousten lausumista ääneen.
VILLE PALONEN / TEKSTI JA KUVAT
Oma Aika 8/2013
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.