Teksti ja kuvat Pentti Väistö
Matka Sortavalan vanhasta suomalaiskaupungista Valamon luostariin ei ole pitkä, mutta ei ole itsestään selvää, että se onnistuu ensi yrittämällä. Esteenä voi olla kolme tekijää: myrskyisä tuuli, patriarkka Kiril tai presidentti Vladimir Putin.
Voimme kuvitella, mitä tuuli saa aikaan lähes 18 000 neliökilometriä laajalla järvellä, jonka keskisyvyys on yli 50 metriä. Valamon edustalla on Laatokan syvin kohta, 225 metriä.
Vaikka Laatokan pinta on Sortavalan edustalla täysin tyyni, se voi muutaman kilometrin päässä olla myrskyisä. Kantosiipialukset eivät kestä kovaa tuulta.
Jos patriarkka Kiril on vierailulla luostarissa esikuntansa kanssa, voi olla, että luostarisaareen pääsy estyy vain hetkeksi, jonka seurue tarvitsee asettuakseen taloksi.
Mutta jos Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailee luostarissa, kuten muutaman kerran vuodessa käy, on pääsy mahdotonta kenties päivän tai kaksi.
Karjalan ensimmäinen ortodoksinen luostari Valamossa on presidentti Putinin suosikkiluostari. Presidentti on lahjoittanut luostarin johdolle hulppean huvipurren, ja hänen kunniakseen saarelle on rakennettu oma kirkko.
Näin sanovat paikalliset asukkaat, mutta virallisesti se kielletään. Virallisen tiedon mukaan uusi kirkko on nimeltään Pyhän Vladimirin kirkko. Tässä tapauksessa Vladimir tarkoittaa vanhaa pyhimystä, ei Putinia, mutta tarinat elävät.
Pyhän Vladimirin kirkko toimii nykyään patriarkaatin ”komentokeskuksena”, eivätkä turistit pääse sinne. Tien sulkee portti, jota vartioi sotilasasuun pukeutunut mies. Hänen sanaansa on syytä uskoa.
Valamon luostarin pääkirkko on ehostettu vanhaan loistoonsa. Luostari on Venäjän patriarkan suorassa alaisuudessa.
Aamulla matkaan oppaan avulla
Ensimmäinen kantosiipialus Valamoon lähtee aamuyhdeksältä, seuraava kahden tunnin kuluttua. Venäjän kieltä hallitsemattoman ja paikallista elekieltä taitamattoman kannattaa turvautua oppaaseen, joka voi sekä varata liput että varmistaa pääsyn oikeaan laivaan.
Kun laivan purseri ilmestyy kansisillan päähän ja avaa sisäänmenon estävän köyden, huomaat pian olevasi puristuksissa. Pyhiinvaeltajat ovat kärsimättömiä.
Kantosiipialus on valoisa ja siisti, eikä se pieniaaltoisen veden pinnassa liukuessaan aiheuta pahaa melua. Paikalliset asukkaat ja vakituiset Valamon kävijät istuvat yleensä kiltisti paikoillaan, mutta ensikertalaiset pyrkivät ulos pienille kansitiloille. Valokuva taakse jäävästä Sortavalasta on pakko ottaa.
Seuraava pakollinen kuva on taltioitava 45 minuutin kuluttua, kun Valamon luostarin pääkirkon kellotorni pilkistää puiden yli ja alus ohittaa lähietäisyydeltä Pyhän Nikolaoksen skiitan, jonka rannassa presidentti Putinin lahjoittama huviristeilijä kelluu.
Skiittoja, niin sanottuja sivuluostareita, on saarella useita. Jos ne haluaa nähdä, kannattaa varautua yöpymään ja ottaa hyvät kävelykengät mukaan. Katsottavina ovat Johannes Kastajan skiitta, Kaikkien pyhien skiitta, Pyhityssaari, Smolenskin skiitta ja Ylösnousemusskiitta.
Luostarin veljeskunnassa on nykyään yli 200 henkeä, ja luostarin laivastoon kuuluu sekä matkustaja- että rahtialuksia.
Kaunista, kirkasta ja kiiltävää
Kun matkailija astuu Valamon maaperälle, hän vaihtaa maailmaa. Siirtyminen Sortavalan tuhruisesta, jopa ajoittain groteskista maallisuudesta luostarisaaren hengelliselle rannalle on iso harppaus. Valamossa kaikki on kaunista, kirkasta ja kiiltävää; kaikki se, minkä omistaa Venäjän ortodoksinen kirkko.
Ensimmäisenä katse kiinnittyy rannalla olevaan pikkuruiseen kappeliin. Se on pyhitetty Kaikkien kärsivien ilon ikonille. Sen ohitettuaan vieras nousee satamasta ylös jyrkkiä portaita, pysähtyy lepäämään välitasanteelle, josta hän näkee sataman ja luostarin vaatimattoman puutarhan lintuperspektiivistä.
Matka jatkuu kohti pääkirkkoa. Oikealle jää Znamenie-ikonille pyhitetty kappeli. Jotkut ohikulkijoista käyvät lukemassa siellä lyhyen rukouksen, muiden matka nousee vielä ylemmäs. Luostarin pääkirkko on saaren korkeimmalla kohdalla.
Oikealle jäävät maallinen sekatavarakauppa ja luostarin arvokas myymälä. Edessä on suuri kaareva käytävä, joka johtaa pääkirkkoa kohti, mutta se ei päästä vierasta vielä kirkon pihaan.
Pihalta johtavat ovet luostarin pieneen, hyvätasoiseen hotelliin ja joihinkin henkilökunnan asuntoihin. Kirkon mahtavat kupolit ja kellot vaativat katsojalta niskan notkeutta.
Kun menet portista pääkirkon pihalle, niin muista peittää pääsi huivilla, jos olet nainen. Varmista myös, että hameesi ylittää polvirajan. Jos näin ei ole, saat shaalin, johon kääriytyä. Jos olet pukeutunut shortseihin, ota kiltisti vastaan tarjottu shaali.
Luostarin kissat ovat löytäneet oman hiljentymispaikkansa.
Valamoa kannattaa katsoa tarkoin
Valamo on askel ortodoksisuuteen, venäläisyyteen, entiseen suomalaisuuteen, nykyisten ortodoksisten kirkkojen ristiriitaisuuksiin ja maallisen ja hengellisen todellisuuden eroavaisuuksiin.
Valamoa kannattaa katsoa tarkkaan: niin suomalaisin, ortodoksisin, luterilaisin, historiallisin kuin venäläisin silmin. Eikä pidä unohtaa poliittista katsetta.
Ortodoksisen kirkon ja valtion suhde Venäjällä on nykyään hyvin tiivis. On hyvä muistaa, että kirkko ja valtio säilyttivät yhteytensä jopa Neuvostoliiton aikana.
Pyhän Sergein ja Hermanin Valamo vastaa moniin kysymyksiin, mutta herättää myös paljon uusia.
Pääkirkon ikonostaasi ja seinämaalaukset ovat käsityötaidon mestarinäyte. Alttarin kuvamaailma liittyy Kristuksen pelastussanomaan.
Monisatavuotinen historia
Perimätiedon mukaan Valamon luostarin perustivat munkit Herman ja Sergei. Heistä Sergei oli kreikkalainen ja Herman karjalainen. Valamon luostari on nimetty heille: Sergein ja Hermanin luostari.
Luostarin perustamisvuodesta ei olla aivan varmoja, mutta se ajoittunee 1100-luvun puoleen väliin.
Suomeen Valamon veljestö joutui pakenemaan sodan jaloista helmikuussa 1940, jolloin uusi sijoituspaikka löytyi Heinäveden Papinniemen kartanosta.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.